back

15-04-2010 | 15:32

Пенсійна реформа

15 квітня в обласній державній адміністрації відбулося засідання робочої групи «Реформа соціальної сфери і підвищення якості життя» Регіонального комітету з економічних реформ. Учасники засідання обговорювали можливі напрямки здійснення пенсійної реформи.

Заступник голови облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань, голова робочої групи Наталія Білоус зазначила наступне: Президент України поставив стратегічну мету: через 10 років Україна має увійти до числа 20-ти найрозвиненіших країн світу. Глава держави наголошує, що передусім маємо підвищити якість життя громадян у всіх складових: від освіти, медицини – до якісних робочих місць і гідного пенсійного забезпечення.

Започаткована у 1998 році пенсійна реформа залишається далеко не завершеною. Вона не виконує дві основні функції: страхування від бідності та забезпечення соціальної справедливості при нарахуванні пенсій.

Також не виправдалися очікування від здійснення окремих кроків з удосконалення пенсійної системи, а саме щодо:

- досягнення бездефіцитності Пенсійного фонду (у 2009 році його дефіцит склав 30 млрд. грн.);

- детінізації доходів громадян (масово продовжується негативна практика виплати зарплати у конвертах).

Ситуація погіршується внаслідок підвищення тиску демографічної складової. Сьогодні в Україні на 134 працюючих осіб припадає 100 пенсіонерів. А в Чернігівській області ситуація вкрай складна: на 86 працюючих припадає 100 пенсіонерів. Забезпечення власними коштами до потреби на виплату пенсій, які фінансуються за рахунок власних надходжень в області становить менше 50-ти відсотків.

Отже, існуюча пенсійна система через певний час вже не зможе забезпечувати сьогоднішній рівень пенсії.

Внаслідок неефективної політики попереднього Уряду пенсійна система так і не стала гарантом належних умов життя громадян після виходу на пенсію. Нею не забезпечується захист непрацездатних людей від бідності.

В Україні у 6 млн. пенсіонерів (майже половина одержувачів пенсій) основний розмір пенсії не досягає мінімального. В Чернігівській області кількість таких пенсіонерів сягає 227 тис. чоловік або 62% від одержувачів пенсій.

Україна за рівнем пенсійного забезпечення "пасе задніх" порівняно з європейськими державами.

Середній розмір пенсії в Україні перевищує прожитковий мінімум для непрацездатних осіб лише на 65%, коли у країнах ЄС цей показник сягає 4 разів. І це при тому, що видатки на виплату пенсій в Україні є одними з найбільших серед європейських країн.

В Україні розмір пенсійних внесків становить 35%. Цей показник набагато вищий, ніж в інших країнах Європи: Угорщина - 26,5%, Франція - 24%, Чехія -28%, Швеція - 18,9%.

Проте й цього недостатньо для покриття пенсійних видатків. Тому постійно зростає сума заборгованості Пенсійного фонду перед державним бюджетом за отриманими позичками для покриття дефіциту.

З іншої сторони, такий значний розмір пенсійних внесків є перепоною для розвитку підприємництва і є причиною тінізації економічної діяльності.

Отже, на сьогодні Пенсійна система в Україні є соціально і економічно неефективною. Без глибокої реформи остаточне розбалансування пенсійної системи є неминучим.

Відтак, реформування пенсійної системи передбачає виконання таких основних завдань:

1. Забезпечення гідного рівня життя пенсіонерів.

2. Встановлення справедливих та прозорих умов призначення та індексації пенсій.

3. Забезпечення фінансової спроможності солідарної пенсійної системи.

4. Запровадження та розвиток накопичувальних складових пенсійної системи.

5. Покращення адміністрування пенсійної системи.

Внаслідок проведених заходів розмір пенсії у солідарній системі визначатиметься у залежності від набутого страхового стажу та отримуваної заробітної плати. Буде відновлено диференціацію розмірів пенсій. Кожен пенсіонер, який вважає себе на сьогодні малозабезпеченим, наочно відчує підвищення рівня добробуту.