back

Жнива-2014: зібрати врожай швидко і без втрат

19-06-2014 | 11:12

Таке завдання поставив перед аграріями області голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко на засіданні обласного штабу по підготовці до проведення збирання зернових культур.

Під урожай цього року сільгосптоваровиробниками області було посіяно понад 200 тис. га озимих культур на зерно, в тому числі озимої пшениці посіяно 162,7 тис. га, жита - 41 тис. га. Ярі зернові культури посіяні на площі 484,4 тис. га, з них кукурудза на зерно – 390 тис. га. Загалом прогнозований загальний обсяг посіву всіх сільськогосподарських культур на 3,1 тис. гектарів більше, ніж в 2013 році.

Для успішного проведення польових робіт, в тому числі і жнив, здійснюється технічне переоснащення сільськогосподарського виробництва. Агроформуваннями області придбано 49 тракторів, 1 зернозбиральний комбайн, 27 одиниць посівної техніки, 21 - ґрунтообробної, 5 оприскувачів, 4 вантажних автомобілі та 53 одиниці іншої сільськогосподарської техніки та обладнання на загальну суму 52,3 млн гривен. Забезпечується потреба в паливно-мастильних матеріалах: накопичено 5,8 тис. тонн дизельного палива та 1,7 тис. тонн бензину.

За прогнозними показниками фахівців, цього року є всі умови перевищити минулорічні показники та зібрати 3,2 мільйони тонн зернових. Торік внесок хліборобів Чернігівщини у загальноукраїнський коровай склав 3,1 мільйони тонн збіжжя.

Голова облдержадміністрації підкреслив: у зв’язку з нестабільною погодною ситуацією, збирання ранніх зернових має бути проведено оперативно та якісно. Нагальними є питання пожежної безпеки в місцях збирання, зберігання та переробки нового врожаю, а також дотримання норм охорони праці та промислової безпеки в цей період.

За підсумками розгляду стану організації проведення та технічного забезпечення жнив Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації доручено вжити організаційних заходів щодо своєчасного проведення збирання зернових культур в оптимальні агротехнічні строки.


Прес-служба облдержадміністрації