Монетизація пільг з оплати житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу

Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 373  (далі – Порядок).

Згідно з Порядком пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються щомісяця у грошовій формі (готівковій або безготівковій).

У грошовій  безготівковій формі пільги надаються через АТ «Ощадбанк».

У грошовій готівковій формі - за заявою пільговика, шляхом перерахування коштів на рахунок пільговика в уповноваженому банку з місяця, що настає за місяцем подання заяви.

Якщо у пільговика, який отримує пільги у готівковій формі, виникла заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, про що орган соціального захисту населення повідомляють надавачі послуг, пільга буде надаватися йому з наступного місяця у грошовій безготівковій формі.

 Пільга на придбання твердого палива і скрапленого газу надається один раз на рік у грошовій готівковій формі.

Надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням доходів пільговика

Відповідно до чинного законодавства пільги окремим категоріям громадян з оплати житлово-комунальних послуг, на придбання твердого палива та скрапленого газу, надаються у разі, коли середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

З 01 січня 2022 року граничний розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга, становить 3470 гривень.

Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї затверджений постановою Уряду від 04.06.2015 № 389.

Дія цього Порядку поширюється на такі категорії громадян:

  • учасники війни;
  • особи з особливими заслугами перед Батьківщиною;
  • батьки померлої особи з особливими заслугами;
  • вдова (вдівець) особи з особливими заслугами;
  • особи з особливими трудовими заслугами; діти війни;
  • жертви нацистських переслідувань, статті 6 (1) – 6 (4);
  • багатодітні сім’ї; дитячі будинки сімейного типу;
  • прийомні сім’ї;
  • опікуни дітей померлого громадянина, смерть якого пов’язана із ЧАЕС (3 категорія);
  • дружина (чоловік) (ЧАЕС) померлого громадянина (3 категорії);
  • дитина з інвалідністю (ЧАЕС);
  • пенсіонери з числа педагогічних, медичних працівників, які раніше працювали та проживають у сільській місцевості.        

Нормативні документи, що регулюють надання пільг

Надання пільг окремим категоріям громадян регламентується понад  45 законами та іншими нормативно-правовими актами України, зокрема: Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист", "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" та постановами Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 р. № 117 "Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги" від 04 червня 2015 р. № 389 "Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї", від 17 квітня 2019 р. № 373 "Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі", тощо.

 

Монетизація пільг з оплати житлово-комунальних послуг стартує з жовтня 2019 року

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 373 затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.

Зокрема, пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаватимуться у грошовій формі починаючи з жовтня 2019 року.

Згідно з Порядком надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі з 1 жовтня 2019 року розрахунки  суми пільг будуть проводитися в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги (далі – ЄДАРП), тому передбачено внесення до ЄДАРП інформації про педагогічних, медичних працівників тощо у сільській місцевості, які мають право на відповідні пільги, на підставі відомостей установ і організацій, в яких вони працюють.

Передбачено дві форми надання пільг у грошовій формі: безготівкова і готівкова.

Пільги надаватимуться у грошовій  безготівковій формі через АТ «Ощадбанк» аналогічно грошовій безготівковій формі надання житлових субсидій.

За заявою пільговика надання пільги може проводитись у готівковій формі шляхом перерахування коштів на поточний рахунок в АТ «Ощадбанк», відкритий пільговиком. Реквізити рахунка мають бути вказані у заяві.

Якщо у пільговика, який отримуватиме пільги у готівковій формі, виникне заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, про що орган соціального захисту населення повідомлятимуть надавачі послуг, пільга буде надаватися йому з наступного місяця у грошовій безготівковій формі.

 

Членам сімей загиблих учасників АТО та Революції гідності посилили соціальну підтримку

 

Верховна Рада України 2 лютого 2016 року прийняла Закон № 967-VIII «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих героїв АТО та Революції гідності.

 

Відтепер членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, у тому числі волонтерів і добровольців, та під час участі у Революції гідності, надаватимуться пільги, зокрема щодо безоплатного одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, 50-відсоткової знижки плати за користування житлово-комунальними послугами в межах передбачених законодавством норм, незалежно від розміру сукупного доходу сім’ї.

 

Надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням доходів пільговика

 

За повідомленням Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації, відповідно до чинного законодавства пільги окремим категоріям громадян з оплати житлово-комунальних послуг, на придбання твердого палива та скрапленого газу, послуги зв’язку надаються у разі, коли середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

 

Пільговик має право на отримання пільг протягом шести місяців з дати визначення відповідного права.

З 01 січня 2016 року граничний розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга, становить 1930 гривень

Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї затверджений постановою Уряду від 04.06.2015 № 389.

Дія цього Порядку поширюється на такі категорії громадян:

учасники війни; члени сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни (крім членів сімей загиблих учасників АТО); особи з особливими заслугами перед Батьківщиною; батьки померлої особи з особливими заслугами; вдова (вдівець) особи з особливими заслугами; особи з особливими трудовими заслугами; батьки померлої особи з особливими трудовими заслугами; вдова (вдівець) особи з особливими трудовими заслугами; діти війни; жертви нацистських переслідувань, статті 6 (1) – 6 (4); багатодітні сім’ї; дитячі будинки сімейного типу; прийомні сім’ї; опікуни дітей померлого громадянина, смерть якого пов’язана із ЧАЕС (3 категорія); дружина (чоловік) (ЧАЕС) померлого громадянина (3 категорії); дитина (ЧАЕС) інвалід.

Надання пільг без врахування доходів залишається для таких категорій громадян:

учасники бойових дій; інваліди війни 1-3 груп; члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни із числа учасників АТО; реабілітовані особи; опікуни дітей померлого громадянина, смерть якого пов’язана із ЧАЕС (1, 2 категорія); дружина (чоловік) (ЧАЕС) померлого громадянина (1, 2 категорії); постраждалі особи внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 та 2 категорій (ліквідатор та потерпілий); ветерани військової служби; вдова (вдівець) ветерана військової служби; ветерани органів внутрішніх справ; вдова (вдівець) ветерана органів внутрішніх справ; ветерани державної пожежної охорони; вдова (вдівець) ветерана державної пожежної охорони; ветерани Державної служби спеціального зв’язку; вдова (вдівець) Державної служби спеціального зв’язку; ветерани служби цивільного захисту; вдова (вдівець) ветерана служби цивільного захисту; ветерани Державної кримінально-виконавчої служби; вдова (вдівець) ветерана Державної кримінально-виконавчої служби; ветерани податкової міліції; вдова (вдівець) ветерана податкової міліції; вдова (вдівець), батьки військовослужбовця, який загинув (помер) під час проходження військової служби, та її (його) діти; дружина (чоловік) військовослужбовця, який пропав безвісти, її (його) діти; інваліди військової служби.

 

Система пільг

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 р. № 117 "Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги" в органах соціального захисту населення здійснюється облік пільгових категорій громадян.

 

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.02 р. № 256 "Про затвердження Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету" органи соціального захисту населення як головні розпорядники коштів місцевих бюджетів здійснюють розрахунки з постачальниками послуг на підставі отриманих від них щомісячних звітів щодо послуг, наданих отримувачам, які мають право на відповідні пільги.

Нормативні документи, що регулюють надання пільг:

 

Надання пільг окремим категоріям громадян регламентується понад 45 законами та іншими нормативно-правовими актами України, зокрема: Законами України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист", "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" та постановами Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 р. № 117 "Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги", від 04 березня 2002 р. № 256 "Про затвердження Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету" тощо.

Соціальний захист непрацездатних громадян

 

Нормативні документи, які передбачають соціальний захист непрацездатних громадян (дітей, пенсіонерів, інвалідів) шляхом надання допомоги сім`ям з дітьми, малозабезпеченим сім`ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, особам, які не мають права на пенсію.

- Закон України "Про державну допомогу сім`ям з дітьми" від 22.03.2001р. N 2334-ІІІ (із змінами та доповненнями);

- Закон України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям" від 01.06.2000р. N 1768-ІІІ (із змінами та доповненнями);

- Закон України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" від 16.11.2000р. N 2109-ІІІ (із змінами та доповненнями);

- Закон України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" від 18.05.2004р. N 1727–ІV.

 

Державна допомога сім`ям з дітьми  

Закон України "Про державну допомогу сім`ям з дітьми" встановлює гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім`ї, її доходів та віку дітей і спрямований на забезпечення пріоритету державної допомоги сім`ям з дітьми у загальній системі соціального захисту населення.

Відповідно до цього Закону призначаються такі види державної допомоги сім`ям з дітьми:

- допомога у зв`язку з вагітністю та пологами;

- допомога при народженні дитини;

- допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

- допомога на дітей одиноким матерям;

- допомога при усиновлені дитини.

Допомога у зв`язку з вагітністю та пологами

Право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі і неповнолітні), не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Розмір допомоги не може бути меншим, ніж 25% прожиткового мінімуму для працездатної особи в розрахунку на місяць.

Допомога при народженні дитини

Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини (опікуну), які постійно проживають разом з дитиною, з метою належних умов для її повноцінного утримання та виховання.

Допомога при народженні дитини, яка народилася після 30 червня 2014 року надається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом 36 місяців рівними частинами.

У разі, якщо батьки не будуть виховувати дитину належним чином та не забезпечать умов для повноцінного її утримання та виховання, виплата допомоги може бути припинена.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається особам, визначеним в установленому порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування.

Допомога призначається у розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку.

У разі коли на дитину виплачуються в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога, розмір допомоги на дитину визначається як різниця між двома прожитковими мінімуми для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.

Допомога на дітей одиноким матерям

Право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленого порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновителя) дитини.

Допомога на дітей надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім`ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Допомога при усиновлені дитини

Допомога при усиновленні дитини призначається усиновлювачу, який є громадянином України, постійно проживає на її території та усиновив дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Допомога при усиновлені дитини призначається на кожну дитину у розмірі та порядку, що встановлений для виплати допомоги при народженні дитини, на дату набрання законної сили рішення про усиновлення.

Державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування

Органи праці та соціального захисту населення здійснюють призначення та виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Розмір грошового забезпечення становить 35 відсотків двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на кожну дитину-вихованця.

 

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям

Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» спрямований на реалізацію конституційних гарантій права громадян на соціальний захист – забезпечення рівня життя не нижче прожиткового мінімуму шляхом надання грошової допомоги найменш соціально захищеним сім`ям.

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім`ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний доход, нижчий від прожиткового мінімуму для сім`ї.

Малозабезпечена сім`я – це сім`я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход, нижчий від прожиткового мінімуму для сім`ї.

Право сім`ї на цю допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім`ї та інших факторів.

Розмір допомоги визначається, як різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом за попередні шість місяців.

 

Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам

Закон України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" гарантує інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам право на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету та встановлення державної соціальної допомоги на рівні прожиткового мінімуму. Право на державну соціальну допомогу мають інваліди з дитинства і діти-інваліди віком до 18 років.

Інвалідам з дитинства, які мають одночасно право на державну соціальну допомогу і пенсію, призначається державна соціальна допомога або пенсія за їх вибором.

 

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам

 

Закон України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" визначає правові засади надання державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, а також надання державної соціальної допомоги на догляд.

 

Житлові субсидії

 

Основним нормативним актом при наданні житлової субсидії є – "Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива", затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. N 848 (із змінами і доповненнями).

Програма житлових субсидій має адресний характер - вона надається за особистим зверненням уповноваженого власника чи наймача житла конкретній сім`ї. Критерієм надання допомоги є рівень сімейних доходів.

Якщо визначений Кабінетом Міністрів України відсоток сукупного сімейного доходу є недостатнім для оплати житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу та палива, сім`я має право на допомогу у вигляді житлової субсидії.

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

ГО Активне Суспільство України