back

Чернігів. Область приємно здивувала закордонних гостей

18-09-2013 | 09:57

16 вересня у Чернігові відкрився Міжнародний семінар «Реабілітація людей з інвалідністю, які потребують високого рівня підтримки».

Цей представницький форум проводиться в рамках реалізації Протоколу намірів про співробітництво між Міністерством праці та соціальної політики України та Федеральним міністерством соціального забезпечення і захисту прав споживачів Республіки Австрії у сфері соціальної політики на 2010-2013 роки.

«Питання збільшення розмірів державних допомог, лікування, удосконалення методів і підходів до реабілітації дітей з особливими потребами, раннього виявлення вроджених фізичних недоліків, всебічного розвитку і створення сімейного затишку для кожної такої дитини лежать в основі соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. «Мої вимоги завжди будуть спрямовані на покращення життя людей. Це наш з вами обов’язок, святий обов’язок — щоб люди краще жили і держава ставала сильнішою. Це наш обов’язок перед нашими дітьми», — наголошує Глава держави.

У відкритті семінару взяли участь заступник Міністра соціальної політики України Лідія Дроздова, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник та секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет.

Враховуючи актуальність питань розвитку співробітництва у сфері реабілітації людей з інвалідністю, їхньої інтеграції у суспільство, очільник області підкреслив особливу важливість цього семінару, спрямованого на вивчення та більш широке розуміння проблем соціального захисту і реабілітації людей з особливими потребами, в тому чисті дітей-інвалідів і молодих людей з інвалідністю.

«Наша мета — не покращення статистики, а покращення життя громадян… Люди повинні відчути реальний позитивний результат від нашої спільної роботи», — наголосив під час відкриття семінару Володимир Хоменко.

Учасники семінару, зокрема представники Міністерства соціальної політики України, Директорату з прав людини та антидискримінації Генерального директорату демократії Ради Європи та іноземних делегацій побували в обласному центрі реабілітації дітей-інвалідів, подивилися виставу особливих акторів театру «Дивосад» і завітали до Чернігівського обласного соціального центру матері та дитини «Батьки і діти разом» та Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги.

Всі гості, а особливо іноземні, із цікавістю і захопленням знайомилися із роботою центрів, навіть особисто поспілкувалися із його мешканцями.

Представник Федерального міністерства праці, соціального забезпечення і захисту прав споживачів Республіки Австрія Бруно Зинканел поділився своїми враженнями від побаченого: «З приводу реабілітаційного центру: я здивований, на скільки у вас все іде потужними темпами і розвинуте, ваш рівень наближений до європейських держав. Сучасне обладнання, сучасні технології — це мене дуже приємно здивувало.

Чому у вас лише тільки один такий центр. Я б порадив відкривати побільше таких закладів. У вас допомагають реабілітувати і маленьких дітей, і готують професійно вже дорослих дітей — у нас працюють по цій же системі. Подібні центри для реабілітації дітей з обмеженими можливостями повинні працювати по принципу соціального повернення вкладених грошей. Не залежно від того, скільки буде вкладено грошей в одну дитину, одна гривня, чи один євро, повернення повинно складати 1:10. В Австрії працюють саме по такому принципу. Дитина-інвалід, починаючи з 15 років, повинна бути забезпечена роботою. Якщо робота не знайдена, направляються всі сили, щоб у будь якому графстві Австрії кожен мав можливість отримувати грошову допомогу. Кінцева мета роботи центрів – професійна підготовка таких дітей, щоб вони не лишились на вулиці, а могли самостійно заробляти собі на життя.

Також Бруно Зинканел розповів, що в їхній державі існує закон, який зобов’язує роботодавців надавати робочі місця людям з обмеженими можливостями. Таких працівників повинно бути не менше 4%. Якщо ці умови не виконуються, роботодавець виплачує штраф 230 євро щомісяця за кожного інваліда, якому не надано робочого місця. Деякі роботодавці беруть на роботу навіть вищий відсоток таких людей — це зменшує податки.

Про мету і користь проведення таких семінарів представник Директорату з прав людини та антидискримінації Генерального директорату демократії Ради Європи Олександр Преображенський сказав: «Подібні зустрічі дозволяють нам обговорити найновіші підходи у сфері реабілітації людей з інвалідністю на прикладі конкретних держав. Ми стали свідками роботи закладів, які займаються реабілітацією дітей з народження. Добре, що відбувається комплексний підхід, тобто таких дітей не лише лікують, а й соціально реабілітують. Дуже вразив і здивував виступ особливих акторів театру «Дивосад». У цьому театрі все робиться для того, щоб люди з особливими потребами могли відчувати себе повноцінними учасниками суспільства. До речі, австрійські представники підкреслили, що навіть їм є, що перейняти в українських колег, тому необхідно розширювати співпрацю і обмінюватися досвідом. Хотів окремо подякувати керівництву області за організацію дійсно необхідного і корисного семінару для усіх нас».


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації