back

Чернігів. Кожна дитина потребує батьківського тепла

25-09-2013 | 08:51

Чергове засідання прес-клубу «Ділове слово» на тему: «Усиновлення дітей - пріоритет державної політики» відбулося 24 вересня 2013 року. З представниками ЗМІ спілкувалися заступник начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Станіслав Железний, начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Похіл та головний спеціаліст з питань дошкільної освіти Управління освіти і науки облдержадміністрації Марина Петренко.

Під час свого виступу Станіслав Железний зазначив, що з метою виконання нових соціальних ініціатив Президента України «Сімейний затишок – дітям-сиротам та дітям, які залишились без батьківського піклування» діяльність служб у справах дітей області спрямована на залучення дітей, які з різних причин втратили піклування рідних батьків, у сімейні форми виховання (усиновлення, опіку, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу). Він підкреслив, що влаштування таких дітей до нових сімей — один із критеріїв, за яким проводиться рейтингова оцінка результатів діяльності органів місцевої влади. Зокрема, в Чернігівській області впродовж 2008—2013 років усиновлено 429 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У цьому році 35 дітей знайшли собі родину (25 дітей — усиновлено громадянами України, 10 — іноземцями). На даний час згідно чинного законодавства мають підстави для усиновлення 785 дітей, або 31,3 % від їх загальної кількості (всього в області нараховується 2,5 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування).

Найбільш поширена форма сімейного виховання в області — опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Під опікою, піклуванням на даний момент перебуває 1603 дитини або 64,3% від їх загальної кількості. На Чернігівщині функціонує 203 прийомні сім’ї та 13 дитячих будинків сімейного типу.

Упродовж поточного року створено 3 дитячі будинки сімейного типу та 23 прийомні сім’ї, в які влаштовано 48 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що на 17,1 % більше у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року.

Про головні завдання центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розповіла Оксана Похіл. Зокрема вона зазначила, що в цьому році обласним ЦСССДМ проведено 3 тренінгові навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі. За результатами навчань відповідні рекомендації отримали 20 сімей та 8 осіб.

Сьогодні увага держави і громадськості, як ніколи, звернута до дитини та її всебічного гармонійного розвитку і щасливого проживання дошкільного дитинства, зазначила під час свого виступу Марина Петренко. Вона повідомила, що новими соціальними ініціативами Президента України: «Діти – майбутнє України» в частині забезпечення доступу кожній дитині до дошкільної освіти зазначено, що 85 % дітей дошкільного віку мають бути охоплені суспільним дошкільним вихованням. На виконання даних ініціатив на Чернігівщині прийнято обласну цільову Програму розвитку дошкільної освіти на 2011—2017 роки, у рамках якої відкрито 90 дитячих садків та 55 додаткових груп. У 2013 році передбачається відкрити ще 13 дошкільних навчальних закладів.

Після виступу учасників прес-клубу журналісти поставили багато запитань, зокрема їх цікавило, які проблеми можуть виникати у потенційних батьків під час процедури усиновлення. На питання журналістів Станіслав Железний відповів, що найгостріша проблема — це бажання усиновити маленьку дитину, але неможливо задовольнити бажання всіх потенційних батьків. Необхідно міняти свідомість людей, які хочуть стати батьками, адже діти, яким 10 і більше років, також потребують батьківського тепла.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації