back

Що чернігівська молодь думає про політику, патріотизм та реформи: результати опитування

15-06-2018 17:02

Упродовж квітня цього року тривало соціологічне дослідження щодо суспільно-політичного і соціального становища молоді в Чернігівській області. Ініціатива вивчення даної проблематики належить громадській організації «Асоціація регіональних засобів масової інформації» у співпраці з Національним університетом «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка і втілена за фінансової підтримки Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації.

Проект передбачав анкетування 300 жителів Чернігівської області віком від 18 до 34 років.

Перший блок питань стосувався суспільно-політичної активності молодих людей. Так, на питання «Чи цікавитеся Ви політичними процесами, що відбуваються в Україні?» 18,5 % респондентів відповідають ствердно, половина – а це 50,4 % – цікавляться політикою час від часу, 27,7 % – зовсім не цікавляться.

Одна з форм політичної активності – голосування на виборах. Відтак, найактивніше молодь долучалася до голосування на виборах Президента України. Втім, одночасно 36,9 % молодих людей визнали, що взагалі не брали участі в голосуванні за останні 5 років.

Одночасно молодь готова долучитися до політичного життя населеного пункту в якості громадського активіста (34,9 % опитаних), кандидата в депутати (11,2 %), кандидата на посаду голови ради (8 %). У той же час абсолютна більшість молодих людей не бачить своєї особистої участі в політичних процесах на місцевому рівні.

Другий блок узагальнює думку молоді щодо основних реформ, які впроваджуються в Україні. Так, найбільше позитивних відгуків має реформа поліції (37,4 %), найменше – судова (14 %).

Окремий блок питань стосується перспективних напрямів молодіжної політики. Так, найбільш необхідними напрямками державної молодіжної політики молоді люди зазначали проблему створення робочих місць (80 % відповідей), підтримка талановитої молоді (45,4 %), сприяння забезпечення житлом (40,2 %).

Відповідаючи на питання «З чим у Вас асоціюється поняття патріотизм?», більше половини молодих людей обрали відповідь: «Любов до рідного краю, в якому живеш» (66,6 %) і «Повага до власної історії, культури і традицій» (58,3 %).

Щодо ставлення до патріотичних заходів, то за результатами дослідження трохи менше половини молоді області (43,5 %) розцінюють їх позитивно; 18,6 %  вважають, що вони не впливають жодним чином; 10,4 % – ставляться до подібних заходів негативно і 27,5% – не визначилися.

Результати опитування презентовано на виїзному засіданні Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Чернігівській облдержадміністрації в Семенівському районі 14 червня 2018 року.

Повний звіт за результатами опитування – за посиланням.

Довідково. Дослідження проведене 14-20 квітня 2018 року. Методом персонального інтерв’ю опитано 300 респондентів у містах Чернігів, Ніжин, Прилуки, а також населених пунктах Ріпкинського, Сновського, Городнянського, Менського, Сосницького, Корюківського, Куликівського, Носівського, Козелецького, Ічнянського, Бобровицького, Чернігівського, Прилуцького та Ніжинського районів. У досліджені використана дворівнева стратифікована вибірка з рівним розміщенням і квотою за статтю і віком на останньому етапі відбору. Статистична помилка вибірки з рівнем довіри 95 % для показників наближених до: 50 % не перевищує 5,7 %; 40 і 60 % не перевищує 5,5 %; 30 і 70 % не перевищує 5,2 %; 20 і 80 % не перевищує 4,5 %; 10 і 90 % не перевищує 3,6 %.

 

За інформацією громадської організації
 «Асоціація регіональних ЗМІ»

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода