back

В Україні планують впровадити нову систему моніторингу стану атмосферного повітря

02-08-2019 | 15:51

Реформування системи моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря – тема експертної зустрічі, яка відбулася у форматі відеоконференції вчора, 1 серпня.

В обговоренні взяли участь експерти і представники Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, відповідних регіональних служб. Від Чернігівської області – фахівці Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головного управління Держпродспоживслужби в області, обласного центру з гідрометеорології.

Зокрема, мова йшла про проєкт постанови Уряду «Деякі питання здійснення державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря».

Проєкт передбачає затвердження Порядку здійснення державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря. Так, за словами Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, запуск вказаної системи забезпечить оперативний збір та оцінку інформації про стан атмосферного повітря. А це дасть можливість для прийняття ефективних управлінських рішень та забезпечення контролю. Крім того, передбачено розроблення планів покращення якості атмосферного повітря на основі аналізу показників його стану. 

Реформа системи моніторингу сприятиме реалізації права українців на отримання інформації про стан навколишнього природного середовища. А також дасть можливість громадянам брати участь у розроблені та формуванні політики щодо покращення якості довкілля.

Моніторинг атмосферного повітря здійснюватиметься за показниками якості атмосферного повітря та атмосферних опадів. Створення та функціонування відповідної інформаційно-аналітичної системи даних забезпечуватимуть на загальнодержавному рівні – Мінприроди, на регіональному – органи управління якістю атмосферного повітря (структурні підрозділи ОДА з питань охорони навколишнього природного середовища).

До слова, нова система базується на імплементації стандарту і моделі ЄС та є виконанням Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Департамент екології та природних
ресурсів Чернігівської облдержадміністрації