back

Картоплярство Чернігівщини має чітку перспективу розвитку

17-05-2016 17:42

Сьогодні, 17 травня, на межі Чернігова – у Новому Білоусі, відбувся захід із нагоди початку будівництва заводу крохмало- та картоплепродуктів приватного багатопрофільного підприємства «Вимал». За проектом, об’єкт має стати найбільшим такого роду заводом в Україні.

Приватне багатопрофільне підприємство, що розпочало здійснення інвестиційного проекту будівництва, працює на Чернігівщині ще з 1992 року. Його початкова спеціалізація – встановлення теплопунктів, наладка котелень. Та вже за два роки у Дроздівці Куликівського району був збудований та почав роботу цех із виробництва крохмалю потужністю 50 тонн на добу. З часом, розвиваючи виробничі потужності – створивши підприємства-сателіти з вирощування картоплі (у 2004 році) і будівельну компанію, яка спеціалізується на промислових об’єктах – зерносушильних і переробних – та виготовляє обладнання для переробної галузі аграрного сектору, підприємство набрало обертів, що дало змогу розпочати наступний проект – побудову крохмального заводу потужністю 1200 тон на добу.

Продукція підприємства здебільшого експортноорієнтована і має сталий попит у світі, – розповідає один із засновників Віктор Лазар. Тому спорудження нового заводу є більш ніж виправданим. Підприємство виготовлятиме різноманітні крохмалепродукти – модифіковані крохмалі для багатьох галузей промисловості як на закордонні ринки, так і для потреб українських підприємств. До прикладу, є намір замістити імпортний фармацевтичний крохмаль на внутрішньому ринку нашим. Загалом різноманітні модифіковані крохмалі зі зміненими якостями застосовуються у понад чотирьохсот технологічних процесах промисловості, що робить ринок його збуту дуже широким. А з огляду на те, що продовольче споживання картоплі в усьому світі зменшується, переробка картоплі і взагалі поглиблення переробки сировини – є майбутнім для України – тому треба із сировинної бази переорієнтовуватися на країну – виробника високоякісної продукції, – вважає підприємець.

Також власники та управлінці «Вималу» акцентували увагу на тому, що 70% обладнання планується виготовити самим підприємством, а новий завод забезпечить роботою понад півтори сотні людей. До речі, всі виробничі потужності як уже існуючих, так і перспективних об’єктів використовують, здебільшого, місцеве відновлювальне паливо, знижуючи тим самим залежність виробничого сектору Чернігівщини від імпортних енергоносіїв.

Саме через велике соціально-економічне значення проекту на церемонію закладання капсули до стіни майбутнього заводу було запрошено голову Чернігівської ОДА Валерія Куліча та його заступника Сергія Сергієнка, яким принагідно засновники підприємства, брати Лазарі, подякували за підтримку в розвитку промисловості в області.

Звертаючись до присутніх гостей, керівників та працівників підприємства, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч сказав: «Це започаткування має велику перспективу. Бо Чернігівщина у всі часи була «картопляною зоною» і площі посівів картоплі в колишні часи були дуже значними. Сьогодні, на жаль, картоплярство звелося до рівня невеликих фермерських господарств і перестало бути системним. Але ми сподіваємося, що будівництво і подальший запуск цього заводу дасть поштовх до збільшення обсягів вирощування картоплі. А оскільки кінцевий продукт виробництва є експортним товаром, то це і збільшить надходження у економіку держави, і пожвавить галузь».

Також, коментуючи журналістам значення проекту, голова ОДА , зокрема, зазначив: «Благополуччя має дві складові: оптимізація витрат і збільшення надходжень. І саме спорудження промислових об’єктів, а їх, попри складні часи, в області було відкрито декілька протягом останнього року – є запорукою розвитку і майбутнього достатку громади. Також важливо, що, залучаючи внутрішні інвестиції, вкладаючи свої ресурси у розвиток, ми демонструємо закордонним інвесторам перспективу. Коли іноземці бачать, що будуємо ми, то і вони «підтягнуться» до справи розбудови промисловості України».



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода