back

Особливу увагу – вирішенню питання забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери

26-06-2014 | 20:14

Про це та про складнощі із забезпеченням місцевих бюджетів асигнуваннями на оплату праці йшлося на нараді голови обласної державної адміністрації Володимира Івашка з головами районних державних адміністрації та міськими головами.

Як повідомив в.о. директора Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Анатолій Кислюк, нестача фінансового ресурсу має місце у більшості місцевих бюджетів, у всіх без виключення районах і містах області. Зокрема, в 2014 році дефіцит асигнувань лише на оплату праці складає близько 380 млн гривень.

Завдяки вжитим заходам щодо наповнення місцевих бюджетів, які розроблені в районах і містах області, додатковий ресурс може скласти більше 70 мільйонів гривень.

На сьогодні складне економічне становище держави, збільшення фінансування на оборону та обмеженість фінансових ресурсів обумовила перегляд державного бюджету на 2014 рік.

На неодноразові звернення обласної державної адміністрації до Кабінету Міністрів України і Міністерства фінансів України щодо виділення області додаткових трансфертів з державного бюджету на виплату заробітної плати маємо чіткі вимоги Уряду щодо необхідності вжиття заходів з економії бюджетних коштів.

Тому, підкреслив голова облдержадміністрації, ситуація, що склалась, потребує радикальних змін мережі та штатів бюджетних установ.

Зокрема, в освіті необхідно вжити заходів з упорядкування мережі виходячи із забезпечення доступності і якості надання освітніх послуг, ефективного використання матеріально-технічних, кадрових ресурсів, враховуючи реальні можливості бюджетів. Для цього треба провести роботу щодо створення оптимальної мережі загальноосвітніх навчальних закладів у сільської місцевості, зменшення кількості штатних посад та педагогічних ставок, збільшення наповнюваності класів учнями.

В охороні здоров’я також налічуються значні резерви з упорядкування мережі виходячи з потреб населення в медичній допомозі та реальних можливостей бюджетів. Зокрема, зменшення кількості штатних посад та приведення кількості ліжок до реальних потреб.

Неприпустимим в сьогоднішній ситуації в усіх галузях бюджетної сфери є здійснення виплат стимулюючого характеру.

Володимир Івашко підкреслив: тільки спільними зусиллями облдержадміністрації, райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад, територіальних громад, керівників установ, профспілкових організацій можна досягти реальних результатів щодо концентрації всіх фінансових ресурсів місцевих бюджетів і їх першочергового спрямування на оплату праці.

Для зменшення дефіциту коштів кожному керівнику необхідно забезпечити неухильне виконання Плану заходів щодо наповнення місцевих бюджетів; здійснити пошук додаткових джерел надходжень; дотримуватись жорсткого режиму економії бюджетних коштів, а також посилити фінансово-бюджетну дисципліну у 2014 році.

«Це жорсткі та вимушені кроки, але вам треба приймати правильні рішення і нести відповідальність за свої дії», - зауважив очільник області.


Прес-служба облдержадміністрації