back

Як допомогти невиліковним дітям – радилися в ОДА

07-04-2016 14:33

Зустріч за «круглим» столом із метою обговорення шляхів надання паліативної допомоги дітям відбулася сьогодні, 7-го квітня, у Чернігівській облдержадміністрації.

Учасниками зустрічі – зокрема, головою ОДА Валерієм Кулічем, його заступником Наталією Романовою, народним депутатом України Сергієм Березенком, менеджером програмної ініціативи «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження» Ксенією Шаповал-Дейнегою, – разом із широким колом фахівців-медиків і психологів було розглянуто нинішній стан справ у цьому напрямку та обговорено перспективні шляхи поліпшення якості життя дітей, що мають хвороби несумісні з життям.

Паліативна допомога дітям – це активна підтримка тіла, розумової діяльності та емоційного стану дітей, що мають невиліковні хвороби – забезпечення їхнього гідного життя і справжнього дитинства на той час, який їм відведено, а також – всебічна підтримка родини.

Проте нині надання допомоги такого роду має безсистемний характер. Аби це виправити, на переконання учасників заходу, необхідні спільні зусилля законотворців, виконавчої влади, недержавних організацій, фахівців-медиків і психологів та відповідного ставлення суспільства. І тому за мету цього засідання було поставлено саме консолідацію всіх фахівців для напрацювання спільного бачення подальшої роботи.

Розпочинаючи зустріч, Валерій Куліч акцентував увагу на актуальності теми, адже у Чернігівській області щороку від тяжких захворювань помирає до тридцяти дітей. Ще близько п’ятиста тяжкохворих дітей, що страждають на онкогематологічні, неврологічні хвороби, мають вроджені вади розвитку, в будь-який момент можуть потребувати паліативної допомоги. Також такого роду допомоги можуть потребувати 87 ВІЛ-інфікованих та 16 хворих на СНІД дітей, які перебувають на обліку в медичних закладах області.

З огляду на це, в ході бесіди за «круглим» столом присутні випрацьовували вектор активізації роботи у цій сфері. Дискусійними серед учасників були питання необхідності створення спеціалізованого відділення в одній із медичних установ чи окремих палат у медичних закладах, шляхи підготовки відповідних фахівців, клінічних протоколів, формування лояльності в суспільстві, необхідні зміни до законодавчої бази тощо. Стосовно останнього учасник зустрічі народний депутат України Сергій Березенко поінформував про законотворчу роботу в цьому напрямку і запевнив у своїй підтримці та готовності лобіювати прискорення змін у законодавстві, які сприятимуть поліпшенню якості медичного обслуговування і, як наслідок, якості життя дітей.

Заслухавши думки фахівців та оцінивши фронт робіт, заступнику голови Чернігівської ОДА Наталії Романовій було доручено створити й скоординувати діяльність широкоформатної робочої групи та протягом місяця напрацювати пропозиції і шляхи реалізації дій для поліпшення якості життя дітей, що мають хвороби несумісні з життям.



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода