back

Бюджетам – економія! Бюджетникам – зарплату!

20-06-2014 | 15:13

В області складається непроста ситуація з виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

За словами в.о. директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Анатолія Кислюка, забезпечення своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери є проблемним для області протягом вже багатьох років.

«Нестача коштів на Чернігівщні — найбільша серед інших регіонів. І ця проблема має місце у всіх без виключення районах і містах області. І це при тому, що гроші по всій державі розподіляються за однаковим нормативом: у розрахунку на одного жителя (при обрахунку, наприклад, витрат на охорону здоров`я чи культуру), вихованця чи учня (наприклад, у галузі освіти) чи іншого отримувача послуг», — розповідає Анатолій Кислюк.

За даними фінансистів, у 2014 році нестача коштів лише на оплату праці складає більше 300,0 млн гривень. Найгірша ситуація — у Прилуках, де дефіцит коштів становить більше 47 млн грн. (це майже 5 місячних фонді зарплати). Непроста ситуація у Ніжинському, Семенівському, Срібнянському, Коропському та Сосницькому районах.

Причиною цього є те, що Чернігівська область друга в державі за площею. Через малу чисельність населення маємо розгалужену мережу бюджетних установ. З 2005 року населення області зменшилося на 10%. А кількість учнів за цей же час впала на 33%.

Щорічно для вирішення ситуації з оплатою праці працівників бюджетних установ області виділялись додаткові кошти з державного бюджету. Але на даний час економічне становище держави є досить складним. До фінансових проблем додалась необхідність збільшити фінансування Збройних Сил України. Саме з цих причини було переглянуто державний бюджет на 2014 рік.

Фінансисти вважають, що лише за умови жорсткої економії та одночасного залучення до бюджетів всіх ресурсів можливо забезпечити виплату заробітної плати. Відповідний комплекс заходів і передбачений розпорядженням голови облдержадміністрації 13 червня 2014 року №333. Цей документ зобов`язує керівників установ утримувати чисельність працівників та виплачувати заробітну плату, враховуючи премії, матеріальну допомогу та інші види заохочень, лише в межах фонду оплати праці, затвердженого для бюджетної установи у кошторисі. Водночас, про закриття бюджетних установ чи скорочення посад мова не ведеться.


Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації