back

Координаційна рада з розв`язання проблем, пов`язаних з наданням всебічної допоги бездомним громаданам

26-06-2008 | 17:38

26 червня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела установче засідання Координаційної ради з розв’язання проблем, пов’язаних з наданням всебічної допомоги бездомним громадянам.

Як зазначалося, до 2005 року в Україні слово «бездомний» не використовувалося в жодному офіційному документі. Відповідно на законодавчому рівні не були врегульовані три основні проблеми бездомних - облік і реєстрація, відновлення паспортів та забезпечення тимчасовим житлом.

З прийняттям Законів України «Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей» та «Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний час» держава визнала рівність у конституційних правах усіх прошарків населення, у тому числі окресленої цільової групи.

Робота з бездомними та звільненими з місць позбавлення волі проводиться, в основному, двома відомствами: органами внутрішніх справ (у сфері їх управління знаходяться приймальники –розподільники) та органами соціального захисту населення.

На сьогоднішній день в області спеціального закладу для бездомних громадян (як то: нічліжка, центр реінтеграції або соціальний гуртожиток) немає.

Робота з бездомними проводиться територіальними центрами обслуговування громадян.

За словами заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Інни Снегерьової, в осінньо-зимовий період створюються оперативні штаби для вжиття термінових заходів, спрямованих на запобігання загибелі бездомних громадян від переохолодження.

На базі територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян є запаси одягу, взуття, білизни зимового асортименту, пункти для обігріву бездомних громадян. Організовані пункти прийому від населення гуманітарної допомоги (теплих речей, взуття тощо).

Бездомні громадяни, звільнені з місць позбавлення волі, які є непрацездатними або інвалідами та не мають працездатних родичів, що могли узяти їх на своє утримання, влаштовуються в інтернатні установи області. В даний час в інтернатних установах області проживає 16 осіб з числа бездомних та звільнених з місць позбавлення волі.

Ведеться робота по налагодженню співпраці з громадськими, благодійними, релігійними організаціями, які надають допомогу даній категорії громадян.

Незважаючи на те, що робота проводиться, залишаються не вирішеними ряд питань, а саме: відсутність центрів обліку громадян та закладу для бездомних.

З метою створення у 2008 році закладів для бездомних громадян та звільнених з місць позбавлення волі обласною державною адміністрацією дано доручення головам райдержадміністрацій та міських рад передбачити у місцевих програмах заходи з реінтеграції та соціальної адаптації бездомних і звільнених та під час формування місцевих бюджетів запланувати необхідні кошти.

За повідомленням заступника начальника управління УМВС України в Чернігівській області Івана Гамора, з початку року було затримано 169 осіб за підозрою у бродяжництві, з них – 45 мають житло, родичів, отримують пенсію. Тобто, дана проблема має не лише економічний аспект, але й моральний.

Члени координаційної ради окреслили ряд актуальних питань, які потрібно розглянути на наступних засіданнях, внесли пропозиції, зокрема, щодо необхідності розширити склад ради.

За результатами засідання готується протокольне рішення.