back

Пам’яті Плюща Івана Степановича

26-06-2014 | 14:18

На 73-му році пішов з життя Іван Степанович Плющ – український державний діяч, двічі голова Верховної Ради України, Секретар Ради національної безпеки і оборони, Герой України, почесний громадянин Чернігівської області, який присвятив своє життя служінню рідній землі та українському народові.

Плющ Іван Степанович народився 11 вересня 1941 р. у селі Борзна Чернігівської області. У 1956-1959 рр. навчався в Борзнянському сільськогосподарському технікумі. З 1959 р. працював бригадиром овочівників радгоспу, начальником дільниці. У 1967 р. закінчив Українську сільськогосподарську академію, здобув спеціальність агронома. Працював головою колгоспу ім.Кірова і радгоспу їм.Леніна Баришівського району на Київщині. У 1979 р. закінчив Академію суспільних наук при ЦК КПРС.

Працював завідувачем сільськогосподарського відділу Київського обласного комітету КПУ, завідувачем відділу сільського господарства і харчової промисловості. З 1981 по 1984 рр. Іван Плющ працював директором київського спеціалізованого тресту овочево-молочних радгоспів. У 1984 був призначений першим заступником голови виконкому Київської обласної ради. У 1990 р. очолив Київську обласну раду.

У березні 1990 р. Іван Плющ був обраний народним депутатом України. У Верховній Раді першого скликання І.С.Плющ був обраний першим заступником голови Верховної Ради, а з 5 грудня 1991-– головою Верховної Ради України.

На парламентських виборах 1994 та 1998 років Іван Плющ також був обраний народним депутатом України. У січні 2000 року Іван Степанович вдруге був обраний головою Верховної Ради.

У травні 2007 року був призначений секретарем РНБО України.

За визначні заслуги був відзначений високими державними нагородами: орденами Трудового Червоного Прапора і «Знак Пошани», орденами Ярослава Мудрого ІІІ, IV і V ст.., Хрестом Івана Мазепи. У 2001 році присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави.

Плющ Іван Степанович – почесний член Чернігівського земляцтва у Києві.

У пам’яті всіх, хто працював та спілкувався з Іваном Степановичем, він назавжди залишиться високоосвіченим і мудрим державником, енергійною і чуйною людиною, вірним сином українського народу.

Висловлюємо глибокі співчуття рідним та близьким Івана Степановича Плюща.


В.О.Івашко, М.В.Звєрєв, С.М.Журман, К.В.Лубенцов, О.М.Кодола, В.В.Мельничук, О.В.Соколов