back

У аграріїв Чернігівщини гаряча пора

07-07-2014 | 15:20

Позитивну динаміку демонструє аграрна галузь Чернігівщини. Так, за результатами 5-ти місяців поточного року виробництво сільгосппродукції зросло на 0,5%. А якщо брати категорію сільгосппідприємств, то цей зріст складає 3,3%. Про це повідомив представникам засобів масової інформації області директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Савченко 7 липня під час чергового брифінгу.

— Галузь працює стабільно і пріоритетами для неї на сьогодні залишаються розвиток зернового ринку та тваринництва в області. Для організації зернового ринку в регіоні створюються належні умови: від забезпечення насінням, технікою для збирання та перевезення врожаю до ємностей для його зберігання – сушарок та елеваторів. На сьогодні їх потужність дозволяє зберігати 2,5 мільйони тонн збіжжя, — переконаний Олександ Савченко.

Наразі встановилися сприятливі погодні умови і на полях області розпочалась збиральна кампанія. У найактивнішу стадію збирання на сьогодні включився південь регіону – Варвинський, Бахмацький та Ічнянський райони. Пробні виходи в поле здійснили минулого тижня і в Новгород-Сіверському, Семенівському районах. Але вологість зерна там поки що досить висока - 24%, тому треба трохи почекати. Перші намолоти показали, що врожайність буде більшою ніж минулого року. Аграрії області цього року очікують зібрати 3 мільйони 150 тисяч тонн, але це — за умови сприятливої погоди.

Наступним позитивним моментом у розвитку аграрної галузі є збільшення на 7% поголів’я птиці та свиней. Вирощуванням птиці на теренах області займаються сільгосппідприємства Щорського, Городнянського та Прилуцького районів. Окрім цього, у Козелецькому районі будується перша в Україні велика качина ферма, розрахована на 10 мільйон голів птиці. Це підприємство з закритим циклом виробництва наситить продовольчий ринок області, країни, а ще дасть робочі місця півтори сотні мешканців району.

На жаль, за словами Олександра Савченка, останнім часом спостерігається тенденція до зменшення поголів’я великої рогатої худоби. Це пов’язано з демпінгом цін на зерно восени 2013 року та ростом ціни на паливо у поточному році. Проте, заради збереження робочих місць облдержадміністрація застосовує важелі впливу, які мотивують орендарів сприяти розвитку тваринництва.

Завдають клопоту молочарям Чернігівщини і заборони на ввезення продукції до Російської Федерації. Останнім часом перелік заборонених підприємств молочної продукції поповнили Менський сир, який на 98% орієнтований на російський ринок, та Чернігівський молокозавод. Щоб не втратити виробництво, здійснюються кроки щодо його переорієнтації на ринок Європейського Союзу. Процес сертифікації молочної продукції на євроринок наразі проходить дочірне підприємство «Красносільське молоко». Цей процес може тривати від 6 місяців до 2 років, адже сертифікуються не лише переробні підприємства, а й зони заготівлі.

Вже декілька років поспіль на землях кращих агропідприємств області достойне місце займають демонстраційні поля, на яких вирощують сорти та гібриди сільськогосподарських культур як вітчизняних, так і зарубіжних виробників.

— Такі посіви дозволяють вчитися фахівцям різних рівнів управлінню виробничим процесом у землеробстві. Флагманом же цієї справи в області визнана Носівська селекційно-дослідна станція, адже вона є інтелектуальною житницею традиційних хлібних культур, — розповіла начальник управління розвитку агропромислового виробництва Департаменту агропромислового розвитку ОДА Тетяна Мілютенко.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації