back

Прийняття перспективного плану об’єднання територіальних громад, відкриває фінансування для регіону — Геннадій Зубко

08-06-2015 08:04

— В Україні сьогодні проводиться ключова реформа — децентралізація та передача повноважень на місця. Ми маємо розуміти, що прийняття перспективного плану об’єднання територіальних громад дозволяє відкрити фінансування регіону. У Державному фонді регіонального розвитку для Чернігівщини на цей рік передбачено 101 мільйон гривень. Тепер від депутатів обласної ради залежатиме, чи отримає область ці кошти, чи реалізовуватимуться цьогоріч проекти з енергозбереження, будівництва, і взагалі, чи залишиться регіон інвестиційно-привабливим, — наголосив Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко 5 червня, під час спілкування з представниками ЗМІ.

У продовження теми урядовець зазначив, що громади об’єднуються добровільно для того, щоб стати більшими, міцнішими, а головне спроможними вирішувати наболілі питання. Адже на сьогодні переважна більшість сільських громад є дотаційними і не можуть вирішити всі проблемні питання на їх території. У Чернігова і області загалом є шанс, потрібно лише зробить один крок — затвердити план.

— Ми повинні розуміти, що сьогодні все в наших руках. Ні міністр, ні віце-прем’єр, не вирішує куди витрачати кошти місцевого бюджету. Ви сьогодні господарі в своєму краї, тож користуйтесь цією нагодою – прийміть перспективний план об’єднання територіальних громад, — закликав Геннадій Зубко.

Відповідаючи на запитання хто з урядовців ще приїде до Чернігова, Віце-прем’єр-міністр підкреслив: – Мені дуже хочеться щоб наступним приїхав до області інвестор. Запевняю, що Уряд для цього створить усі можливі умови.

Поцікавились журналісти у Геннадія Зубка і про ситуацію навколо створення ОСББ. Адже у Чернігові процес створення цих об’єднань триває досить повільно. Причина, за словами посадовця, полягає не в особливості Чернігова, а недосконалому законодавстві, яке діяло до цього часу. На сьогодні вже введено новий закон про створення ОСББ. Найближчим часом очікується прийняття законопроекту про житлово-комунальні послуги, в якому буде чітко визначено — де межа послуг виконавця і де починається відповідальність споживача. Це дасть поштовх населенню до створення ОСББ і їх кількість лише зростатиме.

Не оминув Міністр регіонального розвитку і тематики підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, зауваживши: — Нові тарифи це вимога часу. На сьогодні система субсидій працює у напрямку допомоги тим, хто цього потребує. З іншого боку, міністерство впроваджує енергоефективні заходи для того, щоб зменшити енергоспоживання.

Держава, за його інформацією, компенсуватиме громадянам, ОСББ від 30 до 40% вартості матеріалів, які придбані для проведення термомодернізації будинків, встановлення індивідуальних теплових пунктів тощо. Але дуже важливо, щоб ініціатива щодо проведення заходів з енергозбереження виходила від населення.

Щодо справедливості ціни на газ для бюджетних установ, Геннадій Зубко зазначив: — Дитячі садочки, школи, лікарні завжди платили найвищу — комерційну ціну.

Тому, на його переконання, механізм коли енергосервісні компанії економитимуть енергоносії для бюджетних установ, є єдиним і правильним виходом на сьогодні.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода