back

24-01-2014 09:51


2013


24.12.2013

Відбулось засідання президії Громадської ради

23 грудня 2013 року на засіданні президії Громадської ради при облдержадміністрації розглянуто питання підготовки зустрічі з головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком.

Голови постійних комітетів Громадської ради планують обговорити з головою облдержадміністрації питання роботи територіальних підрозділів Міністерства доходів та зборів, виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», зокрема щодо своєчасного оприлюднення органами влади проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, планів проведення та порядків денних відкритих засідань, інші питання.

Також голова комітету з питань збереження та використання культурної спадщини Тамара Петрова запропонувала на наступному засіданні Громадської ради внести зміни до Положення про Громадську раду при Чернігівській облдержадміністрації, передбачивши норму про виключення зі складу постійних комітетів Громадської ради тих його членів, які систематично не приймають участі у їх роботі.


Президія Громадської ради при Чернігівській ОДА

19.12.2013

Громадська рада при облдержадміністрації підсумувала результати роботи за 2013 рік

18 грудня відбулось шосте у цьому році засідання Громадської ради при облдержадміністрації, у якому взяв участь в. о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика.

Звертаючись до присутніх, Юрій Музика підкреслив, що головним досягненням Громадської ради є, те що громадськість, не чекаючи ініціатив органів влади, сама пропонує шляхи розв’язання питань, які турбують громаду, і повноцінно займається їх рішенням. Прикладами цього, за його словами, є створення регіонально-ландшафного парку «Ялівшина», порушення питання підключення нових споживачів до електричних мереж, ініціатива щодо збереження культурної спадщини, підготовка громадської обласної програми «Зелене намисто Чернігівщини» тощо.

Юрій Музика відзначив, що значно активізували свою роботу і громадські ради в районах, долучаючись до процесу прийняття рішень.

Голова Громадської ради Світлана Пасталиця прозвітувала про результати роботи за рік. Вона, зокрема, відзначила, що в поточному році знайдено шлях налагодження діалогу з органами виконавчої влади та вирішено багато невідкладних питань.

Учасники сьогоднішнього засідання також розглянули питання регуляторної політики та підприємництва, зокрема, роботу компаній-монополістів, податкових органів, високої орендної плати за землю, затримки платежів у держказначействі, необхідності створення робочої групи з обговорення ідеї щодо окремого підрозділу при облдержадміністрації з охорони та збереження культурної спадщини тощо.

Крім того, члени ради не оминули увагою питання політичної ситуації в країні. У зв’язку з цим розглядався Проект звернення до керівництва держави та місцевих органів влади, підготовлений членом Громадської ради Павлом Пущенком стосовно ситуації в країні та Чернігівській області. Більшістю голосів даний проект звернення не було підтримано.

На завершення засідання, Громадська рада прийняла план роботи на I квартал 2014 року. Так, передбачається проведення консультацій з громадськістю у форматі круглих столів, на яких будуть розглядатися питання про діяльність Центру надання адміністративних послуг у м. Чернігові, охорони водних ресурсів, обговорюватимуться проекти Закону України «Про трудовий кодекс України» та обласної Програми протидії поширенню наркоманії тощо.

Участь у публічних заходах членів ради заплановано до Дня пам’яті Героїв Крут, Дня соборності та Міжнародного жіночого дня 8 березня.

Також буде проведено моніторинг рішення обласної ради «Про створення РЛП «Ялівщина» та ефективності закладів спорту та фізичної культури області.

У форматі публічного громадського обговорення будуть розглядатись проекти регіональних програм економічного, соціального та культурного розвитку, проекти нормативно-правових актів, що стосуються прав та свобод громадян.

За підсумками засідань Громадської ради відбудуться брифінги, прес-конференції, а інформація про діяльність ради буде розміщена на сайті облдержадміністрації та у ЗМІ.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

11.12.2013

Чернігівському міському голові
Соколову О. В.

Шановний Олександре Володимировичу!

Комітет з питань правопорядку та правозахисту населення Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації спільно з Комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва звертаються до Вас як Чернігівського міського голови з закликом вирішувати всі питання щодо мирних зібрань громадян в місті тільки в законодавчому полі та через діалог з громадою.

Вважаємо недалекоглядними дії міської влади, яка 25 листопада 2013 року усунулась від перемовин з учасниками акції протесту у сквері ім. Попудренка в м. Чернігові та закликаємо сторони протистояння у подальшому вирішувати спірні питання шляхом конструктивного діалогу.

Звертаємось до Вас з проханням забезпечити в м. Чернігові виконання Конституції України, дотримання законів України, забезпечення прав і свобод громадян та унеможливити застосування провокацій з боку сторін протистояння, які можуть призвести до незворотних суспільних наслідків.

З повагою
Перший заступник голови
Громадської ради при облдержадміністрації

Н.П.Проскуріна

Резолюція


09.12.2013

Громадськість обговорила питання соціального захисту
бездомних та безпритульних осіб

29 листопада 2013 року за ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації та безпосередньо її члена Романова М.М., голови громадської організації «Чернігівський центр соціальної адаптації бездомних та безпритульних», відбулося засідання за «круглим столом» на тему «Проблеми бездомності та безпритульності. Соціальний захист та соціальна реабілітація безпритульних та бездомних осіб».

Як зазначила перший заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації Наталія Проскуріна, даний захід є першим у громадському дослідженні цього складного напрямку соціальної політики в області.

В обговоренні взяли участь представники Управління ДМС в Чернігівській області (паспортний стіл), Обласного центру зайнятості, УМВС України в Чернігівській області, Головного управління юстиції в області, Департаменту соціального захисту населення ОДА та громадськості.

Учасники засідання за «круглим столом» заслухали інформацію про роботу Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних та намагалися знайти шляхи розв’язання проблеми, з якими стикається Центр у своїй роботі.

Перебування бездомних і безпритульних осіб в Центрі та їх соціальна реабілітація потребує вирішення проблем, як окремих в кожному конкретному випадку, так і типових, основними з яких є:

• оплата лікування даних осіб в медичних закладах міста;

• організація проходження медобстеження в максимально короткі строки (флюорографія, шкірно-венерологічний диспансер), можливість безоплатного проходження медобстеження бездомним особам за направленням Центра;

• оформлення документів (паспортів) в максимально короткі строки для підопічних Центру;

• вирішення питання працевлаштування для тих мешканців Центру, хто ще не оформив документів та не має паспорта, та можливості організації для них професійного навчання, можливості влаштування їх на громадські роботи тощо;

• забезпечення оперативного реагування міліції на виклики Центру;

• організація профілактичної роботи дільничної служби з підопічними Центру;

• надання безкоштовної юридичної допомоги бездомним та безпритульним, надання їм можливості безкоштовного подання заяви до суду тощо.

Учасники «круглого столу» вирішили рекомендувати Громадській раді при облдержадміністрації звернутися до УМВС України в Чернігівській області з рекомендацією організувати профілактичну роботу дільничної служби з підопічними Центру.

Решта питань не мають простих рішень та потребують подальшого вивчення спільно з органами виконавчої влади та самоврядування, депутатським корпусом.


Наталія Проскуріна, перший заступник
голови Громадської ради при Чернігівській ОДА

05.12.2013

Звернення членів Президії Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації

Голові Чернігівської обласної державної адміністрації
Хоменку В.М.

Шановний Володимире Миколайовичу!

Члени Президії Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації висловлюють стурбованість перебігом подій, що нині відбуваються в Україні та в Чернігівській області.

Звертаємось до Вас з проханням забезпечити на Чернігівщині виконання Конституції України, законів України, дотримання законності та додержання прав і свобод громадян та унеможливити застосування провокацій з боку сторін протистояння, які можуть призвести до незворотних наслідків і створити загрози здоров’ю та життю громадян, особливо молоді, дітей та людям похилого віку.


Пасталиця Світлана Василівна, голова Громадської ради
при Чернігівській облдержадміністрації

29.11.2013

Обговорено питання збереження зелених зон Чернігова

26 листопада 2013 року за ініціативою комітету з питань екології та природних ресурсів Громадської ради при облдержадміністрації відбулось засідання за «круглим столом». На засіданні було обговорено роль співпраці громадськості та влади у розвитку та збереженні зелених зон м. Чернігова у рамках розробки Громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини».

Учасники зібрання: представники Громадської ради, обласної організації Українського товариства охорони природи, ГО «Чибіс», МГО «Нові перспективи Ялівщини», Деснянської районної ради у м. Чернігові, КП «Дільниця з контролю за благоустроєм міста» Чернігівської міської ради, Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, КЗ «Чернігівський науково-методичний центр охорони культурної спадщини» Чернігівської обласної ради обговорили причини зменшення загальної площі зелених насаджень в місті.

Були запропоновані та обговорені пропозиції по вирішенню цієї проблеми. За підсумками дискусії було визначено, що необхідно насамперед зберегти вже існуючі зелені зони, насамперед об’єкти природно-заповідного фонду.

Оговорювались також питання збереження об’єктів культурної спадщини, як складової частки зелених зон Чернігова, та підтримки екологічного стану озер Магістратське та Святе.

Попри скептичні оцінки ролі громадськості у питаннях збереження скверів та парків у деяких публікаціях ЗМІ, учасники засідання вважають, що саме громадськість міста має важелі для об’єднань зусиль депутатського корпусу, виконавчої влади та фахівців для покращення екологічної ситуації в місті.

За підсумкам заходу підготовлено відповідну резолюцію, яку буде доопрацьовано за пропозиціями учасників «круглого столу» та згодом оприлюднено.


Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації

28.11.2013

Анонс засідання за «круглим столом»

29 листопада 2013 року за ініціативою Громадської ради при облдержадміністрації відбудеться засідання за «круглим столом», де планується обговорити проблемні питання соціального захисту та соціальної реабілітації безпритульних та бездомних осіб.

Захід проходитиме в ауд. 3 Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій (проспект Миру, 43), початок о 15:00.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

26.11.2013

Анонс засідання за «круглим столом»

26 листопада 2013 року за ініціативи комітету з питань екології та природних ресурсів Громадської ради при обласній державній адміністрації відбудеться засідання за «круглим столом», де планується обговорити роль співпраці громадськості та влади у розвитку та збереженні зелених зон м. Чернігова в рамках підготовки Громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини.

Захід проходитиме в залі Управління капітального будівництва облдержадміністрації (вул. Бєлінського, 11, 1-й поверх), початок о 15:00 год.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

08.11.2013

Обговорені проблеми доступу до електричної енергії

7 листопада 2013 року за ініціативи комітету з регуляторної політики та розвитку підприємництва Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації, Регіональної ради підприємців при облдержадміністрації та Спільного представницького органу (СПО) сторони роботодавців Чернігівської області в Дискусійному клубі «Експертна думка» відбулось засідання за «круглим столом» на тему «Проблеми доступу до електричної енергії в Чернігівській області».

У його роботі взяли участь представники ПАТ «Чернігівобленерго», інспекції Держенергонагляду у Чернігівський області, Чернігівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, сектору Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики у Чернігівській області, об’єднань роботодавців області, Чернігівської ТПП, керівники підприємств, журналісти.

Були оговорені, як питання прогалин та недосконалості діючої нормативно-правової бази в сфері енергетики, так і конкретні проблеми, що виникли при підключеннях підприємств області до електричної енергії.

В ході дискусії з’ясувалось, що підприємці часто не звертаються до відповідних державних органів за допомогою у вирішенні спірних питань з ПАТ «Чернігівобленерго», щодо дозволяє останньому користуватися такою ситуацією у власних інтересах.

Разом з тим, на переконання підприємців, потребує зміни сама методика розрахунку плати за приєднання.

За підсумками засідання його організатори підготували звернення до керівництва держави щодо необхідності зміни ситуації стосовно приєднання електроустановок споживачів до електричних мереж, зокрема щодо зменшення вартості підключення та запровадження більш прозорої процедури приєднання до мереж.


Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації

06.11.2013

Анонс засідання «круглого столу» щодо проблем доступу до електричної енергії

7 листопада 2013 року за ініціативою Громадської Ради при облдержадміністрації, Регіональної ради підприємців при облдержадміністрації та Спільного представницького органу (СПО) сторони роботодавців Чернігівської області відбудеться засідання «круглого столу» на тему «Проблеми доступу до електричної енергії в Чернігівській області».

Планується обговорити проблеми, що виникають при приєднанні до електричних мереж електроустановок споживачів приватного сектору та промислово–виробничого сектору.

Місце проведення: Дискусійний клуб «Експертна думка» (м. Чернігів, вул. Полуботка, 6-А).

Час проведення: 7 листопада 2013 року, початок об 11:00 год.


Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації

31.10.2013

Громадська рада ініціювала обговорення перспектив створення в області
єдиного державного органу по охороні культурної спадщини

30 жовтня за ініціативи комітету з питань збереження і використання культурної спадщини Громадської ради при облдержадміністрації відбулось засідання за «круглим столом» на тему «Обговорення перспектив створення Управління охорони культурної спадщини».

Попередньо комітетом з питань збереження і використання культурної спадщини Громадської ради при облдержадміністрації було проведено громадську експертизу розпорядження голови облдержадміністрації від 22 жовтня 2012 року № 384 «Про внесення змін до Положення про управління містобудування та архітектури облдержадміністрації», яким частина повноважень по охороні культурної спадщини передана від Головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації (нині Департамент культури і туризму, національностей та релігій) до Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації.

Висновок громадської експертизи: доцільно створити окремий підрозділ обласної державної адміністрації — Управління охорони культурної спадщини.

Учасники засідання — представники облдержадміністрації, посадовці та депутати місцевих рад, науковці та фахівці галузі підтримали ідею створення в області єдиного органу державної влади по охороні культурної спадщини.

Член Колегії Головної ради УТОПІК, заступник голови громадської ради при Міністерстві культури України, радник Міністра культури України з питань охорони культурної спадщини, заповідної та музейної справи Богдан Кожушко однозначно підтримав ідею створення нового структурного органу облдержадміністрації та запевнив присутніх у підтримці Міністерства культури України.

Одна з озвучених пропозицій — вирішувати питання поетапно та розпочати зі створення управління у складі Департаменту культури і туризму, національностей та релігій, додавши до назви Департаменту «охорони культурної спадщини».

Разом з тим, виступаючі зазначали, що передумовою успішної роботи нового управління є кілька важливих складових, серед них створення відповідних структурних підрозділів у районах та містах, що потребує значних ресурсів.

Директор КЗ «Чернігівський науково-методичний центр охорони культурної спадщини» Чернігівської обласної ради Валентина Мултанен поінформувала про роботу по занесенні об'єктів культурної спадщини до державного реєстру.

Учасники засідання вирішили рекомендувати облдержадміністрації створити робочу групу, яка б опрацювала питання створення управління охорони культурної спадщини.


Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації

Резолюція
засідання за «круглим столом» на тему
«Обговорення перспектив створення Управління охорони культурної спадщини»


28.10.2013

Шановні члени Громадської ради!

За ініціативи комітету з питань збереження і використання культурної спадщини Громадської ради при облдержадміністрації 30 жовтня 2013 року в конференц-залі обласної ради (проспект Миру, 43), початок о 15:00 год. відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Обговорення перспектив створення Управління охорони культурної спадщини».


Громадська рада при ОДА

18.10.2013

Відбулось засідання президії Громадської ради

17 жовтня 2013 року відбулось засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Перший заступник голови Громадської ради Наталія Проскуріна поінформувала членів президії про спільне засідання постійних комісій обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів і з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, куди були запрошені представники Громадської ради при облдержадміністрації. На засіданні було розглянуто питання щодо проблем сміттєзвалищ, законності їх існування та впливу на навколишнє природне середовище і здоров’я населення області.

Члени президії прийняли рішення звернутися до Чернігівського міського голови Олександра Соколова з нагадуванням про необхідність оперативної підготовки відповідного пакету документів для включення питання «Про створення Регіонального ландшафтного парку „Ялівщина”» до порядку денного чергової сесії обласної ради.

Голова комітету з питань збереження та використання культурної спадщини Тамара Петрова доповіла про підготовку засідання за «круглим столом» з обговорення ідеї створення окремого підрозділу облдержадміністрації з охорони та збереження культурної спадщини, яке заплановано провести 30 жовтня. Також було вирішено провести в кінці року прес-конференцію про підсумки роботи Громадської ради у 2013 році.


Громадська рада при Чернігівській ОДА

10.10.2013

Клопотання Громадської ради враховано

Розглянувши клопотання Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації, Чернігівська міська рада 30 вересня 2013 року на тридцять третій сесії шостого скликання погодила включення земель комунальної власності до регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

З текстом рішення можна ознайомитись на офіційному сайті Чернігівської міської ради http://www.chernigiv-rada.gov.ua/document/rishennya-sesii/4302.


Заява Робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації
по проведенню громадського моніторингу створення
регіонального ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина»

Робоча група Громадської ради по проведенню громадського моніторингу створення регіонального ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина» 13 серпня 2013 року звернулася до Чернігівського міського голови та відповідних постійних комісій міської ради з проханням винести питання про погодження включення земель комунальної власності до РЛП «Ялівщина» на розгляд найближчої сесії міської ради.

Це клопотання було враховано і питання про включення земель комунальної власності до РЛП було заплановано на розгляд 33 сесії під № 30.

Члени Робочої групи взяли участь у засіданні постійної комісії міської ради з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин. Постійна комісія міської ради підтримала ініціативу Громадської ради розглянути його сьомим пунктом порядку денного засідання сесії міської ради.

25 вересня цього року на своєму засіданні члени Громадської ради при облдержадміністрації прийняли рішення звернутися до депутатів Чернігівської міської ради з проханням внести зміни до порядку денного та підтримати рішення про включення земель комунальної власності до РЛР «Ялівщина».

30 вересня цього року на засіданні міської ради було зроблено важливий крок задля створення РЛР «Ялівщина». Включення земель комунальної власності до РЛП «Ялівщина» депутатами міської ради на засіданні 33 сесії було підтримано одноголосно.

Зрозуміло, що процес створення РЛП «Ялівщина» довготривалий, поетапний. Наступним кроком Робочої групи буде звернення до Чернігівської міської ради з клопотанням не зволікати з подачею пакету документів до Чернігівської обласної ради задля включення питання «Про створення Регіонального ландшафтного парку „Ялівщина”» до порядку денного чергової сесії обласної ради.

І які б політичні сили в своїх інтерв’ю та прес-релізах не волали про їхні внески — це тільки слова, а ми члени Громадської ради при облдержадміністрації, спираючись на підтримку облдержадміністрації, депутатського корпусу обласної, міської та районних в місті Чернігові рад, посадовців та небайдужих громадян, послідовно, крок за кроком, робитимемо все можливе для збереження нашої Ялівщини для всіх чернігівців та майбутніх поколінь.


Наталія Проскуріна, перший заступник голови
Громадської ради при облдержадміністрації, голова Робочої групи

25.09.2013

Конструктивний діалог влади та громадськості - на користь жителів Чернігівщини

25 вересня відбулось чергове засідання Громадської ради при облдержадміністрації, у якому взяв участь в.о. заступника голови обласної державної адміністрації Юрій Музика.

У своєму вступному слові він акцентував увагу на пріоритетах державної політики з розбудови громадянського суспільства.

Зокрема, Юрій Музика зазначив, що позитивним кроком влади стало закріплення можливості для громадських організацій отримувати фінансову підтримку з обласного бюджету для реалізації суспільно корисних програм і проектів. Нещодавно, за його словами, закінчився прийом конкурсних пропозицій, розроблених громадськими організаціями, та триває їх опрацювання. Загальний фонд конкурсу становить 60 тис. гривень.

«Облдержадміністрація налаштована на конструктивний діалог з громадськістю задля пошуку ефективних рішень на користь жителів Чернігівщини», - наголосив Юрій Музика.

На сьогоднішньому засіданні Громадська рада розглянула питання доступу та вартості приєднання до електромереж, доцільність створення нового структурного підрозділу облдержадміністрації — Управління охорони культурної спадщини та створення в області безбар’єрного середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями.

Окрім цього було поінформовано членів Громадської ради про створення РЛП «Ялівщина» та стан виконання обласної програми «Молодь Чернігівщини».


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

19.09.2013

Шановні члени Громадської ради!

25 вересня 2013 року (середа) о 16:00 год. в залі № 1 облдержадміністрації (вул. Шевченка, 7, м. Чернігів) відбудеться засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

Проект

Порядок денний засідання Громадської ради

1. Питання доступу та вартості приєднання до електромереж згідно постанов НКРЕ, які набули чинності з початку 2013 року.

Самоненко Сергій Васильович, заступник голови Громадської ради, голова
комітету з питань регуляторної політики та підприємництва

Представник Інспекції Держенергонагляду у Чернігівський області
Представник Сектору Національної комісії, що здійснює державне
регулювання у сфері енергетики у Чернігівській області
Представник Чернігівського обласного територіального відділення
Антимонопольного комітету України

2. Звіти за результатами проведених громадських експертиз та моніторингів.

- Робочої групи по проведенню громадського моніторингу створення регіонального ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина».

Проскуріна Наталія Павлівна, перший заст. голови Громадської ради
Петрова Тамара Іванівна, заст. голови Громадської ради

- Робочої групи по організації та проведенню громадського моніторингу наявності та ефективності закладів спорту та фізичної культури в області.

Кужельний Андрій Володимирович, заст. голови Громадської ради, голова
комітету з питань фізичної культури та спорту

- Робочої групи по організації та проведенню громадської експертизи роботи Комітету доступності по виконанню Всеукраїнської програми «Безбар’єрна Україна».

Ковальов Олександр Олександрович, заст. голови Громадської ради, голова
комітету з питань правопорядку та правозахисту населення

- Робочої групи по організації та проведенню громадської експертизи розпорядження голови Чернігівської облдержадміністрації від 22.10.2012 № 384 «Про внесення змін до Положення про управління містобудування та архітектури облдержадміністрації».

Петрова Тамара Іванівна, заст. голови Громадської ради, голова комітету з
питань збереження та використання культурної спадщини

- Комітету з питань молодіжно політики щодо моніторингу реалізації у 2013 році обласної програми «Молодь Чернігівщини» на 2011—2015 роки.

Рись Олександр Сергійович, заст. голови Громадської ради, голова комітету
з питань молодіжної політики

3. Різне.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

18.09.2013

Відбулось засідання президії Громадської ради

16 вересня 2013 року відбулось засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації, на якому було обговорено проект порядку денного засідання Громадської ради, проведення якого заплановано на 25 вересня 2013 року.

Визначено, що на засіданні Громадської ради буде розглянуто питання доступності та вартості приєднання до електромереж згідно останніх постанов НКРЕ; звіти робочих груп Громадської ради по організації та проведенню громадських моніторингів та громадських експертиз щодо створення регіонального ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина», наявності та ефективності закладів спорту та фізичної культури в області, реалізації у 2013 році обласної програми «Молодь Чернігівщини» на 2011—2015 роки, розпорядження голови Чернігівської облдержадміністрації від 22.10.2012 № 384 «Про внесення змін до Положення про управління містобудування та архітектури облдержадміністрації», роботи Комітету доступності по виконанню Всеукраїнської програми «Безбар’єрна Україна».

Також на засіданні президії Громадської ради обговорено питання висвітлення її діяльності, співпраці з громадською екологічною організацією «Мама-86-Ніжин» у питанні забезпечення безпеки застосування пестицидів та агрохімікатів та розглянуто пропозицію визначення 2015 року — роком громадянського суспільства.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

30.08.2013

ОГОЛОШЕННЯ
про проведення конкурсу
щодо розробки Громадської програми
«Зелене намисто Чернігівщини»

Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації оголошує конкурс пропозицій серед проектів, заходів, для розроблення Громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини», в рамках Концепції (додаток).

Основна мета Програми: об'єднати зусилля громадськості для вирішення екологічних проблем, збереження природних ресурсів та біорізноманіття.

Основне завдання Програми: сприяти збереженню біологічного та ландшафтного різноманіття, створенню екологічної мережі, забезпеченню громадянам здорового середовища проживання, розвиненню природно-заповідного фонду, залучення громадськості до активної діяльності в справі вирішення екологічних проблем.

Свої пропозиції щодо проектів програми та/або її заходів, можуть подавати громадські організації та всі небайдужі до екологічних проблем.

Пропозиції мають бути спрямовані на реалізацію цілей та пріоритетних завдань Концепції.

Відповідальність за достовірність інформації, що міститься у конкурсній пропозиції, покладається на учасника конкурсу.

Конкурсна пропозиція має подаватися у друкованому та електронному вигляді.

Конкурсна пропозиція не повертається учасникові конкурсу.

Конкурсні пропозиції приймаються з 30 серпня 2013 року до 1 листопада 2013 року включно, щоденно, крім суботи, неділі за адресою: 14000, м. Чернігів, Бєлінського, 11, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації, з 8:00 год. до 17:00 год., перерва з 13:00 год. до 14:00 год. та надсилайте на адресу електронної пошти [email protected] з приміткою (Зелене намисто Чернігівщини).

Найкращі конкурсні пропозиції увійдуть до проекту Програми «Золоте намисто Чернігівщини». Результати конкурсу будуть визначені до 15 листопада 2013 року.

За додатковою інформацією звертайтесь до Проскуріної Наталії Павлівни, першого заступника голови Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації за тел. 3-84-32, 050-558-01-67, або до Сапон Валентини Василівни, секретаря Громадської ради за тел. 67-59-67.

Рішення конкурсної комісії доводиться до відома учасників конкурсу та розміщується у триденний строк на офіційному веб-сайті Чернігівської обласної державної адміністрації.


Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації


КОНЦЕПЦІЯ
Громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини»


22.08.2013

Президія Громадської ради спланувала роботу на IV квартал цього року

21 серпня ц.р. відбулось чергове засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації. Вела засідання голова Громадської ради Світлана Пасталиця.

Президією було обговорено питання щодо роботи зі створення РЛП «Ялівщина», підготовки громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини» та щодо громадської експертизи розпорядження голови Чернігівської державної обласної адміністрації від 22 жовтня 2012 року № 384 «Про внесення змін до Положення про управління містобудування та архітектури облдержадміністрації».

Також члени президії розглянули питання, які планується включити до порядку денного чергового засідання Громадської ради 25 вересня.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

ПРОТОКОЛ
засідання робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації
з проведення громадського моніторингу створення регіонального
ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина»

04.07.2013р.
м.Чернігів

Присутні:

Члени робочої групи: Проскуріна Н. П., Петрова Т. І.; Седячко В. М.

Запрошені:

заступник голови Чернігівської обласної ради Мельничук В.В.,

представник обласної прокуратури Мілейко О.О.,

начальник управління природними ресурсами та екомережі Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Дадашева Т.Г.

Представники Чернігівської міської ради на засіданні були відсутні (запрошення надсилались письмово).

Порядок денний:

1. Розроблення та узгодження плану дій робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації з проведення громадського моніторингу створення регіонального ландшафтного парку (далі – РЛП) в урочищі «Ялівщина».

Заслухали: Проскуріну Н.П., Петрову Т.І., Мельничука В.В., Седячко В.М. щодо стану виконання рішень про створення РЛП «Ялівщина».

Вирішили: з метою прискорення створення РЛП «Ялівщина»:

1. Звернутися з листом до депутатів Деснянської та Новозаводської районних рад у м. Чернігові щодо підтримки рішення сесії Чернігівської обласної ради від 28.09.2012 року щодо створення РЛП «Ялівщина».

2. Звернутися з клопотанням до постійних депутатських комісій Чернігівської міської ради з проханням розглянути та підтримати на сесії міської ради рішення щодо:

• погодження включення земель запасу міської ради до РЛП «Ялівщина»;

• виділення фінансування на розробку Проекту «Створення регіонального ландшафтного парку ,,Ялівщина”».

Члени робочої групи:
Н.П. Проскуріна
Т.І. Петрова
В.М. Седячко


РЕЗОЛЮЦІЯ
засідання за «круглим столом» на тему: «Реалізація антикорупційної
політики в області. Обговорення стану виконання розпорядження
голови ОДА від 10 лютого 2012 року № 31 „Про затвердження плану заходів
щодо запобігання проявам корупції на 2012 рік”»

підготовлена за пропозиціями представників інститутів
громадянського суспільства, комітету з питань правопорядку та
правозахисту населення Громадської ради при облдержадміністрації

3 липня 2013 р.
м. Чернігів

На виконання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», відповідно до плану заходів щодо запобігання проявам корупції в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування області на 2012 рік, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 10 лютого 2012 року № 31, обласною державною адміністрацією у 2012 році вживались певні організаційні і практичні заходи із запобігання та протидії корупції.

На виконання Плану заходів із впровадження Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд”», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 липня 2012 року № 514-р, обласною державною адміністрацією з урахуванням вітчизняного та міжнародного досвіду розроблено обласну програму запобігання і протидії корупції. Зазначена програма після публічного громадського обговорення затверджена розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 21 грудня 2012 року № 483 «Про затвердження обласної програми запобігання і протидії корупції на 2013–2015 роки».

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 5 грудня 2012 року № 452 затверджено план заходів щодо запобігання і протидії корупції в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування області на 2013 рік.

Для підвищення ефективності та якості виконання заходів плану та обласної програми запобігання і протидії корупції у 2013 році представники інститутів громадянського суспільства, учасники «круглого столу», члени комітету з питань правопорядку та правозахисту населення Громадської ради при облдержадміністрації рекомендують:

Чернігівській облдержадміністрації:

• з метою покращення умов отримання фізичними і юридичними особами адміністративних послуг в області розробити організаційні заходи щодо поліпшення якості надання таких послуг, зокрема щодо внесення змін до режиму роботи адміністративних органів (продовження годин прийому громадян), створення належних умов у приміщеннях для прийому громадян, забезпечення вільного та зручного доступу до приміщень адмінорганів осіб літнього віку та осіб з обмеженими можливостями;

• перелік послуг, які надаються облдержадміністрацією, її структурними підрозділами, райдержадміністраціями, органами місцевого самоврядування розмістити в ЗМІ та на сайті облдержадміністрації;

• на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 11 травня 2011 року № 161 «Про Порядок доступу до публічної інформації» зобов’язати керівників структурних підрозділів розміщувати проекти планів, розпоряджень, регуляторних актів з важливих соціально-економічних і суспільно-політичних питань для публічного громадського обговорення на веб-сторінці облдержадміністрації в рубриці «Консультації з громадськістю»;

• розмістити в ЗМІ заповнені державними службовцями, зокрема керівництвом облдержадміністрації, декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2012 рік;

• вжити заходів щодо безумовного виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України „Про засади запобігання і протидії корупції”» в частині припинення трудового договору з працівниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, яких притягнуто до відповідальності за корупційне правопорушення, після набрання законної сили судового рішення;

• забезпечити проведення публічного громадського обговорення щодо виконання обласного бюджету та звітів розпорядників його коштів (не рідше 1 разу на рік);

• провести публічне обговорення звіту про виконання розпорядження голови Чернігівської облдержадміністрації від 5 грудня 2012 року № 452 «Про затвердження плану заходів щодо запобігання проявам корупції в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування області на 2013 рік» та відповідного плану заходів на 2014 рік шляхом розміщення на сайті облдержадміністрації.

Учасники «круглого столу» закликають органи влади Чернігівщини виявити волю і вжити заходів, які б засвідчили їх реальне прагнення до підвищення ефективності системи запобігання і протидії корупції в області.

Громадськість обговорила питання реалізації
в області антикорупційної політики

3 липня 2013 року за ініціативи комітету з питань правопорядку та правозахисту населення Громадської ради при облдержадміністрації у приміщенні Центру підготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій відбулося засідання за «круглим столом» на тему «Реалізація антикорупційної політики в області. Обговорення стану виконання у 2012 році розпорядження голови облдержадміністрації від 10.02.2012 № 31 „Про затвердження плану заходів щодо запобігання проявам корупції на 2012 рік”».

Як зазначила перший заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації Наталія Проскуріна, даний захід є першим у громадському дослідженні антикорупційної політики в області.

Учасники засідання за «круглим столом» заслухали інформацію про виконання плану заходів щодо запобігання проявам корупції в області та м. Чернігові, здійснені заходи з протидії корупції при проведенні державних закупівель, при наданні адміністративних послуг, а також щодо роботи Конкурсного комітету облдержадміністрації з визначення переможців з числа перевізників для забезпечення пасажирських транспортних маршрутів області.

Член комітету з питань правопорядку та правозахисту населення Громадської ради при облдержадміністрації Іван Сікора зупинився на основних підсумках громадського моніторингу та експертизи реалізації антикорупційної політики в діяльності Чернігівської облдержадміністрації, яка була проведена громадською організацією «Демократичні перетворення України».

За підсумкам заходу підготовлено відповідну резолюцію, яку буде доопрацьовано за пропозиціями учасників «круглого столу» та згодом оприлюднено.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

27.06.2013

Шановні члени Громадської ради!

3 липня 2013 року за ініціативи комітету з питань правопорядку та правозахисту населення Громадської ради при обласній державній адміністрації відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Реалізація антикорупційної політики в області. Обговорення стану виконання у 2012 році розпорядження голови облдержадміністрації від 10 лютого 2012 року №31 „Про затвердження плану заходів щодо запобігання проявам корупції на 2012 рік”».

Захід проходитиме у приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій (проспект Миру, 43, ауд. № 3), початок о 15:00.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

26.06.2013

Резолюція
круглого столу «Чернігівщина туристична: кроки до мети»

м. Чернігів

20 червня 2013 року

Ми, учасники круглого столу «Чернігівщина туристична: кроки до мети», обговоривши сучасний стан використання туристичного потенціалу Чернігівської області, розвитку туристичної галузі регіону, розуміючи важливість спільної діяльності задля утвердження туристичної галузі як провідної галузі економіки області, а також всебічного залучення громадськості до реалізації регіональної політики в сфері туризму, звертаємося до органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємців, мешканців області з наступними пропозиціями:

1. Першочерговим завданням для подальшого розвитку туристичної галузі Чернігівської області є орієнтація на в’їзного туриста. Для цього необхідно розробити систему заходів з підтримки підприємців, установ та організацій, які працюють у сфері в’їзного туризму.

2. Проведення масштабніших інформаційних кампаній для популяризації туристичних об’єктів та туристичних можливостей Чернігівської області, у тому числі встановлення рекламних біг-бордів на центральних трасах області, які б запрошували транзитного туриста відвідати Чернігів як туристичне місто, розміщення вказівників до туристичних об’єктів міста та області, забезпечення періодичного оновлення туристичних карт та додавання на них нової інформації є необхідними умовами для приваблення туристів до регіону (транзитний та в’їзний туризм).

3. Для пошуку шляхів підвищення ролі туристичної галузі в економіці області, вважаємо за необхідне розглянути можливість реалізації проектної ідеї «Туристичні кластери Чернігівщини».

4. Проводити щоквартально форуми суб’єктів туристичного кластеру для обговорення та коригування Програми розвитку туристичного кластеру.

5. Визначити перелік конкурентних переваг для розвитку туризму на Чернігівщини та зазначити шляхи використання цих переваг.

6. Залучати громадськість, підприємців області до формування регіональної політики в сфері туризму через обговорення проектів нормативно-правових актів державних органів та органів місцевого самоврядування, програм розвитку туризму, підготовку та проведення спільних заходів, спрямованих на залучення туристів до регіону, визначення та подальше затвердження туристичних маршрутів.

7. Підвищення конкурентоспроможності туристичних послуг, покращення бізнес-клімату, продовження процесу дерегуляції, упорядкування та спрощення системи надання адміністративних послуг у сфері малого та середнього бізнесу сприятиме розвитку туристичної сфери регіону.


20.06.2013

40 тисяч школярів Чернігівщини охоплені позашкільною освітою

У середу, 19 червня, відбулося чергове засідання Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації. Зустріч відбулася на базі КЗ «Чернігівська обласна станція юних натуралістів». Вела засідання голова Громадської ради Світлана Пасталиця.

Члени ради оглянули та ознайомилися з роботою станції юннатів. Вихованці цього закладу провели невеличку екскурсію і розповіли про роботу гуртків станції, продемонстрували свої роботи та відповіли на запитання гостей.

Заступник начальника Управління освіти і науки обласної державної адміністрації Микола Конопацький говорив про реалізацію на Чернігівщині завдань та соціальних ініціатив Президента України щодо організації змістовного дозвілля дітей та популяризації здорового способу життя. Він зазначив, що цього літа планується направляти до дитячих оздоровчих таборів фахівців із позашкільних закладів області, які будуть додатково займатися з вихованцями таборів. Микола Конопацький також навів такі статистичні дані по області: всього в гуртках та секціях займається близько 40 тис. школярів, що становить 43,2 % від загальної кількості (по Україні – 40 %). У Варвинському, Козелецькому, Носівському, Щорському, Новгород-Сіверському, Куликівському, Коропському, Менському, Корюківському, Городнянському районах, містах Ніжині та Прилуках рівень охоплення дітей позашкільною освітою перевищує середній по області та складає від майже 49 % до 77 %.

Під час зустрічі також виступали директор обласного комунального позашкільного навчального закладу «Чернігівська Мала академія наук учнівської молоді» Чернігівської обласної ради Наталія Лещенко, директор позашкільного навчального закладу «Центр дитячого та юнацького туризму і екскурсій» Петро Степовик, директор обласного центру науково-технічної творчості учнівської творчості Дмитро Кравченко, заступник директора комунального позашкільного навчального закладу «Обласний Палац дітей та юнацтва» Людмила Москалець та заступник директора комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» Руслана Кидиба.

Члени Громадської ради запропонували співпрацювати зі ЗМІ для поширення інформації про роботу позашкільних закладів з метою залучення більшої кількості дітей до корисного дозвілля. Також говорилося про необхідність розповсюдження такої інформації у навчальних закладах та серед батьків, адже більшість з них навіть не знають, що велика кількість гуртків області працює безкоштовно і діти з користю можуть проводити свій вільний час і розвиватися як у фізичному, так і у духовному напрямку.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

17.06.2013

Шановні члени Громадської ради при Чернігівській ОДА!

19 червня (середа) 2013 року згідно плану роботи відбудеться виїзне засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

Захід проходитиме на базі Комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» (м. Чернігів, вул. Івана Франка, 2а), початок о 15:00 год.

Автобус на 40 чол. буде чекати біля скверу ім. М. Попудренка (навпроти театру). Від’їзд о 14:45 год.

В разі самостійного прибуття до КЗ «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» інформуємо, що потрібно добиратися тролейбусом № 6, автобусами 5, 15, 18, 23 до зуп. Ленінградська, або Чернігівгаз.


Проект

Порядок денний
засідання Громадської ради при
Чернігівській обласній державній адміністрації

19 червня 2013 року, зал засідань КЗ «Чернігівська обласна станція юних натуралістів», початок о 15:00 год.

Веде засідання голова Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації Пасталиця С. В.

1. Огляд та знайомлення з роботою КЗ «Чернігівська обласна станція юних натуралістів».

2. Реалізація на Чернігівщині завдань та соціальних ініціатив Президента України щодо змістовного дозвілля дітей та популяризації здорового способу життя. Стан та перспективи розвитку позашкільної освіти в області.

3. Обговорення.

4. Різне.


12.06.2013

Президія Громадської ради спланувала роботу на червень
та III квартал цього року

11 червня відбулось чергове засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації. Вела засідання голова Громадської ради Світлана Пасталиця.

Обговорено питання організації та проведення виїзного засідання Громадської ради, яке має відбутися 19 червня на базі КЗ «Чернігівська обласна станція юних натуралістів». Тема засідання: «Освітня реформа: про стан і перспективи розвитку позашкільної освіти в Чернігівській області».

Визначено також дату засідання за «круглим столом» «Чернігівщина туристична: кроки до мети», який заплановано на 20 червня у приміщенні Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

Члени президії також обговорили питання модернізації сфери охорони здоров’я. Голова Громадської ради зазначила, що Громадська рада вже розглядала питання реформування галузі у 2011—2012 роки і надалі приділятиме цьому питанню увагу.

Голова комітету з питань охорони здоров’я Микола Романюк звернув увагу присутніх, що не варто акцентувати увагу на певних негативних сторонах реформи, зокрема перепрофілюванню медичних закладів, варто бачити весь процес загалом та у перспективі.

Також було обговорено питання відкриття в Чернігові перинатального центру, який буде створено в рамках Нацпроекту «Нове життя» згідно визначених Президентом України пріоритетів модернізації країни на 2012—2013 роки. В Україні же працюють 10 перинатальних центрів (у Житомирській, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Хмельницькій областях, АР Крим і м. Києві).


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

07.06.2013

Питання захисту традиційних сімейних цінностей
обговорено за ініціативи Громадської ради

5 червня 2013 року за ініціативи комітетів Громадської ради при облдержадміністрації з питань сім`ї та захисту прав дітей і з питань духовності та релігії у приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій відбулось засідання за «круглим столом» на тему «Реалізація гендерної політики в області. Пропаганда сімейних цінностей».

У засіданні також взяли участь представники Департаменту з питань сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, Служби у справах дітей облдержадміністрації та відділення кримінальної міліції у справах дітей УМВС в Чернігівській області.

Учасники засідання обговорили питання впровадження гендерної політики в області, зокрема генерного виховання. Виступаючі наголошували на необхідності захисту та популяризації традиційних сімейних цінностей.

Вкрай негативно було оцінено законопроект № 2342 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні». Було вирішено направити відповідні звернення Голові Верховної Ради України В. Рибаку та народним депутатам України, обраним від Чернігівщини, з вимогою не голосувати за вищезгаданий законопроект.

Жваву дискусію викликало обговорення запровадження згідно нового Кримінального кодексу ювенальної юстиції. Частина виступаючих виcловила занепокоєння можливими обмеженнями прав батьків щодо виховання дітей. Ці припущення були спростовані представниками органів влади. Було констатовано, що державна політика направлена на захист інтересів дитини та підтримку сім’ї.

За підсумками засідання за «круглим столом» буде підготовлена відповідна резолюція.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

04.06.2013

Реалізація гендерної політики в області. Пропаганда сімейних
цінностей. Анонс засідання за «круглим столом»

5 червня 2013 року за ініціативи комітетів Громадської ради при обласній державній адміністрації з питань сім`ї та захисту прав дітей і з питань духовності та релігії відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Реалізація гендерної політики в області. Пропаганда сімейних цінностей».

Захід проходитиме в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій (проспект Миру, 43, ауд. 1), початок о 15:00 год.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

03.06.2013

Резолюція засідання за «круглим столом» з обговорення питань безпеки пасажирських перевезень


28 травня 2013 року

м. Чернігів

Учасники засідання за «круглим столом», ініційованого комітетом з питань транспорту Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації, керуючись Законом України «Про автомобільний транспорт (далі Закон), «Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», затвердженими Постановою КМУ №176 від 18.02.1997 р. (далі Правила), «Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті», затвердженого Постановою КМУ № 1567 від 08.11.2006 р. (далі Порядок), Наказом Мінтрансзв’язку України від №340 07.06.2010 р. (далі Наказ) звертають увагу органів влади на низку проблем в сфері перевезень пасажирів на міських, приміських та міжміських сполучень, які потребують нагального вирішення, та пропонують:

1. Замовникам пасажирських перевезень м. Чернігова (Чернігівська міська рада) та області (Чернігівська обласна державна адміністрація) включити до умов договорів на здійснення пасажирських перевезень:

- дотримання вимог безпеки, комфортності, під час перевезення пасажирів, та постійного підтримання пасажирських транспортних засобів в належному технічному і санітарному стані, зокрема щодо заміни несправних сидінь, підтримання чистоти в салоні (підлога, сидіння вікна) — ст. 6, 145. Правил;

- дотримання вимог ст. 40 Закону, ст. 147 Правил: оголошення водієм назв зупинок;

- забезпечення перебування на робочому місці в охайному вигляді водіїв та кондукторів, проведення інструктажів з приводу чемного поводження з пасажирами. – п. 14 ст. 147 Правил;

- з метою інформування пасажирів розміщення графіків руху та схем маршрутів пасажирського транспортного засобу в салонах автобусів приміських та міжміських автобусів;

- поновлення нумерації місць для сидіння в пасажирських транспортних засобах на приміських та міжміських автобусних маршрутах згідно п. 8 ст. 27 Правил.

З метою дотримання належних умов праці водіїв і кондукторів та належного санітарного-технічного стану зупинок та автостанцій:

- зобов’язати перевізників встановити біотуалети на кінцевих зупинках маршрутів, які вони обслуговують;

- підтримувати в належному санітарно-технічному стані автостанції міста Чернігова (наявність туалетів та кімнат матері та дитини).

2. Замовникам пасажирських перевезень м. Чернігова (Чернігівська міська рада) та області (Чернігівська обласна державна адміністрація) з метою посилення контролю громадськості за роботою перевізників:

- передбачити можливість розірвання договору на пасажирські перевезення з перевізником в разі порушення умов договору, а саме здійснення пасажирських перевезень транспортом, який не приймав участі у конкурсі;

- створити комісію за здійсненням контролю за виконанням умов договору з пасажирських перевезень. Включити до складу комісії членів Громадської ради при облдержадміністрації (громадських об’єднань).

- включити до складу конкурсних комітетів з підготовки та проведення конкурсу на автобусних маршрутах загального користування членів Громадської ради при облдержадміністрації (громадських об’єднань).

3. Чернігівській міській рада для зручності пасажирів привести в належний стан зупинкові комплекси (автопавільйони), зокрема:

- зменшити розміри торгових кіосків на зупинці «Полісся» для розширення зони для пасажирів;

- оновити таблички з назвами зупинок;

- розмістити на зупинках інформацію про розклади руху транспорту;

- терміново встановити автопавільйони на зупинках «5 кутів» та «вул. Молодшого».

4. На виконання п 6.1 Наказу відповідно до Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті пропонуємо керівнику територіального органу державного контролю на автомобільному транспорті в Чернігівський області провести позапланову перевірку протягом червня 2013 року всіх автомобільних перевізників та автобусів, які працюють в усіх видах пасажирських перевезень в межах області протяжністю більш як 50 км, на відповідність транспортних засобів:

- умовам отриманих ліцензій, договорів чи дозволів;

- наявності в автобусах ліцензійних карток та тахографів.

5. З метою контролю за належним технічним станом пасажирських транспортних засобів рекомендувати Управлінню ДАІ у Чернігівській області:

- провести місячник перевірки технічного стану транспортних засобів на пасажирських міських, приміських та міжміських маршрутах з залученням представників громадських об’єднань громадян.

Переконані, що вирішення викладених вище проблемних питань допоможе суттєво покращити якість пасажирських перевезень у м. Чернігові та області.


30.05.2013

Влада і громадськість: діалог та співпраця

Обласна державна адміністрація налаштована на конструктивний діалог і чекає від Громадської ради кваліфікованих пропозицій щодо вирішення важливих питань життєдіяльності області.

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час зустрічі з членами президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Ця зустріч стала першою після оновлення складу Громадської ради, що відбулося у січні цього року.

Періодичні зустрічі у такому форматі відбувались протягом роботи Громадської ради попереднього складу у 2011–2012 роках. І щоразу предметом спілкування було визначення пріоритетних напрямів співпраці між органами виконавчої влади та громадськістю.

«Маю надію, що і з нинішнім складом Громадської ради буде продовжена практика конструктивної співпраці, а здобутки і напрацювання двох минулих років будуть збережені та примножені», - наголосив Володимир Хоменко на початку зустрічі.

Він зазначив, що Президент України Віктор Янукович, Уряд України надають великого значення посиленню ролі громадянського суспільства в розвитку країни, вимагають від органів влади на місцях враховувати думку громадян під час прийняття управлінських рішень та здійснення владних повноважень. Сьогодні забезпечення відкритості та прозорості діяльності органів державної влади всіх рівнів є одним з критеріїв оцінки роботи державних службовців.

Свідченням особливого ставлення керівництва держави до цього питання є низка нормативно-правових актів, якими забезпечується створення нового сприятливого правового поля для діяльності інститутів громадянського суспільства.

У першу чергу це Указ Президента України від 24 березня 2012 року № 212 «Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації». Крім того, прийнято низку Законів України, постанов та доручень Уряду, спрямованих на підтримку і захист інтересів об’єднань громадян, що займають активну позицію у формуванні суспільного життя країни, окремих регіонів.

Посилена увага питанням розвитку громадянського суспільства надається органами влади Чернігівщини. У вересні минулого року було підписано розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про організацію виконання завдань Стратегії державної політики сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації», яке зобов’язує керівників структурних підрозділів облдержадміністрації та керівництва місцевих органів виконавчої влади забезпечити максимальне сприяння діяльності на території районів та міст області інститутів громадянського суспільства. Також звертається увага на усунення недоліків, допущених під час організації всіх форм роботи з громадськістю.

Свідченням високого рівня уваги керівництва області до цих проблем став розгляд питання реалізації в області державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства на засіданні Колегії облдержадміністрації, яке відбулося 27 березня 2013 року. Внаслідок його обговорення було чітко визначено подальші напрямки роботи органів державної влади області щодо взаємодії з громадськістю.

Голова облдержадміністрації відзначив, що в області вже діє ціла мережа громадських рад при органах влади. Протягом січня-березня оновлено склад рад при всіх місцевих державних адміністраціях.

Постійно вдосконалюється практика проведення місцевими органами виконавчої влади області всіх рівнів обов’язкових консультацій з громадськістю під час розроблення нормативних актів, що мають важливе суспільне значення.

Обласна держадміністрація надає максимальне сприяння Громадській раді у проведенні ініційованих нею засідань за «круглим столом», а також інших заходів.

Проводяться навчання для державних службовців щодо використання інструментів політики сприяння розвитку громадянського суспільства, організації консультацій з громадськістю.

В області виконується Програма сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада», яка була прийнята на сесії обласної ради в 2011 році. Протягом 2012 року на конкурсних засадах за рахунок обласного бюджету було профінансовано 10 важливих і цікавих проектів місцевих громадських організацій. Цього року позитивну практику виконання зазначеної програми розширено: розпочато фінансування на конкурсних засадах проектів молодіжних громадських організацій.

Про діяльність Громадської ради при облдержадміністрації поінформувала її голова Світлана Пасталиця.

В режимі діалогу було обговорено питання, які турбують представників громадського сектору.

Зокрема, члени Президії Громадської ради висловлювали стурбованість стосовно затягування Чернігівською міською радою подальших кроків по створенню регіонального ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина».

За словами керівника області, це питання він бере на особистий контроль і найближчим часом справа зрушить з місця.

Також буде приділено більше уваги вирішенню проблем міста Чернігова.

Під час зустрічі обговорено земельні, медичні та екологічні питання, проблеми у сфері житлово-комунального господарства, питання охорони і збереження культурної спадщини, пасажирських перевезень та тарифів на проїзд у громадському транспорті.

Володимир Хоменко підкреслив: усі питання, які було піднято чи озвучено, будуть в обов’язковому порядку розглянуті заступниками голови облдержадміністрації, керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації. Буде також підготовлене відповідне доручення для оперативного реагування на зауваження та критику.

Керівник області зазначив, що такі зустрічі будуть носити системний характер та висловив упевненість, що подальша консолідація зусиль обласної державної адміністрації, обласної ради та Громадської ради тільки сприятиме прийняттю рішень на користь громади регіону.

Прес-служба облдержадміністрації

29.05.2013

Громадськість разом з представниками міської та обласної влади
обговорили питання безпеки пасажирських перевезень

28 травня 2013 року у приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій за ініціативи комітету з питань транспорту та пасажирських перевезень Громадської ради при облдержадміністрації відбулось засідання за «круглим столом» на тему «Забезпечення безпеки пасажирських перевезень».

Учасники засідання обговорили питання з якості обслуговування пасажирів, облаштування зупинок для очікування пасажирського транспорту, санітарно-технічний стан автостанцій у м. Чернігові, питання безпеки руху автобусних маршрутів та дотримання умов договорів між замовником та перевізником.

За результатами засідання за «круглим столом» учасниками ухвалено резолюцію, в яку ввійшли пропозиції щодо покращення пасажирських перевезень в м. Чернігові та області, після опрацювання вона буде розміщена на офіційному веб-сайті облдержадміністрації в рубриці «Громадська рада».


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

27.05.2013

Громадська рада ініціює обговорення
питань забезпечення безпеки пасажирських перевезень

28 травня 2013 року за ініціативи комітету з питань транспорту та пасажирських перевезень Громадської ради при обласній державній адміністрації відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Забезпечення безпеки пасажирських перевезень».

Захід проходитиме у приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій (проспект Миру, 43), початок о 15:00.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

30.04.2013

Шановні члени Громадської ради
при Чернігівській облдержадміністрації!

Запрошуємо вас взяти участь у заходах з нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років, що відбудуться у м. Чернігові 9 травня — покладанні квітів у сквері ім. М. Попудренка (початок о 10:00 год.), та урочистій ході до Меморіалу слави, мітингу-реквіємі та покладанні квітів до могили Невідомого солдата (початок о 10:50 год.).

Збір учасників заходів 9 травня о 9:30 год. біля приміщення Обласної державної адміністрації (вул. Шевченка, 7).

Президія Громадської ради

26.04.2013

В Чернігові підписали резолюцію про співпрацю
у сфері молодіжної політики

25 квітня 2013 року у прес-центрі «Чиста політика» відбувся круглий стіл «Актуальні аспекти розвитку молодіжної політики в області». За ініціативи молодіжного комітету Громадської ради при облдержадміністрації зібралися представники профільних органів влади області та міста, громадських організацій, студентського самоврядування та ЗМІ. Учасники заходу підписали резолюцію про співпрацю у сфері молодіжної політики.

Метою заходу стало налагодження співпраці та комунікації усіх організацій, які зацікавлені в розвитку молоді. «Насправді в сфері молодіжної політики проводиться значна кількість заходів, проектів і програм, але про них знають одиниці. Все через низький рівень комунікації і висвітлення», – зазначив голова комітету з питань молодіжної політики Громадської ради при Чернігівській обладміністрації Олександр Рись.

Учасники круглого столу обговорили ситуацію в сфері молодіжної політики та підписали резолюцію про співпрацю. Для налагодження комунікації було вирішено створити єдину базу електронного листування для обміном інформацією.


Текст резолюції:

Резолюція про співпрацю

у сфері молодіжної політики, сприянні розвитку молоді

Ми, що підписалися під цією резолюцією, заявляємо про готовність спільно діяти задля створення умов для всебічного розвитку і самореалізації молоді, реалізації державної молодіжної політики в Чернігівській області, а саме:

• здійснювати спільну діяльність з метою створення умов для різнобічного розвитку молоді в Чернігівській області;

• підтримувати постійну комунікацію та конструктивний діалог;

• сприяти реалізації проектів і програм, спрямованих на розвиток молоді;

• сприяти інформаційному висвітленню реалізації державної молодіжної політики, діяльності молодіжних громадських організацій;

• поширювати власний досвід та надавати посильну консультативну і практичну допомогу в реалізації проектів, програм, заходів, спрямованих на розвиток молоді.

За повідомленням комітету з питань молодіжної політики
Громадської ради при облдержадміністрації

23.04.2013

Анонс засідання за «круглим столом»

25 квітня 2013 року за ініціативи комітету з питань молодіжної політики Громадської ради при обласній державній адміністрації відбудеться засідання за «круглим столом» на тему «Актуальні аспекти розвитку молодіжної політики в області».

Захід проходитиме у приміщенні прес-центру «Чиста політика» (вул. Полуботка, 6А.), початок о 16:00 год.

Порядок денний засідання за «круглим столом»
«Актуальні аспекти розвитку молодіжної політики в області»

25 квітня 2013 року, приміщення прес-центру «Чиста політика»
(м. Чернігів, вул. Полуботка 6А.), початок о 16:00 год.

Веде засідання заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації, голова комітету з питань молодіжної політики Рись Олександр Сергійович.

1. Стан реалізації державної молодіжної політики на обласному та міському рівнях:

• стан виконання обласної Програми «Молодь Чернігівщини» на 2011—2015 рр.;

• доцільність створення міської програми «Молодь Чернігова»?

2. Співпраця профільних структурних підрозділів облдержадміністрації та Чернігівської міської ради з громадськістю та ЗМІ:

• реалізація конкурсів проектів програм громадських організацій в м. Чернігові;

• інформаційне забезпечення державної молодіжної політики.

3. Перспективи розвитку молодіжної політики:

• проведення молодіжного табору в рамках Міжнародного молодіжного фестивалю «Дружба-2013»;

• проведення міжнародного табору молодіжного активу «Перехрестя—2013».


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

18.04.2013

Громадська рада при облдержадміністрації
ініціює програму «Зелене намисто Чернігівщини»

17 квітня 2013 року в рамках відзначення Днів заповідників і національних парків, Дня довкілля та Дня Землі за ініціативи комітету з питань екології та природних ресурсів Громадської ради при обласній державній адміністрації відбулось засідання за круглим столом «Обговорення шляхів покращення стану озеленення м. Чернігова».

Громадськість заявила про бажання не тільки приймати участь у конкретних акціях, що вона робила до цього часу (залучала кошти з різноманітних фондів на природоохоронні проекти, організовувала суботники та брала у них участь), а й мати можливість впливати на рішення влади у питаннях благоустрою міських парків, скверів та у питаннях охорони навколишнього природного середовища.

Відбувся конструктивний діалог між громадськістю та структурами зеленого господарства міста. Керівники та представники комунальних підприємств Чернігівської міської ради Володимир Брайко («Зеленбуд»), Олександр Ярещенко та Володимир Приходько («Дільниця з контролю за благоустроєм міста Чернігівської міської ради»), Олена Бобохіна (управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради Чернігівської міської ради) поінформували про здобутки в озелененні міста та озвучили проблемні питання. Громадськість цікавили питання вирубки та паспортизації дерев, озеленення спальних районів міста, оновлення зелених насаджень.

Загалом, на думку громадськості, Чернігів має низку серйозних проблем, які потребують свого негайного вирішення. Через 5—10 років більшість дерев та кущів досягнуть своєї критичної вікової межі та потребуватимуть заміни. Балканська міль нищить міські каштани, в місті з’явився осередок поширення омели, яка паразитує на деревах. Потребують захисту «зелені легені» міста: Кордівка, Ялівщина, Пролетарський гай, Подусівка та інші зелені масиви.

Учасники круглого столу дійшли до висновку, що місту потрібна комплексна програма озеленення Чернігова, яка б включала всі території незалежно від їх підпорядкування. Також необхідно провести інвентаризацію наявних зелених насаджень. Потребує вирішення питання узгодження дій численних структур, які відповідають за озеленення міста. На часі залучення ландшафтних архітекторів до озеленення територій підприємств та установ, більш ретельний контроль за дотриманням проектів забудови у питаннях озеленення територій.

Частина цих пропозицій вже реалізується Чернігівською міською радою. З боку міської влади також було запропоновано залучити представників громадськості до складу спеціальної комісії, що обстежує зелені насадження та приймає рішення щодо вирубки та обрізки дерев.

Учасникам круглого столу було презентовано проект концепції Громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини». Громадська програма покликана упередити плани нищення та забудови зелених насаджень, лісопарків області.

Попри скептичне ставлення з боку окремих виступаючих, за підсумками засідання за «круглим столом» було констатовано, що проект є актуальним. Фахівці Державної екологічної інспекції в області, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області в цілому дали позитивну оцінку проекту концепції. Були озвучені пропозиції обмежитись тільки територією міста та Чернігівського району, акцентувати увагу саме на залученні до проблеми недержавних організацій. Але всі погодились, що громадськість області має сказати своє вагоме слово на захист унікальних зелених зон, створення регіональних ландшафтних парків, забезпечення громадянам здорового середовища проживання. Намічені перші кроки зі створення Громадської програми.

Нам треба зберегти те що є, а також з урахуванням наукових рекомендацій, забезпечити формування сприятливого зовнішнього середовища для життєдіяльності та відпочинку жителів області. Світовий досвід свідчить, що лише об’єднання зусиль державних, муніципальних органів і громадськості дозволяє вирішувати локальні й регіональні екологічні завдання ефективно та у короткий термін.

Валентина Седячко, голова комітету з питань екології
та природних ресурсів Громадської ради
при обласній державній адміністрації


15.04.2013

Анонс засідання за «круглим столом»

17 квітня 2013 року за ініціативи Громадської ради при обласній державній адміністрації відбудеться засідання за «круглим столом» на тему: «Обговорення шляхів покращення стану озеленення міста Чернігова».

Буде обговорено ініціативу Громадської ради при обласній державній адміністрації — концепцію Громадської програми «Зелене намисто Чернігівщини» та актуальні питання озеленення міста Чернігова.

Захід проходитиме у приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій (проспект Миру, 43), ауд. № 1, початок о 15:00 год.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

*****


04.04.2013

Діалог з громадськістю – один із основних напрямків діяльності виконавчої влади

3 квітня за участю в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрія Музики та заступника голови обласної ради Валентина Мельничука відбулося засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

У своєму виступі Юрій Музика зазначив, що проведення послідовної державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства це один із пріоритетів діяльності Президента України Віктора Федоровича Януковича.

«На переконання Глави держави, розвинене громадянське суспільство зміцнює основи для забезпечення таких фундаментальних прав і свобод людини, як свобода думки, вільного вираження поглядів і переконань, свобода об’єднань та право громадян на участь у розбудові демократичного суспільства», - додав він.

Свідченням успішної реалізації державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства на Чернігівщині, за словами в.о. заступника голови облдержадміністрації, є практичні дії обласних органів виконавчої влади. Так, 27 березня цього року на засіданні Колегії обласної державної адміністрації було заслухано та проаналізовано роботу, проведену протягом 2012 — початку 2013 років органами виконавчої влади області щодо виконання таких ключових завдань Стратегії, як сприяння роботі громадських рад, налагодження співпраці з її членами, організація та проведення консультацій з громадськістю, підвищення рівня відкритості та прозорості діяльності органів влади.

«За підсумками засідання Колегії керівництвом області було дано низку доручень щодо посилення роботи з проведення консультацій з громадськістю та продовження практики надання з обласного бюджету фінансової підтримки діяльності громадських організацій», - підкреслив Юрій Музика.

Громадська рада на сьогоднішньому засіданні розглянула та обговорила питання створення регіонального ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина». Було заслухано членів робочої групи з питань створення РЛП «Ялівщина», яка діяла під головуванням заступника голови обласної ради Валентина Мельничука. Документи, напрацьовані робочою групою, будуть передані Чернігівській міській раді. Було вирішено, що члени Громадської ради і надалі опікуватимуться питанням створення РЛП. Зокрема, було створено робочу групу по організації та проведенню громадського моніторингу за процесом створення РЛП «Ялівчина».

Також члени Громадської ради розглянули проект звернення до голови облдержадміністрації щодо проблем, які впливають на розвиток підприємництва в області. За результатами обговорення цього питання громадськістю було вирішено доопрацювати даний проект.

На завершення засідання було прийнято орієнтовний план роботи Громадської ради при облдержадміністрації на II квартал та 2013 рік.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

*****


Шановні члени Громадської ради при Чернігівській ОДА!

3 квітня (середа) 2013 року о 16:00 год. в залі № 1 облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7) відбудеться засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

Довідки за тел. 675-967.


Порядок денний
засідання Громадської ради при облдержадміністрації

Веде засідання голова Громадської ради Пасталиця Світлана Василівна.

1. Про хід виконання рішення Чернігівської обласної ради «Про створення РЛП «Ялівщина».

2. Про орієнтовний план роботи Громадської ради на 2013 рік та план роботи Громадської ради на II квартал.

3. Основні проблеми, що негативно впливають на розвиток підприємництва в області.

4. Різне.


*****


Засідання Президії Громадської ради
  при обласній державній адміністрації

27 березня 2013 року відбулось засідання Президії Громадської ради при обласній державній адміністрації, на якому було визначено, що засідання Громадської ради проходитиме 3 квітня 2013 року у залі засідань № 1 облдержадміністрації. 

Також було визначено перелік питань, які будуть розглядатися на засіданні Громадської ради при обласній державній адміністрації. Серед них, затвердження плану роботи Громадської ради на 2013 рік та II квартал 2013 року, щодо виконання рішення Чернігівської обласної ради «Про створення РЛП „Ялівщина“» та основні проблеми, які впливають на розвиток підприємництва в області.


За інформацією Департаменту інформаційної
  діяльності та комунікацій з громадськістю
  обласної державної адміністрації

*****


Володимир Хоменко наголосив на необхідності конструктивної
співпраці влади з інститутами громадянського суспільства

Виконання в області Указу Президента України від 24 березня 2012 року № 212/2012 „Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації” розглянуто сьогодні на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.

«Становлення та розвиток громадянського суспільства нерозривно пов’язані з новими політичними та економічними умовами життя країни. Воно є не стільки метою реформ, ініційованих Президентом України Віктором Януковичем, скільки неодмінною умовою їх успішної реалізації.

Сталий розвиток нашої держави, соціально-економічний поступ області та добробут кожної територіальної громади залежить від вміння органів влади створити належні умови для забезпечення свободи думки і слова, вільного вираження поглядів і переконань, залучення громадян до управління та врахування їх думки під час прийняття рішень», - наголосив Володимир Хоменко під час розгляду даного питання.

Стан виконання в області Указу Президента проаналізував директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван.

Він наголосив, що Указ Глави держави передбачає два напрями сприяння розвитку громадянського суспільства.

Перший напрям полягає у створенні законодавчого поля для діяльності інститутів громадянського суспільства, а саме: приведення національного законодавства у відповідність з європейськими стандартами у частині спрощення процедур реєстрації ІГС, запровадження європейських механізмів контролю за діяльністю громадських організацій, забезпечення їх сталого функціонування, сприяння розвитку місцевої демократії.

Другий напрям реалізації Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні полягає у підготовці та проведенні практичних заходів щодо підтримки громадських організацій, підвищення прозорості та відкритості влади, налагодження комунікацій між органами влади та громадськістю у питаннях реалізації державної політики в регіоні.

Стратегія вимагає прийняття місцевих цільових програм сприяння розвитку громадянського суспільства.

Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації спільно з Громадською радою при обласній державній адміністрації розроблена обласна Програма сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада», яка була прийнята на сесії обласної ради 23 грудня 2011 року. Це один з перших прикладів в Україні використання програмно-цільового методу для визначення проблемних питань розвитку громадянського суспільства та їх вирішення.

У відповідь на численні звернення представників громадянського суспільства керівництвом області було прийняте рішення про виділення коштів на реалізацію окремих пунктів Програми.

Обласна влада співпрацює з інститутами громадянського суспільства у питаннях поширення серед населення ідеї нетерпимості до проявів корупції, пропагування переваг правомірної поведінки в усіх сферах суспільного життя. Зокрема, після проходження процедури обговорення розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 21 грудня 2012 року № 486 затверджена обласна програма запобігання і протидії корупції на 2013—2015 роки. Для запровадження практик роботи органів влади з громадськістю та контролю за їх виконанням прийнято розпорядження голови обласної державної адміністрації від 12 вересня 2012 року №334 «Про організацію виконання завдань Стратегії державної політики сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації».

На виконання даного документу протягом вересня 2012 року — лютого 2013 року зроблено:

- у кожному структурному підрозділі обласної державної адміністрації визначено працівника, який безпосередньо виконує функції планування консультацій з громадськістю;

- ІГС залучаються до роботи комісій, оргкомітетів, інших дорадчих органів при обласній державній адміністрації та її структурних підрозділах;

- голови комітетів Громадської ради при обласній державній адміністрації включені до складу колегій структурних підрозділів обласної державної адміністрації;

- налагоджено системну роботу по проведенню консультацій з громадськістю з питань формування і реалізації державної та регіональної політики;

- звіти про виконання обласних програм оприлюднюються на сайті обласної державної адміністрації у спеціальній рубриці «Пріоритети — Цільові програми — Хід виконання цільових програм»;

- щомісячно готуються плани проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної та регіональної політики, які включають не лише теми і питання, а й форми проведення обговорення, відповідальних осіб та конкретні строки тощо.

Як відзначив директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, суттєву роль у формуванні державної політики на обласному рівні відіграє Громадська рада при обласній державній адміністрації, яка виступає у ролі партнера влади, експерта в окремих питаннях на етапі підготовки рішень, ініціатора цілої низки заходів.

За 2011—2012 роки Громадська рада при обласній державній адміністрації провела 8 засідань, 18 засідань за «круглим столом», громадські слухання, де було розглянуто більше 30 питань, серед них питання регуляторної політики, земельної реформи, створення ОСББ, розвитку громадянського суспільства в області, створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», реформування медичної сфери, запобігання поширенню наркоманії та алкоголізму в області. Також розглянуто 17 проектів нормативно-правових актів.

Громадські ради створено при всіх районних державних адміністраціях, Ніжинському та Прилуцькому міських виконавчих комітетах.

У 2011-2012 роках з ініціативи громадських рад при райдержадміністраціях в районах та містах області вирішена низка проблемних питань, що турбували місцеві громади.

Основна тематика питань, що цікавить членів громадських рад — це гуманітарні та соціальні питання.

Одним з пріоритетів у роботі щодо прозорості влади стала реалізація в області спільно з низкою ІГС ініціативи «Партнерство „Відкритий уряд”».

За словами Андрія Подорван, про успішність заходів з підвищення рівня відкритості та прозорості діяльності виконавчої влади можна зробити висновок по таким критеріях.

Перший критерій — забезпечення інституційної спроможності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування до ефективної взаємодії з інститутами громадянського суспільства. В цілому всі структурні підрозділи забезпечують у тій чи іншій мірі виконання законодавства щодо прозорості, відкритості влади, налагодження продуктивного партнерства з ІГС. Водночас, непоодинокі випадки відмови у співпраці, ненадання інформації чи небажання залучати механізм консультацій з громадськістю щодо певних питань.

Другий критерій — це рівень довіри ІГС до органів влади та готовність співпрацювати з ними.

Відповідно до результатів досліджень громадської організації «Асоціація регіональних засобів масової інформації» та Чернігівської міської молодіжної громадської організації «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень», які проводились у 2012 році, щодо рівня довіри та якості взаємодії ІГС та ОВВ встановлено наступне:

- учасники дослідження оцінюють існуючий рівень співпраці в цілому як недостатній та малоефективний;

- єдиною формою зв’язку називається робота громадських рад при райдержадміністраціях;

- робота громадських рад при райдержадміністраціях часто заформалізована та має низьку результативність;

- причиною низького рівня взаємодії є також пасивність та безініціативність самих громадських організацій.

Також в рамках досліджень було надано пропозиції щодо покращення взаємодії ІГС та влади:

- використання громадськими організаціями всіх можливостей щодо донесення своєї позиції до влади;

- запрошення громадських лідерів на засідання сесій районних рад, колегій райдержадміністрацій тощо;

- більш масове залучення населення до спільних заходів органів влади та громадських організацій;

- запровадження громадських слухань, особливо у резонансних питаннях;

- наближення роботи громадських рад до нагальних потреб громади.

Також у рамках опитування «Чернігівщина експертна — 2012» було встановлено, що упродовж 2012 року контроль з боку громадськості за діями місцевої влади значно збільшився у порівнянні з попередніми роками.

А голова Громадської ради при облдержадміністрації Світлана Пасталиця, яку вже вдруге обрано на цю посаду, у своєму виступі констатувала: за останні кілька років відбулися якісні зміни у спілкуванні влади та громадськості. Конфронтація та несприйняття позиції іншої сторони змінилися на діалог та налаштованість на співпрацю.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: сьогодні змінюється сам підхід до співпраці влади та громади. Громадські організації для влади – не лише порадники, контролери, а також і стратегічні партнери.

«Кожен керівник має зрозуміти, що важливі для громади рішення не можуть бути прийняті без експертної оцінки та консультацій з громадськістю, без попереднього обговорення з інститутами громадянського суспільства.

Тому діалог з громадськістю і надалі буде поглиблюватися, набуватиме нового змістовного наповнення та впливатиме на процес прийняття місцевими органами влади рішень, орієнтованих на інтереси громади, поліпшення якості життя людей», - підсумував очільник області.


Прес-служба облдержадміністрації

*****


19 березня ц. р. в обласній державній адміністрації під час зустрічі Міністра соціальної політики України Н. Королевської з працівниками соціальної сфери Чернігівської області Світлана Федорова, член Громадської ради при облдержадміністрації, голова правління Чернігівського міського громадського об’єднання інвалідів «ШАНС», у своєму виступі висловила пропозиції щодо вирішення проблем, які турбують громадські організації інвалідів.

Світлана Федорова запропонувала:

- розробити державну програму надання соціального житла дітям-сиротам;

- спростити митне оформлення гуманітарної допомоги (функціональні ліжка, інвалідні візки тощо), призначеної людям з особливими потребами;

- створити для установ соціальної сфери єдину базу персональних даних громадян, які відносяться до соціально-незахищенних категорій населення, ініціювавши внесення змін до Закону України «Про захист персональних даних»;

- створити при органах соціального захисту координаційні центри, які б працювали по принципу «єдиного вікна», де можна було б дізнатися про заклади і установи (як державні, так і недержавні), що надають спеціалізовані освітні, реабілітаційні, соціальні та інші послуги;

- збільшити фінансування літнього оздоровлення дітей-інвалідів, які потребують супроводу батьків чи соціальних працівників;

- збільшити відсоток дітей шкільного віку, охоплених літнім оздоровленням та відпочинком.

Окремо Світлана Федорова звернулася до Міністра з проханням підтримати, започаткований у 2008 році громадським об’єднанням інвалідів ШАНС», проект для дітей та молоді з особливими потребами «Танці на візках», надавши йому всеукраїнський статус та державну підтримку.


*****


Налагодження ефективної взаємодії органів виконавчої влади з громадськістю

13 лютого відбулося засідання нового складу Громадської ради при обласній державній адміністрації, до якої увійшли 90 представників інститутів громадянського суспільства. У засіданні взяв участь в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика.

У своєму вступному слові він зазначив, що попередній склад Громадської ради продемонстрував багато позитивних прикладів вирішення проблемних питань, показав організаційну спроможність реалізувати суспільно значимі проекти.

Юрій Музика виразив сподівання, що співпраця нового складу Громадської ради та органів виконавчої влади буде плідною і конструктивною й надалі.

«Ми готові до співпраці з вами як із партнерами», - наголосив він.

На сьогоднішньому засіданні Громадська рада схвалила Положення і Регламент роботи, утворила 15 постійних комітетів та обрала їх голів, які згідно з Положенням є заступниками голови Громадської ради.

Також було обрано першого заступника голови – Проскуріну Наталію Павлівну.

Таким чином Громадська рада при облдержадміністрації цілком сформована і готова розпочати свою роботу.


Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації

Шановні члени Громадської ради при ОДА!

13 лютого 2013 року о 16:00 год. в залі № 1 облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7) відбудеться засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
обласної державної адміністрації

*****


Порядок денний засідання Громадської ради при облдержадміністрації


*****


Сформовано новий склад Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації

16 січня відбулись Установчі збори з формування нового складу Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації.

Для їх підготовки Ініціативна група у складі представників громадськості та органів влади протягом 4 грудня 2012 року — 4 січня 2013 року організувала прийом заяв від інститутів громадянського суспільства. За рішенням Ініціативної групи 90 кандидатур і стали учасниками Установчих зборів.

За дорученням голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка участь у зборах взяв Микола Стрілець, заступник голови — керівник апарату обласної державної адміністрації, депутат обласної ради, голова постійної комісії обласної ради з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності, керівник міського осередку Української спілки ветеранів Афганістану.

«Попередній склад Громадської ради продемонстрував багато позитивних прикладів вирішення проблемних питань, показав організаційну спроможність комітетів ради та робочих груп спільно зі структурними підрозділами облдержадміністрації реалізувати суспільно значимі проекти. Позитивними також були приклади, коли за результатами громадського обговорення до проектів обласних програм чи інших нормативно-правових актів вносилися суттєві зміни. А основним надбанням Громадської ради у 2011—2012 роках стало встановлення дієвої комунікації між інститутами громадянського суспільства та структурними підрозділами органів виконавчої влади», — зазначив Микола Стрілець, звертаючись до учасників Установчих зборів.

Голова Громадської ради у 2011—2012 роках Світлана Пасталиця розповіла про основні напрями роботи ради попереднього скликання. Так, найбільш ефективною, на думку голови ради, формою роботи стали круглі столи з обговорення проектів рішень, програм, які дозволяли не лише залучати представників експертного середовища, а і в достатній мірі враховувати думку представників громадського сектору.

За рішенням Установчих зборів, Громадську раду сформовано у складі 90-а представників інститутів громадянського суспільства.

За пропозицією Ініціативної групи було одразу ж проведено перше засідання новоствореної Громадської ради. Серед питань порядку денного — вибори голови Громадської ради та питання обговорення збору пропозиції для подальшого обговорення проектів Положення та Регламенту Громадської ради, формування керівних органів ради (президії та комітетів), складання плану роботи ради на 2013 рік.

За пропозицією членів Громадської ради, Ініціативної групи з підготовки Установчих зборів головою новоствореної Громадської ради обрано Світлану Пасталицю, президента Чернігівської асоціації фармацевтичних працівників (89 голосів «ЗА», 1 — «УТРИМАВСЯ»).

На наступному засіданні Громадської ради, яке відбудеться орієнтовно 13 лютого 2013 року, будуть сформовані керівні органи ради, обговорюватимуться установчі документи ради, перспективні плани роботи та інше. Тож у найближчі тижні члени ради мають визначитися, у якому комітеті будуть працювати, а також надати до Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації свої пропозиції щодо Положення та Регламенту роботи Громадської ради.


За повідомленням управління
з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю
  облдержадміністрації


Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода