back

Чернігівщина першою реалізовуватиме проект Світового Банку щодо трансформації інтернатних закладів

25-06-2014 | 14:18

Сьогодні заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман взяв участь у семінарі «Напрями трансформації інтернатних закладів та розвитку системи надання соціальних послуг для сімей з дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах, та дітей-сиріт», що розпочав свою роботу в обласному центрі. Цей дводенний захід проводять Всеукраїнська громадська організація «Ліга соціальних працівників України», Міжнародна благодійна організація «Партнерство «Кожній дитині».

Упродовж січня-червня 2014 року ці організації виконували в області проект з розробки Регіонального плану заходів удосконалення системи соціальних послуг для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі шляхом трансформації інтернатних установ та створення умов для розвитку альтернативних форм виховання дітей, максимально наближених до виховання в сім’ї, та розвитку сімейних форм виховання. Саме підбиття підсумків цієї роботи і визначення подальших кроків було представлено на широкий загал під час семінару.

Проблема сирітства, за словами Сергія Журмана, досить гостро стоїть на сьогодні в України і, зокрема, Чернігівській області. Тому дуже схвально, що разом із представниками громадських організацій, Світового Банку проведено досить кропітку роботу щодо вивчення стану інтернатних закладів та визначення шляхів їх подальшої трансформації.

«На сьогодні пріоритет роботи держави направлений на те, щоб зменшити кількість сиріт в Україні. Тому головним завданням є надання допомоги і професійних соціальних послуг сім’ям, для того, щоб дитина не потрапляла в інтернатні заклади. Завдяки проекту Світового Банку, підтримці Чернігівської обласної державної адміністрації ми маємо багато напрацювань для запровадження у рамках наступних проектів і завдань держави, механізм з реформування інтернатних закладів в усій країні», - наголосив директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Руслан Колбаса.

Координатор розробки регіонального плану Світлана Глущак висловила сподівання, що результати проведеної роботи матимуть гарні наслідки і великий позитивний вплив на соціально-економічний розвиток Чернігівщини.

Регіональний план та моделі трансформації 4-х інтернатних закладів (Прилуцький обласний будинок дитини, Щорська, Краснохутірська загальноосвітні школи-інтернати, Удайцівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат), підготовлені експертами, стануть основою 6-річного проекту Світового банку щодо трансформації інтернатних закладів та розвитку сімейних форм виховання в Чернігівській області.

Представник Світового Банку Катерина Петрина розповіла, що цей проект мав реалізовуватися в 4-х областях України, але підготовчі роботи наразі провели лише дві – Чернігівська і Житомирська. На трансформацію інтернатних закладів в кожній з областей виділено 20 млн доларів США. Звичайно, що кошти використовуватимуться згідно з планом трансформації. Водночас, протягом реалізації проекту передбачається робота і з іншими інтернатними закладами області.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації