ЧЕРНІГІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

Голова райдержадміністрації: ПОПИК Андрій Васильович

Адреса: 14027, м. Чернігів, вул. Шевченка, 48

Телефон: (0462) 676-602

e-mail: [email protected]

сайт: chadm.cg.gov.ua

Чернігівський район утворено в нинішніх межах у 2020 році.

Розташований на півночі Чернігівської області.

Межує з Ніжинським, Корюківським районами Чернігівської області, Київською областю та республікою білорусь.

Територія району знаходиться в межах Придніпровської низини і являє слабоволокнисту морено-зондрову рівнину із загальним нахилом поверхні в Південно-Західному напрямку.

Територія – 10168,0 км2.

Населення – 445,4 тис. осіб (станом на 01.01.2022).

Населених пунктів – 471, в т.ч. міст – 2, селищ – 13, сіл – 456.

Місцевих рад – 20, в т.ч.: міських – 2, районна – 1, селищних – 11, сільських – 6. У районі створено 19 ТГ: Березнянська, Гончарівська, Городнянська, Деснянська, Добрянська, Іванівська, Киїнська, Киселівська, Кіптівська, Козелецька, Куликівська, Любецька, Михайло-Коцюбинська, Новобілоуська, Олишівська, Остерська, Ріпкинська, Седнівська, Тупичівська.

Клімат помірно-континентальний.

Ґрунти – чорноземи глибокі, піски, малогумусні, лугові та лугочорноземні, темно-сірі підзолисті і торфоболотні.

Корисні копалини: пісок, глина, торф.

Напрямки спеціалізації району:

у промисловості – продукція деревообробної галузі, видобуток корисних копалин;

у сільському господарстві – зернові та технічні культури, тваринництво.

Найбільші населені пункти: місто Городня, селища Михайло-Коцюбинське, Седнів, Олишівка, Гончарівське, Десна, Козелець, Куликівка, Ріпки, села Ковпита, Хмільниця, Анисів, Іванівка, Андріївка, Піски.

Адміністративний центр – місто Чернігів.

Історичні та історико-архітектурні пам’ятки. На території району відкрито розташовано 28 пам’яток архітектури національного значення, близько 2000 пам’яток історії місцевого значення, на які оформлені охоронні договори. У 96 населених пунктах та за їх межами знайдені сліди поселень ІІ-І ст. до н.е. І-ІІІ ст., ІХ-ХІ ст. н.е.

Серед літописних міст доби Київської Русі – селище Седнів, відоме з історії як літописний Сновськ. Уперше згадується під 1069 р. Було сотенним козацьким містечком. Багато чого тут пов’язане з родиною Лизогубів, їх садиба, збудовані коштом родини Воскресенська кам’яна церква (1690), Кам'яниця (1690), Георгієвська дерев’яна церква (1715). Седнів відвідував Т.Г. Шевченко (1846, 1847). Тут перебували славетні письменники, художники, артисти, а з 1964 р. працює Будинок творчості НСХУ. У с. Шестовиця відоме городище «Коровель», де знайдені поховання варязьких воїнів Х ст.

У селищі Козелець багато пам’яток історії пов’язано з родиною Розумовських. Зокрема, Собор Різдва Богородиці (мурований), дзвіниця собору (1752-1766 рр.). Покорщина - найдавніший із збережених до нині садибних комплексів Лівобережної України (селище Козелець). Садиба збудована в середині XVIII ст. на невисокій терасі правого берега річки Остер. Належала родині Віри Григорівни Дараган, сестрі графів Олексія і Кирила Розумовських, та її чоловікові Юхиму Дарагану, київському полковнику. Заслуговує на увагу й Свято-Миколаївська церква (селище Козелець), споруджена в 1781-1784 рр. в стилі пізнього барокко.

Кам’яниця Полуботка — пам’ятка цивільної архітектури XVIII ст., що належала наказному гетьману Павлу Полуботку. Розташована в Любечі у парку на високому березі Дніпра в межах колишньої садиби Полуботків та їх спадкоємців Милорадовичів неподалік від місця розташування Покровської церкви. Споруджена на початку XVIII століття.

Дерев’яна церква на честь святого Архістратига Михайла у Куликівці існує з XVII століття. Про це свідчить напис на перших сторінках одного напрестольного Євангелія. Для Куликівки церква — єдина пам’ятка архітектури, якій понад 200 років.

Здавна славилась Чернігівська земля своїми майстрами: Олишівка — кожушинками та бондарями, Пакуль — першою паперовою фабрикою, також кожен регіон району славився вишивальницями, які відображали на полотні автентичність і самобутність свого краю.