back

Серед основних приоритетних напрямів - погашення боргів з виплати заробітної плати

09-07-2010 | 17:22

8 липня заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло в режимі селекторної наради провів розширене засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Члени комісії розглянули ситуацію з ліквідацією боргів з виплати заробітної плати в області в розрізі районів, міст, видів економічної діяльності, заслухали начальників галузевих управлінь та керівників окремих районів та міст області.

Відкриваючи засідання, Олександр Михайлович зазначив, що найскоріше розв’язання проблеми погашення боргів з виплати заробітної плати є одним з основних приоритетних напрямів у роботі Уряду, а також органів виконавчої влади на місцях. Для подолання цього негативного явища застосовуються всі повноваження, питання ліквідації заборгованості знаходиться на постійному контролі. Проте вирішення зазначеної проблеми в нашому регіоні потребує організації більш дієвих та ефективних заходів, оскільки ситуація з погашенням заборгованості по заробітній платі залишається складною.

За даними Держкомстату, з початку року загальна сума боргу із виплати заробітної плати по області зросла на 10,8 млн грн або на 43,4 % і на 1 червня становила 35,7 млн грн.

Понад три четверті цих боргів зосереджено у трьох містах: Чернігові, Ніжині та Прилуках.

Основними видами економічної діяльності, які формують заборгованість із виплати заробітної плати серед економічно активних підприємств області на початок червня є: промисловість (44,1 %), будівництво(24,4 %), діяльність транспорту та зв’язку (12,8 %), сільське господарство (5,0 %) тощо.

Майже третина загальної суми заборгованості із заробітної плати або 10,2 млн грн. припадає на економічно неактивні підприємства, у тому числі: 1,5 млн грн – борги 12-ти підприємств та організацій, які призупинили свою економічну діяльність, решта 8,7 млн грн – заборгованість 27-ми підприємств, стосовно яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Проблемною залишається ситуація на підприємствах державної і комунальної форм власності.

Серед позитивних змін начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Коробка відзначив ліквідацію заборгованості економічно активними підприємствами Бобровицького та Носівського районів. Він також повідомив, що в 7 районах області погашено борги у промисловості, в 12 – у сільському господарстві відповідно. Заборгованість за рахунок місцевого бюджету відсутня.

Серед причин складної ситуації з виплатою заборгованості по заробітній платі, що склалась в області, окрім об’єктивних факторів, таких як погашення заборгованості працівникам державних підприємств, Іван Іванович назвав і суб’єктивні чинники: численні випадки порушення законодавства про оплату праці, відчуття безкарності з боку керівників підприємств – боржників на місцях, недостатня співпраця органів влади з державними контролюючими органами та профспілками.

За підсумками обговорення з метою прискорення ліквідації боргів із заробітної плати всім головам райдержадміністрацій, міським головам, начальникам галузевих управлінь облдержадміністрації доручено проаналізувати причини невиконання графіків погашення заборгованості із заробітної плати на основі реального стану справ по кожному підприємству-боржнику, опрацювати стратегію щодо суттєвої активізації діяльності керівників господарюючих суб’єктів області у виконанні соціальних зобов’язань перед своїми працівниками.

Як наголосив Олександр Шанойло, керівники районів та міст мають тісно співпрацювати з органами прокуратури та іншими контролюючими органами по всіх виявлених фактах існування заборгованості із виплати заробітної плати, у тому числі по підприємствах, що перебувають у процесі банкрутства, а також з арбітражними керуючими у напрямі прискорення ліквідації заборгованості працівникам економічно-неактивних підприємств-боржників.

„Необхідно забезпечити безумовне виконання поставленого Урядом завдання щодо максимального скорочення заборгованості із виплати заробітної плати”, - зазначив заступник голови облдержадміністрації, підсумовуючи засідання.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації