ПРИЛУЦЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

Голова райдержадміністрації: ЧЕРНОВ Володимир Олексійович

Адреса: 17500, м. Прилуки , вул. Київська , 220

тел.: (04637) 3-11-49

e-mail: [email protected]

сайт: https://pladm.cg.gov.ua

Прилуцький район утворено в нинішніх межах у 2020 році.

Розташований на півдні Чернігівської області.

Межує з Броварським та Бориспільським районами Київської області, Лубенським та Миргородським районами Полтавської області, Роменським та Конотопським районами Сумської області, Ніжинським районом Чернігівської області.

Відстань до обласного центру залізницею – 150 км; автомобільними шляхами - 188 км.

Територія – 5229 км2.

Населення – 149,4 тис. осіб (станом на 01.01.2022).

Населених пунктів – 279, в т.ч. міст – 2, селищ – 9, сіл – 268.

Місцевих рад – 12, в т.ч.: районна – 1, міських – 2, селищних – 7, сільських – 2. У районі створено 10 ТГ: Малодівицька, Линовицька, Сухополов’янська, Ладанська, Яблунівська, Варвинська, Парафіївська, Ічнянська, Срібнянська, Талалаївська.

Клімат помірно-континентальний.

Ґрунти - дерново-підзолисті, чорноземні, болотисті.

Корисні копалини: нафта, торф, бішофіт, деревина, газ, пісок, глина.

Напрямки спеціалізації району:

у промисловості – виробництво машин та обладнання для пожежегасіння і спеціальних машин;  лісозаготівля та деревообробка,  переробка молока, м’яса, зерна, виробництво цукру - піску, плодоовочевих консервів; ковбасні вироби, борошно, комбікорми;

у сільському господарстві – зерново-технічні культури, молочно – м’ясне скотарство, свинарство і птахівництво у тваринництві.

Адміністративний центр – місто Прилуки.

Найбільші населені пункти: місто Прилуки, Ічня, селища - Ладан, Линовиця, Мала Дівиця, Варва, Срібне, Дігтярі, Талалаївка, Дружба, Парафіївка.

Історичні та історико-архітектурні пам’ятки: Густинський Свято-Троїцький монастир, храм-пам`ятник Святителю Іоасафу Горленку в с. Замістя, флігель садиби Рахманової-Волконської в с. Білорічиця, садиба М. Костомарова в с. Дідівці, церква Архістратига Михаїла в с. Полонки, Преображенська церква в с. Яблунівка, садиба Милорадовичів та Преображенська церква (дерев’яна) в с. Переволочна.

Тричі відвідував Прилуччину Тарас Шевченко, бував у Прилуках, у селищі Линовиця, селах Густиня та Білорічиця.

Варвинський історико-краєзнавчий музей; земські школи в селищі Варва, селах Світличне, Макушиха, Озеряни, Остапівка; Свято-Покровська церква в с. Антонівка; Миколаївська церква в с. Дащенки, Ічнянський районний краєзнавчий музей та Іржавецький музей-садиба ім. Л.Ревуцького, НІКЗ «Качанівка», Дендропарк «Тростянець», Сокиринський архітектурно-парковий комплекс, Талалаївський краєзнавчий музей, народний музей історії села Березівка.