back

Аптека − заклад охорони здоров’я

16-04-2014 14:37

Аптека − заклад охорони здоров’я, що функціонує на підставі ліцензії і в якому здійснюється роздрібна реалізація лікарськими засобами, виробів медичного призначення та інших товарів, виготовлення лікарських препаратів за правилами, встановленими чинним законодавством.

Очевидно, що на сьогоднішній день аптека – це не лише заклад, в якому можна придбати лікарські засоби. Асортимент сучасних аптек розширений товарами медичного призначення, лікувальною косметикою, дитячим харчуванням та аксесуарами, предметами для зручного і здорового побуту, іншою продукцією для здоров`я і краси.

Головним завданням аптеки є своєчасне забезпечення населення якісною фармацевтичною допомогою згідно з чинним законодавством, виготовлення ліків за індивідуальними рецептами та вимогами лікувально-профілактичних закладів, реалізація рецептурних та безрецептурних ліків та виробів медичного призначення населенню та лікувально-профілактичним закладам, іншим організаціям і підприємствам , організація санітарно-просвітницької діяльності серед населення, надання інформаційної допомоги лікарням із фармацевтичних питань , надання першої медичної допомоги та відпуск лікарських препаратів і виробів медичного призначення за пільговими та безоплатними рецептами. В аптеках ефективно працює система контролю якості продукції та достовірності супровідних документів. Покупці мають можливість отримати необхідну інформацію про застосування будь-якого препарату, дізнатися про аналоги, нові ліки і супутні товари та схеми їх використання.

Сучасне та якісне обслуговування населення і лікувально-профілактичних закладів залежить від наявності в аптеці необхідних лікарських засобів і виробів медичного призначення, необхідної якості в необхідній кількості та за доступними цінами. На сьогоднішній день в мережі аптечних закладів для зручності обслуговування покупців, розширюється перелік послуг, а саме – вимірювання тиску, температури тіла людини, отримати консультацію лікаря, впроваджуються знижки як постійні так і сезонні. Пропаганда здорового способу життя має стати невід’ємною частиною діяльності аптек як закладів охорони здоров’я. Підвищення санітарної культури населення, навчання кожного громадянина наданню самодопомоги і взаємодопомоги є одним із методів профілактики захворювань, травматизму й формування здорового способу життя.

Втім, згідно з чинними Основами законодавства України про охорону здоров’я аптеки розглядаються як заклади охорони здоров’я. Тож, стратегічна і важлива мета саме в тому, щоб зробити українські аптеки насправді закладами охорони здоров’я, де не просто купують-продають, а де відвідувач — пацієнт — може отримати лікарські препарати для якісного лікування.


Державна служба з лікарських засобів у Чернігівській області

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода