back

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко: результати правильно проведеної роботи на місцях – відсутність паніки та ажіотажу

11-11-2009 | 09:48

Відпрацювати чіткий алгоритм роботи на місцях, посилити роз’яснювальну роботу серед населення та постійно тримати епідеміологічну ситуацію на особистому контролі – такі основні завдання поставив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко перед керівниками районів і міст області під час проведення селекторної наради щодо запобігання в області поширенню грипу А/Н1N1 та гострих респіраторних захворювань серед населення.

Володимир Хоменко підкреслив: усі плани дій та розпорядження голів РДА повинні ґрунтуватися на основі Указу Президента України № 887/2009 про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 жовтня 2009 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху пандемічного грипу в Україні», розпорядження голови облдержадміністрації від 1 листопада 2009 року «Про запровадження канікул у навчальних закладах та закриття дошкільних навчальних закладів», від 7 листопада "Про затвердження в області обмежувальних заходів з метою недопущення поширення захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип, в т.ч. А H1N1 (пандемічний грип) та інструкцій санітарно-епідеміологічної служби.

«Усі недоліки в адміністративній роботі мають бути усунуті у найкоротші терміни. Пам’ятайте - за вами район, за вами люди», - сказав керівник області.

Озвучуючи статистичні дані по області щодо захворюваності на ГРВІ та грип (а це 32 089 людей за період з 31 жовтня по 10 листопада), головний державний санітарний лікар області Микола Донець зауважив: кількість людей, яким підтверджують діагноз «грип», зростає, а проведені по області перевірки виявили найбільш розповсюджені причини поширення вірусу. Це незадовільне забезпечення підприємств дезинфікуючими засобами, а також недотримання інструкцій за їх використанням (перш за все у лікувально-профілактичних закладах і закладах торгівлі); недотримання маскового та температурного режимів на підприємствах торгівлі, у сільських населених пунктах, промислових та сільськогосподарських підприємствах. Найбільш небезпечною є ситуація на ринках області та закладах торгівлі, де знаходиться велика кількість людей. Так, на 72% перевірених ринків області зафіксовані порушення протиепідемічного режиму, причому найбільше їх виявлено в обласному центрі. Адміністрації ринків, які згідно з чинним законодавством повинні забезпечувати проведення протиепідемічних заходів, не виконують свої функціональні обов’язки.

Голова облдержадміністрації наголосив: для запобігання ускладнення ситуації з поширенням ГРВІ та грипу, дії районної влади, медичних працівників та силових структур повинні бути налагоджені та чітко скоординовані по всіх напрямках. Перш за все, зауважив Володимир Хоменко, потрібно розробити таку систему, при якій буде відстежуватися епідеміологічна ситуація у кожному, навіть найвіддаленішому, населеному пункті, а не братися на облік вже по факту захворіла людина. Профілактичні заходи, постійна роз’яснювальна робота, контроль за міграцією жителів району та їхніх родичів, посилення запобіжних заходів на вокзалах, ринках та в інших місцях масового перебування людей – ось те, що сьогодні повинно беззаперечно виконуватися на місцях.

«І не політизуйте процес хвороби. Наше з вами завдання на даний момент – забезпечити здоров’я людей”, - підвів риску голова облдержадміністрації.

На засіданні оперативного штабу для координації дій у вирішенні питань профілактики та боротьби з поширенням пандемічного грипу та інших гострих респіраторних захворювань при облдержадміністрації, яке відбулося одразу після селекторної наради, розглянуто питання щодо розподілу коштів, які надійшли в область з резервного фонду Державного бюджету та захисту медичних працівників від епідемії грипу.

Як повідомив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, рішенням штабу на ті 2,3 мільйони гривень, що надійшли в область для закупівлі медикаментів та дезинфікуючих засобів, в обласних лікарнях буде перш за все сформований резерв необхідних противірусних ліків для оперативного розподілу по районах у разі ускладнення епідеміологічної ситуації. Крім того, кожен медичний заклад району буде забезпечено необхідним мінімумом потрібних медпрепаратів.

Керівник області також висловив занепокоєння щодо високого порогу захворюваності серед працівників медичної галузі – з початку епідемії захворіло 626 медпрацівників. Така ситуація ускладнює і без того важкий режим роботи медиків, які працюють з надмірним навантаженням. Тому голова облдержадміністрації порушив питання щодо вирішення проблеми придбання препаратів для вакцинації медичних працівників області від сезонного грипу.

«Наш моральний обов’язок – знайти засоби для захисту людей, які рятують наші життя», - зазначив Володимир Хоменко.

На засіданні штабу також розглянуто питання забезпечення населення області необхідними медикаментами для лікування та запобігання вірусним інфекціям, наявності їх в аптечній мережі, обговорені вжиті заходи щодо поповнення запасу ліків в аптеках за підсумками наради з керівниками фармацевтичної галузі області, яку провів голова облдержадміністрації 2 листопада 2009 року.