back

З нагоди 18-ї річниці Конституції України

27-06-2014 | 15:58

27 червня, напередодні Дня Конституції України, в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм пройшли урочисті збори та святковий концерт.

Вітаючи присутніх зі святом, голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко наголосив, що Основний Закон України, вісімнадцяту річницю якого ми святкуємо 28 червня, має величезне значення для розбудови держави, утвердження демократії, розширення прав та свобод людини, громадянина.

Згадуючи історію, очільник області зазначив, що першою європейською конституцією можна вважати Конституцію Пилипа Орлика в сучасному її розумінні. У ній були визначені головні принципи створення держави. Перш за все закріплено принцип визволення України від «чужого панування», принцип незалежності чи державного суверенітету в сучасному розумінні.

На початку XX століття оприлюднюються програми українських політичних партій, які стояли на позиціях активного державотворення. В цих програмах були різні моделі Конституції.

Своєрідним джерелом становлення сучасної конституції можна вважати Конституцію Української Народної Республіки.

Цей акт є важливою історико-правовою пам’яткою. Більшість з переліку прав і свобод людини і громадянина, які містилися у Конституції Української Народної Республіки, згодом були занесені до Загальної декларації ООН з прав людини, а також до інших міжнародно-правових актів.

На жаль, як і Конституція Пилипа Орлика, так і Конституція Української Народної Республіки, не набрала чинності. «Конституція України 1996 року увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатогранність — це фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і будується майбутнє українського народу. У ній враховані європейські стандарти демократичної держави і стан розвитку українського суспільства», - підкреслив Володимир Івашко.

Разом з тим, зауважив він, Конституція, як Основний Закон держави, має відображати певні трансформації суспільного життя. Це стає можливим завдяки внесенню змін до Конституції.

Нині перед Україною стоять надзвичайно важливі завдання – об’єднати суспільство на засадах демократичної республіканської ідеї і побудувати сильну країну з європейськими стандартами життя.

За словами Президента України, «проект змін до Конституції передбачає ключовий елемент — децентралізацію влади, зокрема щодо делегування частини президентських повноважень територіальним громадам».

«Принцип державності здійснюється демократичною країною через всю систему її органів - законодавчих, виконавчих, судових. Зі змінами у Конституції головну та об’єднуючу роль будуть відігравати інститути місцевого самоврядування», - зазначив Володимир Івашко.

Присутніх також привітав зі святом заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

Під час святкового концерту свою майстерність продемонстрував академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.


Прес-служба облдержадміністрації