back

Сосниця. Відбулися урочисті заходи з нагоди 119-ї річниці з дня народження Олександра Довженка

10-09-2013 | 16:14

10 вересня на садибі Сосницького літературно-меморіального музею Олександра Довженка було багатолюдно. Цьогоріч на малій Батьківщині митця, як і по всьому світу відзначали 119-ту річницю з дня його народження. Крім сосничан, на уклін до відомого митця, приїхали гості з Чернігова та Києва.

Традиційно, щороку у Сосницю на день народження Олександра Довженка приїздять представники Спілки кінематографістів та кіностудії ім.О.П. Довженка. Завітали митці на Придесення і цьогоріч.

На початку урочистостей керівництвом району та почесними гостями свята було покладено квіти до пам'ятника О.П.Довженку.

В ході урочистої частини теплі слова про письменника, режисера, кіномитця світового масштабу сказали перший заступник директора головного управління культури і туризму Олександр Левочко, голова районної ради Олег Трамана та представники делегації кінематографістів.

Заступник голови Державного агентства України з питань кіно Лідія Клименко зачитала вітальну адресу Президента України Віктора Януковича, у якій, зокрема, зазначалося, що місія кіномитців, працівників кінематографії надзвичайно важлива, адже мистецтво кіно має великий вплив на естетичне та духовне виховання людини, формування її поглядів та переконань. Віктор Янукович подякував усім, чиє серце, розум і зусилля віддані вітчизняному кіно та побажав творцям екранного мистецтва щастя, здоров’я, наснаги та самореалізації.

Голова спілки кінематографістів Сергій Тримбач передав музею ряд книг та кіноматеріалів. На Довженківській землі привітали кінематографісти й лауреата конкурсу молодих перспективних режисерів Марину Артеменко.

В знак великої шани та поваги до творчості нашого земляка О.П.Довженка на його садибі виступав фольклорний колектив «Криниці», викладачі та учні музичної школи.

По завершенню урочистої частини гості свята могли ознайомитись з виставкоюа квітів «Довженкові – від вдячних земляків», фотовиставкою «Кіностудії ім.О.П.Довженка – 85 років», роботами майстра-різьбяра Анатолія Семенцова та керамікою його доньки Оксани.

На подвір’ї музею проходила зустріч з головним редактором журналу «Кіно.Театр» Ларисою Брюховецькою, кінорежисерами та акторами Київської кіностудії імені Олександра Довженка.

Відбулася презентація проекту «Реконструкція літературно-меморіального музею О.П.Довженка в смт Сосниця Чернігівської області». Проект представляв сам автор – заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов.


За повідомленням Сосницької РДА