back

23 червня – День державної служби

23-06-2014 | 15:40

23 червня своє професійне свято відзначають державні службовці. З цієї нагоди в облдержадміністрації відбулися урочисті збори за участю голови обласної державної адміністрації Володимира Івашка та голови обласної ради Миколи Звєрєва.

«Служіння державі та самовіддана праця на благо народу в усі часи вважалася винятково почесним і відповідальним обов’язком.

Створення в Україні інституту державної служби як дієвого інструменту формування та реалізації державної політики стало свідченням її чіткої орієнтованості на розбудову демократичної, соціальної та європейської держави.

Саме від компетентних, кваліфікованих кадрів залежить реалізація соціально-економічних реформ, розвиток громадянського суспільства, забезпечення добробуту співвітчизників», - відзначив голова облдержадміністрації.

На сьогоднішній день статус державних службовців в області мають майже 9,5 тисяч осіб і переважна кількість, а саме близько 70% з них жінки.

Позитивним є те, що впродовж трьох останніх років зберігається тенденція до збільшення кількості молодих працівників. В області працює більше 4-х тис. службовців віком до 35 років. Це ті люди, які увійшли у свідоме життя вже в часи незалежної України, люди з іншою ментальністю й великими амбіціями до самореалізації.

З усіх організаційних ресурсів саме «людський ресурс», або «людський потенціал», є на сьогоднішній день тим резервом, що приховує найбільші можливості для підвищення ефективності функціонування органів державної влади.

Особливої ваги цей аспект набуває в контексті сучасних змін, основною метою яких є становлення професійної та чесної державної служби, що здатна відповідати на виклики сьогодення.

Зупинився очільник області і на проблемних питаннях державної служби.

Актуальними залишаються рівень оплати праці та соціального захисту.

Критичним залишається питання виплати гарантованих законодавством складових заробітної плати, при цьому заходи стимулювання праці практично не застосовуються.

Такий стан фінансового забезпечення не сприяє створенню належних умов для якісного виконання повноважень. Більше того, є підґрунтям для такого ганебного суспільного явища як корупція.

«Президент України Петро Порошенко під час інавгурації особливо наголосив на необхідності знищення корупції. Саме корупційні діяння гальмують соціально-економічний розвиток територій, знищують підприємницьку ініціативу, зводять нанівець всі зусилля щодо реалізації реформ.

Тому, одним із пріоритетним напрямком у роботі місцевих органів державної влади в області має стати запобігання, виявлення та ліквідація корупції», - наголосив Володимир Івашко.

Він також висловив сподівання, що прийняття нових законів України: „Про державну службу”, „Про врегулювання конфлікту інтересів на державній службі”, сприятиме якнайшвидшому формуванню кадрів нової генерації, нових принципів діяльності, стандартів та механізмів роботи державних інституцій.

«Поза сумнівом, від якості державної служби, її організованості, соціального спрямування, ефективності роботи безпосередньо залежать рівень задоволення потреб громадян і, як наслідок, соціальна стабільність та консолідованість суспільства», - підкреслив голова облдержадміністрації.

Володимир Івашко вручив відзнаки облдержадміністрації та привітав переможців і лауреатів ІІ туру щорічного Всеукраїнського конкурсу „Кращий державний службовець”.

Присутніх також привітали голова обласної ради Микола Звєрєв та голова обкому профспілки працівників державних установ Микола Петренко.


Прес-служба облдержадміністрації