back

10-02-2014 09:52

25.10.2013

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПРОСТІР ЧЕРНІГІВЩИНИ
(станом на 1 жовтня 2013 року)

I. Загальна оцінка ситуації в інформаційному просторі.

В інформаційному просторі Чернігівської області створені належні умови для вільної та безперешкодної діяльності суб’єктів інформаційних відносин, максимального задоволення інформаційних потреб населення області та захисту його конституційних прав на інформацію. Наявна конструктивна співпраця між владою, засобами масової інформації та громадськістю, забезпечується відкритість у діяльності органів влади.

II. Телебачення і радіомовлення.

1. Телебачення.

1.1. Кількість та структура телеорганізацій:

В області здійснюють мовлення 18 місцевих телеорганізацій.

За формою власності:

– державні — 2;

– комунальні — 3;

– приватні — 13.

За способом розповсюдження сигналу:

– телемовники (ефірне телебачення) — 6;

– провайдери програмної послуги (кабельне телебачення) — 11 (з них 2 мають канал власного мовлення у кабельних мережах);

– провайдери програмної послуги (IPTV) — 1;

За сферою розповсюдження:

– обласні — 2;

– міські — 14;

– міськрайонні — 2.

1.2. Відсоток населення і території, що охоплені програмами відповідних телекомпаній.

Найбільшу площу охоплення телесигналом серед місцевих телекомпаній мають Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія та КП «Телерадіоагентство „Новий Чернігів“» — 84 %.

2. Радіомовлення.

2.1. Кількість та структура радіоорганізацій.

Ефірне радіомовлення в області здійснюють 6 місцевих радіоорганізацій.

З них за формою власності:

– комунальні — 3;

– приватні — 3;

Окрім того, в окремих містах FM-радіомовлення здійснюють ДО «Новгород-Сіверська регіональна державна телерадіокомпанія „Сіверська“» та Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія.

Ліцензії на проводове радіомовлення на Чернігівщині мають 12 місцевих комунальних радіоорганізацій, з них фактично здійснюють мовлення — 5. Радіомовлення у проводових мережах також здійснює Чернігівська ОДТРК.

Крім цього, в області здійснюють мовлення 29 телерадіоорганізацій загальнонаціонального мовлення:

а) телеорганізації – 14;

б) радіоорганізації – 15.

Також транслюється 32 телеканали в цифровому форматі.

2.2. Стан, проблеми та перспективи мережі проводового мовлення.

В області спостерігається стійка тенденція до скорочення мережі проводового радіомовлення. Його послугами в області користуються жителі близько 80 населених пунктів, у переважній більшості — сільських. Зруйновані лінії проводового радіомовлення майже не поновлюються.

Більш реальним шляхом відновлення місцевого радіомовлення виглядає перехід до ефірних трансляцій. Зокрема, у FM-діапазоні мовлять ДО «Новгород-Сіверська регіональна державна телерадіокомпанія „Сіверська“», Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія, Варвинське, Козелецьке, Коропське районні радіомовлення.

Триває прорахунок FM-частот для Борзнянського та Сосницького районних радіомовлень. Заявку на прорахунок частот також подало КП «Радіо Ічнянщини» (Ічнянський район), передачі якого тим часом транслюються в ефірі обласного радіо.

2.3. Відсоток населення і території, що охоплені програмами відповідних радіокомпаній.

Найбільший обсяг покриття території мають Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія та Національна радіокомпанія України (УР 1), радіосигнал яких охоплює 85 % території області. Ефірні мовники не мають загальнообласної мережі трансляції сигналу і здійснюють мовлення переважно в рамках окремих міст та районів.

3. Співпраця з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення щодо ліцензування каналів мовлення.

Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю налагоджено співпрацю з представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області з питань оновлення інформації щодо діяльності телерадіокомпаній регіону.

4. Дотримання законодавства про рекламу та вживання мов в інформаційній діяльності телерадіоорганізацій.

Телерадіоорганізації Чернігівської області розповсюджують переважно україномовні програми. Також усі місцеві ТРК ведуть власне мовлення державною мовою. Практично всі мовники дотримуються визначених законодавством вимог щодо порядку розповсюдження реклами. Представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення регулярно здійснюються моніторинги програмного наповнення телерадіоорганізацій області.

5. Перспективи впровадження цифрового мовлення.

Покриття Чернігівської області сигналом цифрового телебачення мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5 здійснюється передавачами, розміщеними у містах Чернігів, Бахмач, Прилуки, Ніжин, Бобровиця, Шостка та смт Холми.

Загалом на даний час на Чернігівщині у цифровому форматі транслюється 32 телеканали.

Крім загальнонаціональних мовників відповідні ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення мають також місцеві мовники: Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія (м. Чернігів), ДО «Новгород-Сіверська РДТРК „Сіверська“» (м. Новгород-Сіверський), КП ТК «Прилуки» Прилуцької міської ради (м. Прилуки), ДКП ТРК «Ніжинське телебачення» (м. Ніжин).

6. Проблемні питання, що потребують нагального вирішення.

• Завершення будівництва телевізійної вежі у м. Ніжин та будівництво телевежі у м. Любеч Ріпкинського району, що дасть можливість розширити покриття області національним і місцевим телерадіомовленням і, зокрема, забезпечити покриття прикордонних з Республікою Білорусь та Російською Федерацією районів, де зараз відсутній впевнений прийом національного теле- та радіосигналу.

• Створення сітки FM-радіомовлення для обласної телерадіокомпанії.

• Забезпечення мовлення міських та районних комунальних радіо у FM діапазоні.

• Технічне переоснащення і модернізація виробничої бази обласного телебачення.

• Завершення процесу створення повноцінної обласної мережі розповсюдження телевізійних програм.

III. Видавнича справа та преса.

1. Книговидання та книгорозповсюдження.

1.1. Кількість та основні відомості про суб’єктів видавничої справи, що внесені до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції.

До Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 53 суб’єкти видавничої справи Чернігівської області. Переважну їх більшість — 45 одиниць — було внесено до Держреєстру Державним комітетом телебачення та радіомовлення України.

Суб’єкти видавничої справи області за видами діяльності:

– видавці — 8;

– виготівники — 6;

– розповсюджувачі — 4;

– поєднують кілька видів діяльності — 35.

За формою участі у цивільних правовідносинах:

– юридичні особи — 37;

– фізичні особи — 16.

Серед видавничих підприємств вирізняються ті, що випускають книжкову продукцію (навчальні посібники, науково-методичну, краєзнавчу та художню літературу): ПАТ «Поліграфічно-видавничий комплекс „Десна“», ТОВ «Видавництво „Десна Поліграф“», ТОВ «Видавництво „Аспект-Поліграф“», КП «Прилуцька міська друкарня», видавництва вищих навчальних закладів області, низка приватних підприємців.

1.2. Випуск книжкової продукції за назвами та тиражами, у тому числі українською мовою.

Стимулювання книговидавничої та виставкової діяльності є одним з пріоритетів обласної програми підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012–2015 роки. На видавництво суспільно значимих книг місцевих авторів на 2013 рік в рамках даної програми заплановано 290 тис. грн. Протягом 9 місяців поточного року виділено фінансування на загальну суму 150 тис. грн, з них фактично профінансовано друк 11 назв книг на загальну суму 85 тис. грн, у тому числі 5 назв на суму 50 тис. грн — в рахунок погашення кредиторської заборгованості, що виникла станом на 1 січня 2013 року внаслідок затримки платежів Головним управлінням Державної казначейської служби України у Чернігівській області у 2012 році; фінансування 2 назв книг на загальну суму 65 тис. грн. не проведено ГУ ДКСУ в Чернігівській області. Станом на 1 жовтня 2013 року фактично випущено 8 назв, ще 3 перебуває у процесі друку.

Протягом ІІІ кварталу ц. р. до Департаменту надійшло 16 обов’язкових примірників книжкової продукції, випущеної в області у 2013 році. З них 11 книг — українською мовою, 5 — російською, їх загальний тираж становить 5,85 тис. примірників.

У цілому у Чернігівській області за 9 місяців ц. р. згідно з даними Книжкової палати України було видано 223 одиниці книжкової продукції загальним тиражем 59,7 тис. примірників.

1.3. Випуск книжкової продукції за видами.

Суб’єкти видавничої діяльності області забезпечують вихід у світ широкого кола книжкової продукції. За цільовим призначенням переважають наукові, навчальні, літературно-художні видання.

Серед обов’язкових примірників книжкової продукції, виданої в області у 2013 році, що надійшли до Департаменту протягом ІІІ кварталу 2013 року, розподіл за цільовим призначенням такий:

– наукові — 10 видань;

– навчальні — 3 видання;

– літературно-художні — 2 видання;

– інформаційне — 1 видання.

1.4. Стан, проблеми та перспективи розвитку підприємств книгорозповсюдження.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902-р «Про вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією» Департаментом регулярно аналізується наявний стан книготорговельної мережі.

Станом на 1 липня 2013 року в області фактично діяли 188 об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією, серед них — 24 книжкові магазини та 164 інші об’єкти. При цьому підприємства книгорозповсюдження повністю відсутні у Чернігівському та Срібнянському районах області.

Разом з тим, з ІІ півріччя 2011 року спостерігається поступове зростання кількості об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією, яке продовжується до теперішнього часу.

Частково проблема забезпечення книжковою продукцією населення області (зокрема, в сільській місцевості) вирішується шляхом торгівлі книжковою продукцією у окремих відділеннях УДППЗ «Укрпошта». Майже 300 відділень поштового зв’язку реалізовують понад 120 найменувань дитячих книжок видавництва «Ранок», при цьому постійно проводиться робота щодо розширення асортименту та збільшення кількості точок реалізації.

1.5. Виставкова діяльність.

З 29 серпня по 1 вересня 2013 року Департамент представляв книги Чернігівської області на щорічній книжковій виставці-ярмарку до Дня знань у м. Київ. На загальному стенді були експоновані як книги, видані протягом останніх років за кошти обласного бюджету в рамках програм підтримки книговидавничої діяльності, так і власна продукція провідних видавництв області. Представниками Департаменту для вихованців Кобеляцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування було передано добірку книг чернігівських авторів.

Спільно з Департаментом культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю бере участь в організації та надає книжкову продукцію для проведення виставок обласного, міського та районного рівнів, приурочених до відзначення пам’ятних дат та визначних подій.

2. Стан, проблеми та перспективи розвитку поліграфічних підприємств.

Одним із провідних поліграфічних підприємств регіону є ПАТ «Поліграфічно-видавничий комплекс „Десна“». Сучасне поліграфічне обладнання встановлено на ТОВ «Видавництво „Аспект-Поліграф“», КП «Прилуцька міська друкарня» Чернігівської обласної ради. Виготовлення книжкової продукції також здійснює КП Ніжинської районної ради «Ніжинська районна друкарня».

Разом з тим, більшість поліграфічних підприємств області є менш потужними і переважно спеціалізуються на випуску газетної та рекламної продукції.

Особливо актуальним залишається питання технічного переоснащення районних друкарень комунальної форми власності, які на сьогодні неспроможні конкурувати з приватними поліграфічними підприємствами.

3. Періодичні друковані засоби масової інформації.

3.1. Кількість та структура друкованих ЗМІ.

Станом на 1 липня 2013 року на Чернігівщині зареєстровано 309 місцевих періодичних друкованих видань. Окрім того, у Чернігові розміщено редакції 12 друкованих ЗМІ загальнодержавної форми розповсюдження («Сіверщина», «Сіверянський літопис», «Гарт» (російськомовна версія), «Вісник Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка», «Вісник Чернігівського державного технологічного університету. Серія „Технічні науки“», «Вісник Чернігівського державного технологічного університету. Серія „Економічні науки“», «Наукові записки. Серія: Психолого-педагогічні науки (Ніжинський державний університет ім. Миколи Гоголя)», «Наукові записки. Філологічні науки», «Сіверські прайси», «Література та культура Полісся», «Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія», «Соціальне право України»).

На даний час в області регулярно виходить у світ 81 місцеве періодичне друковане видання загальним разовим тиражем близько 830 тис. примірників.

З них за сферою розповсюдження:

– в межах області — 41 видання;

– в межах районів — 29 видань;

– в межах міст — 11 видань.

За видами видань:

– 71 газета;

– 8 журналів;

– 2 збірники.

За тематичним спрямуванням:

– громадсько-, загальнополітичні — 36 видань;

– інформаційні, інформаційно-рекламні — 21 видання;

– рекламні та рекламно-інформаційні — 10 видань;

– релігійні — 5 видань;

– науково-популярні — 4 видання;

– для дозвілля — 2 видання;

– соціальне — 1 видання;

– з питань мистецтва — 1 видання;

– літературне — 1 видання.

За мовою видань:

– українською мовою — 44 видання;

– українською та російською мовами — 31 видання;

– російською мовою — 2 видання;

– українською, російською, англійською мовами — 3 видання;

– українською, російською, англійською та німецькою мовами — 1 видання.

Засновники друкованих ЗМІ:

– органи виконавчої влади, місцевого самоврядування — 28 видань (включно з виданнями, де вони є співзасновниками);

– фізичні особи — 20 видань;

– комерційні структури — 13 видань;

– навчальні заклади — 6 видань;

– громадські об’єднання — 4 видання;

– релігійні організації — 5 видань;

– трудові колективи — 2 видання;

– політичні партії — 2 видання;

– інші — 1 видання.

3.2. Передплата та розповсюдження періодичних друкованих видань.

Розповсюдження друкованих видань у роздріб здійснюється через ДППЗ «Укрпошта» та КП «Преса», мережу кіосків ТОВ «Чернігівмедіасервіс». Значна частина накладу, особливо комунальних газет, розповсюджується шляхом передплати.

3.3. Стан, проблеми та перспективи реформування комунальних друкованих видань.

Напрями та способи здійснення реформування друкованих ЗМІ, співзасновниками яких є органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, регулярно обговорюються під час зустрічей редакторів з керівництвом облдержадміністрації, «круглих столів». У цілому більшість редакторів комунальних ЗМІ висловлюється на підтримку роздержавлення.

IV. Вжиті заходи, спрямовані на розвиток та вдосконалення місцевої інформаційної інфраструктури.

З метою поліпшення можливостей для безумовного забезпечення реалізації на території області державної інформаційної політики, підтримки розвитку друкованих і електронних ЗМІ, стимулювання книговидавничої та виставкової діяльності, піднесення престижності та суспільної значимості праці журналістів, письменників, задоволення потреб споживачів інформації з особливими потребами діє обласна Програма підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012–2015 роки, затверджена 23 грудня 2011 року на засіданні 6 ї сесії Чернігівської обласної ради 6 го скликання.

На 2013 рік в рамках згаданої програми в обласному бюджеті заплановано 700 тис. грн для надання фінансової підтримки друкованим ЗМІ. Протягом 9 місяців поточного року фактично профінансовано 471 тис. грн, у тому числі газетам «Деснянська правда» — 390 тис. грн, «Живи з надією» — 27,0 тис. грн, журналам «Сіверянський літопис» — 30 тис. грн, «Літературний Чернігів» — 24 тис. грн.

З метою задоволення потреб споживачів інформації з особливими потребами здійснюється сурдопереклад інформаційних передач Чернігівської ОДТРК. На 2013 рік на оплату послуг із сурдоперекладу заплановано 39 тис. грн.; профінансовано протягом січня-вересня — 26,0 тис. грн.

З метою налагодження більш активного спілкування органів державної влади та місцевого самоврядування з населенням області, його оперативного інформування про події соціально-економічного і суспільно-політичного життя, діяльність обласної державної адміністрації, її структурних підрозділів, обласної ради діє обласна Програма висвітлення діяльності обласної державної адміністрації та обласної ради засобами телерадіомовлення в Чернігівській області, затверджена рішенням 2-ї сесії Чернігівської обласної ради 6-го скликання 30 грудня 2010 року.

В рамках цієї програми протягом 9 місяців поточного року було фактично профінансовано Чернігівську ОДТРК на суму 56,7 тис. грн, з них 31,7 тис. грн — в рахунок погашення кредиторської заборгованості, що виникла станом на 1 січня 2013 року внаслідок затримки платежів Головним управлінням Державної казначейської служби України у Чернігівській області у 2012 році.

V. Сприяння висвітленню регіональними засобами масової інформації пріоритетних напрямів державної політики та змісту впроваджуваних в Україні соціально-економічних реформ.

Широке та об’єктивне висвітлення регіональними ЗМІ пріоритетних напрямів державної політики та змісту впроваджуваних в Україні соціально-економічних реформ є одним з пріоритетів у діяльності Департаменту. Робота щодо інформаційного супроводу зазначених тем постійно вдосконалюється. Поширення інформації здійснюється як шляхом роботи з традиційними ЗМІ через проведення прес-конференцій, брифінгів, прямих ефірів на телебаченні та радіо тощо, так і шляхом публікації на офіційному веб-сайті облдержадміністрації.

У звітному періоді за організаційної участі Департаменту було проведено 5 прес-конференцій голови обласної державної адміністрації В. М. Хоменка та 13 брифінгів його заступників, на яких порушувалися питання реалізації соціальних ініціатив Президента України із забезпечення громадян доступним житлом, виконання Національної стратегії профілактики соціального сирітства, розвитку сільських територій, аграрного бізнесу, забезпечення енергетичної незалежності держави та ін.

З метою поліпшення інформування населення про пріоритетні напрями державної політики, процес впровадження соціально-економічних реформ, діяльність органів виконавчої влади Департаментом регулярно проводяться засідання прес-клубу «Ділове слово» за участю керівників департаментів, управлінь ОДА, інших установ.

Згідно з планом, затвердженим в. о. заступника голови облдержадміністрації Ю. В. Музикою, у 2013 році передбачено проведення 27 засідань прес-клубу. У ІIІ кварталі ц. р. було проведено 7 засідань, присвячених, зокрема, актуальним питанням протидії епідемії ВІЛ-СНІДу в області, контролю за якістю ліків в Україні, розвитку фізкультури і спорту на Чернігівщині, державній політиці щодо стимулювання усиновлення тощо.

З метою привернення уваги редакцій ЗМІ області комунальної форми власності до важливих суспільно-значимих тем економічного, соціального, гуманітарного характеру протягом звітного періоду їм було надіслано 2 рекомендаційні листи, що стосувалися 10 тем, у т. ч. висвітлення заходів з підготовки та відзначення 22-ї річниці незалежності України, Дня партизанської слави, результатів виконання Річної національної програми співробітництва Україна — НАТО на 2013 рік, можливостей та стимулів для створення нових робочих місць, які надали Закони України «Про зайнятість» (нова редакція) та «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць» та ін.

VI. Доступ до публічної інформації.

Згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» на офіційному веб-сайті облдержадміністрації функціонує розділ «Доступ до публічної інформації». У ньому міститься роз’яснення окремих положень зазначеного Закону, порядку доступу громадян до публічної інформації, що знаходиться у володінні Чернігівської ОДА, наводиться перелік відомостей, що становлять службову інформацію, надаються зразки оформлення письмових інформаційних запитів, функціонує електронна форма подання запиту на отримання публічної інформації, розміщуються проекти рішень обласної ради, звіти про стан розгляду запитів на публічну інформацію в облдержадміністрації тощо.

У Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю затверджено порядок доступу до публічної інформації, розпорядником якої він є, призначено особу, відповідальну за організацію доступу до неї, та затверджено перелік відомостей, що становлять службову інформацію.

Протягом ІІІ кварталу 2013 року до Департаменту надійшло 2 запити на отримання публічної інформації. Відповіді на них були надані в порядку та у строки, визначені законодавством.

VII. Забезпечення інформаційного супроводу процесів європейської інтеграції України.

Департамент разом з місцевими ЗМІ проводить роботу, спрямовану на поліпшення інформування громадськості про взаємовідносини України та Європейського Союзу, процес європейської інтеграції України.

На офіційному веб-сайті Чернігівської обласної державної адміністрації в розділі «Гуманітарна сфера» функціонує рубрика «Європейська інтеграція», яка містить підрубрики: «Співпраця з Радою Європи», «День Європи».

Зазначені сторінки містять інформацію про структури, цілі та цінності ЄС, інформаційні повідомлення про політику ЄС, звіти про виконання в області Плану дій Ради Європи для України на 2011–2014 роки.

Протягом ІІІ кварталу 2013 року у комунальних друкованих ЗМІ області було оприлюднено близько 10 матеріалів, у яких йшлося загалом про перспективи підписання Угоди про асоціацію з ЄС, її переваги, потенційне розширення співпраці з ЄС у низці сфер, у т. ч. економічній.

VIII. Пропозиції щодо подальшого розвитку інформаційної та видавничої сфер.

• Доцільно завершити впровадження проекту реформування комунальних засобів масової інформації.

• На державному рівні слід вирішити проблему скорочення мережі проводового радіомовлення.

• У Державному, місцевих бюджетах слід передбачити кошти на видатки райдержадміністраціям, облдержадміністраціям для оплати висвітлення їх діяльності у ЗМІ згідно з підписаними угодами.


24.07.2013

Інформаційний простір Чернігівщини
(станом на 1 липня 2013 року)

I. Загальна оцінка ситуації в інформаційному просторі.

В інформаційному просторі Чернігівської області створені належні умови для вільної та безперешкодної діяльності суб’єктів інформаційних відносин, максимального задоволення інформаційних потреб населення області та захисту його конституційних прав на інформацію. Наявна конструктивна співпраця між владою, засобами масової інформації та громадськістю, забезпечується відкритість у діяльності органів влади.

II. Телебачення і радіомовлення.

Загалом у Чернігівській області станом на 1 липня 2013 року працює 38 місцевих телерадіоорганізацій.

1. Телебачення.

1.1. Кількість та структура телеорганізацій:

В області здійснюють мовлення 19 місцевих телеорганізацій.

За формою власності:

– державні — 2;

– комунальні — 3;

– приватні — 14.

За способом розповсюдження сигналу:

– телемовники (ефірне телебачення) — 7;

– провайдери програмної послуги (кабельне телебачення) — 11 (з них 2 мають канал власного мовлення у кабельних мережах);

– провайдери програмної послуги (IPTV) — 1;

За сферою розповсюдження:

– обласні — 2;

– міські — 15;

– міськрайонні — 2.

1.2. Відсоток населення і території, що охоплені програмами відповідних телекомпаній.

Найбільшу площу охоплення телесигналом серед місцевих телекомпаній мають Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія та КП «Телерадіоагентство „Новий Чернігів“» — 84 %.

2. Радіомовлення.

2.1. Кількість та структура радіоорганізацій.

У Чернігівській області працюють 19 місцевих радіоорганізацій.

З них за формою власності:

– державні — 2;

– комунальні — 13;

– приватні — 4.

За способом розповсюдження сигналу:

– ефірне мовлення — 8 (включно з Чернігівською ОДТРК, яка також здійснює радіомовлення у проводових мережах);

– проводове мовлення — 11 (фактично здійснюють мовлення — 4).

За сферою розповсюдження:

– обласні — 1;

– міськрайонні — 18.

Крім цього, в області здійснюють мовлення 27 телерадіоорганізацій загальнонаціонального мовлення:

а) телеорганізації – 14;

б) радіоорганізації – 13.

Також транслюється 32 телеканали в цифровому форматі.

2.2. Стан, проблеми та перспективи мережі проводового мовлення.

В області спостерігається стійка тенденція до скорочення мережі проводового радіомовлення. Його послугами в області користуються жителі 84 населених пунктів, з них 72 — сільські. На даний час мережа проводового радіомовлення нараховує 29 радіовузлів та близько 37,2 тис. радіотрансляційних точок. Зруйновані лінії проводового радіомовлення майже не поновлюються.

Більш реальним шляхом відновлення місцевого радіомовлення виглядає перехід до ефірних трансляцій. Зокрема, у FM-діапазоні мовлять ДО «Новгород-Сіверська регіональна державна телерадіокомпанія „Сіверська“», Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія, Варвинське та Коропське районні радіомовлення. Козелецьке районне радіомовлення отримало ліцензію на FM частоти і готується до виходу в ефір.

Заявки на прорахунок FM-частот також подали Борзнянське, Сосницьке районні радіомовлення та КП «Радіо Ічнянщини» (Ічнянський район), яке з 1 липня припинило проводове радіомовлення у зв’язку з постійним виходом з ладу лінійного обладнання Ічнянського цеху телекомунікаційних послуг № 6 ПАТ «Укртелеком». Тим часом передачі «Радіо Ічнянщини» звучатимуть в ефірі обласного радіо.

2.3. Відсоток населення і території, що охоплені програмами відповідних радіокомпаній.

Найбільший обсяг покриття території мають Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія та Національна радіокомпанія України (УР 1), радіосигнал яких охоплює 85 % території області. Ефірні мовники не мають загальнообласної мережі трансляції сигналу і здійснюють мовлення переважно в рамках окремих міст та районів.

3. Співпраця з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення щодо ліцензування каналів мовлення.

Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю налагоджено співпрацю з представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області з питань оновлення інформації щодо діяльності телерадіокомпаній регіону, ліцензування каналів мовлення.

4. Дотримання законодавства про рекламу та вживання мов в інформаційній діяльності телерадіоорганізацій.

Телерадіоорганізації Чернігівської області розповсюджують переважно україномовні програми. Також усі місцеві ТРК ведуть власне мовлення державною мовою. Практично всі мовники дотримуються визначених законодавством вимог щодо порядку розповсюдження реклами. Представником Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення регулярно здійснюються моніторинги програмного наповнення телерадіоорганізацій області.

5. Перспективи впровадження цифрового мовлення.

Покриття Чернігівської області сигналом цифрового телебачення мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5 здійснюється передавачами, розміщеними у містах Чернігів, Бахмач, Прилуки, Ніжин, Бобровиця, Шостка та смт Холми.

Загалом на даний час на Чернігівщині у цифровому форматі транслюється 32 телеканали.

Крім загальнонаціональних мовників відповідні ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення мають також місцеві мовники: Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія (м. Чернігів), ДО «Новгород-Сіверська РДТРК „Сіверська“» (м. Новгород-Сіверський), КП ТК «Прилуки» Прилуцької міської ради (м. Прилуки), ДКП ТРК «Ніжинське телебачення» (м. Ніжин).

6. Проблемні питання, що потребують нагального вирішення.

• Завершення будівництва телевізійної вежі у м. Ніжин та будівництво телевежі у м. Любеч Ріпкинського району, що дасть можливість розширити покриття області національним і місцевим телерадіомовленням і, зокрема, забезпечити покриття прикордонних з Республікою Білорусь та Російською Федерацією районів, де зараз відсутній впевнений прийом національного теле- та радіосигналу.

• Створення сітки FM-радіомовлення для обласної телерадіокомпанії.

• Забезпечення мовлення міських та районних комунальних радіо у FM діапазоні.

• Технічне переоснащення і модернізація виробничої бази обласного телебачення.

• Завершення процесу створення повноцінної обласної мережі розповсюдження телевізійних програм.

• Вирішення питання добудови Будинку радіо, який перебуває на балансі ОДТРК, з метою перенесення на нові площі виробничої бази обласного телебачення.

III. Видавнича справа та преса.

1. Книговидання та книгорозповсюдження.

1.1. Кількість та основні відомості про суб’єктів видавничої справи, що внесені до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції.

Станом на 1 липня 2013 року до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 53 суб’єкти видавничої справи Чернігівської області. Переважну їх більшість — 45 одиниць — було внесено до Держреєстру Державним комітетом телебачення та радіомовлення України.

Суб’єкти видавничої справи області за видами діяльності:

– видавці — 8;

– виготівники — 6;

– розповсюджувачі — 4;

– поєднують кілька видів діяльності — 35.

За формою участі у цивільних правовідносинах:

– юридичні особи — 37;

– фізичні особи — 16.

Серед видавничих підприємств вирізняються ті, що випускають книжкову продукцію (навчальні посібники, науково-методичну, краєзнавчу та художню літературу): ПАТ «Поліграфічно-видавничий комплекс „Десна“», ТОВ «Видавництво „Десна Поліграф“», ТОВ «Видавництво „Аспект-Поліграф“», КП «Прилуцька міська друкарня», видавництва вищих навчальних закладів області, Чернігівський державний центр науково-технічної і економічної інформації, низка приватних підприємців.

1.2. Випуск книжкової продукції за назвами та тиражами, у тому числі українською мовою.

Стимулювання книговидавничої та виставкової діяльності є одним з пріоритетів обласної програми підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012–2015 роки. На видавництво суспільно значимих книг місцевих авторів на 2013 рік в рамках даної програми заплановано 240 тис. грн. Протягом І півріччя поточного року профінансовано друк 7 назв книг на загальну суму 60 тис. грн., у тому числі 5 назв на суму 50 тис. грн. — в рахунок погашення кредиторської заборгованості, що виникла станом на 1 січня 2013 року внаслідок непроплати платежів Державною казначейською службою України у м. Чернігів Чернігівської області у 2012 році. Станом на 1 липня 2013 року фактично випущено 6 назв, ще 1 перебуває у процесі друку.

Протягом ІІ кварталу до Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації надійшло 5 обов’язкових примірників книжкової продукції, випущеної в області у 2013 році. Всі книги — українською мовою, їх загальний тираж становить 1,49 тис. примірників.

Згідно з останніми наявними даними Книжкової палати України (за І квартал 2013 року) в цілому у Чернігівській області було видано 17 одиниць книжкової продукції загальним тиражем 22,3 тис. примірників.

1.3. Випуск книжкової продукції за видами.

Суб’єкти видавничої діяльності області забезпечують вихід у світ широкого кола книжкової продукції. За цільовим призначенням переважають навчальні, наукові, літературно-художні видання.

Серед обов’язкових примірників книжкової продукції, виданої в області у 2013 році, що надійшли до Департаменту протягом ІІ кварталу 2013 року, розподіл за цільовим призначенням такий:

– навчальні — 2 видання;

– наукові — 3 видання.

1.4. Стан, проблеми та перспективи розвитку підприємств книгорозповсюдження.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902-р «Про вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією» Департаментом регулярно аналізується наявний стан книготорговельної мережі.

Станом на 1 липня 2013 року в області фактично діють 188 об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією (що на 7 одиниць більше, ніж станом на початок року), серед них — 24 книжкові магазини та 164 інші об’єкти. При цьому підприємства книгорозповсюдження повністю відсутні у Чернігівському та Срібнянському районах області.

Для забезпечення повноцінного розвитку книготорговельної мережі та досягнення нормативної мінімальної кількості об’єктів книготоргівлі необхідна підтримка цієї галузі на державному рівні.

1.5. Виставкова діяльність.

З метою піднесення престижності та суспільної значимості праці журналістів 6 червня ц. р. Департаментом було проведено XIII Фестиваль журналістів регіональних ЗМІ «Золотий передзвін Придесення». Участь у фестивалі взяли близько 200 працівників ЗМІ різних форм власності, а також делегація Брянської області Російської Федерації.

В рамках фестивалю було проведено виставку «Книги Чернігівщини», де представлено зразки книжкової продукції, виданої впродовж останніх років у рамках обласної програми підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини.

Спільно з Департаментом культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю бере участь в організації та надає книжкову продукцію для проведення виставок обласного, міського та районного рівнів, приурочених до відзначення пам’ятних дат та визначних подій.

Протягом ІІ кварталу 2013 року зразки книжкової продукції, випущеної в області, демонструвалися під час заходів з відзначення Дня Перемоги та Дня Конституції.

2. Стан, проблеми та перспективи розвитку поліграфічних підприємств.

Одним із провідних поліграфічних підприємств регіону є ПАТ «Поліграфічно-видавничий комплекс „Десна“». Сучасне поліграфічне обладнання встановлено на ТОВ «Видавництво „Аспект-Поліграф“», КП «Прилуцька міська друкарня» Чернігівської обласної ради. Виготовлення книжкової продукції також здійснює КП Ніжинської районної ради «Ніжинська районна друкарня».

Разом з тим, більшість поліграфічних підприємств області є менш потужними і переважно спеціалізуються на випуску газетної та рекламної продукції.

Особливо актуальним залишається питання технічного переоснащення районних друкарень комунальної форми власності, які на сьогодні неспроможні конкурувати з приватними поліграфічними підприємствами.

3. Періодичні друковані засоби масової інформації.

3.1. Кількість та структура друкованих ЗМІ.

Станом на 1 липня 2013 року на Чернігівщині зареєстровано 306 періодичних друкованих видань. Окрім того, у Чернігові розміщено редакції 11 друкованих ЗМІ загальнодержавної форми розповсюдження («Сіверщина», «Сіверянський літопис», «Гарт» (російськомовна версія), «Вісник Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка», «Вісник Чернігівського державного технологічного університету. Серія „Технічні науки“», «Вісник Чернігівського державного технологічного університету. Серія „Економічні науки“», «Наукові записки. Серія: Психолого-педагогічні науки (Ніжинський державний університет ім. Миколи Гоголя)», «Сіверські прайси», «Література та культура Полісся», «Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія», «Соціальне право України»).

При цьому в області регулярно виходять у світ 90 видань, загальним разовим тиражем понад 750 тис. прим.

За сферою розповсюдження — 11 загальнодержавних, 79 місцевих, з яких:

– в межах області — 39 видань;

– в межах районів — 29 видань;

– в межах міст — 11 видань.

За видами видань:

– 73 газети;

– 9 журналів;

– 8 збірників.

За тематичним спрямуванням:

– громадсько-, суспільно-, загальнополітичні — 37 видань;

– інформаційні, інформаційно-рекламні — 20 видань;

– рекламні та рекламно-інформаційні — 11 видань;

– наукові — 8 видань;

– релігійні — 5 видань;

– науково-популярні — 3 видання;

– для дозвілля — 3 видання;

– соціальне — 1 видання;

– з питань мистецтва — 1 видання;

– літературне — 1 видання.

За мовою видань:

– українською мовою — 49 видань;

– українською та російською мовами — 29 видань;

– російською мовою — 3 видання;

– українською, російською, англійською мовами — 8 видань;

– українською, російською, англійською та німецькою мовами — 1 видання.

Засновники друкованих ЗМІ:

– органи виконавчої влади, місцевого самоврядування — 28 видань (включно з виданнями, де вони є співзасновниками);

– фізичні особи — 19 видань;

– комерційні структури — 15 видань;

– навчальні заклади — 12 видань;

– громадські об’єднання — 6 видань;

– релігійні організації — 5 видань;

– трудові колективи — 3 видання;

– політичні партії — 1 видання;

– інші — 1 видання.

3.2. Передплата та розповсюдження періодичних друкованих видань.

Розповсюдження друкованих видань у роздріб здійснюється через ДППЗ «Укрпошта» та КП «Преса», кіоски Чернігівської Медіа Групи. Значна частина накладу, особливо комунальних газет, розповсюджується шляхом передплати.

3.3. Стан, проблеми та перспективи реформування комунальних друкованих видань.

З метою обговорення питання реформування ЗМІ комунальної форми власності Департаментом спільно з ГО «Асоціація регіональних засобів масової інформації» 2 квітня ц. р. було організовано засідання «круглого столу» на тему «Перспективи комунальної преси Чернігівщини у процесі реформування державних і комунальних ЗМІ». Участь у засіданні «круглого столу» взяли редактори 23 комунальних газет, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, приватних ЗМІ Чернігова. Більшість редакторів комунальних ЗМІ висловилися на підтримку роздержавлення.

Окрім того, в рамках XIII Фестивалю журналістів регіональних ЗМІ «Золотий передзвін Придесення» 6 червня було організовано зустріч редакторів комунальних друкованих ЗМІ області з керівництвом облдержадміністрації та обласної ради, під час якої обговорювалися напрями та способи здійснення реформування друкованих ЗМІ, співзасновниками яких є органи виконавчої влади та місцевого самоврядування. У зустрічі також взяли участь представники обласної організації Національної спілки журналістів України та Асоціації регіональних ЗМІ.

IV. Вжиті заходи, спрямовані на розвиток та вдосконалення місцевої інформаційної інфраструктури.

З метою поліпшення можливостей для безумовного забезпечення реалізації на території області державної інформаційної політики, підтримки розвитку друкованих і електронних ЗМІ, стимулювання книговидавничої та виставкової діяльності, піднесення престижності та суспільної значимості праці журналістів, письменників, задоволення потреб споживачів інформації з особливими потребами діє обласна програма підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012–2015 роки, затверджена 23 грудня 2011 року на засіданні 6 ї сесії Чернігівської обласної ради 6 го скликання.

На 2013 рік в рамках згаданої програми в обласному бюджеті заплановано 700 тис. грн. для надання фінансової підтримки друкованим ЗМІ. Протягом І півріччя поточного року профінансовано 313 тис. грн., у тому числі газетам «Деснянська правда» — 270 тис. грн., «Живи з надією» — 19,0 тис. грн., журналам «Сіверянський літопис» — 12 тис. грн., «Літературний Чернігів» — 12 тис. грн.

З метою задоволення потреб споживачів інформації з особливими потребами здійснюється сурдопереклад інформаційних передач Чернігівської ОДТРК. На 2013 рік на оплату послуг із сурдоперекладу заплановано 39 тис. грн.; профінансовано протягом І півріччя — 19,4 тис. грн.

V. Сприяння висвітленню регіональними засобами масової інформації пріоритетних напрямів державної політики та змісту впроваджуваних в Україні соціально-економічних реформ.

Широке та об’єктивне висвітлення регіональними ЗМІ пріоритетних напрямів державної політики та змісту впроваджуваних в Україні соціально-економічних реформ є одним з пріоритетів у діяльності Департаменту. Робота щодо інформаційного супроводу зазначених тем постійно вдосконалюється. Поширення інформації здійснюється як шляхом роботи з традиційними ЗМІ через проведення прес-конференцій, брифінгів, прямих ефірів на телебаченні та радіо тощо, так і шляхом публікації на офіційному веб-сайті облдержадміністрації.

У звітному періоді за організаційної участі Департаменту було проведено 4 прес-конференції голови обласної державної адміністрації В. М. Хоменка та 8 брифінгів його заступників, на яких порушувалися питання соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створення першого робочого місця для молоді, організації та проведення оздоровчої кампанії 2013 року, реалізації програми здешевленої іпотеки та ін. Окрім того, 12 виступів голови облдержадміністрації транслювалися у радіопередачі «Влада: час рішень і дій», ще 12 виступів — в телепередачі «Діалог з владою» Чернігівської ОДТРК «Сівер-центр».

З метою поліпшення інформування населення про пріоритетні напрями державної політики, процес впровадження соціально-економічних реформ, діяльність органів виконавчої влади Департаментом регулярно проводяться засідання прес-клубу «Ділове слово» за участю керівників департаментів, управлінь ОДА, інших установ.

Згідно з планом, затвердженим в. о. заступника голови облдержадміністрації Ю. В. Музикою, у 2013 році передбачено проведення 27 засідань прес-клубу. У ІІ кварталі відбулося 14 засідань, присвячених, зокрема, праву громадян на безоплатну правову допомогу, розвитку сімейних форм виховання в області, стану підготовки до оздоровчої кампанії, реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та ін.

З метою привернення уваги редакцій ЗМІ області комунальної форми власності до важливих суспільно-значимих тем економічного, соціального, гуманітарного характеру протягом звітного періоду їм було надіслано 5 рекомендаційних листів, що стосувалися 37 тем, у т. ч. висвітлення матеріалів, спрямованих на формування толерантного ставлення до біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, заходів, пов’язаних із запобіганням злочинності та реформуванням правоохоронних органів, мети і основних положень законопроектів, внесених на розгляд Верховної Ради України Президентом України та Кабінетом Міністрів України тощо.

VI. Доступ до публічної інформації.

Згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» на офіційному веб-сайті облдержадміністрації функціонує розділ «Доступ до публічної інформації». У ньому міститься роз’яснення окремих положень зазначеного Закону, порядку доступу громадян до публічної інформації, що знаходиться у володінні Чернігівської ОДА, наводиться перелік відомостей, що становлять службову інформацію, надаються зразки оформлення письмових інформаційних запитів, функціонує електронна форма подання запиту на отримання публічної інформації, розміщуються проекти рішень обласної ради, звіти про стан розгляду запитів на публічну інформацію в облдержадміністрації.

У Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю затверджено порядок доступу до публічної інформації, розпорядником якої він є, призначено особу, відповідальну за організацію доступу до неї, та затверджено перелік відомостей, що становлять службову інформацію.

Протягом ІІ кварталу 2013 року до Департаменту надійшло 12 запитів на отримання публічної інформації. Відповіді на них були надані в порядку та у строки, визначені законодавством.

VII. Забезпечення інформаційного супроводу процесів європейської інтеграції України.

Департамент разом з місцевими ЗМІ проводить роботу, спрямовану на поліпшення інформування громадськості про взаємовідносини України та Європейського Союзу, процес європейської інтеграції України.

На офіційному веб-сайті Чернігівської обласної державної адміністрації в розділі «Гуманітарна сфера» функціонує рубрика «Європейська інтеграція», яка містить підрубрики: «Співпраця з Радою Європи», «День Європи», «Новини».

Зазначені сторінки містять інформацію про структури, цілі та цінності ЄС, інформаційні повідомлення про політику ЄС і події у країнах-членах, звіти про виконання в області Плану дій Ради Європи для України на 2011–2014 роки.

Протягом ІІ кварталу 2013 року у комунальних друкованих ЗМІ області було оприлюднено близько 20 матеріалів, що стосувалися питань європейської інтеграції, взаємовідносин України та Європейського Союзу, заходів, що відбувалися в області в рамках співробітництва Україна — ЄС. У них, зокрема, повідомлялося про святкування дня Європи в Україні, перспективи підписання Угоди про асоціацію з ЄС, виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України тощо.

У всіх публікаціях питання співпраці України та Європейського Союзу висвітлювалися позитивно або нейтрально.

VIII. Пропозиції щодо подальшого розвитку інформаційної та видавничої сфер.

• Доцільно завершити впровадження проекту реформування комунальних засобів масової інформації.

• На державному рівні слід вирішити проблему скорочення мережі проводового радіомовлення.

• У Державному, місцевих бюджетах слід передбачити кошти на видатки райдержадміністраціям, облдержадміністраціям для оплати висвітлення їх діяльності у ЗМІ згідно з підписаними угодами.

• Слід на державному рівні забезпечити підтримку та виділення необхідних ресурсів для організації відновлення і повноцінного розвитку книготорговельної мережі.


04.01.2013

Інформаційний простір Чернігівщини
(станом на 1 січня 2013 року)

I. Загальна оцінка ситуації в інформаційному просторі

В інформаційному просторі Чернігівської області створені належні умови для вільної та безперешкодної діяльності суб’єктів інформаційних відносин, максимального задоволення інформаційних потреб населення області та захисту його конституційних прав на інформацію. Наявна конструктивна співпраця між владою, засобами масової інформації та громадськістю, забезпечується відкритість у діяльності органів влади.

II. Телебачення і радіомовлення

На сьогодні в області здійснює мовлення 40 телерадіоорганізацій:

– телемовники (ефірне телебачення) — 8;

– провайдери програмної послуги (кабельне телебачення) — 11;

– провайдери програмної послуги (IPTV) — 1;

– місцеві радіомовники — 20, з них:

- ФМ-радіо — 8;

- проводове радіо — 12.

Із загальної кількості телерадіоорганізацій:

– державні — 2;

– комунальні — 18;

– приватні — 20.

В області працює 2 ефірні телекомпанії, сигнал яких розповсюджується на всю область.

Крім цього, в області працює 27 телерадіоорганізацій загальнонаціонального мовлення:

а) телеорганізації — 14;

б) радіоорганізації — 13.

Усі телерадіоорганізації області мають ліцензії Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Одним з проблемних питань в області є стійка тенденція до скорочення мережі дротового радіомовлення. На даний час в області лишилося менше 45 тисяч радіоточок, послугами дротового мовлення користуються жителі 160 із близько 1500 населених пунктів області.

На даний час більш реальним шляхом відновлення районного радіомовлення виглядає перехід до ефірних трансляцій в FM-діапазоні. Так, зокрема, у цьому діапазоні вже здійснюють мовлення радіоорганізації Варвинського, Козелецького, Коропського та Корюківського районів. У FM-діапазоні також здійснюють радіомовлення ДО «РДТРК „Сіверська“» та Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія.

Вживання мов в інформаційній діяльності телерадіоорганізацій.

Телерадіоорганізації Чернігівської області розповсюджують переважно україномовні програми. Також усі місцеві ТРК ведуть власне мовлення державною мовою.

З метою задоволення потреб споживачів інформації з особливими потребами здійснюється сурдопереклад інформаційних передач Чернігівської ОДТРК. Протягом 2012 року на оплату послуг сурдоперекладу було профінансовано 24,58 тис. грн. з обласного бюджету.

Перспективи впровадження цифрового мовлення.

Впровадження цифрового телерадіомовлення — один з пріоритетних напрямків діяльності управління у справах преси та інформації.

У Чернігівській області трансляція телесигналу у цифрового форматі DVB-T2 здійснюється через п’ятий мультиплекс Концерну РРТ з шести об’єктів у Чернігові, Бахмачі, Бобровиці, Ніжині, Прилуках, Холмах.

Крім загальнонаціональних мовників ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення мають також місцеві мовники — Чернігівська обласна державна телерадіокомпанія (м. Чернігів), ДО «Новгород-Сіверська регіональна державна телерадіокомпанія „Сіверська“» (м. Новгород-Сіверський), КП ТК «Прилуки» Прилуцької міської ради (м. Прилуки), ДКП ТРК «Ніжинське телебачення» (м. Ніжин), які вже ведуть цілодобове мовлення у цифровому форматі.

Загалом на даний час на Чернігівщині у цифровому форматі транслюється 32 телеканали.

Управління також вжило всіх необхідних заходів для забезпечення пільгових категорій громадян засобами приймання сигналів цифрового телебачення вчасно і у повному обсязі. Своєчасно було здійснено узагальнення списків громадян, які звернулися до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення із відповідною заявою, та їх відправка Держкомтелерадіо України.

Зокрема, Держкомтелерадіо України були надані відповідні списки станом на 20 травня — 16984 особи (лист від 29.05.2012 р. № 01-13/301-2), на 20 червня —10912 осіб (лист від 22.06.2012 р. № 01-13/364-2) та на 20 липня — 9299 осіб (лист від 26.07.2012 р. № 01-13/447-2).

У співпраці з Держкомтелерадіо України та обласною дирекцією УДППЗ «Укрпошта» здійснювалася робота з оперативного вирішення окремих проблемних питань, що виникали у процесі доставки телетюнерів адресатам; громадянам надавалися необхідні роз’яснення.

Проблемні питання, що потребують нагального вирішення.

Нагального розв’язання потребують такі проблеми:

– технічне переоснащення і модернізація виробничої бази обласного телебачення;

– завершення процесу створення повноцінної обласної мережі розповсюдження телевізійних програм;

– вирішення питання добудови Будинку радіо, який перебуває на балансі ОДТРК, з метою перенесення на нові площі виробничої бази обласного телебачення;

– збільшення штатної чисельності працівників обласного телебачення на 5–10 чоловік у зв’язку зі збільшенням обсягів телевізійного мовлення та майбутнім технічним переоснащенням ОДТРК, а відповідно, необхідністю створення нових робочих місць.

III. Видавнича справа та преса

1. Книговидання та книгорозповсюдження.

1.1. Кількість та основні відомості про суб’єктів видавничої справи, що внесені до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції.

Станом на 1 січня 2013 року до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 50 суб’єктів видавничої справи Чернігівської області.

Серед суб’єктів видавничої справи в області переважають видавничі підприємства, установи та організації різних форм власності. Загалом на Чернігівщині здійснюють діяльність понад 60 поліграфічних підприємств різних форм власності.

Серед видавничих підприємств вирізняються ті, що випускають книжкову продукцію (навчальні посібники, науково-методичну, краєзнавчу та художню літературу): ПАТ «Поліграфічно-видавничий комплекс „Десна“», ТОВ «Видавництво „Десна Поліграф“», ТОВ «Видавництво „Аспект-Поліграф“», КП «Прилуцька міська друкарня», видавництва вищих навчальних закладів області, Чернігівський державний центр науково-технічної і економічної інформації, низка приватних підприємців.

1.2. Випуск книжкової продукції за назвами, видами та тиражами, у тому числі українською мовою.

Стимулювання книговидавничої та виставкової діяльності є одним з пріоритетів обласної програми підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012–2015 роки. На видавництво суспільно-значимих книг місцевих авторів на 2012 рік в рамках даної програми було заплановано 450 тис. грн.

Через непроплату платежів Державною казначейською службою у Чернігівській області загалом у 2012 році було профінансовано друк 15 назв книжок на загальну суму 400 тис. грн. Станом на 1 січня 2013 року фактично випущено 13 назв, ще 2 перебувають у процесі друку.

Згідно з останніми наявними даними Книжкової палати України (за 9 місяців 2012 року) в цілому у Чернігівській області було видано 364 одиниці книжкової продукції загальним тиражем 156,4 тис. примірників.

1.3. Стан, проблеми та перспективи розвитку підприємств книгорозповсюдження.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 р. № 902-р «Про вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією» управлінням регулярно аналізується наявний стан книготорговельної мережі.

На 1 січня 2013 року в області фактично діє 181 об’єкт, з них — 24 книжкові магазини та 157 інших об’єктів (нормативна мінімальна кількість об’єктів книготоргівлі для Чернігівської області складає 392 одиниці). При цьому об’єкти роздрібної торгівлі книжковою продукцією повністю відсутні у Чернігівському та Срібнянському районах.

1.4. Виставкова діяльність.

У IV кварталі 2012 року управління у справах преси та інформації представляло книговидавничу продукцію Чернігівщини на III Київській міжнародній книжковій виставці «Книжкові контракти» (15–18 грудня). Відвідувачам було продемонстровано кращі зразки художньої, краєзнавчої, наукової та науково-популярної літератури, випущеної в області протягом останніх років. Чільне місце серед них посідали суспільно значимі книги місцевих авторів, видані в рамках відповідної обласної програми.

Також у 2012 році делегація Чернігівщини взяла участь у XVI Міжнародній спеціалізованій виставці «ЗМІ в Білорусі» у Мінську, де представила друковані ЗМІ України і Чернігівської області; 17–20 травня 2012 року книги Чернігівської області загальною експозицією управління демонструвалися на VIII Київській міжнародній книжковій виставці-ярмарку. 2–5 червня 2012 року відбувся XII Міжнародний фестиваль журналістів регіональних ЗМІ «Золотий передзвін Придесення» за участю делегацій Гомельської області Республіки Білорусь та Брянської області Російської Федерації. Протягом року також продовжувалося співробітництво у медійній сфері обласних друкованих ЗМІ Брянської, Гомельської та Чернігівської областей у рамках програми транскордонного співробітництва Єврорегіон «Дніпро».

2. Стан, проблеми та перспективи розвитку поліграфічних підприємств.

Одним із провідних поліграфічних підприємств регіону є ПАТ «Поліграфічно-видавничий комплекс „Десна“». Сучасне поліграфічне обладнання встановлено на підприємствах приватної форми власності «Зірка» у Чернігові, «АІР-Поліграф» у Прилуках, ТОВ «АСПЕКТ-ПОЛІГРАФ» у Ніжині, комунальному підприємстві «Прилуцька міська друкарня».

Решта підприємств поліграфії є менш потужними і переважно спеціалізуються на випуску газетної та рекламної продукції.

Актуальним залишається питання технічного переоснащення районних друкарень комунальної форми власності, які на сьогодні неспроможні конкурувати з приватними поліграфічними підприємствами.

3. Періодичні друковані засоби масової інформації.

3.1. Кількість та структура друкованих ЗМІ:

На 01.01.2013 року на Чернігівщині зареєстровано 308 періодичних друкованих видань. Окрім того, у Чернігові розміщено редакції 8 друкованих ЗМІ загальнодержавної форми розповсюдження («Сіверщина», «Сіверянський літопис», «Гарт» (російськомовна версія), «Вісник Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка», «Вісник Чернігівського державного технологічного університету. Серія „Технічні науки“», «Вісник Чернігівського державного технологічного університету. Серія „Економічні науки“», «Наукові записки. Серія: Психолого-педагогічні науки (Ніжинський державний університет ім. Миколи Гоголя)», «Сіверські прайси»).

При цьому в області регулярно виходять у світ 90 видань, загальним разовим тиражем близько 900 тис. прим.

З них — 78 газет, 11 журналів та 1 збірник.

За тематичною спрямованістю:

- громадсько-, суспільно-політичні — 40 видань,

- інформаційні, інформаційно-рекламні — 19 видань,

- рекламні та рекламно-інформаційні — 12 видань,

- наукові, науково-популярні та освітні — 9 видань,

- релігійні — 4 видання,

- для дозвілля — 3 видання,

- інші — 3 видання.

За сферою розповсюдження — 8 загальнодержавних, 82 місцеві, з яких:

- в межах області — 41 видання,

- в межах районів — 29 видань,

- в межах міст — 12 видань.

За мовами видань:

- укр. мовою — 51 видання,

- рос. мовою — 4 видання,

- дво- та багатомовні — 35 видань.

Засновники друкованих ЗМІ:

- органи виконавчої влади, місцевого самоврядування — 28 видань,

- фізичні особи — 19 видань,

- комерційні структури — 18 видань,

- навчальні заклади — 9 видань,

- громадські організації — 5 видань,

- релігійні організації — 4 видання,

- політичні партії — 1 видання,

- трудові колективи — 4 видання,

- інші — 2 видання.

3.2. Передплата та розповсюдження періодичних друкованих видань.

Розповсюдження друкованих видань у роздріб здійснюється через ДППЗ «Укрпошта» та КП «Преса», кіоски Чернігівської медіагрупи. Значна частина накладу, особливо комунальних газет, розповсюджується шляхом передплати.

3.3. Стан, проблеми та перспективи реформування комунальних друкованих видань.

У зв’язку з невизначеністю концепції щодо реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації на державному рівні та неприйняттям відповідних законопроектів процес реформування комунальних засобів масової інформації на Чернігівщині також призупинився. Загалом же редакції газети області є готовими до реформування і зацікавлені в ньому.

Завдяки вжитим управлінням у справах преси та інформації заходам у 2012 році спостерігалося підвищення поліграфічної якості низки місцевих друкованих видань, у першу чергу — комунальних. Окрім обласних газет «Деснянська правда», «Прилуччина в новинах, подіях, коментарях» та чернігівської міської газети «Чернігівські відомості» станом на 1 січня 2013 року у кольорі виходить 10 районних комунальних видань (газети Городнянського, Ічнянського, Коропського, Корюківського, Куликівського, Менського, Новгород-Сіверського, Ріпкинського, Чернігівського та Щорського районів).

IV. Вжиті заходи, спрямовані на розвиток та вдосконалення місцевої інформаційної інфраструктури

З метою сприяння поліпшенню можливостей для безумовного забезпечення реалізації на території області державної інформаційної політики, підтримки розвитку друкованих і електронних ЗМІ, стимулювання книговидавничої та виставкової діяльності, піднесення престижності та суспільної значимості праці журналістів, письменників, задоволення потреб споживачів інформації з особливими потребами, діє обласна програма підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012–2015 роки, затверджена 23 грудня 2011 року на засіданні 6-ї сесії Чернігівської обласної ради 6-го скликання.

Протягом IV кварталу 2012 року в рамках згаданої програми комунальній газеті «Деснянська правда» було надано фінансову підтримку з обласного бюджету на суму 104,7 тис. грн. Загалом протягом 2012 році місцевим друкованим ЗМІ надано фінансову підтримку у розмірі 634,688 тис. грн., у тому числі газетам «Деснянська правда» — 476,7 тис. грн., «Живи з надією» — 44,021 тис. грн., журналам «Сіверянський літопис» — 63,967 тис. грн., «Літературний Чернігів» — 50 тис. грн.

V. Вжиті заходи, спрямовані на захист інтересів держави в інформаційній сфері

Управлінням з метою захисту інтересів держави в інформаційній сфері здійснюється постійний моніторинг регіональних ЗМІ щодо наявності випадків порушень чинного законодавства України. У разі виявлення порушень невідкладно вживаються необхідні заходи.

Зокрема, у ІV кварталі 2012 року було виявлені неточності у вихідних даних низки районних газет комунальної форми власності. Редакторам зазначених видань було надіслано листи, де вказувалося на виявлені неточності та необхідність дотримання у повному обсязі вимог Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», після чого усі порушення були усунуті.

VІ. Сприяння висвітленню державними та комунальними засобами масової інформації офіційної точки зору вищих посадових осіб держави та позиції місцевих органів влади з питань реалізації внутрішньої та зовнішньої політики

Широке та об’єктивне висвітлення позиції місцевих органів влади та вищих посадових осіб держави є одним з пріоритетів у діяльності управління. Відповідно, постійно удосконалюється робота щодо здійснення інформаційного супроводу діяльності посадових осіб. Висвітлення їх офіційної точки зору здійснюється як через традиційні ЗМІ шляхом проведення прес-конференцій, брифінгів, прямих ефірів на телебаченні та радіо тощо, так і через публікації на офіційному веб-сайті облдержадміністрації.

У звітному періоді за організаційної участі управління було проведено одну прес-конференцію голови обласної державної адміністрації (загалом за рік — 13), 11 брифінгів його заступників (за рік — 54). Окрім того, 12 виступів голови обласної державної адміністрації В.М.Хоменка транслювалися в передачі «Влада: час рішень і дій» обласного радіо «Сівер-центр», ще 12 виступів — в ефірі телебачення Чернігівської ОДТРК «Сівер-центр» у передачі «Діалог з владою» (протягом року, відповідно, 48 виступів в ефірі обласного радіо та 48 — в ефірі обласного телебачення).

З метою привернення уваги редакцій ЗМІ області комунальної форми власності до важливих суспільно-значимих тем економічного, соціального, гуманітарного характеру, протягом звітного періоду їм було надіслано 2 листа рекомендації, що стосувалися 20 тем (загалом за 2012 рік — 20 листів-рекомендацій, що стосувалися 145 тем). У цих листах редакціям було рекомендовано сприяти висвітленню актуальних питань державного значення.

VІІ. Забезпечення інформаційного супроводу процесів європейської та євроатлантичної інтеграції України

Управління разом з місцевими ЗМІ підтримує на належному рівні роботу щодо інформування громадськості про взаємовідносини України та Євросоюзу.

На офіційному веб-сайті Чернігівської обласної державної адміністрації в розділі «Гуманітарна сфера» функціонує рубрика «Європейська інтеграція», яка містить підрубрики: «СОТ», «Євроінтеграційний поступ України», «День Європи», «Новини Європейського Союзу».

Зазначені сторінки містять інформацію про структури, цілі та цінності ЄС, актуальні інформаційні повідомлення про політику ЄС і події у країнах-членах, відомості про економічні, культурні, наукові зв’язки Чернігівської області з окремими регіонами європейських країн, святкування Дня Європи на Чернігівщині тощо.

IX. Організація роботи щодо зв’язків з громадськістю та реагування на звернення громадян

Щомісяця головою облдержадміністрації затверджуються графіки проведення брифінгів, прес-конференцій, виступів заступників голови облдержадміністрації, начальників управлінь, відділів облдержадміністрації в засобах масової інформації.

Регулярно відбуваються прес-конференції голови облдержадміністрації, окрім того, після завершення сесії обласної ради проходить спілкування зі ЗМІ голови ОДА та голови обласної ради. Відбуваються регулярні зустрічі голови облдержадміністраціями з редакторами районних та обласних газет, представниками місцевих телерадіокомпаній.

Протягом IV кварталу 2012 року відбулося 6 прямих телефонних ліній в ефірі обласного радіо, у роботі яких взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації (протягом року у цілому — 27).

З метою поліпшення інформування населення про діяльність органів виконавчої влади, висвітлення актуальних питань державної політики, задоволення потреби громадян в інформації проводяться засідань прес-клубу «Ділове слово» за участю керівників управлінь, відділів ОДА, інших установ. Відповідно до зазначеного плану у IV кварталі 2012 року було проведено 11 засідань прес-клубу, присвячених, зокрема, відзначенню в області Європейського тижня місцевої демократії, інформуванню про перебіг виборів до Верховної Ради України на Чернігівщині, роз’ясненню деталей процесу зовнішнього незалежного оцінювання у 2013 році, пріоритетних напрямків діяльності Національного банку України тощо. У цілому у 2012 році було проведено 34 засідання прес-клубу «Ділове слово».

Ефективним механізмом, що забезпечує реалізацію громадянами конституційних прав на участь в управлінні державними справами, вільний доступ до інформації про діяльність органів виконавчої влади, а також відповідає вимогам сучасного інформаційного суспільства, є офіційний веб-сайт Чернігівської облдержадміністрації.

На сайті створено банк даних про стан справ у різноманітних галузях і сферах господарського комплексу області, де оприлюднюється відповідна оперативна статистична інформація. Щодня розміщується інформація про події і заходи, які відбуваються в державі та області за участю Президента України, керівництва органів виконавчої влади, облдержадміністрації та її структурних підрозділів.

З метою більш повного інформування населення області про діяльність глави держави діють розділи «Ініціативи Президента», «Виконання соціальних ініціатив Президента на Чернігівщині».

З метою публічного обговорення громадськістю важливих соціально-економічних і суспільно-політичних питань на веб-сторінці облдержадміністрації функціонує рубрика «Громадське обговорення», де розміщуються проекти розпоряджень, програм, нормативно-правових актів облдержадміністрації, районних державних адміністрацій, спрямованих на практичну реалізацію пріоритетних напрямів державної політики. Кожен охочий має можливість висловити свої пропозиції та зауваження до проектів. Публікуються плани проведення консультацій з громадськістю, звіти про проведені консультації та громадське обговорення проектів розпоряджень голови облдержадміністрації.

Для надання громадянам і юридичним особам інформаційних та інших послуг на офіційному веб-сайті облдержадміністрації діє рубрика «Каталог послуг», в якій містить перелік послуг, систематизованих за сферами їх надання.

Згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» на веб-сайті облдержадміністрації функціонує рубрика «Доступ до публічної інформації», де міститься роз’яснення порядку доступу громадян до публічної інформації, що знаходиться у володінні Чернігівської ОДА, наводяться зразки оформлення інформаційних запитів, розміщуються проекти рішень обласної ради.

Відповідно до Закону України «Про звернення громадян» налагоджено необхідну роботу щодо своєчасного реагування на звернення громадян. У 2012 році року до управління надійшло 46 таких звернень. Відповіді на них були надані в порядку та у строки, визначені чинним законодавством.

Х. Проблемні питання інформаційної галузі

1. Відсутність коштів у облдержадміністрації, райдержадміністрацій на дольове утримання комунальних газет, де вони є співзасновниками, а також на оплату висвітлення діяльності виконавчої влади у ЗМІ.

2. В установчих угодах, угодах на висвітлення діяльності облдержадміністрації, райдержадміністрацій у ЗМІ відсутні чіткі фінансові зобов’язання виконавчої влади.

3. Необґрунтовано занижена фінансова підтримка комунальних ЗМІ з місцевих бюджетів.

4. Постійне скорочення мережі дротового мовлення без реконструкції або адекватної заміни на інші джерела отримання інформації.

5. Відсутність фінансово-економічних ресурсів для забезпечення належного розвитку книготорговельної мережі.

ХІ. Пропозиції щодо подальшого розвитку інформаційної та видавничої сфер

• Доцільно завершити впровадження проекту реформування комунальних засобів масової інформації.

• На державному рівні слід вирішити проблему відмирання дротового радіомовлення.

• У Державному, місцевих бюджетах слід передбачити кошти на видатки райдержадміністраціям, облдержадміністраціям для оплати висвітлення їх діяльності у ЗМІ згідно з підписаними угодами.

• Слід на державному рівні забезпечити підтримку та виділення необхідних ресурсів для організації відновлення і повноцінного розвитку книготорговельної мережі.

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода