back

02-03-2015 15:00

2013


10.12.2013

Як виховати достойного громадянина достойної держави?

Сім’я та система освіти — саме на ці інституції в нашій державі покладена відповідальна місія виховання дітей і молоді. Наскільки справляються вони зі своїми обов’язками? Чи дійсно спроможні виховати молоду людину, яка здатна навчатися все життя, бути прикладом добропорядності й доброчесності у взаєминах, ставленні до своєї справи, бути здатною приймати самостійні рішення та нести за них відповідальність? Цю важливу тему представники громадськості, закладів освіти та ЗМІ обговорили в Чернігівському медіа-центрі «Моє місто» 9 грудня.

Наталія Надирова розповіла, що упродовж декількох місяців у нашому обласному центрі громадські організації реалізували проект «Морально-духовна складова в системі освіти Чернігівщини». В рамках проекту було проведено анкетування на вулицях Чернігова, Ніжина, Прилук (опитані майже 500 осіб), відбувся круглий стіл за участю представників закладів освіти та батьків та вироблені пропозиції до установ, які можуть вплинуть на освітній процес. Кошти на цей проект були виділені з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012 -2015 роки «Чернігівська громада».

Результати дослідження прокоментували голова правління ЧОГО «Центр матері» Марія Максимець і директор ЧОВ МФ «Допомога сім’ям» Тетяна Демченко. Власним досвідом роботи з дітьми та молоддю поділилися методист відділу освіти Чернігівського району Валентина Білан (котра, зокрема, розповіла про програму «Янгол», що запроваджується в деяких селах району) і аспірант, викладач Чернігівського Національного технологічного університету Тетяна Волковницька.

Учасники зустрічі розглянули пропозиції, напрацьовані в ході виконання проекту «Морально-духовна складова в системі освіти Чернігівщини». Так, Обласному управлінню освіти та науки запропоновано включити до обласного конкурсу «Учитель року» номінацію «Учитель предметів морально-духовного спрямування» («Етика», «Основи християнської етики», «Християнська етика в українській культурі», «Етика: духовні засади», «Людина і світ», «Людина і суспільство» та інші), а також залучати дітей (від дошкільного віку до випускних класів школи) до участі в дитячому конкурсі Юних знавців Біблії, який щорічно проводиться Острозькою Академією.


Наталія Надирова,
ГО «Академія розвитку»

28.11.2013

Громадськість ініціювала обговорення питань
духовно-морального виховання

В рамках проекту «Духовно-моральна складова в закладах освіти Чернігівщини» громадської організації «Академія розвитку» за підтримки комітету з питань духовності і релігії Громадської ради при облдержадміністрації 27 листопада цього року відбулось засідання за «круглим столом» з проблем духовно-морального виховання.

Участь у засіданні взяли представники інститутів громадянського суспільства та освітянської галузі, зокрема заступник начальника Управління освіти і науки облдержадміністрації Петро Степовик, в. о. ректора обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського Віктор Довбня, завідувач відділу Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Мазур, аспірантка, викладач факультету соціальної роботи Чернігівського національного технологічного університету Тетяна Волковницька, методист районного відділу освіти Чернігівської райдержадміністрації, автор програми «Янголятко»Валентина Білан, заступники керівників з виховної роботи чернігівських шкіл, професійно-технічних та вищих навчальних закладів I-IV рівнів.

Були представлені напрацювання щодо духовно-морального виховання, виховання сімейних, загальнолюдських, національних цінностей, профілактики негативних явищ в молодіжному середовищі.

Підсумки реалізації проекту будуть оприлюднені під час прес-конференції, проведення якої заплановано на 11 грудня 2013 року.

Проект реалізується за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада».


Наталія Надирова,
ГО «Академія розвитку»

21.11.2013

«Сильні громадські ради — сильна виконавча влада та громада»

Керівники та активісти Громадських рад Чернігівської області вчились впливати на реалізацію політики на локальному рівні під час семінару, який організував Центр «Доброчин» 20 листопада 2013 року в м. Чернігові.

Тренер Максим Лациба розповів не лише суху теорію, але і детально розглянув інструменти, які саме забезпечують вплив громади на владу. Зокрема, учасники активно практикували можливості використання в своїй діяльності громадської експертизи та консультацій з громадськістю.

І представники органів влади, і представники інститутів громадянського суспільства в ході підготовки проекту визнали, що однією з вагомих причин недостатньої ефективності консультацій з громадськістю є пасивність самих інститутів громадянського суспільства, а також внесення представниками громадянського суспільства неналежно оформлених пропозицій, рекомендацій, які не стосуються обговорюваних питань, невдало сформульовані і, відповідно, не можуть бути враховані при прийнятті рішень.

Як підкреслив учасник семінару: «Одна справа обговорювати, як органи виконавчої влади дотримуються положень Порядку, а інша справа — як громадськість використовує надані їй цим Порядком юридичні можливості. На практиці ці можливості часто не використовуються, або використовуються не у повній мірі або неефективно.”

Підсумовуючи роботу семінару, було зазначено, що для демократичної влади громадська експертиза та консультації з громадськістю фактично виступають додатковим ресурсом. Вони дозволяють отримати реалістичну зовнішню оцінку діяльності влади та практичні пропозиції. Також учасники зазначили, що ці знання допоможуть їм стати компетентними експертами, які зможуть сприяти громадянському суспільству у розвитку їх відносин і взаємодії з органами влади і здійсненні впливу на владу.

Проект реалізується за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада».


Наталія Дрозд
Центр «Доброчин»

14.11.2013

Держслужбовці поринають у світ нових медіа

Працівники органів місцевого самоврядування та державних адміністрацій з Корюківського, Прилуцького, Ріпкинського та Щорського районів, а також міста Чернігів пройшли навчання на семінарі «Нові медіа як спосіб комунікації влада — громада», що пройшов 13 листопада цього року.

У своєму вступному слові координатор проекту Олексій Француз зазначив, що даний захід направлений на те, аби зробити владу ближчою до людей та сприяти відкритості і прозорості органів місцевого самоврядування та державних адміністрацій.

Проект також має на меті надання громадянам механізму задля своєї безпосередньої участі у роботі міських органів влади, спираючись на основи громадянського суспільства та європейські цінності.

Експерт проекту, спочатку ознайомив учасників з основними соціальними мережами та розповів як організувати роботу своєї установи (управління) в світовій мережі Інтернет за допомогою соціальних медіа. Адже така присутність в мережі Інтернет допоможе представникам влади вчасно дізнаватися про актуальні питання та проблеми громади, а також залучати її до участі у виробленні місцевої політики. Після чого учасники на практиці закріпили отримані знання, а саме створили власні сторінки у Facebook та отримали рекомендації з їх ведення та наповнення змістом (контентом).

Проект реалізується Громадською організацією «Громадська Рада» за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада».


Олексій Француз, ГО «Громадська Рада»

12.11.2013

ОГОЛОШЕННЯ

Громадська організація «Громадська рада» запрошує працівників органів місцевого самоврядування та державних адміністрацій Чернігівської області для участі в семінарах «Нові медіа як спосіб комунікації влада - громада», які відбудуться 13 та 14 листопада 2013 року в м. Чернігові.

Мета семінару: надання необхідних знань з ведення та використання сторінок в соціальних мережах.

Учасники навчаться користуватись соціальними медіа з метою стати ближчими до громади, вчасно дізнаватись та повідомляти про актуальні питання та проблеми, а також залучати громадян до участі у виробленні місцевої політики.

Учасникам заходу забезпечується: харчування та відшкодування плати за проїзд.

Семінари проходитимуть за наступною адресою:

3 поверх, комп’ютерний клас

Навчальний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів

Проспект Миру, 43 (будинок засідань Чернігівської обласної ради)

м. Чернігів

Початок о 10.00.

Контакти:

Із запитаннями можна звертатися до Олексія Француза.

Телефон: +0462 67 75 75, e-mail: [email protected]

Проект реалізується за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки “Чернігівська громада”.


12.11.2013

ОГОЛОШЕННЯ

Громадська організація Центр «Доброчин» запрошує керівників та активістів Громадських рад з усіх районів Чернігівської області для участі в семінарі «Вплив громадськості на вироблення та реалізацію державної політики на локальному рівні», який відбудеться 20 листопада 2013 року в м. Чернігові.

Мета семінару: дати основи теорії та практичні навички з аналізу політики членам Громадських рад при райдержадміністраціях та державних установах Чернігівської області для налагодження ефективної роботи та компетентного включення їх членів в аналіз політики органів місцевої та регіональної влади.

Тренер: Максим Лациба, керівник програм соціального та економічного розвитку Українського незалежного центру політичних досліджень, один з провідних громадських експертів в галузі адвокатування, редактор журналу «Громадянське суспільство».

Відбір учасників відбуватиметься на конкурсній основі.

Для участі у семінарі претендентам необхідно надіслати заявку на участь на адресу електронної пошти Центру Доброчин [email protected] з поміткою «Семінар» або зателефонувати за номером (0462) 67 71 81 до 15 листопада 2013 року включно. Контактна особа – Наталія Дрозд.

Підтвердження участі у семінарі будуть надіслані не пізніше 18 листопада 2013 року.

Учасникам заходу забезпечується: харчування та відшкодування плати за проїзд.

Контакти:

Із запитаннями можна звертатися до Наталії Максименко.

Телефон: +0462 677 181, e-mail: [email protected].

Проект реалізується за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки “Чернігівська громада”.


08.11.2013

В Чернігові реалізовано перший етап проекту
«Школа громадської журналістики»

Ази не легкої, але цікавої професії журналіста освоювали учасники першого тренінгу «Школа громадської журналістики», який відбувся у Чернігові. На тренінг завітали молоді журналісти з усієї області. Деякі з них вже мали досить немалий досвід у цій сфері, але, як вони самі висловилися, дізналися багато цікавої і потрібної інформації.

Під час практичної частини тренінгу, його учасники вигадували цікаві заголовки до складних текстів, а також брали один в одного інтерв'ю.

Тренер, Олександр Назаренко, розкрив кілька фундаментальних основ журналістики. Зокрема мова йшла про те, за яким принципом створюється інформація, як правильно писати новини, також не було оминуто увагою і особливості сучасної журналістики. Особливо зацікавила учасників зустрічі тема «Блоги, як вид громадської журналістики».

Проект «Школа громадської журналістики» реалізується за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада».


04.10.2013

Визначено переможців першого етапу конкурсу проектів,
реалізація яких здійснюватиметься за рахунок коштів

3 жовтня 2013 року відбулось друге засідання конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації для розгляду конкурсних пропозицій та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів) громадських організацій, для виконання яких надається підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2013 році.

На початку засідання голова конкурсної комісії А. Подорван, проінформував присутніх про підсумки прийому конкурсних пропозицій. Загалом на адресу Департаменту надійшло 9 конкурсних пропозицій на загальну суму більше ста тисяч гривень з очікуваним фінансуванням з обласного бюджету в сумі 59 669 гривень. Встановивши, що у членів конкурсної комісії відсутній конфлікт інтересів стосовно конкурсних пропозицій, було визначено громадські організації, які допущено до другого етапу конкурсу — захисту конкурсних пропозиції.

Переможцями першого етапу конкурсу стали такі організації:

• Чернігівська обласна організація «Всеукраїнська спілка радянських офіцерів»;

• Городнянська районна благодійна організація «Світло Аратти»;

• громадська організація «Агенція Регіонального Розвитку Коропщини»;

• Всеукраїнська громадська організація «Громадський контроль»;

• Щорська районна благодійна організація «Аратта»;

• громадська організація «Асоціація регіональних засобів масової інформації»;

• громадська організація «Академія Розвитку»;

• громадська організація «Громадська Рада»;

• громадська організація «Центр Доброчин».

Також конкурсною комісією визначено, що відкритий захист конкурсних пропозицій відбудеться 17 жовтня 2013 року в залі засідань Департаменту інформаційної діяльності та комуній з громадськістю облдержадміністрації.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Відбулось навчання для представників громадських організацій області

3 вересня ц. р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбулись тренінгові навчання для представників громадських організацій, організоване Департаментом інформаційної діяльності та комунікації громадськістю облдержадміністрації.

Головною метою заходу стало ознайомлення представників інститутів громадянського суспільства з особливостями проведення у 2013 році конкурсу проектів на виконання яких надається фінансова підтримка з обласного бюджету.

В ході проведення навчання його учасники ознайомились з основними положеннями проведення конкурсу проектів, дізналися про правила написання проектних заявок, умови виконання проектів, особливостями підготовки підсумкового звіту, а також поспілкувались з переможцями  конкурсу 2012 році.

Захід відбувся на виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада».

З більш детальною інформацією щодо конкурсу можна ознайомитись за посиланням http://oda.cg.gov.ua/index.php?id=36452&tp=0" (рубрика «Консультації з громадськістю» на офіційному сайті Чернігівської облдержадміністрації).



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації


Перше засідання конкурсної комісії

21 серпня 2013 року відбулось перше засідання конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації для розгляду конкурсних пропозицій та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів) громадських організацій, для виконання яких надається підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2013 році.

На початку засідання голова конкурсної комісії Андрій Подорван поінформував присутніх про роботу Департаменту як організатора конкурсу.

Також було обговорено проект плану та регламент роботи конкурсної комісії Департаменту. Більш детально члени конкурсної комісії обговорили питання щодо шляхів фінансування програм (проектів, заходів), в результаті було прийнято рішення, що фінансування програм (проектів, заходів) здійснюватиметься через суб’єкти господарської діяльності (на підставі договорів) та через одержувачів бюджетних коштів (громадських організацій).

У результаті засідання прийнято регламент роботи конкурсної комісії, погоджені план-графік роботи, текст оголошення та форма оціночних відомостей.

Конкурс триватиме з 21 серпня 2013 року до 20 вересня 2013 року включно. Граничний обсяг фінансування за рахунок бюджетних коштів однієї програми (проекту, заходу), що подається для участі у конкурсі, становить 8 тис. грн. Загальний фонд конкурсу становить 60 тис. грн.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Підсумкове засідання конкурсної комісії

11 квітня 2013 року у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбулось відкрите засідання конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації для розгляду конкурсних пропозицій, та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів) громадських організацій, для виконання яких надається підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2012 році.

Під час засідання представники громадських організацій презентували звіти по проектам, які реалізовувались на території області протягом жовтня — грудня 2012 року.

Тематика проектів стосувалась:

- вивчення громадської думки щодо якості комунальних послуг в м. Чернігові, питань, що турбують чернігівську молодь, пріоритетів діяльності обласної влади, якості інформаційного середовища області;

- роз’яснення питань адміністративної реформи, підвищення взаємодії влади та громадськості;

- підвищення інституційної спроможності ІГС;

- впровадження нових підходів щодо навчання дітей з обмеженими фізичними можливостями у рамках реформування системи освіти.

Особливістю проектів, що реалізовувались за рахунок коштів обласного бюджету, є їх аналітична спрямованість. Результати, що були отримані в ході їх проведення, неодмінно будуть використані в роботі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Спільним рішенням членів конкурсної комісії всі 10 проектів від 9 громадських організацій визнані такими, що були виконані в повному обсязі.

Всі учасники заходу зійшлися на думці, що конкурс проектів, які реалізовано в рамках обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада» — це перший успішний приклад фінансування громадських ініціатив на рівні області.


За повідомленням
Департаменту інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

*****


На шляху до відкритого та конструктивного діалогу
між представниками влади та громадськістю

21 лютого 2013 року в чернігівському експертному клубі «Чиста політика» за ініціативи Чернігівського міського об’єднання інвалідів «Шанс» в рамках реалізації програми «Методична допомога щодо організації консультацій з громадськістю в органах виконавчої влади» пройшов семінар-тренінг для працівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації та представників громадських об’єднань міста.

Під час проведення семінару його учасники прослухали інформацію щодо нормативно-правових засад проведення консультацій з громадськістю та розглянули методологію їх проведення, зокрема шляхи їх ініціювання інститутами громадянського суспільства.

Практична частина семінару була зорієнтована на закріплення отриманої інформації в питаннях процедури проведення консультацій і участі громадськості в формуванні державної та регіональної політики. Кожна з груп запропонувала свої кроки в напрямі забезпечення реалізації відкритого діалогу на прикладі обговорення проекту обласного Плану заходів щодо проведення в області у 2013 році Року дитячої творчості.

Захід був проведений за фінансової підтримки з обласного бюджету в рамках обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада».


Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода