back

На Чернігівщині пропонують створити чотири райони

17-04-2020 | 08:05

Чернігівська облдержадміністрація вже сьогодні направить до Мінрегіону пакет документів з пропозицією створити в області чотири райони: Чернігівський, Ніжинський, Прилуцький та Північний (або Сіверський).

Разом з тим, для об’єктивної оцінки ситуації будуть надіслані і пропозиції з аргументами депутатських груп та фракцій обласної ради щодо створення більшої кількості районів. Про це повідомив учора, 16 квітня, у прямому ефірі UA:Чернігів перший заступник голови ОДА Віталій Загайний.

— Така модель, як і всі раніше запропоновані, виходить із ряду визначених Мінрегіоном критеріїв. Насамперед, головний критерій — кількість постійного населення не менше 150 тисяч осіб. Обов’язково враховані територіальна цілісність (цей принцип був застосований і при формуванні ОТГ) та доступність районного центру — у межах 60 кілометрів від крайніх населених пунктів (година – півтори їзди автотранспортом), — зазначив Віталій Загайний і додав, що мова йде про доступність не стільки для місцевих жителів, скільки для осіб, які в межах конкретного району будуть уповноважені представляти державні органи влади.

Він наголосив, що переважна більшість послуг для населення — освітніх, комунальних, адміністративних, медичних тощо — має надаватися на рівні громади. Відтак, людям не доведеться часто відвідувати новий районний центр.

За словами Віталія Загайного, проведення субрегіонального етапу адміністративно-територіальної реформи забезпечить вивільнення значних коштів із держбюджету, які можна буде спрямувати на реалізацію соціальних програм та покращення інфраструктури.

Детальніше — у відео UA:Чернігів.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації