back

З тимчасовим житлом жителям Чернігова допоможе Товариство Червоного Хреста України

06-07-2022 | 17:30

Понад дві тисячі приватних будинків і більш ніж 800 багатоповерхівок в обласному центрі зазнали пошкоджень через бойові дії, що активно велися на околицях міста, а також внаслідок авіаційних ударів. Багато людей, які взагалі втратили житло, нині проживають, у кращому разі, у знайомих чи родичів. Деякі — у гаражах та підвалах. Питання забезпечення таких громадян тимчасовим помешканням до настання холодів потребує негайних рішень. Адже часу залишилося не так багато.

Допомогти зі спорудженням тимчасового житла готове Товариство Червоного Хреста України, представники якого перебували сьогодні на Чернігівщині. Співпрацю у цьому напрямі обговорили з першим заступником начальника Чернігівської ОВА Костянтином Мегемом та заступником Чернігівського міського голови Віктором Геращенком.

— Серед пріоритетів нашої роботи — розселення людей, які залишилися без житла. Нині маємо експертизу по двох будинках у Чернігові, що не підлягають відновленню. Зокрема йдеться про багатоповерхівку у центрі міста, на вулиці Чорновола, та гуртожиток на 250 кімнат у мікрорайоні ЗАЗ. Про забезпечення постійним місцем проживання людей зараз важко щось говорити. Але до настання холодів тимчасовими помешканнями їх маємо забезпечити, — підкреслив Костянтин Мегем. 

Зі свого боку, представники Червоного Хреста запевнили, що кошти на будівництво тимчасового житла для чернігівців уже виділені — близько 3,5 мільйона доларів. Нині ж потрібно визначитися з концепцією: модульне містечко, індивідуальні модульні чи багатоквартирні тимчасові будинки. Запропонували і свій варіант — двоповерхові утеплені будинки, що розраховані на холодну пору року. Схожий проєкт уже реалізують на Львівщині для вагітних переселенок. Тривалість будівництва — два місяці. У будь-якому разі більш зручний варіант для конкретних випадків має обрати місцева влада, врахувавши перспективи подальшого використання такого житла. 

Наступний крок — запуск тендеру й обрання постачальника, щоб якнайшвидше розпочати процес будівництва. 

Представники Червоного Хреста також зазначили, що деякий час допомагатимуть з утриманням людей, яких заселять у новозбудоване містечко. Тому планують створити на місці мініофіс для координації роботи.

Принагідно оглянули виділену міською радою ділянку (а це майже 4 гектари) в мікрорайоні ЗАЗ, де і планують будівництво тимчасового житла.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації