back

У Коропі відкрили меморіальну дошку на честь Михайла Куриленка

16-11-2017 16:38

На будівлі районного центру дитячої та юнацької творчості у Коропі відкрили меморіальну дошку на честь борця за незалежність України, активного учасника Української революції 1917-1921 років Михайла Куриленка. Урочистий захід, організований ГО «Українська Ініціатива» за сприяння органів влади та Українського інституту національної пам’яті, відбувся вчора, 15 листопада.

Пам'ять видатного земляка прийшли вшанувати коропчани, небайдужі до історії України, зокрема свого краю. Завітали на відкриття і поважні гості: представники Міністерства культури України, Чернігівської облдержадміністрації, «Української Ініціативи», громадськість із Донецької області, науковці.

— Життєвий шлях, освітня та громадська діяльність Михайла Куриленка не знайшли належного висвітлення в історичній та краєзнавчій літературі, однак ми повинні докласти зусиль, щоб його ім’я постало перед сучасниками. Маємо відроджувати історичну пам’ять про українських героїв, наближуючи історичні факти до людей, відкриваючи імена видатних постатей української держави, — зазначив директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко.

Під час виступів неодноразово зазначалося про історичну тяглість поколінь. Адже, як і сто років тому, Україна продовжує боротися за свою цілісність та незалежність. Відтак, варто враховувати як здобутки, так і помилки минулого, аби не допустити прорахунків у сучасній боротьбі.

До речі, Михайло Куриленко є засновником спілки «Гуцульське мистецтво». Вона об’єднала ткачів і художників, які займалися пошуковою роботою, їздили по селах і відтворювали побачене у своїх роботах. Так, і досі один з килимів знаходиться в палаці короля Швеції, а другий, що пережив обшуки і Берлінську облогу, експонується в музеї Нью-Йорка.

Насамкінець урочистостей відбулося покладання квітів до меморіальної дошки.

Захід продовжився в районному будинку культури, де, зокрема, презентували збірку матеріалів «Михайло Куриленко», видану ГО «Українська Ініціатива».

Довідково. Куриленко Михайло Прокопович (2 (15) листопада 1885 року, Короп, Чернігівська губернія, Російська імперія — не раніше 1940 року, СРСР) — український політичний і громадський діяч, депутат Трудового конгресу України (1919 рік), освітянин, згодом український підприємець, який опікувався розвитком гуцульських народних промислів.

Відео філії НСТУ «Чернігівська регіональна дирекція»: 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
з використанням матеріалів філії НСТУ
«Чернігівська регіональна дирекція»

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода