back

Обласні фінанси: бюджет виконується, хоча і зі складнощами

07-07-2014 | 08:22

Загальні цифри

За І півроку до всіх бюджетів Чернігівщини надійшло712,8 мільйонів гривень. У Департаменті фінансів облдержадміністрації стверджують, що бюджетні призначення виконані на 106,0%. Трохи гірше справи з обласним бюджетом — його виконання на рівні 101,6%.

Найгірше спрацювали у Срібнянському районі — аж на 85%. Трохи не дотягнули до 100 %-вого виконання планових показників у в обласному центрі.

— У порівнянні з відповідним періодом минулого року наші доходи збільшились на 21 мільйон гривень, — переконує виконуючий обов’язки директора Департаменту фінансів ОДА Анатолій Кислюк. — А за підсумками півріччя область знаходиться на 11-му місці за темпами росту фінансових надходжень проти 2013 року. Краще ніж у цілому по Україні та більше, ніж у Тернопільській, Херсонській та Сумській областях.

Щодо витрат

Традиційно, область витрачає на порядок більше, ніж заробляє. Видатки місцевих бюджеті за півріччя становили 2,4 мільярди гривень. Або на 53,6 мільйонів гривень більше ніж у 2013-му.

— Якщо говорити про витрати, то на утримання установ освіти, культури, охорони здоров’я, соціальної сфери ми витратили 2,2 мільярди. З 2,4-х мільярдів, які зібрали. Самі бачите, що у структурі витрат абсолютна більшість коштів йде на утримання бюджетних установ: це заробітна плати бюджетникам (1,3 мільярда) та утримання будівель, у тому числі — комунальні платежі, — прокоментували витрати області у Департаменті фінансів ОДА.

Значні видатки на запровадження сімейних форм виховання та утримання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях. 425 дітей нині знаходяться у 207-ми прийомних сім’ях та 14-ти дитячих будинків сімейного типу. На їх утримання використано більше 8-ми мільйонів гривень.

Оздоровча кампанія для дітей у цьому році «потягнула» на 12,7 мільйонів. На ці гроші оздоровлено більше 27-ми тисяч дітей.

Далі — трохи статистики та цифр.

Виплачуються всі види державних соціальних допомог. На це витрачено 506 мільйонів гривень. У тому числі — по догляду за інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу (15,5 мільйонів), на виплату допомог сім'ям з дітьми, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям (407 мільйонів), малозабезпеченим сім'ям (58,6 мільйонів), пільг і житлових субсидій населенню на придбання твердого палива і скрапленого газу (24,8 мільйонів).

Фінансуються і обласні програми, затверджені рішеннями обласної ради. Хоча деякі з них оптимізовано для зменшення видатків. Всього витрачено 8,5 мільйонів.

А ще область платить по боргах минулого року. Мова про так звану «кредиторську заборгованість». Вона зменшилась порівняно з існуючою на 1 січня поточного року на 38,6 мільйонів або на 22,8%.

Чого не вистачає

Ще у грудні, під час формування бюджету, фінансисти прогнозували нестачу коштів. Тоді, за їх розрахунками, не вистачало близько 300 мільйонів. До цього додались борги 2013 року по заробітній платі за другу половину грудня — 73 мільйони.

В області хронічні проблеми із заробітною платою. Ця проблема переходить з року в рік. Рятують так звані «казначейські позички». Тобто, район, якому не вистачає наявних на рахунках коштів на виплату заробітної плати, наприклад, освітянам, оформлює у місцевому казначействі позичку. Із цієї позички і платиться заробітна плата.

— За півроку обсяг таких позичок о області склав майже 900 мільйонів. Це менше, ніж у 2013 році. Однак у поточному році такі позички можна брати лише для виплати зарплати педагогам та за умови повної забезпеченості потреби в коштах на оплату праці. А у минулому році дозвіл надавався на залучення позик в подвійному розмірі і для виплати зарплати всім працівникам. Зрозуміло, що за таких умов більшість місцевих бюджетів не можуть цим скористатись, — розповідає Анатолій Кислюк.

Де зекономити

Департамент фінансів ініціював запровадження режиму жорсткої економії бюджетних коштів. Обіцяють зекономити майже 90 мільйонів гривень за рік. Всі вони підуть на заробітну плату бюджетникам.



Підготовлено
Департаментом інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА