back

Ми – на шляху реформ і ним треба твердо йти

01-09-2011 | 14:12

Саме так можна визначити головну думку, яка червоною ниткою пройшла 1 вересня через усю зустріч голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка зі студентами магістратури історичного, фізико-математичного, філологічного, психолого-педагогічного, технологічного, хіміко-біологічного та початкового навчання факультетів Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка.

На початку лекції, тему якої було визначено як «Соціально-економічний розвиток та питання молодіжної політики в області», Володимир Хоменко привернув увагу присутніх до двох головних складових характеристики поточного моменту – 20-річчя незалежності України та визначення Президентом України Віктором Януковичем 2011 року як року освіти та інформаційного суспільства. «Ви не заангажовані минулим, яке тягне нас назад. Ви не обтяжені стереотипами минулого, тож основна надія – на вас»,– підкреслив Володимир Хоменко.

Зрозумілою для учасників зустрічі була і наступна теза про те, що без реформ, без позитивних змін у всьому українське суспільство рухатись уперед не зможе. Рівень розуміння нашими громадянами необхідності реформ прямо пропорційно залежить від глибини роз’яснювальної роботи влади і підтримки громадськості. При європейському виборі України ми будемо у добросусідстві жити з Росією і Білоруссю, ставлячи на чільне місце у стосунках зі світом український національний прагматизм.

Під час лекції також йшлося про стан розвитку промисловості, сільського господарства, гуманітарної і соціальної сфер Чернігівщини. Було акцентовано увагу на тому, що для області є доброю перспективою розвитку як використання подарованого природою потенціалу, так і стимулювання аграрного сектору економіки з глибокою переробкою зібраної сільгосппродукції. Практична реалізація гасла «від поля – до столу» дасть нам і нові робочі місця, і нові надходження коштів до місцевих бюджетів.

Головний напрямок у роботі бюджетної сфери – якість і доступність освіти, медичного обслуговування, соціальних послуг населенню з використанням новітніх технологій, альтернативних джерел енергії (торфу, відходів лісопереробки).

На черзі – введення в дію в області 7 нових шкіл, створення 115 опорних ЗОШ І-ІІІ ступенів, повернення у систему дошкільного виховання сотень закритих дитсадків. Для формування госпітальних округів у медицині потрібно мати добру дорожню інфраструктуру у сільській місцевості. Треба надалі стирати різницю між містом і селом. Інакше молодь не закріплятиметься для постійного проживання у районах області. Над цим зараз працює обласна виконавча влада спільно з депутатським корпусом. Звільнення протягом поточного року території області від 850 тонн неопізнаних отрутохімікатів дозволить на 20 відсотків знизити онкозахворюваність, підвищить туристичну привабливість Чернігівщини. Туристична галузь стане одним із серйозних чинників для поштовху в розвитку економіки краю в цілому.

Переходячи до спілкування з присутніми у режимі діалогу, Володимир Миколайович щиро подякував колективу університету за подвижницьку роботу з дослідження і пропагування історико-культурної минувшини нашого краю на прикладах роботи в Батурині, Шестовиці, Любечі. Широким був спектр запитань до голови облдержадміністрації – від приватних тем до розуміння національної ідеї і можливої роботи випускників університету в апараті обласної державної адміністрації. Часу на спілкування ніхто не обмежував. За щиру і відверту розмову Володимиру Хоменку від учасників спілкування подякував голова студентського парламенту університету Руслан Микаілов. У зустрічі взяли також участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, начальник управління освіти і науки Анатолій Заліський, ректор університету Микола Носко, представники обласних засобів масової інформації.



















Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації