back

П’ять медичних закладів Чернігівщини співпрацюватимуть із закладами охорони здоров’я Німеччини

10-05-2024 | 19:27

Відповідні Меморандуми керівники установ та уповноважені особи підписали вчора та сьогодні в межах другого Міжнародного саміту міст і регіонів на базі Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Безпосередньо сьогодні – в ході робочого візиту на Чернігівщину Міністра науки, культури, федеральних і європейських справ федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія Беттіни Мартін.

Відтак, обмін досвідом та практиками відбуватиметься між Чернігівською обласною, Обласною психоневрологічною, Обласною дитячою, Чернігівською міською лікарнею № 3, Корюківською ЦРЛ та Медичним центром Ростокського університету й Університетською лікарнею Грайфсвальда.

«Ми прагнемо наповнити ці договори життям, – наголосила Міністр науки, культури, федеральних і європейських справ федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія Беттіна Мартін. – Загалом же націлені на формування довготривалих взаємин, в тому числі й у сфері культури. Йдеться не про організацію, приміром, виставок, а глобальніше. Культура – це ріст наших націй».

«Досвід, який, на жаль, набули наші лікарі у лютому-березні 2022 року – безцінний. Водночас він може стати у пригоді європейським колегам. Натомість нам дуже необхідна підтримка у впроваджені практик відновлення та збереження ментального здоров’я», – зауважив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

«Головна ціль – збереження людського капіталу, що неможливо зробити без посилення освіти і охорони здоров'я. Це стовпи, на яких тримаються наші люди. Сподіваюся, підписані меморандуми посилять взаємодію між українськими та німецькими лікарями, а обмін відповідним досвідом стане початком формування тісної співпраці», – наголосила заступниця міністра охорони здоров’я України Марина Слободніченко, яка також доєдналася до заходу.

Під час зустрічі в ОВА В’ячеслав Чаус ознайомив делегатів федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія з наслідками війни на території Чернігівської області та процесами відновлення, що активно тривають і за підтримки міжнародних партнерів. До слова, робочий візит розпочався якраз з Ягідного.

«Я все ще в шоці від жорстокості російської армії і від того, що можуть зробити люди. Дуже важливо відвідувати такі місця, тому що враження від побаченого допоможуть нагадувати світу про те, що відбувається в Україні», – поділилася пані Беттіна Мартін.

В’ячеслав Чаус подякував за допомогу Німеччині, в тому числі федеральній землі Мекленбург-Передня Померанія, з якою ОВА підписала Спільну декларацію про наміри щодо співробітництва. Так, минулого місяця від партнерів до громад надійшли ноутбуки для навчальних закладів. Наразі узгоджуються умови допомоги з ремонтом укриттів. У планах – організація в червні відпочинкового табору для дітей з прикордоння Чернігівщини.

Одним із пріоритетних напрямів допомоги німецька сторона вбачає ментальне здоров’я. Нині вже триває активна робота у сфері охорони здоров’я в межах проєкту із психотерапії, психосоціальної допомоги та реабілітації «SOLOMIYA».

До слова, співпраця у сфері культури розпочалася ще влітку минулого року, коли камерний оркестр «Камерата Чернігів» Чернігівського фахового музичного коледжу ім. Л. М. Ревуцького з виступами відвідав Німеччину.

«Дякую, що сьогодні ви саме тут, на Чернігівщині. Дякую за різнопланову і таку важливу  підтримку нашої країни, Чернігівської області зокрема. Прагну, щоб наша подальша співпраця була корисною для обох сторін. Це ключова позиція у налагодженні всіх горизонтальних зв’язків», – сказав В’ячеслав Чаус.

Сьогоднішня програма включала і спілкування з представниками закладів вищої освіти області. Зустріч відбулася у Чернігівській політехніці, яка вже двічі постраждала від ворожих атак.

«Співробітництво між закладами вищої освіти має дати синергію і взаємовигідний результат для кожної із сторін», – переконаний В’ячеслав Чаус.

Зі свого боку, Беттіна Мартін зазначила, що міжнародна співпраця між університетами (академічний обмін, реалізація спільних проєктів тощо) дуже важлива для розвитку кожної країни. Німецькі виші вже мають досвід подібної взаємодії і хочуть надалі розвивати цей напрям, в тому числі і з Чернігівщиною. Головне наразі – визначити «точки дотику» для подальших дій.

У розширенні міжнародної співпраці зацікавлені й місцеві виші, які вже активно працюють з іноземними колегами (зокрема німецькими, британськими, шведськими), втілюючи різнопланові проєкти – від програм обмінів студентами до реалізації стартапів.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації