back

Весняна повінь на Чернігівщині прогнозується у межах рівня минулого року

23-02-2024 | 16:13

Через короткий зимовий період наразі на території області снігу вже немає. На малих річках рівень води встиг піднятися і піти на спад. Водність великих річок навпаки — підвищена: у деяких місцях вода вийшла на заплави.

Детально про прогноз проходження весняної повені на Чернігівщині цьогоріч та її можливі наслідки розповіли сьогодні спікери на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Минулого року пік повені спостерігався 25-26 квітня. У зв’язку з високим рівнем води по річці Дніпро у Чернігівському районі було оголошено стан надзвичайної ситуації, який скасували лише 17 травня. Загалом було підтоплено 488 домоволодінь у 13 населених пунктах Чернігівського та Корюківського районів

Попередньо очікується, що весняна повінь цього року за рівнем води не перевищить минулорічної.

«Нестабільність погодних умов з різкими змінами дає підстави вважати, що характеристики прогнозу повені будуть уточнюватись. Планове уточнення відбудеться близько 8 березня. У разі ж різких змін обставин короткострокові прогнози будуть доведені до зацікавлених організацій та суспільства. Великої шкоди, мабуть, ця повінь не завдасть. І якщо пройде у межах минулого року – відповідні служби до цього готові», – зазначив начальник Чернігівського обласного центру з гідрометеорології  Руслан Овсєєнко.

Про те, яка наразі ситуація з повноводдям у регіоні, розповів т.в.о. начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС у Чернігівській області Дмитро Дасюк.

«Ми залучали мобільні оперативні групи для проведення моніторингу в найбільш небезпечних щодо підняття рівня води місцях. На ділянці річки Дніпро в межах Чернігівського району спостерігаються незначні локальні підтоплення семи населених пунктів. По річці Десна ускладнене транспортне сполучення з трьома населеними пунктами у межах Новгород-Сіверської громади. Проблемним місцем є і річка Снов у межах Седнівської ТГ, де ускладнене транспортне сполучення з селом Малий Дирчин, а також по річці Сож підтоплено кілька вулиць у селі Старі Яриловичі», – зазначив спікер.

Наразі для ліквідації можливої надзвичайної ситуації готові 27 одиниць засобів подолання водних перешкод, 8 одиниць інженерної техніки, 14 – рятувальної, 115 – насосної техніки та обладнання. Для забезпечення тимчасового електропостачання передбачено залучення 2 автомобільних та 18 переносних електрогенераторів, а також спеціальної автоцистерни для доставки питної води.

Також завчасно проводиться підготовка до заходів з ліквідації можливих наслідків повені.

«Попереду у нас тривалий період, коли будуть перешкоди у транспортному сполученні, підтоплення господарських будівель і, можливо, будинків. Минулого тижня ми провели штабне тренування з Чернігівським районом, заслухали всіх керівників громад, які розташовані по річці Дніпро та отримали від них інформацію про ступінь готовності. Досвід минулого року достатньо позитивний. Ми майже не отримали негативних відгуків від населення. Сподіваємось на такий же результат і цьогоріч» – зауважив директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Сергій Болдирев.

Для допомоги жителям рятувальники Чернігівщини спільно з органами місцевого самоврядування та волонтерами обласного осередку Товариства Червоного Хреста організували чергування двох мобільних постів в межах селища Радуль та села Великий Дирчин Чернігівського району. За період їх функціонування вже надано допомогу 248 людині та перевезено 600 кг продуктів та товарів першої необхідності.

Представники Червоного Хреста були залучені для реагування на ситуацію з рівнем води разом зі спецтехнікою.

«Два болотоходи «Богун» працюватимуть доки буде потреба там, де це необхідно. Наші волонтери чергують спільно з працівниками ДСНС. Допомагають з перевезенням людей та доставкою продуктів харчування», – зазначила голова обласної організації Товариства Червоного Хреста України Наталія Силенок.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації