back

У Державному архіві Чернігівської області розпочато експонування виставки

25-06-2014 | 17:05

25 червня в Державному архіві Чернігівської області розпочато експонування виставки до Дня Конституції України «Основний Закон України – від імені українського народу».

Під час відкриття виставки директор Державного архіву Чернігівської області Раїса Воробей зазначила, що в наше непросте сьогодення звернення до історії становлення Конституції не є випадковим, оскільки в черговий раз нагадує про трагічні сторінки нашої минувшини та про необхідність загальнодержавного єднання задля збереження незалежної та суверенної України.

Експозиція об’єднала майже 30 документів із фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Центрального державного історичного архіву України у м. Київ та Державного архіву Чернігівської області.

Різноманітні за характером архівні документи змальовують складний процес становлення конституцій України, починаючи з Конституції Пилипа Орлика, підписаної гетьманом України в еміграції, і закінчуючи Конституцією України 1996 року, ухваленою в незалежній Україні.

Цікаво, що на виставкових стендах презентовані тексти практично всіх українських конституцій, починаючи з 1919 року й закінчуючи 1996 роком, що дозволяє дослідити конституційний процес невідривно від історико-політичних змін, що відбувалися на території України як складової радянської Росії, так і в роки незалежності.

Окремі стенди присвячено історії створення державних Прапора та Герба.

Традиційно для ознайомлення з документами, розміщеними на виставкових стендах, буде запрошено учнівську молодь міста.


За інформацією Державного архіву Чернігівської області