back

До 25-річчя створення Народного Руху України

09-07-2014 | 11:28

Створення й утвердження суверенної держави Україна неможливо від’єднати від історії Народного Руху України за перебудову, 25-річчя створення якого відзначається цього року. Саме Рух став першою масовою громадсько-політичною організацією, яка зробила вагомі кроки для демократизації суспільства.

9 липня відзначається 25-а річниця з дня створення Чернігівської організації Руху. З ювілеєм засновників Руху привітав голова облдержадміністрації Володимир Івашко.

— Здобуття незалежності стало основною програмною метою Народного Руху України за перебудову. Цієї мети і було досягнуто у 1991 році за активної участі членів Руху. Протягом 25-ти років незламний національний дух, громадянська гідність рухівців допомагали становленню та розвитку держави. І сьогодні вони продовжують відстоювати національні інтереси України, стоять на сторожі її державних та культурних надбань, — вважає голова облдержадміністрації Володимир Івашко.

Очільник області поінформував засновників Чернігівської організації Руху, що область долучиться до загальнодержавних заходів з відзначення 25-ї річниці створення громадсько-політичної організації «Народний Рух України за перебудову». Ці заходи відповідно до Постанови Верховної Ради України, проходитимуть у вересні.

Серед іншого, передбачається проведення у населених пунктах святкових зборів та урочистостей, виготовлення ювілейних відзнак, створення та показ документальних фільмів про діяльність громадсько-політичної організації «Народний Рух України», видання наукової та науково-популярної літератури. Також планується проведення за участю Національної академії наук України та Українського інституту національної пам’яті міжнародної наукової конференції, присвяченої діяльності цієї організації, її ролі в історії України та Європи.

На думку голови Чернігівської облдержадміністрації, надзвичайно важливим є вивчення та врахування уроків діяльності Руху у становленні української держави, початків державотворення в центрі та на місцевому рівні у сучасній практичній роботі центральних та місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування в умовах захисту від іноземної агресії та системного реформування в країні.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА