Рекомендації щодо розміщення матеріалів в рамках проведення Всеукраїнського культурно-освітнього марафону «Наша незалежність»

Вступ

Всеукраїнський  культурно - освітній марафон «Наша незалежність»  (далі – Марафон) проводиться в рамках відзначення 30 річниці незалежності України та має на меті забезпечити поширення історичних фактів та матеріалів, що є знаковими  та визначними для становлення незалежності України. Охоплення Марафоном усієї території України дасть змогу забезпечити відродження історичних фактів окремих регіонів, а поширення інформації у соціальних мережах – підвищити зацікавленість більшого кола осіб.

Концепція заходу передбачає збір та оприлюднення матеріалів (фото, відео, документи, інформація з газет, історії очевидців тощо), що є знаковими для здобуття та встановлення української незалежності та визначними у певному регіоні. Відповідна інформація публікується на сторінках у соціальних мережах та офіційному веб-сайті під єдиними запропонованими хештегами #Наша_незалежність #Марафон_30 та ідентифікаційними елементами  із закликом долучитися до поширення матеріалів усіх охочих та передати естафету іншій ОДА.

Основними учасниками Марафону є ОДА, які відповідно до встановленого графіку передаватимуть естафету. Також пропонується запрошувати до поширення матеріалів інші органи місцевого самоврядування, установи, організації, заклади культури та освіти, пересічних громадян, які зможуть долучитися до Марафону та публікувати матеріали з відповідними ідентифікаційними елементами без прив’язки до конкретної дати естафети. 

Марафон проводитиметься у період з 10 по 24 серпня та розпочнеться з повідомлення Мінрегіону 10 серпня (старт естафети). Наступні публікації ОДА розміщуватимуться відповідно до визначеного графіку, що додається. 

Підготовка та розміщення матеріалів

Марафон передбачає розміщення історичних матеріалів, що визначають ставлення української незалежності в конкретному регіоні, а саме фото-, та відеоматеріали, документи, інформація з газет, історії очевидців тощо. Тематика та формати матеріалів визначаються ОДА та публікуються у доступному, читабельному форматі.

Рекомендовано для публікацій фотоматеріалів використовувати формати високоякісного зображення (PNG, JPEG) та додавати підписи, які допоможуть зрозуміти зміст та нададуть додаткову інформацію про зображення. Підписи розміщуються безпосередньо під зображенням. Для публікацій аудіо та відеоматеріалів рекомендується застосовувати формати, що підтримуються соціальною мережею Facebook (найпоширеніші MP4, MOV)

Публікувати PDF-файли та документи у форматі WORD рекомендується лише у разі нагальної потреби як додаткове джерело інформації. Зокрема, PDF-файли недоступні для деяких користувачів на мобільних пристроях

Матеріали повинні відповідати наступним характеристикам:

  • Факти висвітленні у матеріалах позитивно вплинули на становлення української незалежності;
  • Матеріали містять правдиву історичну інформацію про події, осіб, здобутки на шляху до незалежності та є характерними для певного регіону;
  • Матеріали є читабельними, доступними та зрозумілими (або містять конкретне текстове пояснення) 

Основним місцем оприлюднення інформації  є сторінки ОДА у соціальній мережі Facebook та офіційні веб-сайти. Також дозволяється розміщення матеріалів на інших інформаційних ресурсах (офіційні сторінки у інших соціальних мережах, тематичні платформи тощо) з обов’язковим використанням ідентифікаційних елементів та хештегів. Крім того, можливим є залучення регіональних засобів масової інформації та профільних організацій для перепоширення та публікації цих матеріалів.

До публікації матеріалів зможуть долучатися як організації так і конкретні особи, що публікуватимуть фото з власними історіями, що є визначними для конкретного періоду.

Інші учасники, що мають намір долучитися до Марафону можуть публікувати матеріали у період з 10 по 24 серпня без прив’язки до графіку естафети.

Використання ідентифікаційних елементів (в тому числі ідентифікаційні елементи до 30 річниці незалежності) та текстовий супровід

Основними ідентифікаційними елементами Марафону є затвердженні хештеги #Наша_незалежність #Марафон_30 та логотипи до 30 річниці Незалежності України, які є обов’язковими для використання при публікації усіх матеріалів.

Система логотипів розроблена до відзначення 30 річниці незалежності України містить описи, дизайн-макети, експозиційні макети, логотипи, графічно шрифтові частини зображень, зображення візуальної системи, використання логотипів тощо розроблені Міністерством культури та інформаційної політики України, які можна знайти за посиланням (https://fex.net/uk/s/5r3lnsz). Зазначаємо, що використання вказаних інформаційних продуктів є безоплатним та не потребує додаткових погоджень та дозволів.

Текстовий супровід матеріалів обов’язково повинен містити інформацію щодо:

  • опису матеріалів та їх вплив на становлення української незалежності.
  • загальних відомостей про Марафон «Всеукраїнський культурно-освітній марафон «Наша незалежність» проводиться в рамках відзначення 30 річниці Незалежності України за ініціативи Мінрегіону та має меті сприяти популяризації української історії шляхом скоординованого поширення історичних матеріалів»
  • передачі естафети до іншої ОДА «продовжуємо Всеукраїнський культурно-освітній марафон «Наша незалежність» та передаємо естафету … обласній державній адміністрації»
  • заклику долучитися до Марафону усіх охочих
  • встановлених хештегів: #Наша_незалежність #Марафон_30

 

 
ГО Активне Суспільство України