back

Професійно і з повагою до людей

18-08-2010 | 17:56

Саме так мають спрацювати фахівці з питань надання житлових субсидій Чернігівщини, щоб люди, які потребують державної допомоги з оплати житлово-комунальних послуг, вчасно її отримали.

На обов’язковому виконанні цього завдання, поставленого Президентом України та Урядом, а також головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком, наголосив заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко 18 серпня на засіданні Координаційного центру з питань організації роботи щодо посилення соціального захисту населення під час оптимізації цін і тарифів на природний газ та житлово-комунальні послуги.

У заході взяли участь керівники обласних управлінь, заступники голів райдержадміністрацій, які очолюють оперативні штаби з питань надання житлових субсидій на місцях, начальники районних управлінь праці та соціального захисту населення.

У ході засідання розглянуті питання діяльності органів виконавчої влади з метою належної організації процесу оформлення необхідних для надання допомоги документів, організації співпраці управлінь праці та соціального захисту населення з центрами зайнятості для проведення оплачуваних громадських робіт, спрямованих на інформування жителів області про надання житлових субсидій за спрощеною процедурою, організації інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення із залученням ЗМІ.

Учасники засідання доповіли про хід виконання поставлених завдань кожен по своєму напрямку діяльності.

За результатами засідання були надані відповідні доручення головам райдержадміністрацій, керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації та організацій-надавачів послуг щодо налагодження чіткої, скоординованої роботи по призначенню субсидій на житлово-комунальні послуги, придбання твердого палива та скрапленого газу за спрощеним механізмом.

Підсумовуючи обговорення, Віктор Тканко зазначив, що програму з оформлення житлових субсидій за новою схемою Уряд проводить з метою захисту широких верств населення від наслідків підвищення ціни на газ та житлово-комунальні тарифи. Тому органи виконавчої влади на місцях, всі відповідні служби і організації мають зосередити зусилля та чіткій організації роботи та забезпечити надання житлових субсидій малозабезпеченим громадянам у визначені терміни.

„Всі сім`ї, що потребують підтримки, повинні бути захищені. Ми повинні дійти до кожної квартири в місті, до кожної хати в селі,” – наголосив заступник голови облдержадміністраці.

Він також повідомив, що процес оформлення і видачі житлових субсидій в регіоні знаходиться на постійному контролі обласної державної адміністрації, та попередив присутніх керівників про персональну відповідальність за належну організацію цієї роботи.



Довідково:

На 01.08.2010 в області користуються субсидією на житлово-комунальні послуги 9,2 тис. сімей, з початку року відшкодовано 13,6 млн гривень.

Очікується, що в опалювальний період на Чернігівщині житлові субсидії будуть отримувати 33 тис. сімей.

Середній розмір субсидії на житлово-комунальні послуги на сім’ю становить 86,2 грн, після підвищення цін і тарифів очікується – 130 гривень.

14 липня було оголошено, що найуразливіші верстви населення не відчують на собі нового цінового шоку завдяки новій спрощеній системі надання субсидій, яка охопить від 1 до 1,5 мільйонів сімей в Україні.

На 5% знизився розмір обов’язкового відсотка платежу для громадян, які звертаються за призначенням субсидії. А це означає, що сім’ї, які раніше сплачували 20 або 15 відсотків від свого доходу, зараз будуть сплачувати відповідно лише 15 або 10 відсотків. Відшкодування різниці цін на комунальні послуги зростає на чверть для працюючих громадян і на третину для пенсіонерів та інвалідів.

Умови отримання субсидій спрощуються за рахунок скорочення переліку необхідних для отримання субсидії документів.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації