back

Задіяти всі механізми впливу для прискорення ліквідації боргів із виплати заробітної плати

24-06-2014 | 18:00

Питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати є чи не найболючішим для області. З початку року констатувалося деяке зменшення заборгованості, але у травні відбулась негативна тенденція – зростання боргу на 1,5%. Шляхи подолання цієї ситуації шукали на черговому засіданні комісії із виплати заробітної плати, пенсий, стипендій та інших соціальних виплат, яке 24 червня провів заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман.

Вкрай складною, за його словами, залишається ситуація на комунальних підприємствах, що знаходяться у безпосередньому підпорядкуванні органів влади на місцях. З початку року на них майже в 19 разів нарощено заборгованість із заробітної плати. Не кращий стан справ з боргами у промисловості та будівництві, питома вага яких понад 70% у загальній сумі.

За інформацією директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олега Русіна, розмір загальної заборгованості з виплати зарплати найманим працівникам з урахуванням економічно неактивних підприємств становить 20,4 млн грн. До 50-ти підприємств-боржників додалося 9 нових. Причому зростання заборгованості спостерігається у містах Чернігові, Ніжині та 6-ти районах області.

Така ситуація, на думку Олега Русіна, потребує суттєвої активізації соціального діалогу та рішучих дій з боку керівництва районів, міст, структурних підрозділів облдержадміністрації, контролюючих органів.

Під час обговорення цього питання члени комісії висловлювали різні думки та пропозиції щодо її вирішення. Проте всі констатували, що необхідно вносити зміни до діючого законодавства в частині посилення відповідальності керівників підприємств за невиплату заробітної плати.

Щоб діалог між усіма сторонами був плідним та продуктивним, на засідання запросили та заслухали керівників найбільших підприємств-боржників. Причини, що призвели їх підприємства до такої ситуації досить різні й індивідуальні. По-різному вони намагаються її і вирішувати. Одні частково погашають поточну заборгованість, реалізують майно, виконують розроблені графікі погашення боргів, а інші – чекають допомоги від держави, адже фінансуються з державного бюджету.

Підсумовуючи результати засідання, Сергій Журман наголосив, що кожен член комісії має задіяти всі можливі механізми впливу щодо прискорення ліквідації боргів по кожному підприємству-боржнику, адже наймані працівники, які виконали роботу, мають право на своєчасну її оплату. Для цього необхідно виконати ряд завдань, серед яких, забезпечення першочергового фінансування видатків на оплату праці, посилення контролю за виконанням розроблених графіків погашення заборгованості, потсійно тримати в полі зору діяльність всіх керівників підприємств-боржників та посилити контроль за виконанням графіків погашення заборгованості зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації