back

14-03-2013 12:01


2012


Підсумкове засідання конкурсної комісії

11 квітня 2013 року у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбулось відкрите засідання конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації для розгляду конкурсних пропозицій, та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів) громадських організацій, для виконання яких надається підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2012 році.

Під час засідання представники громадських організацій презентували звіти по проектам, які реалізовувались на території області протягом жовтня — грудня 2012 року.

Тематика проектів стосувалась:

- вивчення громадської думки щодо якості комунальних послуг в м. Чернігові, питань, що турбують чернігівську молодь, пріоритетів діяльності обласної влади, якості інформаційного середовища області;

- роз’яснення питань адміністративної реформи, підвищення взаємодії влади та громадськості;

- підвищення інституційної спроможності ІГС;

- впровадження нових підходів щодо навчання дітей з обмеженими фізичними можливостями у рамках реформування системи освіти.

Особливістю проектів, що реалізовувались за рахунок коштів обласного бюджету, є їх аналітична спрямованість. Результати, що були отримані в ході їх проведення, неодмінно будуть використані в роботі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Спільним рішенням членів конкурсної комісії всі 10 проектів від 9 громадських організацій визнані такими, що були виконані в повному обсязі.

Всі учасники заходу зійшлися на думці, що конкурс проектів, які реалізовано в рамках обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада» — це перший успішний приклад фінансування громадських ініціатив на рівні області.


За повідомленням
Департаменту інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

*****


На шляху до відкритого та конструктивного діалогу
між представниками влади та громадськістю

21 лютого 2013 року в чернігівському експертному клубі «Чиста політика» за ініціативи Чернігівського міського об’єднання інвалідів «Шанс» в рамках реалізації програми «Методична допомога щодо організації консультацій з громадськістю в органах виконавчої влади» пройшов семінар-тренінг для працівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації та представників громадських об’єднань міста.

Під час проведення семінару його учасники прослухали інформацію щодо нормативно-правових засад проведення консультацій з громадськістю та розглянули методологію їх проведення, зокрема шляхи їх ініціювання інститутами громадянського суспільства.

Практична частина семінару була зорієнтована на закріплення отриманої інформації в питаннях процедури проведення консультацій і участі громадськості в формуванні державної та регіональної політики. Кожна з груп запропонувала свої кроки в напрямі забезпечення реалізації відкритого діалогу на прикладі обговорення проекту обласного Плану заходів щодо проведення в області у 2013 році Року дитячої творчості.

Захід був проведений за фінансової підтримки з обласного бюджету в рамках обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада».


Чернігівська п’ятирічка: Все йде по плану!

2012 рік видався вдалим для економіки області. Принаймні про це каже статистика і порівняння показників з п’ятирічною програмою соціально-економічного розвитку Чернігівської області. Тобто все йде «по плану». Вірніше згідно програми під назвою «Чернігівщина 2015. Спільний шлях до добробуту!».

В кінці 2012 року Клуб молодого політолога привів невеличке дослідження. Був проведений моніторинг соціально-економічного розвитку області та порівняння реальних показників з запланованими у п’ятирічній обласній програмі «Чернігівщина 2015. Спільний шлях до добробуту!». Результати виявилися досить втішними: статистика показує в основному позитивну динаміку.

Індекс виробництва промислової продукції в 2012 році показує позитивну динаміку. На листопад 2012 року він складав 102,7% аналогічного минулорічного показника. П’ятирічка обіцяла нам майже таку ж цифру – 102,8 %. В 2013 році індекс очікують в розмірі 103,9 %. В то й же час за 9 місяців 2012 р. обсяг реалізованої промислової продукції становить 10,4 млрд. грн., що перевищує обсяг аналогічного періоду минулого року на 1,0 млрд. грн.

Останні два роки показує гарні показники розвитку сільське господарство області. Так, в 2011 році індекс виробництва с/г продукції склав 129,9 % (8455,2 млн. грн..), що майже на 25,2 % більше запланованого в п’ятирічці. В січні-листопаді 2012 році індекс с\г виробництва становив 104,5%, що на 0.5 відсотка не дотягує до запланованого. В 2013 році індекс виробництва с/г планують у розмірі 105% також. У 2012 році, за попередніми даними, Чернігівщина отримала найвищий за всю історію області урожай зернових культур – понад 2,8 млн. тонн. Станом на 30.11.2012 вже намолочено 2750,2 тис. тонн зерна.

Майже співпадає з запланованою і рівень заробітних плат в області. Так, запланована середньомісячна номінальна заробітна плата в 2012 році складає 2300 грн. Реальні показники за січень-жовтень 2012 року – 2285. Проте маємо всі підстави вважати, що реальні показники максимально наблизяться до запланованих. В 2013 році п’ятирічка обіцяє середньомісячну номінальну заробітну плату в розмірі 2680 грн.

Демографічна ситуація в Чернігівській області продовжує показувати негативну динаміку. Станом на жовтень 2012 року в області проживало 1 084 400 осіб, що на 0.83 % менше, ніж в 2011. Проте п’ятирічка прогнозувала значно гірші показники. Очевидно, що демографічна ситуація має тенденцію до зменшення негативної динаміки.

Довідково: П’ятирічна програма соціально-економічного розвитку «Чернігівщина 2015. Спільний шлях до добробуту!» була затверджена рішенням четвертої сесії обласної ради шостого скликання від 10 червня 2011 року. Документ є середньостроковою програмою соціально-економічного розвитку області на 2011-2015 роки, яка має на меті стати регіональним втіленням загальнодержавних реформ.

Моніторингове дослідження реалізується громадською ініціативою Клуб молодого політолога та Чернігівським обласним осередком всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократичний альянс» в рамках проекту «Чернігівській громаді – якісну інформацію!» за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання пп. 4, 8 обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки “Чернігівська громада”.


Олександр Рись
керівник громадської ініціативи
«Клуб молодого політолога»

Локальні ресурси громадських організацій Городнянського району активізуються

У святкові казкові дні Нового року до дітей приходить Дід Мороз та приносить подарунки. Саме про це подбали представники громадських організацій Городнянщини під час проведення стажування в рамках виконання проекту «Школа розвитку локальних ресурсів громадських організацій Городнянського району». Діти з 21 сім’ї, які опинилась у складних життєвих обставинах, та 5 творчо обдарованих дітей переможців обласних та республіканських конкурсів (вихованці Ніколаєнко Є. В.) раділи солодощам та іграшкам. А стало це все завдячуючи проекту Городнянської районної благодійної організації «Світло Аратти», який — реалізується за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада».

З 1 грудня представники 10 громадських організацій Городнянщини проходили навчання у «Школі розвитку локальних ресурсів громадських організацій». Саме під час тренінгових занять громадські лідери оволоділи знаннями та практичними навиками залучення фінансування з місцевих джерел, організації роботи з волонтерами для виконання корисної справи, основ використання PR-технологій. Особлива увага приділена темам фінансового менеджменту у громадських організаціях та основам написання проектних пропозицій до донорських організацій.

Тож логічним завершенням навчання стала організація спільної справи для громади. За вікном вирувала зима, на порозі Новий рік і громадські діячі з задоволенням, використовуючи здобуті знання, об’єднали спільні зусилля, залучивши фінансування з місцевих джерел, перетворилася на казкових Дідів Морозів та Снігуроньок.

Даний проект став корисним для громадського сектору Городнянщини. Розрізнені між собою організації за місяць стали єдиною сім’єю, яка прагне працювати на благо громади, кожного її жителя. Пам’ятайте: «Тільки разом ми сила!».


Тетяна Висоцька,
координатор проектів
Городнянської районної
благодійної організації
«Світло Аратти»

Засідання круглого столу

11 грудня 2012 року в Чернігівському експертному клубі «Чиста політика» відбулось засідання круглого столу, присвячене темі інклюзивного виховання та інклюзивної освіти, організоване Чернігівською міською асоціацією «Конкордія» за підтримки Чернігівського державного технологічного університету та Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Засідання відбулось у рамках реалізації проекту «Інклюзивна програма щодо ініціювання батьками розвитку активного та безпечного дозвілля дітей та молоді в контексті реформування освітньої галузі», що здійснюється Чернігівською міською асоціацією «Конкордія» за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання програми розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада».

Учасники круглого столу взяли участь у практичному завданні, в результаті якого було вироблено спільний алгоритм дій щодо ефективної організації дозвілля дітей з обмеженими можливостями, основною тезою якого стала співпраця через систему солідарної відповідальності між громадськими організаціями, органами влади, батьками та представниками громадськості.


За повідомленням управління
з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю
облдержадміністрації

Круглий стіл
«Що турбує чернігівську молодь?»

Працевлаштування, погана поінформованість і пасивність – ці три речі викликають найбільше дискусій серед чернігівської молоді та експертів. Такі висновки аналітичного дослідження, яке презентував Клуб молодого політолога 18 грудня під час круглого столу «Що турбує чернігівську молодь?».

За ініціативи Клубу молодого політолога в Чернігові було проведено аналітичне дослідження на тему: «Що турбує чернігівську молодь?». Було проведено 2 фокус-групи: експертна і молодіжна. Учасники дослідження зійшлися в думці, що головна проблема для чернігівської молоді – це адекватне працевлаштування. З цього витікають проблеми забезпечення житлом, організації дозвілля, соціальної активності молоді. Окремо учасники дослідження виділили проблеми безідейності та поганого рівня поінформованості молоді про свої можливості та перспективи. Проблема працевлаштування призводить також до виїзду активної молоді за кордон або в Київ.

Основною причиною проблем, пов’язаних з працевлаштуванням учасники дослідження назвали освіту і профорієнтацію. Учасники фокус-груп вважають освітню систему застарілою і не пристосованою до потреб ринку праці. Працевлаштування після закінчення ВНЗ також ускладнене недостатнім рівнем комунікації з роботодавцями.

Серед шляхів вирішення проблем молоді були названі:

 налагодження ефективної комунікації між ВНЗ та роботодавцями,

 покращення системи профорієнтації,

 збільшення об’ємів студентської практики та внесення її до трудової книжки (досвід для працевлаштування),

 пропагування робітничих спеціальностей,

 виховання лідерів та заохочення ініціативності молоді,

 пільги та інформаційні кампанії для молодих підприємців,

 просвітницькі кампанії про можливості та перспективи молоді (створення Молодіжного інформаційного центру),

 делегувати більше повноважень місцевого самоврядування молодіжним громадським організаціям,

 розвиток неформальної освіти, доступних тренінгів,

 зменшення кількості ВНЗ,

 збільшення кількості міжнародних студентських обмінів,

Вирішенням проблем молоді, на думку учасників дослідження, в першу чергу має займатись держава, проте низько оцінили державну молодіжну політику. Серед негативних чинників: нестабільність державних структур у сфері молодіжної політики, відсутність стратегічного бачення розвитку сфери, нереальність та відсутність фінансування державних програм, відсутність міської програми розвитку молоді.

На основі досліджень та дискусій під час круглого столу будуть розроблені рекомендації для покращення міської молодіжної політики.

Захід проводиться в рамках проекту «Що турбує чернігівську молодь?», що реалізує громадська ініціатива «Клуб молодого політолога» та Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень. Захід реалізується за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання пп. 4, 8 обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада».


За повідомленням управління
з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю
облдержадміністрації

«Нові стандарти прозорості в державній службі України»

5 грудня 2012 року в області стартував проект Громадської організації «Академія розвитку» під назвою: «Нові стандарти прозорості в державній службі України», який реалізується за фінансової підтримки з обласного бюджету в рамках обласної Програми сприяння розвитку громадського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада».

Перший семінар-тренінг цього проекту пройшов в приміщенні Чернігівської обласної ради. Відкрив семінар начальник Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван. В роботі семінар-тренінгу взяли участь виконавчий директор Асоціації «Міста електронного врядування України» Валентина Дарнопих та регіональний координатор міжнародної Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“» в Чернігівській області Наталя Надирова.

Під час семінар-тренінгу учасники дізнались про історію виникнення Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“», досвід реалізації в різних країнах світу та в Україні зокрема. А також отримали інформацію стосовно досвіду України в питанні електронного урядування, нормативно-правові аспекти реалізації Ініціативи, інформацію про те, що вже реалізовано та, що планується зробити згідно Плану заходів з підвищення рівня відкритості та прозорості діяльності виконавчої влади в області у рамках реалізації Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“».

Після теоретичної частини заходу, учасники мали можливість практично спробувати скласти план дій за одним із напрямків:

- сприяння прозорості державного управління;

- залучення громадян до участі в процесах державного управління;

- боротьба з корупцією;

- використання нових технологій для покращення державного управління.


Н.Г. Надирова — регіональний координатор проекту
Ініціатива «Партнерство „Відкритий Уряд“»

Перші «Розумовські зустрічі» в Чернігові

«Розумовські зустрічі» – йдеться про науково-практичну конференцію, що відбулася 28 листопада 2012 року в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Проводилася вона громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень».

Захід, організований з метою роз’яснення серед громадськості низки питань адміністративної реформи та державного управління, зібрав разом як фахівців-практиків з органів державної влади та місцевого самоврядування, так і науковців, освітян, студентів, представників громадських інституцій міст Брянська, Чернігова, Києва, Житомира, зокрема представників Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Українського інституту національної пам'яті, Київського офісу Інституту Кеннана, Брянського філіалу Російської академії народного господарства та державної служби при Президентові Російської федерації, Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, низки вищих навчальних закладів.

«Ця конференція є вдалим прикладом поєднання ініціативи громади та державних інституцій» – зазначив у вітальному слові начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Подорван. Також у відкритті заходу взяли участь директор Інституту законодавства Верховної Ради України, доктор юридичних наук, професор, академік Академії правових наук України, член-кореспондент Національної академії наук України Олександр Копиленко; директор Київського офісу Інституту Кеннана, кандидат філологічних наук Ярослав Пилинський; директор Сіверського інституту , доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко..

В рамках заходу присутнім презентовано книгу першого заступника директора Українського інституту національної пам’яті, доктора історичних наук, професора Володимира Кривошеї “Українське козацтво в національній пам'яті. Чернігівський полк. Том 1. Том. 2” та виставку з історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини.

Конференція працювала у трьох секціях, кожна з яких присвячувалася своєму блоку проблем, зокрема, пов’язаних з процесами реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. Також обговорювався український та світовий досвід функціонування державної служби. Дискутувалися питання адміністративно-територіального устрою України, оптимізації системи органів місцевого самоврядування та перспектив розвитку територіальних громад населених пунктів. Під час роботи третьої секції учасники конференції звернулися також до історичних аспектів розвитку вітчизняних владних інституцій доби Гетьманщини, Російської імперії, України часів революції 1917–1921 рр. та радянського періоду.

Доповідачі “Розумовських зустрічей” відзначили цінність поєднання спільних зусиль представників органів влади та науковців стосовно оцінки історичного досвіду та перспектив сучасного українського державотворення.

Незабаром всі бажаючі зможуть переглянути виступи учасників науково-практичної конференції в мережі Інтернет. Також збірник доповідей за підсумками «Розумовських зустрічей» видаватиметься у грудні 2012 року.

Захід проходив у рамках проекту «Проведення «Розумовських зустрічей» з питань адміністративної реформи та державного управління» за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012–2015 роки «Чернігівська громада».


За повідомленням управління
з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю
облдержадміністрації

Стан ліфтового господарства у Чернігові: громадські дослідження

27 листопада у Чернігівській міській раді відбувся круглий стіл на тему «Якість житлово-комунальних послуг у м. Чернігові: обслуговування ліфтового господарства» за участю заступника міського голови Миколи Сеньковича.

Захід відбувся у рамках проекту «Співпраця партій та громадських організацій на користь громаді: підвищення якості комунальних послуг в м. Чернігові», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень за підтримки Міжнародного Республіканського Інституту та United States Agency for International Development (USAID).

Участь у круглому столі взяли представники виконавчого комітету Чернігівської міської ради, депутати Чернігівської міської ради, представники місцевих громадських організацій та політичних партій, громадські активісти та журналісти.

Захід став логічним продовженням першого в рамках проекту круглого столу «Якість житлово-комунальних послуг у м. Чернігові: результати аналізу та рекомендації експертів» і був присвячений презентації результатів нових досліджень Поліського фонду в рамках проекту, що реалізується (зокрема, щодо ліфтового господарства м. Чернігова).

Менеджер Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Ольга Різенко презентувала результати соціологічного опитування «Якість житлово-комунальних послуг у місті Чернігові». Дане дослідження проводилось в рамках ще одного проекту Поліського фонду «Дослідження громадської думки щодо надання комунальних послуг у м. Чернігові», який реалізовано за рахунок коштів обласного бюджету в рамках програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада».

Загалом опитано було понад 400 чоловік, серед яких найбільшу кількість нарікань викликали поточні та капітальні ремонти будинків, послуги з благоустрою, водовідведення та водопостачання та ін. Крім того, за результатами соціологічного опитування 27,4% опитаних чернігівців вважає стан ліфтового господарства міста незадовільним, 37,3% — задовільним, 35,3% — добрим, 2% — відмінним.

За інформацією начальника спеціалізованого ліфтового управління № 5 приватного акціонерного товариства «ОТІС» Олександра Лапкіса у житловому фонді міста на обслуговуванні вказаного управління знаходяться понад 1200 ліфтів, з них 472 ліфти потребують експертного дослідження, адже відпрацювали встановлений строк експлуатації 25 років. Проте, модернізація або заміна ліфтів коштуватиме від 100 до 500 тис. грн. за один ліфт. Він повідомив також, що відповідно до аналізу ліфтового господарства житлового фонду України ситуація у Чернігівській області не найгірша. Управління постійно проводить модернізацію або капітальні ремонти ліфтів, аудити безпеки, здійснює контроль за технічним станом ліфтів.

У поточному році згідно з Програмою модернізації та заміни ліфтів у житловому фонді Чернігова з міського бюджету, за словами заступника міського голови Миколи Сеньковича, виділено 1 млн. грн., на сьогодні використано понад 300 тис. грн. Втім, коштів на фінансування ліфтового господарства не вистачає, адже жодне місто у країні не в змозі вирішити ці проблеми самотужки.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що вирішення проблем ліфтового господарства, які накопичились за останні роки, необхідно виносити на державний рівень.

Крім того, О. Лапкіс вважає, що необхідно на державному рівні змінити вимоги щодо обслуговування ліфтів, вивчити досвід інших країн світу. Зокрема, замість обмеження термінів експлуатації ліфтів 25 роками, вести обов’язкове технічне обслуговування, перевірку техніки безпеки роботи, адже, за його словами, деякі ліфти з 25-річним терміном експлуатації знаходяться у кращому стані, ніж ліфти з 5-річним.

Під час заходу обговорені рекомендації експертів щодо покращення якості житлово-комунальних послуг у м. Чернігові, серед яких: залучення додаткових коштів для фінансування міських програм у сфері ЖКГ, передусім з обласного та державного бюджетів, здійснення своєчасного аналізу ходу виконання діючих програм з метою їх актуалізації, створення громадського органу для контролю якості житлово-комунальних послуг та інформування мешканців міста.


За повідомленням управління
з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю
облдержадміністрації

Громадські активісти Щорса шукали шляхи взаємодії з владою

Проведенням фокус-групи у Щорсі розпочалася реалізація проекту Асоціації регіональних ЗМІ «Громада і влада: партнерство, діалог і взаємодія».

Головною метою цього проекту є налагодження ефективної співпраці між владою та інститутами громадянського суспільства. Участь у фокус-групі у Щорсі взяли 15 представників громадських організацій Щорського району. Організували дискусію голова Асоціації регіональних ЗМІ Олександр Назаренко та керівник Чернігівської громадської організації «Центр «Доброчин» Наталія Дрозд, модератор фокус-групи.

Розмова виявилася глибокою і цікавою. Спочатку оцінка можливостей співпраці була досить песимістичною. Представники громадськості Щорського району скептично поставилися до можливості взаємодії з владою. Зокрема, критичною виявилася оцінка діяльності громадських рад щодо ефективності їх роботи.

Втім, після плідної дискусії громадські активісти Щорсівщини визначили основні напрямки роботи громадських організацій, які цілком можуть допомогти вирішити найболючіші проблеми місцевих громад. І навіть запропонували конкретні громадські ініціативи, сподіваючись на підтримку влади і небайдужість громади.

Під час реалізації проекту «Громада і влада: партнерство, діалог і взаємодія» Асоціація регіональних ЗМІ має на меті з’ясувати основні проблеми у взаємодії громадських організацій та влади та запропонувати шляхи вирішення цих проблем і налагодити стійкий та ефективний діалог між інститутами громадянського суспільства та органами державної влади.

Надалі під час реалізації проекту Асоціація регіональних ЗМІ організує аналогічну фокус-групу у Мені, проаналізує та систематизує отримані дані. А на завершення проведе «круглі столи» у Мені та Щорсі, під час яких будуть напрацьовані конкретні рекомендації щодо взаємодії інститутів громадянського суспільства та місцевих органів виконавчої влади.

Проект здійснюється за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012–2015 роки «Чернігівська громада».


Олександр Назаренко,
Асоціація регіональних ЗМІ

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода