back

Продовжувати відкритий діалог з ромською національною меншиною

22-06-2015 17:16

У Чернігові сьогодні перебуває делегація представників Контактного пункту Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ. Головна мета їх візиту – вивчення ситуації в контексті можливого надання сприяння Україні щодо захисту прав ромської меншини, а також збір інформації для розробки навчального курсу для працівників міліції по роботі з ромськими громадами.

Представники міжнародної інституції зустрілись з ромською громадою, яка мешкає у Чернігові та взяли участь у засіданні «круглого столу» на тему «Стан виконання Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року». До діалогу були запрошені представники структурних підрозділів облдержадміністрації, установ, організацій області та громадські об’єднання ромської спільноти.

Співробітник з питань рома і сінті від Контактного пункту Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ Ідавер Мемедов, зокрема зауважив, що Стратегія є дуже важливим документом, який має значно покращити ситуацію ромів в країні. На сьогодні, за його словами, в процесі інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство виникає низка проблемних питань. Серед них: відсутність документів у ромів, доступ до якісної освіти, соціальний захист та проблеми з правоохоронними органами. По всім цім напрямкам офіс міжнародної інституції тісно співпрацює з Урядом України. На регіональному рівні дуже важливим фактором є прийняття відповідного плану дій, який акумулював би всі потреби ромів та дозволяв планомірно їх вирішувати.

Як зазначив в.о. директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олександр Левочко, на сьогодні в області за офіційними даними мешкає 799 осіб ромської національності, а за неофіційним — близько 2 тисяч. На Чернігівщині проводиться планомірна робота, спрямована на організацію виконання Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини. Розпорядженням голови облдержадміністрації від 04.02.2014 № 25 розроблено та затверджено обласний план заходів. Він передбачає соціальний захист осіб ромської національної меншини, надання комплексу послуг зайнятості, професійного навчання, охоплення дітей дошкільною та середньою освітою, вирішення питань охорони здоров’я, поліпшення житлово-побутових умов та багато інших заходів.

Окрім цього, свідченням гарних відносин ромів з іншими національними меншинами, є їх активна участь у щорічному обласному фестивалі «Поліське коло».

Представники громадських об̕єднань ромської спільноти акцентували увагу на необхідності створення в Чернігові національного центру. Він дасть змогу згуртувати та об’єднати ромів. Не менш важливим, на їх думку є питання залучення молоді до семінарів, тренінгів і навить стажування в органах влади.

Втім, всі учасники «круглого столу» наголошували на необхідності продовження відкритого діалогу між владою та ромськими меншинами, адже це допоможе захищати права ромів та інтегрувати їх в українське суспільство.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода