Вивчення громадської думки

 

Інформаційна безпека Чернігівщини

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації з 29 вересня по 13 жовтня 2020 року проведене соціологічне дослідження на тему «Інформаційна безпека Чернігівщини». Методом персонального інтерв’ю у 40 населених пунктах Чернігівської області опитано 1100 респондентів.

Детальні результати опитування доступні за посиланням

 

Джерела інформації: популярність, поширеність, довіра

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації з 28 вересня по 12 жовтня 2019 року проведене соціологічне дослідження на тему «Джерела інформації: популярність, поширеність, довіра». Методом персонального інтерв’ю опитано 500 респондентів у 13 районах Чернігівської області.

Прогнозованим виявився той факт, що найбільше інформації про події в Україні та світі жителі області отримують через телебачення та мережу Інтернет — 43,6% та 36,4% відповідно. При чому всесвітня мережа є найбільш популярним джерелом для молоді, ТБ — для більш старшого покоління.

Детальні результати опитування доступні за посиланням.

 

*****

Ставлення населення Борзнянської об’єднаної територіальної громади до реформи децентралізації

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 16 грудня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення жителів Борзнянської ОТГ до реформи децентралізації. Методом персонального інтерв’ю опитано 200 респондентів у 5 населених пунктах громади.

Цікавим виявився той факт, що переважна більшість респондентів (33 %) не змогли дати однозначної відповіді щодо свого ставлення до створення ОТГ. Разом з тим, варто відзначити, що високим є відсоток тих, хто позитивно ставиться до об’єднання – 28 %.

Детальні результати опитування доступні за посиланням.

*****

Жителі Новобілоуської ОТГ очікують покращення від децентралізації

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 9 грудня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Нового Білоуса та інших сіл громади до реформи децентралізації. Методом персонального інтерв’ю опитано 150 респондентів.

Так, 42 % респондентів очікують покращення від об’єднання. Зокрема, опитані жителі громади вважають, що реформа сприятиме розвитку села.

Серед проблем, які мають бути вирішені першочергово після впровадження децентралізації, найчастіше селяни називають ремонт доріг.

Детальні результати опитування доступні за посиланням.

*****

Більше 70 % населення Хмільницької ОТГ планують взяти участь у виборах

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 8 грудня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення жителів Хмільницької ОТГ до реформи децентралізації. Методом персонального інтерв’ю опитано 150 респондентів.

Результати дослідження дають підстави говорити про високу явку виборців на майбутніх виборах голови та депутатів місцевої ради, адже понад 70 % опитаних заявили про своє бажання взяти участь у волевиявленні.

Варто зазначити, що майже 32 % респондентів позитивно ставляться до створення ОТГ, 37 % очікують покращення від децентралізації.

Детальні результати опитування доступні за посиланням.

*****

Чернігівська молодь у системі сучасних суспільних координат

Саме таку тему дослідила громадська організація «Асоціація регіональних засобів масової інформації» на замовлення Департаменту сім'ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації.

У квітні цього року методом персонального інтерв’ю опитано 300 респондентів у 36 населених пунктах області.

Як виявилося, більше 50 % опитаних час від часу цікавляться політичними процесами, що відбуваються в Україні. Примітно, що майже 35 % респондентів висловили готовність брати участь у політичному житті свого населеного пункту в якості громадського активіста.

Цікавим виявився той факт, що переважна більшість молоді негативно оцінила реформи (медичну, судову, освітню, пенсійну та інші), що нині впроваджуються в Україні. Лише реформа з децентралізації була оцінена респондентами позитивно – 37 % схвалюють її впровадження.

Також молодь вказала на проблеми, що мають вирішуватися у населених пунктах першочергово – відсутність робочих місць та закладів дозвілля, алкоголізм та наркоманія.

Детальні результати дослідження доступні за посиланням.

*****

Як населення Чернігова ставиться до проблеми сортування сміття

Зазначене питання вивчали студенти Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка спеціальності «Соціологія» на замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації в рамках соціологічної практики.

Дослідження провели у квітні цього року. Методом персонального інтерв’ю опитали 300 респондентів.

Результати соціологічного дослідження показали, що більшість містян (майже 60 %) не сортує сміття.

До категорії відходів, що збираються роздільно для переробки, відносяться пластик (34 %), батарейки й інші небезпечні предмети (21,3 %), папір (22 %), скло (17 %), металобрухт (4,7 %).

Крім цього, соціологи з’ясували, що заважає жителям Чернігова сортувати сміття. Майже 40 % респондентів повідомили про відсутність умов, баків для відходів. Для близько 7 % проблемним є придбання необхідних відер та пакетів. Понад 6 % містянам не вистачає на це часу. Біля 6 % – не мають удома місця для сміття. Більше 8 % опитаних осіб вказали інші причини.

Детальніше з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

*****

Очікування жителів Височанської ОТГ від реформи – думки розділились

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 7 грудня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення громади Високого та навколишніх сіл до реформи децентралізації. Опитування проводилось на виконання спільного з ІГС проекту.

Опрацьовані результати дослідження дають підстави стверджувати, що явка на дільниці під час виборів голови та депутатів ОТГ буде достатньо високою, адже 72 % опитаних планують взяти у них участь.

При цьому цікавим виявився той факт, що переважна більшість респондентів (34 %) негативно ставляться до утворення об’єднаної громади. 35 % чекають погіршення від впровадження реформи, 30 % – покращення, майже 21 % впевнені, що жодних змін не станеться. Також ставились запитання щодо задоволеності жителів розвитком соціальної сфери.

Детальні результати опитування доступні за посиланням.

*****

Жителі Линовицької об’єднаної територіальної громади висловили своє ставлення до реформи децентралізації

Протягом грудня 2017 року на замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації проведено ряд соціологічних досліджень з метою вивчення ставлення населення новостворених громад до реформи децентралізації. Опитування проводилось на виконання спільного з ІГС проекту.

Так, 6 грудня методом персонального інтерв’ю за пропорційною стратифікованою вибіркою опитано 135 респондентів у 6 населених пунктах Линовицької ОТГ.

За результатами дослідження виявилось, що у майбутніх виборах голови та депутатів ОТГ планують взяти участь 63 % опитаних. При цьому майже 35 % респондентів позитивно ставляться до створення об’єднаної громади. Більше 36 % очікують покращення в результаті реалізації реформи.

Також ставились запитання щодо задоволеності жителів розвитком соціальної сфери.

Детальні результати опитування доступні за посиланням.

*****

Більше 60 % жителів Городнянської ОТГ планують взяти участь у виборах

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 5 грудня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Городні та навколишніх сіл до реформи децентралізації. Опитування проводилось на виконання спільного з ІГС проекту.

Методом персонального інтерв’ю опитано 250 респондентів в 11 населених пунктах Городнянської ОТГ за пропорційною стратифікованою вибіркою.

Опитування показало, що 63 % респондентів планують взяти участь у волевиявленні, не підуть на виборчі дільниці близько 20%.

33 % опитаних жителів громади очікують покращення в результаті проведення реформи. Традиційно серед головних очікувань – будівництво доріг.

Також ставились запитання щодо задоволеності жителів розвитком соціальної сфери.

Більш детально з результатами досліджень можна ознайомитися за посиланням.

*****

Варвинська ОТГ – жителі чекають позитивних змін

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 4 грудня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Варвинської громади до реформи децентралізації. Опитування проводилось на виконання спільного з ІГС проекту.

Методом персонального інтерв’ю опитано 200 респондентів у Варві та навколишніх селах за пропорційною стратифікованою вибіркою.

Як виявилось, майже 30 % опитаних вбачають у реформі більше позитиву. Проте, високий відсоток і тих, хто вважає, що об’єднання Варви з прилеглими селами несе більше негативних наслідків – таких 25 %.

Варто зазначити, що, відповідаючи на запитання про першочергові проблеми, які мають бути вирішені у населених пунктах громади, респонденти найчастіше називали ремонт доріг, створення робочих місць, проблему водопостачання та водовідведення. Також ставились питання щодо задоволеності жителів розвитком соціальної сфери.

Детальні результати опитування доступні за посиланням.

*****

Більше половини жителів Новобасанської ОТГ планують взяти участь у виборах

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 10 вересня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Новобасанської громади до реформи децентралізації.

Методом персонального інтерв’ю опитано 150 респондентів в 4 населених пунктах Новобасанської ОТГ за пропорційною стратифікованою вибіркою.

Результати дослідження дають підстави стверджувати, що явка під час виборів депутатів та голови ОТГ буде досить високою, оскільки 64 % опитаних планують прийти на виборчі дільниці.

Серед проблем, що мають бути вирішені першочергово, респонденти, як і в інших ОТГ, традиційно називають ремонт доріг, освітлення вулиць, медичне обслуговування.

Більш детально з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

*****

Жителі Малодівицької ОТГ позитивно ставляться до реформи децентралізації

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 9 вересня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Малодівицької громади до реформи децентралізації.

Методом персонального інтерв’ю опитано 150 респондентів в 4 населених пунктах Малодівицької ОТГ за пропорційною стратифікованою вибіркою.

За результатами дослідження виявилось, що майже половина респондентів підтримують проведення реформи, і лише 22 % вбачають негатив у створенні ОТГ. Досить високий відсоток і тих, хто очікує покращення в результаті проведення об’єднання, - 50 %.

Більш детально з результатами досліджень можна ознайомитися за посиланням.

*****

Жителі Семенівської ОТГ висловили свою думку щодо децентралізації

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 23 серпня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Семенівської громади до реформи децентралізації.

Методом персонального інтерв’ю опитано 250 респондентів в 11 населених пунктах Семенівської ОТГ за пропорційною стратифікованою вибіркою.

Дослідження показало, що майже 29 % респондентів позитивно ставляться до реформи. Проте, майже такий же відсоток тих, хто вбачає від змін більше негативу.

Серед покращень, на які чекають жителі ОТГ від об’єднання, - підвищення зарплат, ремонт доріг, якісне медичне обслуговування тощо.

Більш детально з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

*****

Як населення Сосницької ОТГ ставиться до реформи децентралізації

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 22 серпня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Сосницької громади до реформи децентралізації.

Методом персонального інтерв’ю опитано 250 респондентів в 5 населених пунктах Сосницької ОТГ за пропорційною стратифікованою вибіркою.

Як виявилось, планують взяти участь у виборах голови та депутатів об’єднаної територіальної громади більше 66 % опитаних. При цьому 80 % зазначили, що партійна належність кандидата на посаду голови ОТГ не має для них значення.

Більш детально з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

*****

Ставлення населення Бобровицької об’єднаної територіальної громади до реформи децентралізації

На Чернігівщині, як і загалом по всій Україні, триває процес децентралізації. Наразі Чернігівська область одна з перших у рейтингу за формуванням об’єднаних територіальних громад — вже функціонує 19 ОТГ. Ще у 14-х найближчим часом відбудуться вибори.

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 12 червня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Бобровицької громади до реформи децентралізації.

Методом персонального інтерв’ю опитано 390 респондентів в 5 населених пунктах Бобровицької ОТГ за пропорційною стратифікованою вибіркою.

Як виявилось у результаті дослідження, 39 % опитаних негативно ставляться до створення об’єднаних територіальних громад, 31 % — очікують погіршення від такої ініціативи. Проте, більше половини респондентів планують взяти участь у виборах голови та депутатів.

Більш детально з результатами досліджень можна ознайомитися за посиланням.

 

*****

 

Досліджено ставлення населення Срібнянської ОТГ до реформи децентралізації

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 11 червня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Срібнянської громади до реформи децентралізації.

Методом персонального інтерв’ю опитано 250 респондентів в 9 населених пунктах Срібнянської ОТГ за пропорційною стратифікованою вибіркою.

Результати дослідження показали, що майже 70 % респондентів планують брати участь у виборах голови та депутатів об’єднаної територіальної громади.

Цікавим виявився той факт, що процент тих, хто ставиться позитивно і негативно до створення ОТГ майже однаковий – 30 і 33 відсотки відповідно.

Більш детально з результатами досліджень можна ознайомитися за посиланням.

 

*****

 

Очікування жителів Куликівської ОТГ
від реформи децентралізації

Ще на початку лютого розпорядженням голови Чернігівської облдержадміністрації затверджено висновок щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень Куликівської селищної ради та 15 сільських рад Куликівського району Чернігівської області «Про добровільне об’єднання територіальних громад». 29 жовтня у Куликівській селищній (об’єднаній) територіальній громаді відбудуться перші вибори.

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 10 червня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Куликівської громади до реформи децентралізації.

Методом персонального інтерв’ю опитано 400 респондентів в 11 населених пунктах Куликівської ОТГ за пропорційною стратифікованої вибіркою.

Майже 40 % респондентів позитивно ставляться до створення об’єднаних територіальних громад. Разом з тим, досить високим виявився відсоток байдужих до такої реформи – 35 %. Понад чверть опитаних негативно сприймають подібні об’єднання.

На думку 31 % відповідачів, об’єднання принесе покращення. Так, люди очікують, що реформа стане поштовхом для соціального розвитку села, розпочнуться роботи з ремонту доріг, освітлення тощо.

Вважають, що не станеться будь-яких змін, 25 %, стане гірше – 15%. Зокрема, на думку окремих респондентів, збільшиться рівень корупції, закриються школи, садочки та лікарні.

Результати дослідження дають підстави стверджувати, що явка на виборчих дільницях під час виборів голови ОТГ буде досить високою. Понад 60 % жителів Куликівки та сіл, що взяли участь в опитуванні, планують взяти участь у волевиявленні.

Цікавим є той факт, що для 76,5 % опитаних партійна належність голови ОТГ не має жодного значення.

Серед проблем, що мають бути вирішені першочергово, частіше за інше згадували такі: ремонт доріг, освітлення, ремонт водопроводів.

Більш детально з результатами досліджень можна ознайомитися за посиланням.

 

*****

 

Що чекають жителі Ічнянської громади від реформи децентралізації?

Триває процес утворення об’єднаних територіальних громад в області. Окремі з них вже очікують призначення перших виборів.

На замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації 9 червня проведене соціологічне дослідження з метою вивчення ставлення населення Ічнянської громади до реформи децентралізації.

Так, методом персонального інтерв’ю опитано 400 респондентів в 11 населених пунктах Ічнянської ОТГ за пропорційною стратифікованої вибіркою.

Як виявилось, 41 % відповідачів байдуже ставляться до реформи. Разом з тим, більше 32 % з позитивом відносяться до подібних об’єднань.

Також варто зазначити, що майже 33 % опитаних вважають, що в результаті створення ОТГ не відбудеться жодних змін, очікують на покращення – 27,5 %.

Не зважаючи на досить песимістичні настрої жителів Ічнянської ОТГ, взяти участь у виборах голови та депутатів планують 59,3 % відповідачів. Не мають наміру йти на виборчі дільниці 28 %.

Результати дослідження також показали, що для 72 % респондентів партійна належність кандидата на посаду голови ОТГ не має жодного значення. Ще 20 % вважають, що майбутній голова має бути позапартійним.

Серед проблем, що мають бути вирішені першочергово, жителі Ічнянської ОТГ найчастіше називали ремонт доріг, створення робочих місць та освітлення.

Більш детально з результатами досліджень можна ознайомитися за посиланням.

 

*****

 

Чи знають чернігівці про медичну реформу? Опитування

Минулого тижня парламент у першому читанні підтримав проведення реформи в галузі охорони здоров’я. Депутати Верховної Ради України проголосували за законопроекти, які мають запустити медичну реформу в Україні та запровадити новий дієвий механізм реалізації пацієнтами конституційного права на безкоштовну медичну допомогу, отримання якісних медичних послуг та лікарських засобів.

Напередодні, у травні, на замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації проведене соціологічне дослідження на тему «Поінформованість населення м. Чернігова про проведення медичної реформи». Анкета та методологія дослідження розроблялись за участі студентів Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка (спеціальність «Соціологія) в рамках навчальної практики.

Методом персонального інтерв’ю в Чернігові опитано 500 респондентів за пропорційною стратифікованою вибіркою з квотою на останньому етапі відбору.

За результатами дослідження виявилось, що майже 60% відповідачів знають про реформування медицини в Україні. При цьому для 55% з них джерелом інформації були телебачення та радіо.

Найбільш обізнаними учасники опитування виявились у таких напрямах реформи: відшкодування вартості ліків та запровадження сімейної медицини. Органами влади проводилась активна інформаційна кампанія, що, вочевидь, і відобразилося на результатах опитування.

Цікавим став той факт, що більше половини респондентів (54%) позитивно висловилися стосовно запровадження сімейної медицини. Разом з тим, високим виявився відсоток тих, хто негативно ставиться до зміни форми власності медичних закладів, – 42,3%.

Серед іншого, варто звернути увагу, що половина з опитаних оцінюють власний стан здоров’я як задовільний та намагаються вести здоровий спосіб життя.

Більш детально з результатами досліджень можна ознайомитися за посиланням.

 

*****

 

Індекс розвитку для Чернігівщини

У рамках проекту «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України», який реалізовано ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» (м. Чернігів) у співпраці з Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки National Endowment for Democracy (NED), було проведено комплексне дослідження та в результаті створено загальнонаціональний рейтинг демократичного розвитку областей України.

До виконання проекту залучалися представники Асоціації регіональних аналітичних центрів (АРАЦ), а над методологією працювали експерти Центру політико-правових реформ. Вона основана на оригінальній методології Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам (International IDEA) та включає аналіз широкого переліку чинників розвитку на регіональному рівні, які були згруповані у 10 блоків. В рамках дослідження проводилось експертне опитування, яке доповнювалося та доопрацьовувалося на основі числових даних та аналізу національних і регіональних джерел вторинних даних (аналітичні доповіді, результати соціологічних досліджень, статистичні дані тощо). Дослідження виконувалося протягом листопада 2016 року – січня 2017 року в 24 областях України за виключенням тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей .

Більш детально з результатами досліджень можна ознайомитися за посиланням.

 

*****

 

Результати соціологічного дослідження думки населення Чернігівщини 

У 2016 році за фінансової підтримки з обласного бюджету фахівці Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Ліга соціальних працівників України» провели моніторинг думки населення про суспільно-політичну та соціально-економічну ситуацію в Чернігівській області.

Проект реалізовано в рамках обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства «Чернігівська громада» на 2016-2020 роки.

Основні завдання соціологічного дослідження:

1) виявлення основних соціальних проблем в регіонах області за їх значимістю та ступенем задоволеності громадян вирішенням цих проблем;

2) виявлення рівня довіри людей до органів місцевої влади та поінформованості про її діяльність;

3) вивчення ставлення до корупційних зловживань;

4) дослідження політичних поглядів та довіри мешканців Чернігівщини до керівництва країни, органів центральної влади, протестного потенціалу в регіонах області;

5) ставлення жителів області до вступу України в ЄС, НАТО та митний союз;

6) вивчення думки населення про збройний конфлікт на Сході країни.

З результатами моніторингу можна ознайомитись за посиланням.

 

*****

 

Чи ефективна соціальна реклама?

Триває співпраця Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА з Чернігівським національним педагогічним університетом імені Т.Г. Шевченка. У рамках такої співпраці у березні 2016 року групою студентів 4-го курсу психолого-педагогічного факультету цього ВНЗ за напрямом підготовки «Соціологія» проведено опитування мешканців Чернігова.

Мета соціологічного дослідження — оцінити вплив соціальної реклами на свідомість та мислення дорослого населення міста. Всього в опитуванні взяли участь 555 осіб.

Основна маса респондентів (65 %) підтвердили, що вони звертають увагу на соціальну рекламу. Серед них переважають молоді та середнього віку особи зі спеціальною технічною чи вищою освітою.

Найчастіше люди звертають увагу на рекламу на телебаченні (44,5 %) та на вуличних рекламних площинах (41,6 %).

На думку респондентів на даний час найбільш актуальною рекламою є профілактика шкідливих звичок (41,4 %) та патріотична тематика (32,8 %).

Крім того, майже 63 відсотки опитаних впевнені у необхідності та потрібності соціальної реклами.

А для 5,59 % опитаних соціальна реклама змінила ставлення до проблеми та налаштувала на ефективне її вирішення. Окрім того, існує висока ймовірність того, що почутий чи побачений завдяки соціальній рекламі меседж буде поширений такими особами у колі свого спілкування. Причому найбільше таких людей виявилося серед категорії 45-59 років.

Разом з тим, на 52 % громадян соціальна реклама жодним чином не вплинула.

Примітка. Опитування проводилося з 22 по 25 березня 2016 року  методом індивідуального інтерв’ю серед дорослого населення м. Чернігова. Всього було опитано 555 респондентів. Помилка вибірки з імовірністю 95 % не перевищує 4,7% для показників наближених до 50%, 4,1% для показників наближених до 30%, 3,5% для показників наближених до 20%, 2,6% для показників наближених до 10 %.

 

Результати соціологічного дослідження

 

*****

 

Громада і влада: партнерство, діалог і взаємодія

 

У рамках виконання пп. 4, 8 обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада» протягом листопада-грудня 2012 року, громадською організацією «Асоціація регіональних засобів масової інформації» проводилось фокус-групове дослідження серед представників громадських організацій та громадських активістів міст Мени та Щорса Чернігівської області щодо основних проблем взаємодії громадських організацій та органів державної влади.

У фокус-груповому дослідженні прийняли участь 27 осіб.

У результаті дослідження були окреслені основні проблеми, що заважають налагодженню ефективної взаємодії між інститутами громадянського суспільства та органами державної влади, та надані рекомендації по їх усуненню.

Проект реалізовувався за фінансової підтримки з обласного бюджету.

 

Результати фокус-групового дослідження у м. Мена

 

Результати фокус-групового дослідження у м. Щорс

 

*****

 

Якість житлово-комунальних послуг у місті Чернігові

 

У рамках виконання пп. 4, 8 обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада» Чернігівська міська молодіжна громадська організація «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» протягом грудня 2012 року проводили дослідження громадської думки щодо якості комунальних послуг в м. Чернігові.

В рамках проекту за допомогою вибіркового анкетного опитування було опитано 400 респондентів, статистична похибка складає не більше 5%.

Результати опитування дають змогу сформувати уявлення про думку жителів щодо якості надання комунальних послуг в м. Чернігові.

Проект реалізовувався за фінансової підтримки з обласного бюджету.

 

Якість житлово- комунальних послуг у місті Чернігові
Результати соціологічного опитування

 

*****

 

Що турбує чернігівську молодь?

 

Протягом грудня 2012 року на виконання пп. 4, 8 обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада», в рамках проекту «Що турбує чернігівську молодь?», який реалізує громадська ініціатива «Клуб молодого політолога» та Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень було проведено аналітичне дослідження на тему: «Що турбує чернігівську молодь?». В рамках дослідження було проведено дві фокус-групи:

- експертна, що була представлена спеціалістами Управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, відділом у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради, викладачами вищих навчальних закладів, вчителями шкіл, викладачами професійно-технічних училищ та представниками інститутів громадянського суспільства;

- молодіжна, в яку ввійшли представники молодіжних громадських організацій, студентського активу кількох вищих навчальних закладів м. Чернігова та учні випускних класів загальноосвітніх навчальних закладів.

За підсумками даного дослідження будуть розроблені рекомендації для покращення державної молодіжної політики на території м. Чернігова.

 

Звіт за результатами фокус-групового дослідження
«Що турбує чернігівську молодь?»

 

*****

 

Якість вищої освіти в Україні

 

Комітет з питань освіти та науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації у березні 2012 року провів дослідження якості вищої освіти в Україні.

В рамках дослідження:

• опитано студентів вищих навчальних закладів Чернігівської області (373 студентів І-ІІ, IV-V курсів: ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка, ЧДТУ, ЧФ Київського славістичного університету, ЧДІЕіУ, ЧФ Європейського університету, НДУ).

• проведено дослідження фокус-груп (студенти IV-V курсів державних вищих навчальних закладів м. Чернігова; студенти II-III курсів приватних вищих навчальних закладів м. Чернігова; представники молодіжних громадських організацій).

Мета проведення дослідження полягала в з’ясуванні думки студентів вищих навчальних закладів стосовно вищої освіти в Україні.

 

Звіт за результатами фокус-групи в рамках круглого столу
"Якість вищої освіти в Україні"

 

Результати опитування студентів вищих навчальних закладів
Чернігівської області

 

*****

 

Оцінка діяльності органів виконавчої влади та місцевого
самоврядування на території Чернігівської області

 

У рамках виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада» протягом грудня 2012 року проведено дослідження громадської думки на тему: «Вивчення суспільної думки щодо оцінки діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування», що проводилось Чернігівським обласним осередком Всеукраїнської громадської організації «Фонд сприяння демократичним виборам».

Дослідження проводилось на території Семенівського, Ріпкинського, Прилуцького районів та міст Прилуки, Ніжин та Чернігів.

У рамках дослідження було опитано 500 осіб. За підсумками даного дослідження будуть розроблені рекомендації для органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області.

 

Вивчення суспільної думки щодо оцінки діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування

ГО Активне Суспільство України