back

23-01-2013 10:25


2012


08.10.2012

Держфінінспекція в Чернігівській області
оприлюднила результати ревізій установ Держкомзему

Чому, аби отримати державний акт на земельну ділянку, люди мають приходити до установ Держкомзему, як на роботу? А, щоб потрапити на прийом, доводиться займати чергу ледве не з 5-ої ранку, і чекати на омріяний документ довгі місяці?

Про це та інше йшлося 28 вересня на брифінгу «Державні акти на землю: проблеми отримання і порушення», проведеному Державною фінансовою інспекцією в Чернігівській області.

Результати ревізій 12 установ, підпорядкованих Державному агентству земельних ресурсів України, на території області за період 2010 — 2012 рр. оприлюднила заступник начальника Держфінінспекції Олена СУРЖИК.

За її словами, контрольні заходи у Головному управлінні Держкомзему в Чернігівській області, управліннях Держкомзему в Ніжинському, Прилуцькому, Чернігівському районах, а також відділах Держкомзему в Бахмацькому, Бобровицькому, Городянському, Коропському, Корюківському, Семенівському, Срібнянському та Щорському районах, встановили фінансових порушень на загальну суму 4,5 млн грн., в тому числі таких, що призвели до недоотримання Державним бюджетом України коштів на суму понад 3 млн грн, і таких, що призвели до втрат, на 1,2 млн грн.

Зокрема, у І кварталі 2012 року установи Держкомзему в Чернігівській області здійснили видатки за рахунок коштів спеціального фонду на загальну суму 608 тис. грн, які Законом України «Про Державний бюджет на 2012 рік» не передбачалися.

У Бахмацькому, Бобровицькому, Городнянському, Ніжинському та Щорському районах встановлено факти незаконної передачі у власність земельних ділянок (паїв) іноземним громадянам, які отримали земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства у спадщину, на загальну суму 409 тис. грн.

А в Чернігівському районі при ревізії питання законності видачі та державної реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку спеціалісти Держфінінспекції встановили факт укладання договору обміну… більше ніж через місяць після смерті громадянина.

Олена Суржик зупинилася на причинах утворення черг в установах Держкомзему:

«На етапі реєстрації державного акта на право власності на землю працівники управління Держкомзему роздруковують аркуші Книги реєстрації, Поземельної книги, вносять до них відповідні відомості та видають громадянам акт на право власності на земельну ділянку. Для проведення державної реєстрації одного державного акта на землю працівник органу Держкомзему витрачає в середньому 20-30 хв., тобто за один робочий день установа може зареєструвати 14 — 16 державних актів на землю. (Це за умови, якщо комп’ютерна техніка працює нормально). Багато часу займає сканування документів. Бракує працівників. Отже, загалом для отримання державного акта замість 14 календарних днів громадянин у середньому витрачає від 1,5 до 3-х місяців», — сказала вона.

Доповідачка повідомила, що Держфінінспекція подала свої пропозиції щодо усунення передумов черг в установах Держкомзему. Крім того, за результатами контрольних заходів складено 23 протоколи про адміністративну відповідальність на посадових осіб, а про результати ревізій поінформовані правоохоронні органи.

Насамкінець Олена Суржик відповіла на запитання журналістів.


Прес-служба Державної фінансової
інспекції в Чернігівській області

06.09.2012

Столичний суд визнав вимоги Держфінінспекції до
Чернігівського обласного ЦЗ законними

Київський апеляційний адміністративний суд відмовив Чернігівському обласному центру зайнятості та СПД Григор’єву К.І. в задоволенні апеляційної скарги на постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 01.03.2012 у справі за позовом до Державної фінансової інспекції в області.

Нагадаємо, у березні Центр зайнятості оскаржив у суді вимоги Держфінінспекції в Чернігівській області про відшкодування збитків, завданих Фонду загальнообов’язкового соціального страхування України на випадок безробіття при придбанні товарів та послуг за цінами, що перевищували їхню середню ринкову вартість.

На підставі висновків акту ревізії обласного ЦЗ за 2009 — 2011 роки Держфінінспекція вимагає компенсувати втрати на суму близько 70 тис. грн у спосіб, визначений чинним законодавством, в тому числі за рахунок винних осіб. Чернігівський окружний адміністративний суд визнав вимоги інспекторів обґрунтованими.

Наразі столичний суд дійшов висновку, що рішення суду першої інстанції відповідає нормам матеріального та процесуального права, і залишив його без змін.

Ухвала суду набрала законної сили з моменту проголошення — 8 серпня 2012 року.

23.03.2012

Від чого потерпають місцеві бюджети Чернігівщини?

Комплексні ревізії місцевих бюджетів Городнянського, Бахмацького, Новгород-Сіверського та Козелецького районів, проведені торік виявили втрат бюджетних ресурсів на 2,3 млн грн.

Які ж порушення фінансово-бюджетної дисципліни призвели до таких немалих втрат? Наведу кілька прикладів.

Городнянська міська рада за рахунок коштів міського бюджету незаконно витратила на фінансування Городнянського райкоопзаготпрому 55 тис грн, забувши, мабуть, що згадане підприємство не належить до об’єктів комунальної власності територіальної громади міста.

Городнянська райдержадміністрація та районна рада за рахунок видатків на соціальний захист населення проводили витрати на придбання подарунків та виплату грошової винагороди при врученні відзнак у сумі 35,5 тис грн та 13,4 тис грн відповідно, тоді як жодним нормативним документом не передбачено віднесення зазначених видатків до виплат на соціальний захист населення.

До речі, аналогічне порушення встановлено при ревізії фінансово-господарської діяльності Бахмацької РДА та ревізії використання коштів районного бюджету в фінансовому управлінні Новгород-Сіверської РДА на суму 28,3 тис грн та 23,3 тис грн відповідно.

54 тис. грн з Городнянського районного бюджету були використані на утримання громадської організації районної ради ветеранів України без затвердженої районною радою в установленому порядку відповідної програми, чим порушено вимоги статті 91 Бюджетного кодексу України.

Ціла низка порушень встановлена при ревізіях фінансово-господарської діяльності лікарень. Так, в Городнянській центральній лікарні нарахували та виплатили зайвої заробітної плати на суму 26 тис грн. Ще зайвих 9 тис грн перерахували до державних цільових фондів.

У Бахмацькій та Новгород-Сіверській ЦРЛ оплата праці медичних працівників, які здійснювали медичні огляди на платній основі, проводилася за рахунок кошторисів установ за загальними фондами. Це призвело до втрат, відповідно, в сумі 128 тис. грн та 79 тис. грн.

Козелецька селищна рада без затвердженої відповідної програми перерахувала 44 тис. грн на утримання підприємств не комунальної форми власності, не визначивши при цьому їх одержувачами бюджетних коштів.

На підставі рішень Козелецької районної ради без затвердження місцевої програми надавалася фінансова підтримка редакції районного радіомовлення «Районні вісті». Між тим статтями 89, 91 Бюджетного кодексу України видатки з районного бюджету на утримання засобів масової інформації не передбачені. Внаслідок цього порушення з районного бюджету зайво виділили 156 тис грн.

За результатами проведених контрольних заходів 55 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Матеріали двох ревізій Державна фінансова інспекція передала на розгляд правоохоронним органам.

Олена Коросташовець,
начальник відділу інспектування органів державної влади Держфінінспекції в Чернігівській області

31/01/2012

Знаєте про корупцію – повідомляйте !

Держфінінспекція в Чернігівській області нагадує, що 21 жовтня 2011 року набрав чинності Указ Президента України «Про Національну антикорупційну стратегію на 2011- 2015 роки».

Національна антикорупційна стратегія розроблена на основі аналізу ситуації, пов`язаної з різними проявами корупції в державі, з використанням світового досвіду та рекомендацій міжнародних організацій за результатами моніторингу й оцінки стану запобігання і протидії корупції в Україні.

Метою Національної антикорупційної стратегії є зменшення рівня корупції в Україні шляхом усунення передумов її виникнення через упровадження превентивних заходів, зміцнення режиму законності, а також формування у суспільстві нетерпимого, негативного ставлення до корупції як суспільно небезпечного явища за допомогою спільних зусиль державних та громадських структур.

Шановні мешканці м. Чернігів та Чернігівської області, стаття 18 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» передбачає участь громадськості в заходах щодо запобігання і протидії корупції, а саме повідомляти про виявлені факти вчинення корупційних правопорушень спеціально уповноваженим суб`єктам у сфері протидії корупції, іншим органам, зазначеним у статті 5 цього Закону, керівництву та колективу підприємства, установи чи організації в яких були вчинені ці правопорушення, а також громадськості.

У Держфінінспекції в Чернігівській області діє «Телефон довіри» (04622)4-12-74 або телефон головного спеціаліста-юрисконсульта з питань запобігання та виявлення корупції (04622)4-34-57. За цими номерами ви можете повідомити про факти скоєння корупційних правопорушень як працівниками Держфінінспекції при проведенні контрольних заходів на об`єктах, так і працівниками установ і організацій, які фінансуються з бюджету всіх рівнів.

Успішна протидія корупції можлива за умови наявності спільних зусиль, підтримки антикорупційних заходів держави громадянським суспільством.



Спиртовиків Чернігівщини перевірили за дорученням Прем’єра

Дев’ять підприємств, що входять до складу Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості „Укрспирт” у Чернігівській області, перевірили на предмет дотримання бюджетного законодавства та законодавства про управління об’єктами державної власності.

Комісійні перевірки були проведені на виконання доручення Прем’єр-міністра України Миколи Азарова і охопили період 2010–2011 рр.

У ході згаданих контрольних заходів встановлено, що на чотирьох заводах концерну, а саме Ічнянському, Новоборовицькому, Холминському та Чемерському на порушення законодавства про закупівлю товарів робіт та послуг за державні кошти придбано зерна і палива без проведення тендерних процедур на загальну суму понад 11 млн грн.

Між тим, в результаті аналізу цін, з’ясувалося, що, зерно часто-густо закуповувалось за цінами, вищими від середньозважених реалізаційних по регіону. Приміром, Новоборовицький спиртзавод закуповував кукурудзу за ціною, більшою за середньоринкову, що призвело до неефективного використання державних коштів на 922 тис грн.

Крім того, ревізори встановили, що спеціальний фонд державного бюджету недоотримав 172 тис. грн внаслідок неповернення Ічнянським спиртовим заводом бюджетної позички, отриманої на закупівлю сільгоспродукції за державним замовленням.

А Торговий дім „Сіверщина”, отримуючи орендну плату за здане майно, не перераховувало до державного бюджету 30% від отриманої суми, чим завдало збитків бюджету майже на 120 тис грн.

Загалом комісійними перевірками підприємств концерну „Укрспирт” у Чернігівській області виявлено порушень на загальну суму 12 млн грн.

Начальник відділу інспектування АПК та сфери використання
природних ресурсів Державної фінансової інспекції в Чернігівській області


22.12.2011

КРУ «взялося» за фонди

За січень —листопад 2011 року Контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області встановило фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на 90,4 млн грн. При цьому завдяки вжитим заходам відшкодовано втрат державних ресурсів на суму 51 млн грн.

А ще спеціалісти КРУ встановили, що понад 77 млн грн було використано всупереч чинного законодавства внаслідок закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти без проведення тендерних процедур.

За матеріалами контрольних заходів правоохоронними органами порушено 101 кримінальну справу, до адміністративної відповідальності притягнуто 849 посадових осіб, а до матеріальної — 26.

Сьогодні відповідно до плану контрольно-ревізійної роботи завершуються ревізії Управління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та його виконавчих дирекцій та Фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття та регіональних центрів зайнятості.

Крім того, триває планова ревізія окремих питань фінансово-господарської діяльності Пенсійного фонду України та його територіальних органів у частині правильності призначення пенсій, компенсацій і допомоги особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Якщо Ви володієте інформацією про факти необґрунтованої видачі документів, що слугували підставою для призначення згаданих пенсій, компенсацій та допомоги, звертайтеся за номером (04622)4-12-74. „Телефон довіри” КРУ в Чернігівській області працює з 9.00 до 18.00 (у п’ятницю — до 16.45).

Прес-служба КРУ в Чернігівській області

08.12.2011

Де проґавили мільйони?

Державні аудитори показали місцевій владі двох районів Чернігівщини,
де відшукати доходи для наповнення бюджетів

Контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області провело державні фінансові аудити виконання місцевих бюджетів Бобровицького і Прилуцького районів.

Результати досліджень показали, що органи влади та місцевого самоврядування обох районів не забезпечили в повному обсязі виконання місцевих бюджетів за доходами. Як наслідок, залишилися недофінансованими освіта, охорона здоров’я, соціальний захист.

Між тим, за висновком аудиторів, орієнтовний загальний обсяг щорічних резервів наповнення бюджетів, втрат та неефективно використаних бюджетних коштів Бобровицького і Прилуцького районів становить майже 7 і 6 млн грн відповідно!

Тож завдяки чому місцеві бюджети могли б збільшити свої доходи?

З’ясувалося, що через використання земельних ділянок без укладання договорів оренди призвело до суттєвих втрат доходів місцевих бюджетів.

Наприклад, у Прилуцькому районі без договорів оренди використовують 9 тис га(!) посівних площ. І кожного року місцеві бюджети втрачають на цьому щонайменше 2 млн грн, мабуть, не зайвих для освіти або медицини району.

У свою чергу, Бобровицьке об’єднання споживчих товариств передало в оренду приватним підприємцям приміщення райспоживспілки без оформлення договірних відносин на користування земельними ділянками. Це призвело до втрат місцевих бюджетів району на суму 115 тис. грн.

Крім того, органи виконавчої влади та місцевого самоуправління нерідко ігнорують передбачені Указом Президента відсоткові ставки для оренди земельних паїв на рівні, не нижчому від 3%.

Приміром, ЗАТ «Рудьківське» на території Рудьківської сільради Бобровицького району орендує 237 га з числа невитребуваних земельних часток для виробництва сільськогосподарської продукції за ставкою всього 1,5%. Внаслідок цього бюджети району втратили 40 тис грн

.

За результатами проведених досліджень державні аудитори висунули низку пропозицій щодо поповнення резервів місцевих бюджетів, 80% з яких вже виконані, що свідчить про позитивне реагування органів виконавчої влади і місцевого самоврядування на запропоновані пропозиції, які втілюються в життя.

5.12.2011

Комусь недоплачували, а комусь переплачували

При плановій ревізії фінансово-господарської діяльності Новгород-Сіверської центральної районної лікарні за 2009 — 2011 рр. Контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області виявило порушень що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 250 тис. грн.

Зокрема, ревізія встановила, що нарахування заробітної плати проводилося з порушенням нормативно-правових актів. Внаслідок цього працівники середньої ланки недоотримали належних їм виплат у сумі 27 тис. грн. Разом з тим керівництву лікарні було безпідставно нараховано і виплачено премій на суму 29 тис. грн. Всього ж переплати заробітної плати, виявлені під час цього контрольного заходу, склали майже 85 тис. грн.

Крім того, ревізія виявила факти незаконного покриття за рахунок бюджетних коштів витрат госпрозрахункових структурних підрозділів на суму майже 80 тис. грн.

За результатами ревізії на трьох посадових осіб ЦРЛ складено протоколи про адміністративну відповідальність за статтею 164-2 КУпАП.

Для повного усунення виявлених порушень головному лікарю направлені відповідні вимоги, а до установи застосовано фінансову санкцію у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами. Про результати контрольного заходу поінформовано прокуратуру Новгород-Сіверського району та голову Новгород-Сіверської районної державної адміністрації.

22.11.2011

Чому образили сестричок?

У Козелецькому геріатричному пансіонаті працівникам не доплатили зарплати на суму майже 137 тис грн.

Це встановила ревізія фінансово-господарської діяльності закладу за 2009 — 2011 роки, проведена спеціалістами Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області.

Зокрема, як з’ясували ревізори, працівникам пансіонату, у тому числі молодшим медичним сестрам, які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті на прибиранні туалетів, не нараховували доплат, передбачених законодавством, у розмірі 10% від посадових окладів.

Крім того, ревізія виявила низку інших порушень фінансової дисципліни. Зокрема, факти надання в оренду майна за заниженою вартістю, покриття за рахунок бюджетних коштів витрат сторонніх юридичних осіб, проведення зайвих виплат внаслідок завищення вартості та обсягу виконаних робіт, незаконне списання з обліку матеріальних цінностей тощо.

Загалом під час ревізії геріатричного пансіонату було встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на загальну суму 163 тис грн.

За результатами ревізії на двох посадових осіб пансіонату складено протоколи про адміністративну відповідальність за ст.164-2 КУпАП. Поки не будуть усунені виявлені порушення, до установи застосовано фінансову санкцію у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами. Про результати контрольного заходу поінформовано прокуратуру Чернігівської області та Головне управління праці та соціального захисту населення ОДА

Довідка. Геріатричний пансіонат є стаціонарною соціально-медичною установою для постійного проживання одиноких громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, інвалідів, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області

11.11.2011

Вас вислухає начальник КРУ

У вівторок, 15 листопада з 14.30 до 15.30 кожен бажаючий житель області може поспілкуватися телефоном з начальником Контрольно-ревізійного управління області Юрієм Івановичем Євдокімовим. Він відповідатиме на всі запитання, що стосуються діяльності органів ДКРС в області. Ви зможете не тільки повідомити про факти порушення фінансового законодавства, але й отримати фахову консультацію з питань фінансово-господарської діяльності. Телефонуйте за номером (0462) 4-04-83.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області

03.11.2011

КРУ провело останню(!) колегію

Сьогодні Контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області на розширеному засіданні колегії підбило підсумки роботи за 9 місяців року.

— Вірогідно, це остання колегія в КРУ,— наголосив, відкриваючи засідання, начальник управління Юрій Євдокімов.— Наступна, за підсумками контрольно-ревізійної роботи в 2011 році, буде проводитися в Фінансовій інспекції, в яку невдовзі буде реорганізовано Контрольно-ревізійне управління.

У своєму виступі Юрій Євдокімов зупинився на найсуттєвіших недоліках в організації та проведенні контрольних заходів. Окремо він акцентував увагу колег на обов’язковості невідкладного реагування на звернення громадян.

Докладний аналіз результатів діяльності КРУ зробив перший заступник начальника управління Сергій Нікітченко.

За словами доповідача, в цілому службі в області вдалося забезпечити підвищення ефективності більшості напрямків контрольно-ревізійної роботи. З початку року виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму близько 68 млн грн. При цьому забезпечено відшкодування втрат державних ресурсів на суму більше 46 млн грн. За матеріалами ревізій КРУ порушено 98 кримінальних справ.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області

Суд задовольнив позов КРУ до ДП «171 Чернігівський військовий завод»

Чернігівський окружний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області до Державного підприємства ДП «171 Чернігівський військовий завод».

Йдеться про відшкодування до Державного бюджету м. Чернігова майже 1 мільйон гривень.

Так, ревізія ДП «171 Чернігівський військовий завод» встановила, що у 2009 — 2010 роках підприємство відповідно до наказу Міністерства оборони України реалізувало основні засоби приватним підприємствам, фізичним особам-підприємцям та працівникам заводу. Виручені кошти мали піти в рахунок погашення податкового боргу.

Проте на момент ревізії підприємство недоотримало від покупців всіх коштів за продане майно та не перерахувало до бюджету 987 тис грн.

«Оскільки підприємство не поспішало виконати вимоги про усунення виявлених фінансових порушень, контрольно-ревізійне управління змушене було звернутися до суду», — пояснила начальник відділу інспектування органів державної влади Олена Коросташовець.

Тепер суд зобов’язав ДП «171 Чернігівський військовий завод» виконати вимоги КРУ щодо відшкодування коштів шляхом проведення претензійно-позовної роботи та перерахування їх до Державного бюджету м. Чернігова.

Постанова суду набрала законної сили.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області

За сигналами жителів Чернігівщини КРУ виявило порушень бюджетного законодавства на 120 тисяч гривень.

Упродовж І півріччя 2011 року до підрозділів Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області надійшло 132 звернення від громадян за «телефоном довіри».

13 повідомлень стосувалися порушень чинного законодавства при витрачанні бюджетних коштів, використанні державного чи комунального майна. З вже перевірених 8 фактів 7 підтвердилися. А сума виявлених порушень сягнула 120 тис грн.

Приміром, проведеною перевіркою звернення, в якому повідомлялося про можливі порушення чинного законодавства при оприбуткуванні матеріальних цінностей та виплаті заробітної плати у Дяківській, Волоськівській, Жовтневій та Макошинській сільських радах Менського району виявлено порушень на суму 94 тис грн.

Підтвердився також факт, про який сигналізували жителі Бобровицького району щодо незаконної виплати заробітної праці одному з працівників відділу освіти Бобровицької РДА за 2008-2010 рр. Перевірка встановила виплату зарплати за невідпрацьований час на загальну суму 13 тис. грн.

Про результати ревізій поінформовано правоохоронні органи та направлено обов’язкові вимоги щодо усунення виявлених порушень.

По 41 повідомленню на «телефон довіри», розгляд яких не входить до компетенції органів ДКРС, надано роз’яснення стосовно повноважень Служби та рекомендовано звернутися до органів державної влади, уповноважених розглядати порушені питання.

Крім того, було надано 78 роз’яснень норм чинного законодавства, що регулюють діяльність органів ДКРС.

Якщо вам відомі факти порушень фінансового законодавства та неправомірних дій посадових осіб щодо використання бюджетних коштів, не залишайтесь байдужими! Повідомляйте за номером (04622)4-12-74. „Телефон довіри” КРУ в Чернігівській області працює з 9.00 до 18.00 (у п’ятницю — до 16.45).

Дмитро Степаненко,
Начальник відділу внутрішнього аудиту КРУ в Чернігівській області

КРУ і суд допомогли працівникам Учбово-курсового комбінату Корпорації «Укрбуд»
отримати зарплату сповна.

При ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Учбово-курсовий комбінат Корпорації «Укрбуд» за 2008 —2010 рр. фахівці Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області встановили, що в розрахунках посадових окладів керівництво комбінату не використовувало законодавчо встановленого розміру заробітної плати. Як наслідок, працівники ДП недоотримали 70 тисяч гривень.

Щоб усунути виявлені порушення, КРУ довелось звернутися до Чернігівського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Учбово-курсового комбінату. І суд своєї постановою зобов’язав підприємство виплатити працівникам належні їм гроші, підтвердивши тим самим факт вчинених відповідачем порушень та законність вимог ревізорів до керівництва комбінату.




13.07.2011

Фінансові порушення встановлені на 98 відсотках від загальної кількості перевірених об’єктів контролю Чернігівщини

З початку року Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області встановило порушення фінансово-бюджетної дисципліни на 236 підприємствах, установах і організаціях, або на 98 % від загальної кількості перевірених об’єктів контролю. Про це 14 липня на засіданні розширеної колегії КРУ повідомив перший заступник начальника управління Сергій НІКІТЧЕНКО.

Загалом, за його словами, у І півріччі 2011 року в ході ревізій виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на суму понад 42 мільйони гривень.

Фінансові санкції були застосовані у 409 випадках: у 125 випадках призупинено бюджетні асигнування, у 207 — зупинено операції з бюджетними коштами, в 77 — зменшено бюджетні асигнування.

За матеріалами контрольних заходів правоохоронні органи порушили 72 кримінальні справи. Складено 8 протоколів про притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за корупційні діяння.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


22.06.2011

Ніжинські тепловики помилилися на… 183 тисячі

ТОВ «НіжинТеплоМережі» на вимогу КРУ повернуло до Державного бюджету кошти субвенції, отримані незаконно.

Контрольно-ревізійний відділ в Ніжинському районі та м. Ніжині провів планову ревізію фінансово-господарської діяльності ТОВ «НіжинТеплоМережі» за 2009 — 2010 рр.

Зокрема, під час контрольного заходу ревізори перевірили використання субвенції, виділеної з Державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію та послуги з гарячого водопостачання, що постачалися населенню, яка виникла через невідповідність фактичної вартості цих послуг тарифам, затвердженим виконавчим комітетом міської ради.

З’ясувалося, що ніжинські тепловики суттєво завищили свої фактичні витрати у 2008 — 2009 рр.

Так, подвійний облік непрямих витрат у вартості послуг «підкачка води» і вартості виробленої теплової енергії призвів до завищення витрат на 105 тис грн. Безпідставне включення понаднормативних втрат у тепломережі спричинило завищення витрат на 40 тис грн. А завищення відсотку адміністративних витрат у витратах на виробництво теплової енергії для населення — ще на 38 тис грн.

Збитки, нанесені Державному бюджету в сумі 183 тис грн, Товариство відшкодувало у ході контрольного заходу.

За результатами ревізії на двох посадових осіб ТОВ «НіжинТеплоМережі» — керівника та начальника планово-економічного відділу складено протоколи про адміністративну відповідальність за ст. 164-2 КУпАП. Матеріали ревізії передано до Ніжинської міжрайонної прокуратури. За ними порушена кримінальна справа.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області

З дипломом вчителя — у пакувальники?

Аудитори Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області взяли участь у проведенні державного фінансового аудиту використання бюджетних коштів на підготовку кадрів вищими навчальними закладами ІІІ-ІV рівнів акредитації за 2008 — 2010 рік.

Як повідомила начальник відділу КРУ Тетяна Гречко, дослідженням було охоплено чотири ВНЗ області — Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка, Чернігівський державний технологічний університет, Чернігівський державний інститут економіки і управління та Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя.

За даними вищих навчальних закладів, серед випускників, які вивчилися за рахунок державного бюджету, у 2008 році не працевлаштувалися за направленнями 30% , а у 2010 році — вже близько 40%.

Аудиторська група провела моніторинг щодо підтвердження працевлаштування підготовлених фахівців по тих закладах, де ведеться облік і є дані щодо місць працевлаштування випускників, які навчалися за державні кошти.

З’ясувалося, що з 314 випускників педагогічних вишів, по яких проводився моніторинг, 202 (або 64%) не прибули за місцем призначення або не відпрацювали 3-річного терміну. Притому, що держава використала на їх навчання 2 млн 546 тис грн. А серед випускників Чернігівського державного технологічного університету, направлених до державного сектору економіки, станом на 1 січня 2011 року 33 молодих фахівці (або 29% з числа охоплених моніторингом) звільнилися чи взагалі не прибули за місцем направлення. На їхню підготовку без віддачі використано бюджетних коштів на суму 250 тисяч гривень.

Між тим нерідко при розподілі направлень, зокрема, по Чернігівському педагогічному університету, вакансії по викладачах англійської залишалися незаповненими. Так, у 2008 році не дочекалися вчителів цього предмету Городнянський, Ічнянський, Менський, Новгород-Сіверський, Сосницький, Щорський райони, у 2009 році — Куликівський, Новгород-Сіверський, Ріпкинський райони, у 2010 році — Бобровицький і Корюківський.

Де ж знаходять застосування своїм талантам і знанням вчорашні студенти-бюджетники, а сьогодні дипломовані спеціалісти?

За результатами аналізу в окремих центрах зайнятості, зокрема, у Чернігівському міському та районному і Ніжинському міжрайонному, з 246 випускників, які перебували на обліку за досліджений період, тільки 36 працевлаштовані за фахом, 11 знайшли роботу самостійно, 97 зняті з обліку без отримання роботи, а 43 особи працевлаштовуватися продавцями, касирами, лаборантами, пакувальниками тощо.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


Інтернат для сиріт — порушень на десятки тисяч

Ревізія Чернігівської школи-інтернату ім. Коцюбинського виявила порушень, що призвели до втрат, на 119 тис грн.

Про це 17 травня на прес-конференції, присвяченій результатам роботи Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області в січні — квітні 2011 року, повідомила начальник відділу інспектування у сфері освіти і науки Олена Помазна.

Зокрема, за її словами, ревізія фінансово-господарської діяльності школи-інтернату за період 01.11.2007 — 31.12.2010 встановила, що ВАТ «Базис», яке забезпечує харчування учнів закладу (а це переважно сироти та діти з малозабезпечених сімей), упродовж 10 місяців 2010 року не відшкодовувало навчальному закладу кошти за спожиті ним комунальні послуги — електроенергію, опалення, воду. Внаслідок цього інтернату було завдано матеріальної шкоди на суму 36 тис грн.

Також фахівці КРУ з’ясували, що у 2008 році шляхом централізованих поставок інтернат закупив взуття і одяг, що перевищує реальну потребу і не відповідає необхідним розмірам, на 60 тис грн. Приміром, придбав взуття, яке було б в міру тільки дошкільнятам. А зимових курток купили стільки, що їх вистачить на кілька наступних поколінь вихованців.

А ще ревізори встановили, що вартість та обсяг ремонтно-будівельних робіт, проведених в інтернаті суб’єктом підприємницької діяльності, були завищені немало-небагато на 18 тис грн.

Як наслідок, за результатами ревізії на посадових осіб школи-інтернату складено 3 протоколи про адміністративне правопорушення за ст. 164-2 КУпАП. Про результати ревізії поінформовано прокуратуру Чернігівської області.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області

26.04.2011



Відшкодувань на 24 мільйони і 32 кримінальні справи

Упродовж І кварталу 2011 року органи Державної контрольно-ревізійної служби в Чернігівській області виявили фінансових порушень, що призвели до незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів, на загальну суму 18,5 мільйона гривень. Про це сьогодні на розширеному засіданні колегії КРУ повідомив перший заступник начальника управління Сергій Нікітченко.

При цьому, за його словами, з початку року забезпечено відшкодування втрат державного і місцевих бюджетів на суму 24 млн. грн (з врахуванням попередніх років). За матеріалами контрольних заходів порушено 32 кримінальні справи.

На колегії також було заслухано результати ревізії чотирьох підприємств, що входять до складу Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» та фінансового аудиту виконання бюджетів Менського району за 2008 — 2010 роки.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


26.04.2011

Буває й таке!

Ревізори повернули сільраді гроші, що «заблукали»

В Омелянівській сільраді ревізія КРУ встановила фінансових порушень на загальну суму близько 990 тис грн.

Контрольно-ревізійний відділ в Козелецькому районі провів ревізію Омелянівської сільської ради за період 2008 — 2009 роки, у ході якої виявлено фінансових порушень на загальну суму 988, 77 тис грн.

Зокрема, ревізори встановили, що згідно з договором від 05.02.2007 між Козелецькою РДА та ТОВ «КІН» землі запасу Омелянівської сільради (за межами населеного пункту) площею 0,7 га на 49 років були надані в оренду ТОВ «КІН» під комплекс сервісного обслуговування автомобілів. Та упродовж трьох років бюджет сільради не отримав від орендаря жодної гривні.

Подальші контрольні дії допомогли встановити доволі цікаву річ. З’ясувалося, що ТОВ «КІН» акуратно перераховувало належну орендну плату за землю. Проте на інший рахунок — не Омелянівської сільради, а… Козелецької селищної ради. Внаслідок цього перша зазнала збитків на 85 тис грн.

Та ані голову, ані головного бухгалтера Омелянівської сільради, котрі зобов’язані контролювати надходження до бюджету, це чомусь не турбувало. І тільки за результатами ревізії кошти, що «заблукали», врешті-решт надійшли за адресою.

Крім того, ревізія встановила фінансові порушення, що призвели до недонарахування працівникам сільради зарплати на суму 5 тис грн, незаконних видатків на 11 тис грн, завищення вартості активів внаслідок несписання приватизованого житлового фонду на 874 тис грн тощо.

За результатами ревізії на сільського голову та головного бухгалтера сільради складено протоколи про адміністративні порушення.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області

15.03.2011

На шляху до розбудови демократичного суспільства в Україні органами Державної контрольно-ревізійної служби в Україні удосконалюються форми взаємодії з громадськістю, зокрема через засоби телефонного зв’язку.

За допомогою «телефону довіри» органи Державної контрольно-ревізійної служби України спілкуються з громадянами, що дозволяє їм оперативно отримувати інформацію, розглядати звернення та надавати відповіді заявникам.

З огляду на важливість належного функціонування «телефону довіри», який є одним з важливих інструментів отримання інформації щодо стану фінансової дисципліни на підконтрольних установах та визначення ризикових операцій у фінансово-господарській діяльності об’єктів контролю КРУ в Чернігівській області повідомляє про те, що в контрольно-ревізійному управлінні Чернігівської області та його структурних підрозділах діє «телефон довіри» для інформування з питань запобігання корупції та інших правопорушень в органах Державної контрольно-ревізійної служби України, а також громадян, які мають бажання поінформувати про проблеми чи зловживання під час використання коштів і майна, в міністерствах та інших органах виконавчої влади, в державних фондах, у бюджетних установах і у суб’єктів господарювання державного сектору економіки а також на підприємствах і в організаціях, які отримують( отримували) кошти з бюджетів усіх рівнів та державних фондів або використовують ( використовували) державне чи комунальне майно.

Ще раз про місцеві бюджети.
(у Менському районі виконання місцевих бюджетів не забезпечено в повному обсязі!)

Аудитори КРУ в Чернігівській області провели державний фінансовий аудит виконання бюджету Менського району за 2008-2009 роки та 9 місяців 2010 року.

Результати аудиту показали, що органи влади та місцевого самоврядування Менського району за 2008-2009 роки не забезпечили в повному обсязі виконання місцевих бюджетів за доходами і відповідно фінансування видатків, які визначені законодавством України пріоритетними (соціальні видатки).

Внаслідок невиконання видаткової частини бюджету Менського району залишилися недофінансованими такі соціальні галузі як освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, а також культура та мистецтво.

За розрахунками аудиторської групи загальний обсяг втрат склав 567,0 тис.грн та орієнтовний обсяг щорічних резервів наповнення бюджету – 2528,0 тис. грн.

Одним з основних резервів наповнення доходної частини бюджету залишаються надходження від використання земельного фонду.

Проте використання не всіх реальних можливостей щодо наявного земельного фонду та неприведення договірних відносин до вимог чинного законодавства призводять до втрат доходів місцевих бюджетів та забезпечує існування значного резерву наповнення доходної частини бюджетів.

Так, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування району не визначено єдиного підходу до встановлення ставок орендної плати за землю залежно від видів діяльності орендарів, що не сприяло залученню додаткових резервів місцевих бюджетів на загальну суму 294,0 тис.грн. щорічно.

Ігнорування відсоткових ставок для оренди земельних часток, передбачених Указом Президента на рівні не нижчому за 3%, перешкоджає щорічному наповненню бюджетів Менського району на 186,0 тис.грн.

Крім того, через встановлення відсоткової ставки, що не відповідає чинному законодавству, втрати бюджетів Менського району склали 115,0 тис.грн.

Так, на землях оздоровчого призначення розташовано санаторно-майновий комплекс «Остреч». Земельну ділянку передали в оренду на 49 років, встановивши орендну ставку на рівні 3% від нормативно-грошової оцінки, хоча, відповідно до вимог чинного законодавства, відсоткова ставка для земель цього виду повинна становити не менше 15% від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки.

На території Менського району діє об’єднання споживчих товариств - Менська райспоживспілка, яка використовує земельні ділянки без оформлення правовстановлюючих документів, що призвело до порушення земельного законодавства та втрат бюджетів району за досліджений період на суму 134,0 тис.гривень.

Станом на 01.10.2010 на території Менського району у підприємств з недержавною формою власності в постійному користуванні перебувало земель загальною площею 9,80 га. За умови передачі їх в оренду можна було б отримати щороку додаткових надходжень бюджетами району 309,0 тис.гривень.

До втрат доходів місцевого бюджету в дослідженому періоді також призводило прийняття невиважених управлінських рішень по операціях з комунальним майном району.

Так, протягом усього дослідженого періоду надавалися пільги по оренді цілісних майнових комплексів та індивідуально визначеного комунального майна без економічних обґрунтувань, що призвело до втрат бюджету на суму 164,0 тис.грн.

За результатами аудиторського дослідження заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації доручив Менській районній державній адміністрації посилити фінансово-бюджетну дисципліну, підвищити ефективність використання бюджетних коштів та усунути недоліки, виявлені державним фінансовим аудитом

.
Начальник відділу фінансового аудиту
виконання бюджетних програм,
місцевих бюджетів та діяльності
бюджетних установ Гречко Т.І.



«КРУ в Чернігівський області потрібно активізувати свою роботу!»,

— на цьому наголосив начальник контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області Юрій Євдокімов на розширеному засіданні колегії КРУ 28 лютого.

Колегія розглянула результати роботи органів державної контрольно-ревізійної служби в області за 2010 рік.

За словами Юрія Євдокімова, з початку року на підприємствах, в установах і організаціях Чернігівської області виявлено фінансових порушень, які призвели до незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів, на загальну суму 81,4 млн грн, що на 71 відсотків більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Всього ж сума втрат фінансових і матеріальних ресурсів сягнула 117,2 млн грн. «Це найбільший показник за всі роки роботи служби! — зазначив доповідач. — При цьому, суттєві фінансові порушення, зловживання з державними ресурсами та факти, що свідчать про корупцію у сфері використання державних фінансів та інших активів, встановлені практично у всіх сферах економіки».

За порушення фінансово-бюджетної дисципліни до адміністративної відповідальності притягнуто 1036 осіб, порушено 80 кримінальних справ, ініційовано 92 цивільних позови та пред’явлено 24 позови до суду щодо відшкодування винними особами втрат фінансових і матеріальних ресурсів в сумі майже 30,7 млн грн. За матеріалами контрольних заходів правоохоронними органами складено 11 протоколів про адміністративні правопорушення за корупційні діяння, 11 осіб притягнуто до відповідальності та на них накладено штрафи.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області

25.02.2011

Під час ревізій підприємств, що входять до складу Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» в Чернігівській області виявлено фінансових порушень понад 54 млн. грн.

Ревізорами КРУ в Чернігівській області проведено ревізії фінансово-господарської діяльності чотирьох підприємств, що входять до складу Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» за результатами, яких виявлено фінансових порушень на загальну суму 54500,12 тис.грн., з яких порушень, що призвели до недоотримання та втрат фінансових ресурсів на загальну суму 1628,8 тис. грн. та інших порушень на суму понад 52 млн. грн.

В ході проведених ревізій у всіх підприємствах встановлено порушення, в частині щоквартальних відрахувань Концерну в розмірі 1,4% та 4% (відповідно) від чистого доходу державних підприємств, замість відрахувань від чистого прибутку, що залишається у розпорядженні підприємств. Зазначене порушення призвело до збитків підприємств на загальну суму 1330,19 тис. грн. Під час ревізії ДП «Чемерський спиртовий завод» встановлено реалізацію спирту-ректифікату по ціні нижчій від собівартості, в результаті чого протягом 2008-2009 років та 9 місяців 2010 років було відвантажено спирту за цінами нижчими від собівартості на загальну суму 909,04 тис. грн. Крім того, маючи збиткову діяльність за 9 місяців 2010 року підприємством реалізовано спирту нижче собівартості на суму 631,4 тис. грн.

Ревізією ДП «Холминський спиртовий завод» встановлено перевищення норм списання енергоносіїв при виробництві спирту, внаслідок чого підприємством зайво спожито електроенергії за 2008 - 2009 роки понад 1 млн. кВт на загальну суму 711,6 тис. грн. Понаднормового списання електроенергії за 2008-2009 роки в кількості 1116,2 тис. кВт. розрахунково вистачило б на виробництво 394,9 тис. дал спирту вартістю близько 27648,60 тис. грн., виходячи із середньої ціни реалізації по заводу.

Крім того, всі перевірені підприємства без проведення передбачених чинним законодавством процедур здійснювали закупівлю за державні кошти товарів (жито, кукурудза, ферменти) без застосування тендерних процедур на загальну суму 50959,21 тис. грн.

Внаслідок придбання сировини за цінами, вищими від середньоринкових по регіону, підприємствами зайво сплачено 357,21 тис. грн., що свідчить про безгосподарність керівників підприємств.

Начальник відділу інспектування в АПК
та сфері використання природних ресурсів
КРУ в Чернігівській області
О.Ф. Суржик

1.12.2010

КРУ — учасник Всеукраїнського конкурсу «Приязна адміністрація»

Контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області як учасник Всеукраїнського конкурсу «Приязна адміністрація» у 2010 році запрошує всіх бажаючих дати відповідь на запитання запропонованої анкети і оцінити його роботу.

Заповнену анкету надсилайте в паперовому вигляді на поштову адресу: пр. Миру, 21-а, м. Чернігів, 14000, Управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області або в електронному вигляді на електронну адресу: [email protected] .

Анкета споживача послуг, що надає орган виконавчої влади, розміщена на офіційному сайті Головдержслужби України www.guds.gov.ua та на вeб-сайті Управління Державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області www.guds.gov.ua/sub/chernigivska .

Прес-служба КРУ в Чернігівській області

24.11.2010

«Рівень фінансової дисципліни низький, як ніколи!»,

— на цьому наголосив перший заступник начальника контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області Сергій Нікітченко на розширеному засіданні колегії КРУ 24 листопада.

Колегія розглянула результати роботи органів державної контрольно-ревізійної служби в області за 10 місяців цього року.

За словами Сергія Нікітченка, з початку року на підприємствах, в установах і організаціях Чернігівської області виявлено фінансових порушень, які призвели до незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів, на загальну суму 77 млн грн, що на 78 відсотків більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Всього ж сума втрат фінансових і матеріальних ресурсів сягнула 102 млн грн. «Це найбільший показник за всі роки роботи служби! — зазначив доповідач. — При цьому, суттєві фінансові порушення, зловживання з державними ресурсами та факти, що свідчать про корупцію у сфері використання державних фінансів та інших активів, встановлені практично у всіх сферах економіки».

За порушення фінансово-бюджетної дисципліни до адміністративної відповідальності притягнуто 858 осіб, порушено 69 кримінальних справ, ініційовано 55 цивільних позовів та пред’явлено 15 позовів до суду щодо відшкодування винними особами втрат фінансових і матеріальних ресурсів в сумі майже 30 млн грн. За матеріалами контрольних заходів правоохоронними органами складено 10 протоколів про адміністративні правопорушення за корупційні діяння, 10 осіб притягнуто до відповідальності та на них накладено штрафи.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


9.11.2010

Підприємствам-перевізникам Чернігівщини компенсували з бюджету незароблених 400 тисяч гривень

Порушення при компенсації витрат на безкоштовне перевезення пільгової категорії громадян підприємствам-перевізникам у Чернігівській області носять масовий характер.

Це засвідчила ревізія використання коштів субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню у 2008 — 2010 рр.

Як показали контрольні заходи, в багатьох випадках підприємства-перевізники пред’являли до відшкодування завищені суми розрахунків. Тобто за державний кошт їм компенсували витрати, які фактично ними понесені не були.

Крім того, ревізори встановили факти, коли витрати за перевезення відшкодовувалися підприємствам, які взагалі не мали права надавати такі послуги — вони не пройшли конкурс та з ними не було укладено відповідних угод.

Загалом, порушення щодо незаконної компенсації перевізникам витрат на безкоштовне перевезення пільгової категорії громадян ревізори КРУ виявили у 18 з 23 перевірених управлінь праці та соціального захисту населення районних державних адміністрацій. А збитки, завдані при цьому бюджету, сягнули 400 тис грн.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


22.10.2010

У КРУ введена посада головного спеціаліста з питань запобігання та протидії корупції

З 1 січня 2011 року вступає в дію Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції».

Цей закон визначає основні засади запобігання та протидії корупції в публічній і приватній сферах суспільних відносин, відшкодування завданої внаслідок вчинення корупційних правопорушень шкоди, поновлення порушених прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав чи інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

У частині 1 ст.15 розділу «Участь громадськості в заходах щодо запобігання та протидії корупції» Закону, зокрема, сказано: «Об`єднання громадян та їх члени або уповноважені представники, а також окремі громадяни в діяльності щодо запобігання, виявлення та протидії корупційним правопорушенням можуть (крім випадків, коли це віднесено законом до виключної компетенції спеціально уповноважених суб`єктів у сфері протидії корупції):

1) брати участь у діяльності щодо виявлення фактів вчинення корупційних правопорушень та встановлення осіб, які їх вчинили, у межах повноважень, визначених законом;

2) повідомляти про виявлені факти вчинення корупційних правопорушень спеціально уповноваженим суб`єктам у сфері протидії корупції, іншим органам зазначеним у ст.3 цього Закону, керівництву та колективу підприємства, установи чи організації, в яких були вчинені ці правопорушення, також громадськості.

На підставі Постанови КМУ від 8 грудня 2009 року №1422 «Питання запобігання та протидії корупції в органах виконавчої влади» та Типового положення, в ГоловКРУ України створений Сектор з питань запобігання та протидії корупції. Відповідно в Контрольно-ревізійному управлінні в Чернігівській області введена посада головного спеціаліста з питань запобігання та протидії корупції.

Кожної першої та третьої середи місяця з 9-ї до 13-ї години за телефоном довіри КРУ (0462) 4-12-74 він готовий прийняти інформацію від жителів області щодо корупційних діянь державних службовців КРУ в Чернігівській області.



19.08.2010

КРУ дослідило причини збитковості ВАТ «Ніжинсільмаш»

Контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області провело державний фінансовий аудит ВАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» за 2008 — 2009 роки.

Як показало дослідження, на ефективність фінансово-господарської діяльності підприємства негативно впливала ціла низка факторів.

Приміром, це нераціональна організаційна структура ВАТ «Ніжинсільмаш». (Загальна кількість працівників апарату управління та іншого адміністративного персоналу підприємства станом на 01.01.2009 року складала 47 % від загальної кількості працівників, а на 01.01.2010 – 43%).

Ще один фактор — реалізація продукції за цінами, нижчими за фактичну її собівартість. Внаслідок цього в 2008 – 2009 роках підприємство недоотримало щонайменше 8 млн грн. (6,2 млн грн. — у 2008 році та 1,8 млн грн. — у 2009 році).

Закупівля товарно-матеріальних цінностей без проведення тендерних процедур на суму понад 19 млн грн. призвела до зайвих витрат на 340 тис грн.

Неефективні господарські операції по списанню неліквідних матеріальних цінностей призвели до непродуктивних витрат в сумі 670, 3 тис грн.

Аналіз показників фінансово-майнового стану підприємства за останні 2 роки засвідчив, що через великий тягар боргових зобов’язань воно не в змозі було працювати ефективно, не маючи достатньо коштів для ведення поточної діяльності.

Частково задовольнити вимоги кредиторів, виплатити заборгованість із заробітної плати та відновити діяльність підприємства дозволили кошти інвестора — ТОВ «Укравтозапчастина», який в обмін на інвестицію у сумі 16,4 млн грн. отримав частину майнових активів ВАТ Завод «Ніжинсільмаш» на таку ж суму.

За результатами дослідження, аудиторська група рекомендувала перелік заходів, необхідних для підвищення ефективності управління коштами і майном та покращення фінансових результатів діяльності ВАТ “Завод Ніжинсільмаш”.

Довідка. ВАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування». Організаційно-правова форма - відкрите акціонерне товариство. Підпорядкованість - Фонду державного майна України. Головний напрямок діяльності — розробка, серійний випуск і реалізація технологічного обладнання для птахівництва. Середньооблікова чисельність працівників в еквіваленті повної зайнятості становила: 2008 рік – 547 чол., 2009 рік – 494 чол. З 2005 року Товариство проходить процедуру санації.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


04.07.2010

Мінус 46 мільйонів

У першому півріччі 2010 року підприємства, установи і організації області допустили фінансових порушень, що призвели до втрат, на загальну суму 46 млн гривень. З них майже 40 мільйонів — це незаконні, нецільові витрати та недостачі ресурсів.

Про це сьогодні на розширеному засіданні колегії КРУ повідомив перший заступник начальника контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області Сергій НІКІТЧЕНКО.

Як зазначив доповідач, за січень-червень 2010 року ревізори КРУ перевірили 271 об’єкт контролю. За результатами контрольних заходів, фінансові санкції згідно з вимогами Бюджетного кодексу застосовано на 205 об’єктах.

Начальник КРУ Юрій ЄВДОКІМОВ у своєму слові зупинився на конкретних упущеннях в роботі працівників служби і зажадав від підлеглих підвищення дієвості в частині вжиття заходів до порушників фінансової дисципліни.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


«Мертвий капітал», або Студентам підручники не потрібні?

Друковані видання для вузів Чернігівщини на суму понад 100 тис. грн кілька років пролежали незапитаними … на складі місцевого магазину.

А натрапили на цей факт ревізори контрольно-ревізійного управління при ревізії стану дотримання порядку формування державного замовлення на видання підручників для навчальних закладів області.

Зокрема, ревізія встановила, що окремими вищими навчальними закладами області зі складу комунального підприємства “Чернігівський обласний магазин наочних посібників та учбового обладнання” Чернігівської обласної ради роками не вибираються друковані видання (підручники, посібники, художня та суспільно-політична література), які надійшли на їхні адреси за розподілом Міністерства освіти і науки України.

Станом на 01.05.2010 залишок незапитаної літератури (на видання якої Міністерством освіти і науки з Державного бюджету витрачено 104 тис. грн!) склав 4845 примірників.

Так, Чернігівський державний інститут економіки і управління не забирає 2828, Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя — 1411, Чернігівський механіко-технологічний технікум — 456, Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж ім. І.Франка — 150 примірників книг.

«Література для вищих навчальних закладів надходить в область за розподілом Міністерства освіти і науки України. Якщо вузу ця література не потрібна, або якщо вона надійшла в надлишковій кількості, заклад повинен звернутися до Міністерства, щоб воно перерозподілило видання. Згадані ж вузи цього не зробили. Ось і вийшло, що підручники пролежали на складі «мертвим капіталом» упродовж 4-5 років», — пояснив перший заступник начальника КРУ Сергій НІКІТЧЕНКО.

Інформація про результати ревізії направлена на ГоловКРУ і буде доведена до Кабінету Міністрів України. Крім того, про результати ревізії контрольно-ревізійне управління поінформувало прокуратуру в Чернігівські області.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


КРУ провело брифінг для чернігівських ЗМІ

10 червня Контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області провело брифінг, на якому оприлюднило результати ревізії використання бюджетних коштів на реалізацію державних і регіональних програм у сфері освіти в 2007-2009 роках та I кварталі 2010 року.

Як повідомив журналістам перший заступник начальника управління Сергій НІКІТЧЕНКО, контрольний захід встановив порушень фінансової дисципліни на загальну суму 360 тис. грн, а таких, що призвели до нецільового використання матеріальних цінностей, на 311 тис. грн.

Зокрема, ревізія використання коштів державного та обласного бюджетів на реалізацію державної та регіональної програм ,,Шкільний автобус” встановила факт нецільового використання автотранспортного засобу вартістю 250 тис. грн. А ревізією використання коштів державного бюджету на реалізацію державної програми «Інформатизація і комп’ютеризація загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості» встановлено, що не за цільовим призначенням використовувалося комп’ютерне обладнання загальною вартістю 61 тис. грн.

Як додав до сказаного Сергій Нікітченко, про результати ревізії контрольно-ревізійне управління поінформувало прокуратуру Чернігівської області.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


Незаконні премії, надбавки і… водії на «розширеній зоні обслуговування»

У Чернігівському державному технологічному університеті ревізори виявили фінансових порушень майже на 1 мільйон гривень

Ревізія фінансово-господарської діяльності Чернігівського державного технологічного університету за період з 1.10.2008 по 28.02.2010 встановила порушень фінансової дисципліни на суму, що перевищила 953 тис. грн.

Причому, як повідомив заступник начальника відділу інспектування у сфері освіти і науки Леонід ВИСОЦЬКИЙ, порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, виявлено на 860 тис. грн.

Зокрема, це порушення, пов’язані з виплатою доплат і надбавок до окладів працівникам, не передбачених діючим законодавством. Загальна сума використаних таким чином коштів спеціального фонду університету склала 573 тис. грн. Квартальні премії членам ректорату в розмірі 3-х посадових окладів виплачувалися без врахування фактично відпрацьованого часу (у тому числі і за час перебування працівників у відпустках і за час тимчасової непрацездатності).

Внаслідок цього незаконно використано 32 тис. грн спеціального фонду.

Але найбільше вразив ревізорів «науковий» підхід до оплати праці водіїв закладу. Із спецфонду університету їм робили доплати у розмірах 47-50% до посадових окладів за… розширення зони обслуговування. Тобто за обслуговування двох автомобілів.

«Оскільки за специфікою роботи водії не можуть працювати на двох автомобілях одночасно, доплати на загальну суму 30 тис. грн. їм були виплачені з порушенням законодавства», — пояснив Леонід Висоцький.

Крім того, за його словами, ревізія встановила фінансові порушення при надходженні коштів на рахунок університету із «студентських рахунків», відкритих у ВАТ «Демарк».

Як наслідок, складено 4 протоколи про адміністративні правопорушення за ст.164-2 КУпАП. Контрольно-ревізійне управління надіслало університету обов’язкові вимоги щодо усунення порушень та ініціювало застосування до нього фінансової санкції у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами. Матеріали ревізії передані до прокуратури в Чернігівській області.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


Ремонт пам’ятника загиблим воїнам зробили… на папері

З таким фактом зіткнулися спеціалісти КРУ при плановій ревізії однієї з селищних рад Срібнянського району.

Як свідчили документи, в грудні 2009 року за рахунок субвенції з обласного бюджету (отриманої, до речі, ще у вересні!) прилуцька приватна структура здійснила у с. Н. капітальний ремонт пам`ятника воїнам, загиблим у Великій Вітчизняній війні. За це згідно з кошторисом ремонту, договором підряду та актом приймання виконаних підрядних робіт селищна рада перерахувала фірмі 20 тисяч гривень.

«Усі документи були в наявності, і зауважень не викликали. Здивував час проведення ремонту. Адже всі пам`ятають, якою морозною і сніжною була минула зима. Тож ревізори вирішили на власні очі побачити результат робіт, проведених за таких погодних умов…Проте жодних слідів диво-ремонту не виявили! Тобто, гроші були перераховані за фактично не виконані роботи», — розповіла начальник міжрайонного контрольно-ревізійного відділу в Срібнянському районі Ірина Мартинюк.

Цікаво, що, пояснюючи причину цього фінансового порушення, голова селищної ради послалася на недосконале знання чинного законодавства.

За матеріалами ревізії порушена кримінальна справа.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області


На двох роботах — в один і той же час!

На дивний факт натрапили ревізори при ревізії в Носівському територіальному центрі соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян за 2007 — 2009 роки.

З’ясувалося, що троє працівників ЦРЛ в один і той же час примудрялися перебувати за основним місцем роботи і на роботі за сумісництвом! В усякому разі графіки їхньої роботи в лікарні і в Терцентрі співпадали. Внаслідок цього за два роки Терцентру було завдано матеріальної шкоди на 27,5 тис. грн.

13 тис. грн. матеріальних збитків Терцентр зазнав через незаконно нараховану і виплачену зарплату за сумісництвом двом завгоспам.

А неслужбові телефонні переговори з м. Новопсковим (Росія) коштували бюджетній установі ще 380 гривень.

Загалом же ревізія виявила в Носівському терцентрі втрат фінансових і матеріальних ресурсів, допущених внаслідок порушень законодавства, на 43 тис. грн.

Людмила ОВОД,
начальник контрольно-ревізійного відділу в Носівському районі


21.04.2010

За державні акти сплатили… двічі

З таким фактом зіткнулися спеціалісти КРУ в Чернігівській області в ході зустрічної звірки у відділі Держкомзему в Новгород-Сіверському районі.

Перевіряючи законність здійснення заходів з безоплатного оформлення та видачі громадянам державних актів на право власності на земельні ділянки, ревізори з’ясували, що за реєстрацію 235 актів була внесена подвійна оплата.

Спочатку згідно з договорами, укладеними з ПП «Елітзем», за них заплатили самі громадяни… А після набуття чинності постанови КМУ від 05.08.2009 року №844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році» відділ Держкомзему уклав договори на проведення державної реєстації цих же актів з Чернігівською регіональною філією ДП «Центр державного земельного кадастру». Але вже за рахунок бюджетних коштів.

«І хоча ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності підприємств, установ і організацій, що належать до сфери управління Державного комітету України із земельних ресурсів, ще тривають, згадане та інші встановлені порушення свідчать, що із використанням коштів Стабілізаційного фонду для здійснення заходів з безоплатного оформлення та видачі громадянам державних актів далеко не все гаразд», — зазначила заступник начальника Контрольно-ревізійного управління Світлана ШАШ.

Принагідно Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області нагадує, що про факти використання бюджетних коштів не за призначенням громадяни можуть повідомляти на „телефон довіри” КРУ за номером 4-12-74, який працює щодня, крім вихідних і святкових днів, з 9.00 до 18.00 (у п’ятницю — до 16.45).

Прес-служба КРУ в Чернігівській області



Прийдіть до нас на ревізію!

Працівників трьох сільрад Срібнянського району неабияк порадували результати ревізій КРУ: їм зробили суттєві донарахування до зарплати.

При плановій ревізії у Савинській сільраді ревізори виявили, що голові сільської ради та секретарю не виплачувалася надбавка до посадових окладів, яка передбачалася законодавством до 1 червня 2009 року і яка була встановлена відповідним рішенням сесії сільської ради. Тому за підсумками ревізії їм донарахували заробітної плати на загальну суму 6,7 тисячі гривень. Крім того, у зв’язку з тим, що сільський голова вже досяг пенсійного віку, тепер на підставі нової довідки про розмір заробітної плати йому зробили перерахунок пенсії у бік збільшення.

Аналогічні порушення щодо невиплати надбавок ревізори встановили в Олексинській та Дігтярівській сільрадах. Ось тільки там, крім сільського голови та секретаря, надбавку до посадових окладів не отримували спеціалісти-землевпорядники та самі головні бухгалтери. За результатами ревізій працівникам цих сільрад доплатили відповідно 7,2 і 7,6 тисячі гривень.

Новини, як відомо, поширюються швидко. Тому інформація про те, що в третій поспіль сільраді після ревізії перераховується зарплата в бік збільшення, стала відома вже всім працівникам органів місцевого самоврядування.

Тож, незважаючи на те, що в актах ревізій об’єктивно фіксуються й інші факти фінансових порушень, все частіше на адресу працівників КРУ лунає таке певною мірою парадоксальне, але приємне звернення: «Прийдіть до нас, будь ласка, на ревізію!».

Ірина Мартинюк,
начальник міжрайонного контрольно-ревізійного
відділу в Срібнянському районі


До КРУ повернувся керувати Юрій Євдокімов

30 березня до виконання обов’язків начальника контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області приступив Юрій ЄВДОКІМОВ, який вже обіймав цю посаду з жовтня 2007 року по липень 2008 року.

З наказом ГоловКРУ про поновлення Юрія Івановича Євдокімова на посаді з 22.07.2008 відповідно до виконавчих листів по адміністративній справі Луганського окружного адміністративного суду від 26 березня 2010 року колектив КРУ ознайомив голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир ХОМЕНКО.

Прес-служба КРУ в Чернігівській області



Будівельники «накрутили» 51 тисячу на онкодиспансері

При ремонті гематологічного відділення Чернігівського обласного онкологічного диспансера будівельні фірми завищили вартість виконаних робіт на 51 тисячу гривень.

Цей факт було встановлено в ході ревізії фінансово-господарської діяльності КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер» за 2007— 2009 роки.

Зокрема, як повідомила начальник відділу контролю у сфері соціального захисту населення КРУ в Чернігівській області Світлана Лук’яненко, у 2007 році онкодиспансер уклав договори підряду з ТОВ «Будсервіс-2» та «Альянс-Імперія-Інвест» на капітальний ремонт гематологічного відділення. Згідно з актами, вартість проведених робіт становила 559 тисяч гривень. Проте контрольні обміри, здійснені ревізорами за участі представників підрядних організацій, показали, що фактично вартість та обсяги виконаних робіт були завищені на загальну суму 51,6 тисячі гривень.

«Для лікарняного закладу це немалі кошти! — зазначила Світлана Лук’яненко. — На виконання вимог КРУ будівельні фірми погодилися відшкодувати їх, виконавши додаткові ремонтні роботи на цю суму».

Наразі ТОВ «Будсервіс-2» вже погасило свій борг перед диспансером на 21,6 тис. грн. Щодо ТОВ «Альянс-Імперія-Інвест», то воно зобов’язалося відпрацювати «накручені» 30 тисяч у квітні-травні цього року.

Прес-служба КРУ в Чернігівські області



Дитя, з яким треба розстатися!

Майно ДП «Готель «Слов’янський» вартістю 110 мільйонів гривень на балансі підприємства… не значилося

З таким фактом зіткнулися ревізори Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області при ревізії фінансово-господарської діяльності Державного підприємства «Готель «Слов’янський» (м. Новгород-Сіверський) за 2007 — 2009 рр.

З’ясувалося, що вартість майна красеня-готелю і через 5 років з часу введення його в експлуатацію перебувала на балансі Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації.

На ситуацію навіть не вплинуло розпорядження Чернігівської ОДА від 20.06.2008 № 223, за яким Управління капбудівництва зобов’язано було передати на баланс ДП «Готель «Слов’янський» майно на суму 109,7 млн грн.

У результаті підприємство є, проте майна на його балансі… немає. А це тягне за собою цілу низку проблем, пов’язаних з обліком фінансово-господарських операцій, результатів роботи тощо.

Приміром, ревізори встановили факт надання послуг за цінами нижчими від фактичної собівартості на суму 694 тис. грн. Без застування процедури закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти (алкогольних напоїв, продуктів харчування, господарських товарів) готель провів витрат на 761 тис. грн. Під час проведення інвентаризації виявлено пошкоджених основних засобів та матеріальних цінностей на 666 тис. грн. Та жодної відповідальності за це майно працівники готелю не несуть. Адже на обліку підприємства воно ніколи не рахувалося!

Про результати ревізії КРУ поінформувало Чернігівську обласну державну адміністрацію та прокуратуру Чернігівської області.

Віктор Калгін,
заступник начальника КРУ в Чернігівській області


Феміда відмовила Укртелекому в позові до КРУ. Остаточно

Вищий Адміністративний суд України відмовив ВАТ «Укртелеком» у позові до КРУ в Чернігівській області.

Про це повідомив заступник начальника контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області Віктор КАЛГІН.

За його словами, ціна протистояння між КРУ та ВАТ «Укртелеком» дорівнювала 2,6 мільйона гривень.

Саме таку суму недоотримала держава внаслідок продажу іменних акцій ВАТ через іменні рахунки акціонерів керівного складу Чернігівської філії «Укртелекому» Товариству з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональна фінансова компанія» за пільговими цінами.

Факт незаконної реалізації цінних паперів встановила ревізія окремих питань фінансово-господарської діяльності філії за період 2001 — 2003 рр., яку за порушеною СУ УМВС України в Чернігівській області кримінальною справою провели спеціалісти КРУ. Проте ВАТ «Укртелеком» оскаржило акт ревізії по суті в судовому порядку, наполягаючи визнати його таким, що не відповідає дійсності.

«Справа була розглянута в двох судових інстанціях. І не на користь держави. Але 10 лютого 2010 року Вищий Адміністративний суд України задовольнив касаційну скаргу КРУ, скасувавши постанову господарського суду м. Києва від 18.04.2007 та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 27.08.2008, і відмовив ВАТ «Укртелеком» у позові до КРУ. Постанова набрала законної сили з моменту проголошення і не може бути оскарженою», — сказав Віктор Калгін.

При цьому він висловив сподівання, що правоохоронні органи в подальшому дадуть оцінку діям окремих посадових осіб ВАТ «Укртелеком», які чинили всупереч інтересам держави на користь третіх осіб.

Любов Сакун,
головний спеціаліст з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю КРУ в Чернігівській області



КРУ: Втрачені мільйони — загублені можливості

Торік підприємства та установи Чернігівщини допустили порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на 90 млн грн.

Загалом же упродовж минулого року спеціалісти КРУ встановили фінансові порушення на 500 об’єктах контролю, в тому числі в 335 бюджетних установах і організаціях.

Про це повідомив начальник Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області Василь ШОЛОХ, підбиваючи підсумки роботи за 2009 рік на розширеному засіданні колегії КРУ.

За словами Василя Шолоха, внаслідок вжитих заходів відшкодовано втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 57 млн грн. 177 матеріалів ревізій передано до правоохоронних органів. До суду пред’явлено 43 позови щодо відшкодування винними особами втрат на суму 8 млн грн. 1142 особи притягнуті до адміністративної відповідальності за порушення фінансово-бюджетної дисципліни на загальну суму накладених адміністративних стягнень 196 тис. грн.

Любов Сакун,
головний спеціаліст з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю КРУ в Чернігівській області



Державний аудит

КП «Чернігівбудінвест»: торбинка для земельних ділянок міської громади?

Непрозора схема залучення інвесторів — як на рівні міської ради, так і на рівні комунального підприємства — звузила коло діяльності КП «Чернігівбудінвест» до виконання функції з накопичення та збереження земельних ділянок міської громади.

Це засвідчив державний фінансовий аудит комунального підприємства «Чернігівбудінвест» Чернігівської міськради за 2007 — І півріччя 2009 року, проведений фахівцями Контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області.

За висновком державних аудиторів, надання підприємству досить широких повноважень власником (міськрадою) та відсутність належного контролю за штатною дисципліною призвели до низки упущень та недоліків.

Зокрема, як з’ясувалося при дослідженні, рішеннями Чернігівської міської ради комунальному підприємству «Чернігівбудінвест» було виділено 38 земельних ділянок загальною площею 63 га, в тому числі в оренду — 22 земельні ділянки площею 27,5 га та в постійне користування — 16 ділянок площею 35,6 га. Фактів продажу або передачі в суборенду земельних ділянок не встановлено.

Але при цьому 63% земельних ділянок перебувають на обліку в КП «Чернігівбудінвест» понад три роки! В тому числі з 2004 року — 21%, з 2005 — 71% та з 2006 — 8%. Це свідчить про повільні темпи залучення інвестицій.

Неврегульованість на законодавчому рівні як державними органами, так і органами місцевого самоврядування питань, пов’язаних з відселенням при будівництві в забудованих кварталах, призводить до подовження строків і збільшення вартості будівництва та появи земельних ділянок, на яких не ведеться будівництво.

Зокрема, на даний час в Чернігові не врегульоване питання щодо правових, економічних, соціальних та організаційних засад проведення будівництва, яке потребує зносу застарілих будівель та відселення мешканців.

Так, при відселенні в 2007 році 12-ти мешканців за адресою просп. Миру, 76 інвестором ТОВ «Чернігів-Проспект» витрачено 702 тис. грн. або 58,5 тис. грн. на людину, інвестором ТОВ «Укрбудреконструкція» (м.Київ) при відселенні 14-ти мешканців за адресою вул. Шевченка, 32 сплачено компенсації 519 тис. грн. або 37 тис. грн. на людину.

Цю проблему допомогла б вирішити Програма комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду, створення якої передбачено ст. 11 Закону України від 22.12.2006 №525-V. Однак, відповідно до інформації управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради, згадана програма досі не створена.

Крім того, розбіжності між існуючим законодавством щодо питань будівництва інфраструктури та діючими нормативно-правовими актами, прийнятими Чернігівською міською радою, заважають роботі підприємства із залучення інвестицій.

За висновком державних аудиторів, наявна кількість виділених для розробки проектів відведення земельних ділянок є достатньою для залучення інвесторів. Втім, в останні роки спостерігається бажання підприємства отримати ділянки в постійне користування з метою уникнення процедури земельних торгів та продовження строків оренди. При цьому міськрада повністю задовольняє звернення КП «Чернігівбудінвест» щодо виділення землі.

За результатами дослідження аудиторська група рекомендувала Чернігівській міській раді та КП «Чернігівбудінвест» перелік заходів, необхідних для підвищення ефективності управління коштами і майном підприємства та покращення фінансових результатів діяльності, а також для приведення у відповідність до вимог чинного законодавства його обліку та звітності.

Крім того, державні аудитори дійшли висновку, що дублювання функцій управління капітального будівництва Чернігівської міськради ставить під сумнів доцільність існування КП «Чернігівбудінвест» з існуючими завданнями і повноваженнями.

Наталія Петришина,
головний державний аудитор КРУ в Чернігівській області



КРУ провело прес-конфенцію на тему «Попередні результати роботи органів ДКРС в в Чернігівській області за 2009 рік»

22 грудня КРУ в Чернігівській області провело прес-конференцію, поінформувавши представників засобів масової інформації про попередні підсумки роботи органів Державної контрольно-ревізійної служби в області за 2009 рік.

Як зазначив начальник управління Василь Шолох, результати контрольних заходів засвідчили, що в державі не відбулося головного – усвідомлення кожним розпорядником державних ресурсів необхідності дотримання фінансової дисципліни.

«Порівняно з минулим роком обсяг виявлених втрат фінансових і матеріальних ресурсів збільшився майже вдвічі і склав 89 мільйонів гривень. Тож динаміка зростання фінансових порушень не може не турбувати», — сказав Василь Шолох.

На думку доповідача, такий стан речей можна пояснити певними об’єктивними факторами — зростанням бюджету, нечіткістю норм законодавства, невідповідністю міри покарання обсягам зловживань, нечіткою персоналізацією відповідальності тощо.

Разом з тим, підкреслив начальник КРУ, внаслідок вжитих органами ДКРС області заходів з початку року було відшкодовано втрат матеріальних ресурсів, допущених внаслідок порушень законодавства на загальну суму 55 мільйонів гривень. За результатами контрольних заходів у 149 випадках призупинено бюджетні асигнування, в 279 випадках зупинено операції з бюджетними коштами та в 144 випадках зменшено бюджетних призначень розпорядникам бюджетних коштів. 162 матеріали ревізій передано до правоохоронних органів.

Співдоповідач заступник начальника управління Світлана Шаш розповіла представникам ЗМІ про результати одного з останніх контрольних заходів, проведених спеціалістами КРУ — ревізію Дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія».

Після цього керівники контрольно-ревізійного управління відповіли на запитання журналістів.



Дезкамера… для відмивання грошей

Такий оригінальний винахід вигадали фахівці Бобровицької районної санітарно-епідеміологічної станції. І тримали його в секреті, поки не нагрянули ревізори.

При ревізії фінансово-господарської діяльності СЕС серед всього іншого спеціалісти контрольно-ревізійного відділу перевірили роботу дезінфекційної камери, встановленої на вантажівці ГАЗ-52, звернувши увагу на те, що шляхові листи для виїзду цього автомобіля чомусь оформлювалися на бланках шляхових листів легковика.

Зацікавившись цим фактом, ревізори вирішили подивитися первинні документи, що підтверджували б роботу дезкамери. Проте таких документів їм пред’явити не змогли. А керівник СЕС відмовилася давати будь-яке пояснення з цього приводу.

Таємницею залишився й перелік членів бригад, що виїздили у вогнища інфекційних захворювань. Адже журналу реєстрації наказів в установі не велося. Як і спеціальних журналів, де мали фіксувати проведення дезинфекції самої дезкамери.

Але найзагадковіше в цій історії чекало ревізорів, коли вони в присутності водія та дезінструктора оглянули автомобіль. З’ясувалося, що автошини його не зношені. Пломби на вузлі приводу спідометру та коробці передач відсутні. А в дезкамері бракує стелажів для складання білизни на обробку та вологого конденсату, що підтверджувало б її роботу.

А ще ревізори дізналися, що працює камера на… дровах і дизпаливі. Та в період, що підлягав ревізії, їх не придбавали. Зате справно закуповували бензин, списуючи його на роботу дезкамери. Таким чином, упродовж 2007 — 2009 рр. було списано 2555 л бензину на 17,3 тисячі гривень.

Наразі творчість бобровицьких «кулібіних» вивчатимуть правоохоронні органи.

Геннадій МАРТИШЕВСЬКИЙ,
начальник КРВ у Бобровицькому районі



У Чернігові чиновники «проґавили» мільйон на благоустрій міста

Ревізія фінансово-господарської діяльності Управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради встановила факти недоотримання місцевим бюджетом 1,3 мільйона гривень на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктур міста в 2006 — 2007 рр.

Ця сума мала надійти до бюджету від замовників, що намірялися здійснити будівництво. І напевно надійшла б. Якби Управління архітектури, готуючи проекти рішень на надання дозволів на будівництво (а в подальшому і дозволи), не закрило очі на відсутність документів про сплату передбачених внесків на благоустрій, а Управління ЖКГ у свою чергу укладало і контролювало виконання відповідних договорів.

Таким чином, чиновники порушили вимоги рішень Чернігівської міської ради від 18.01.2005 та від 28.02.2007 про цільовий фонд розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктур міста Чернігова, і проекти рішень за відсутності договорів були підготовлені по 16 з 586 об’єктів будівництва, що свідчить про вибірковий підхід до різних забудовників.

Так, наприклад, внаслідок згаданих порушень ВАТ «Домобудівник» не сплатив до бюджету міста 876 тис. грн., а КП «Чернігівбудінвест» — 425 тис. грн.

Матеріали ревізій направлені до правоохоронних органів.

Сергій Нацик,
начальник контрольно-ревізійного відділу в м. Чернігові



6 мільйонів — не 6 копійок!

Державні аудитори піддали в сумнів ефективне використання
6 мільйонів гривень Чернігівським обласним центром зайнятості

Державний фінансовий аудит використання Державною службою зайнятості бюджетних коштів та коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття за 2007—2009 рр. засвідчив неефективне використання Чернігівським обласним центром зайнятості 6,1 млн грн., втрати коштів у сумі 2,1 млн грн. та резерви додаткових надходжень коштів у сумі 2,1 млн грн.

За висновком державних аудиторів, на ефективність використання коштів мали вплив різні фактори.

Приміром, результати дослідження засвідчили, що чимало коштів Фонду витрачається неефективно через неврегульованість нормативно-правової бази. Так, рішення про призначення одноразової допомоги на започаткування підприємницької діяльності приймається за наявності підтверджуючих документів про створення суб’єкта підприємницької діяльності. Але в подальшому особа, яка отримала допомогу, нерідко власної справи так і не відкриває. Лише у Чернігівській області по 475 особах упродовж 6 календарних місяців немає підтвердження щодо започаткування підприємницької діяльності. Механізм повернення грошей в такому разі не працює. Тому використання 2,2 млн грн., виділених ЦЗ на започаткування бізнесу, ніяк не можна вважати ефективним.

Крім того, державні аудитори дійшли висновку, що ЦЗ здійснювали перепідготовку безробітних за спеціальностями, за якими вже існував значний дефіцит вакансій. Таким чином, це знижувало їхні можливості працевлаштуватися. Всього на професійне навчання осіб, які в подальшому залишилися безробітними, було спрямовано близько 965 тис.грн. Також необхідно зазначити, що навчання почали, але не завершили 250 осіб, а це призвело до втрати ще біля 80 тис.грн.

Втрати коштів Фонду мали місце при будівництві споруди Семенівського РЦЗ внаслідок недовиконання підрядником передбачених договором будівельних робіт у встановлений термін та недостатнього контролю щодо його закінчення. Це призвело до збільшення терміну будівництва на 3 місяці та обсягу видатків на 839 тис.грн.

Також, як показав фінансовий аудит, бюджет Фонду немало потерпає від недостатнього рівня фінансової дисципліни платників страхових внесків. Результати аудиторського дослідження засвідчили, що в умовах незначного зростання загальної кількості страхувальників суттєво збільшується кількість тих, хто не сплачує страхові внески. Переважно це фінансово нестабільні підприємства. Тобто проблема не лише у несвоєчасному наповненні Фонду коштами, а й у виникненні безнадійної заборгованості. Упродовж дослідженого періоду втрати Фонду від списання безнадійних боргів склали 1,35 млн грн., а можливі втрати від списання боргів підприємств, щодо яких порушено справи про банкрутство, становлять 0,6 млн грн.

За розрахунками державних аудиторі, у разі погашення наявної недоїмки в області та заборгованості із виплати заробітної плати доходна частина Фонду може поповнитись ще на 2,1 млн грн.

Довідка. Державна служба зайнятості створена для реалізації державної політики у сфері зайнятості населення, професійної орієнтації, підготовки і перепідготовки, працевлаштування та соціальної підтримки тимчасово не працюючих громадян. Діяльність служби здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, джерелами формування якого є страхові внески страхувальників роботодавців, застрахованих осіб, суми фінансових санкцій, застосованих до платників внесків за недотримання законодавства, а також суми адміністративних штрафів, накладених на посадових осіб та громадян за такі порушення.

Микола КОСТЬ,
начальник відділу аудиту бюджетних програм та місцевих бюджетів КРУ в Чернігівській області



Журнал "Фінансовий контроль"

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ!

Передостаннє число журналу цього року виходить на початку золотої осені. Згадуючи рядки Тараса Шевченка "Ми восени такі похожі Хоч капельку на образ Божий…", мимоволі замислюєшся: а й справді, просвітла пора жовтого листя наразі підсумкова і навіть сповідальна – чи вродив твій сад золотими плодами? Особливо переймаєшся такими думками, коли береш у руки журнал, якому віддано десять років чесної праці, душі й таланту всіма, хто робив його раніше і продовжує робити нині. Все ж таки п’ятдесят книжок "Фінансового контролю" – доробок солідний і значущий. Про це свідчать численні відгуки читачів і колег зі споріднених видань.

Першими номерами другої півсотні увіходимо в наступне десятиліття історії часопису – на сімнадцятому році від створення Служби. Як показав попередній досвід, журнал удосконалюється разом зі структурою, задля якої його засновано. Тому післяювілейні будні редакції розпочалися з вивчення пропозицій аудиторського звіту, проведеного в рамках реалізації проекту Twinning "Допомога ГоловКРУ в запровадженні нової системи ДВФК".

Для керівника проекту "Журнал "Фінансовий контроль" та редакційного колективу вельми цінними стали основні висновки аудиторів: по-перше, видання читає 98 відсотків передплатників і, по-друге, читацька аудиторія не обмежується лише працівниками контрольно-ревізійної служби. Тепер часописом користуються фахівці інших фінансових та економічних галузей, здебільшого бухгалтери. Наприклад, під рубрикою "Слідами наших публікацій" оприлюднено цікавий факт: завдяки одній-єдиній публікації в нашім журналі фінансова структура виграла суд. Отже, надалі зміст будемо визначати пропорційно цільовим аудиторіям користувачів. Для цього запровадимо нові рубрики – "Аналіз галузі", "Колонка юриста", а також "Бухгалтеру на замітку", щоб збільшити кількість публікацій на допомогу бухгалтерським працівникам.

Із наступного року розпочинаємо видавати вісім номерів "Фінансового контролю". Тобто передплатник буде одержувати журнал не раз на два місяці, як тепер, а двічі на квартал. Безумовно, це сприятиме більш оперативному й поглибленому розкриттю на сторінках видання питань теорії і практики фінансового контролю, бухгалтерського обліку, узагальнення напрацьованого досвіду й перспектив розвитку державного внутрішнього фінансового контролю на найближче майбутнє.

Редакція обов’язково відреагує ще й на такі суттєві зауваги читачів. По-перше, чимало фахівців Служби пропонують переглянути вимоги до змісту матеріалів: "Нам потрібні не результати роботи ревізора, а підходи, методи та роз’яснення". Отже, спрямуємо зусилля авторів на досягнення певної гармонії форми і змісту, коли в аналітичній статті "що" і "як" сконденсовані в єдине ціле.

По-друге, багатьом читачам обридли "незрозумілі висловлювання" та "цитатники законодавства". Вони просять, щоб найскладніші поняття журнал роз’яснював "простою людською мовою". Якщо признатися щиро, то в цих побажаннях – вічна мрія кожного редактора: щоб автори про все складне писали просто! Рівень читабельності, якого досяг авторський актив, безумовно, заслуговує значно вищої планки. Над цим будемо працювати й надалі.

Ще раз звертаємо увагу як старих, так і нових друзів нашого журналу на таку поки що незвичну деталь: передплативши "Фінансовий контроль" на 2010 рік, відтоді ви будете одержувати вісім номерів часопису.

Ігор СТЕФАНЮК,
заступник Голови ГоловКРУ України,
головний редактор журналу
"Фінансовий контроль".

Журнал виходить вісім разів на рік.
Обсяг – 52 сторінки,
видається українською мовою.
Передплатний індекс 08934.
Вартість передплати на півроку – 58 грн, річний комплект – 116 грн.



КРУ дослідило стан організації відомчого контролю в Чернігівському облуправлінні лісового та мисливського господарства

Аудит організації та стану контрольно-ревізійної роботи в Чернігівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства за період з 01.01.2008 по 30.06.2009 засвідчив, що в цілому організація та проведення контрольних заходів відповідають нормативним документам, які регламентують здійснення контрольно-ревізійної роботи в системі Держкомлісгоспу України.

Проте слід зазначити, що при проведенні комплексних ревізій держлісгоспів головному питанню відомчого контролю – цільовому використанню бюджетних коштів – не приділялася належна увага.

Зокрема, в усіх актах ревізії без винятку зазначається, що нецільового використання бюджетних коштів не встановлено, навіть не зазначалися суми їх надходження та використання, тобто питання залишається не дослідженим і не має подальшої реалізації.

Також треба зауважити, що в усіх проаналізованих матеріалах, у яких описується вибірковий метод проведення ревізійних дій (ревізія касових, банківських операцій тощо) не зазначається період вибірки (за які місяці перевірено) та конкретні документи, що підлягали контролю, або будь-які інші критерії вибірки, що не уможливлює конкретизацію перевірених питань та підтвердження правильності зроблених висновків.

Крім того, в актах ревізії при перевірці питання дебіторської та кредиторської заборгованості не досліджено реальність її утворення, достовірність та причини виникнення. Перевірка зазначеного питання зведена лише до констатації сум заборгованості.

У більшості ревізійних матеріалів виявлено випадки не дослідження окремих програмних питань. У всіх актах комплексних ревізій держлісгоспів не досліджуються питання перевірки дотримання порядку складання, затвердження та виконання кошторису.

Недостатньо досліджуються та неякісно документуються в актах питання дотримання вимог законодавства у сфері державних закупівель, стану розрахункової дисципліни, обґрунтованості дебіторської та кредиторської заборгованості, оплати праці та штатної дисципліни, розрахунки з підзвітними особами.

Також дослідженням встановлено, що при викладенні порушень відсутні посилання на нормативно-правові акти та не відбиралися пояснення посадових осіб, що допустили порушення, як це передбачено нормативно-правовими актами.

Із проаналізованих матеріалів 20-ти контрольних заходів у кожному при проведенні інвентаризації виявлені в надлишку деревина готової продукції та інші матеріальні цінності, але причин виникнення лишків і винних у цьому осіб не установлено, відсутні і будь-які пояснення з цього питання, що є порушенням п.17.1 Інструкції з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Головного управління Державного казначейства України 30.10.98 №90.

Степан Марахонько,
заступник начальника відділу організаційної роботи КРУ в Чернігівській області



Вам недоплатили… Отримайте!

Після ревізії КРУ освітянам Чернігівщини донарахували належні їм 167 тисяч гривень

У 7 установах освіти*, що підпорядковуються районним державним адміністраціям та міським радам Чернігівської області, ревізори КРУ встановили фінансові порушення на загальну суму 2,4 мільйона гривень.

Тож на що «кульгає» бухгалтерія згаданих закладів освіти?

За висновком ревізорів, найчастіше фінансові порушення в цій сфері пов’язані з надмірною виплатою матеріального заохочення окремим працівникам та перерахуванням зайвих коштів підрядним організаціям за виконання ремонтних робіт. А ще — з видатками за не отримані послуги. (Люблять бухгалтери в кінці року перераховувати гроші наперед за не спожиті комунальні послуги, не показуючи при цьому дебіторської заборгованості по обліку).

Нецільове використання матеріальних і фінансових ресурсів, як показали ревізії, також не рідкість в установах освіти. Через зменшення кількості дітей вивільняється багато приміщень, які здаються в оренду. Але й тут слід було б дотримуватися «букви закону» і надавати приміщення в оренду тільки для проведення освітньої діяльності. На практиці ж ці приміщення часто-густо здають під інші установи та офіси.

А ось фінансові порушення іншого плану. При здійсненні контролю з питань оплати праці та повноти соціальних виплат спеціалісти КРУ встановили непоодинокі факти недонарахування працівникам закладів освіти значних сум.

Зокрема, «забувши» проіндексувати освітянам зарплату згідно з вимогами чинного законодавства, бухгалтери не нарахували їм 7 тис. грн.

Педагогічні працівники, що направлялися на курси підвищення кваліфікації та які відпрацювали свої години за навчальним планом, в свою чергу, недоотримали 137 тис.грн.

23,4 тис.грн. педагогам недоплатили як відшкодування витрат за медогляди, які мають оплатити роботодавці.

Крім того, 87 тис. грн. ревізори донарахували самим закладам освіти.

Тепер, після втручання КРУ, освітянам виплачують гроші, які їм належать. Ось і виходить, що ревізори мають на меті не тільки «забрати і зменшити видатки установ», а й нерідко, приводячи у відповідність до чинного законодавства всі реалії фінансового життя установи, поповнюють доходи юридичних і фізичних осіб.

*Довідка. Ревізії фінансово-господарської діяльності відділів освіти Ічнянської, Корюківської, Куликівської, Носівської, Сосницької, Чернігівської РДА та управління освіти Чернігівської міської ради здійснювалися за період 2007 — 2009 рр.

Алла МАКСАК,
начальник відділу контролю у сфері освіти
і культури КРУ в Чернігівській області



Оцініть роботу КРУ!

КРУ в Чернігівській області як учасник другого Всеукраїнського конкурсу «Приязна адміністрація» запрошує всіх бажаючих дати відповідь на запитання запропонованої анкети і оцінити його роботу.

Заповнену анкету надсилайте на адресу: 01601, м. Київ, вул. Прорізна, 15. Головне управління державної служби України або в електронному вигляді – на електронну адресу: [email protected]. АНКЕТА споживача послуг, що надає орган виконавчої влади, розміщена на сайті ГоловКРУ у рубриці "Всеукраїнський конкурс "Приязна адміністрація" за адресою
http://www.dkrs.gov.ua/kru/uk/publish/article/57591.



Один тендер — чотири переможці!

Уявіть собі ситуацію: двоє беруть участь у грі, і… обидва перемагають… «Нонсенс! Казна що», — скажете ви. І будете мати рацію. А от ревізори КРУ в Чернігівській області, перевіряючи дотримання вимог чинного законодавства при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг за рахунок бюджетних коштів у 2009 році, зіткнулися з випадком, коли в одному тендері одержали перемогу відразу четверо!

У лютому цього року Сосницький професійний аграрний ліцей провів тендер на закупівлю запчастин для автомобілів, комбайнів, тракторів та іншої сільгосптехніки на загальну суму 190 тисяч гривень.

Тендерний комітет розглянув цінові пропозиції чотирьох суб’єктів господарювання. І у межах єдиної процедури, не розподіливши предмет закупівлі на лоти, оголосив переможцями всіх учасників тендеру! В результаті замість одного договору на постачання запчастин навчальний заклад уклав чотири, а гроші поділив між усіма учасниками торгів.

У такий же спосіб аграрний ліцей вчинив і з коштами, що призначалися на продукти нафтопереробки в сумі 200 тисяч гривень. Переможцями цього тендеру стали дві фірми-учасниці.

Цікаво, що, пояснюючи причини допущених порушень, голова тендерного комітету — директор ліцею послався на знання, набуті… на курсах.

Що ж до ревізорів, то вони в своїх діях керувалися законом і наклали на керівника навчального закладу штраф за ст. 164-14 Кодексу України про адміністративні порушення. Розмір його визначить суд.

Алла МАКСАК,
начальник відділу контролю у сфері освіти
і культури КРУ в Чернігівській області



Двірник є, а двору... нема

З такою ситуацією зіткнулися спеціалісти контрольно-ревізійного відділу в Срібнянському районі при ревізії фінансово-господарської діяльності відділу освіти районної держадміністрації.

Ревізори звернули увагу на те, що до штатного розпису Будинку школярів було введено посаду двірника. І все добре, якби не одне... Виявилося, що земельної ділянки, на якій начебто в поті чола працював двірник, на балансі відділу освіти просто не було.

Керівництво районного відділу освіти довго не могло дати пояснення щодо цієї ситуації, але врешті-решт ревізори встановити, що фактично заробітну плату замість двірника отримував сторож, який охороняв… адміністративну будівлю районної ради! Воістину: «на городі бузина, а в Києві дядько»!

Всі нюанси, що змусили начальника відділу освіти прийняти таке, м`яко кажучи, нестандартне рішення, залишилися поза межами підписаного акту ревізії. Але, ревізори зафіксували, що на заробітну плату двірника упродовж двох років було використано більше 22 тисяч гривень.

Невже ці кошти виявилися зайвими для освітян району ?

Ірина МАРТИНЮК,
начальник міжрайонного КРВ в Срібнянському районі



Як «лікували» Прилуцький КХП №1 і що з цього вийшло

У ході санації на Прилуцький комбінат хлібопродуктів «повісили» неіснуючий борг і фактично пустили державне підприємство на вітер.

Такий факт встановили в ході планової ревізії Дочірнього підприємства ДАК «Хліб України» «Прилуцький КХП №1» спеціалісти контрольно-ревізійного відділу в Прилуцькому районі та м. Прилуках.

Продовживши перевірку, ревізори дізналися багато цікавого. Зокрема, з’ясувалося, що з подання ДАК «Хліб України» до Закону «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» від 07.07.1999 №847-ХІV закралися дві прикрі помилки. В ньому неправильно вказувалася адреса Прилуцького КХП №1 (вул. Дружби Народів замість пров. Залізничний, 19) і неправильно зазначався код ЄДРПОУ (5513767 замість 00952663).

«Усі підприємства зареєстровані з восьмизначними кодами, і код 5513767 комп’ютер не приймає. Фактично він не існує», — пояснив ревізорам державний реєстратор.

Як таке могло статися — внаслідок чиєїсь халатності або навмисно – невідомо. А ось на винесення ухвал Господарського суду Чернігівської області від 02.08.2007 та 13.09.2007 щодо порушення впровадження у справі про банкрутство комбінату, призначення процедури санації та продажу майна, яке рахувалося на балансі КХП №1, ці помилки вплинули однозначно. «Закон не забороняє, значить дозволяє», — кажуть у таких випадках. Нема коду — нема підприємства в Законі № 847. А отже закон не забороняє провести санацію цього підприємства з усіма наслідками, які з цього витікають.

Після ухвали суду про задоволення клопотання комісії кредиторів щодо введення процедури санації Прилуцького КХП №1 його майно в смт Ладан, Мала Дівиця, Линовиця було виставлено на аукціон через Товарну біржу «Поліська» (м. Чернігів). Його залюбки купили (чого ж не скористатися такою нагодою?) три суб’єкти господарювання — ПП «Грант», СТОВ «Батьківщина» та ТОВ «Північно-Українська Експортно-Імпортна компанія». Всього під час процедури санації підприємства було продано 459 найменувань основних засобів (складів, млинів, будівель підсобного господарства, дороговартісного обладнання). Причому 89 з них на суму 1,2 млн. грн. пішли «з молотка» за цінами, суттєво нижчими від їхньої залишкової вартості. Тож, не дивно, що зробивши такі вигідні покупки, заповзяті учасники аукціону змогли непогано заробити на них. Приміром, ТОВ «Північно-Українська Експортно-Імпортна компанія» вже через 2 місяці перепродало 25 споруд і будівель товариству «Ресурс» і «накрутило» на цій операції 92 тисячі гривень (!).

Та хоч що було, а майно, яке належало КХП №1, було продано на аукціоні, і за нього виручили 3,4 мільйона гривень. Як же цією сумою розпорядився керуючий санацією? Погасити борги — свята справа. Частину грошей перерахували окремо визначеним кредиторам. Причому державна структура (Держкомрезерв) у їхнє число чомусь не потрапила). Решту ж (2032 тис. грн.) спрямували ДАК «Хліб України». Та ось дива! Як встановила ревізія, боргу на суму 2 мільйони гривень перед Державною акціонерною компанією у Прилуцького комбінату хлібопродуктів №1 не було!

«На Прилуцький КХП №1 «повісили» заборгованість іншого дочірнього підприємства ДАК «Хліб України» — Чернівецького комбінату хлібопродуктів (де, напевне, вже не було чого продати!). А зробили це на підставі договору між ДАК «Хліб України», Прилуцьким та Чернівецьким комбінатами. Але зустрічна звірка, проведена фахівцями КРУ в Чернівецькій області, факту заборгованості Прилуцького КХП №1 не підтвердила… Не думаю, що Державна акціонерна компанія обрала вірний шлях для вирішення своїх фінансових проблем», — так прокоментувала ситуацію заступник начальна КРУ в Чернігівській області Світлана ШАШ.

Тим часом заборгованість Прилуцького КХП №1 Держкомрезерву за нестачу зерна з 335 тис. грн. (з врахуванням штрафних санкцій) зросла до 3,3 млн. грн. Цей борг на аукціоні в м. Києві перекупила фізична особа П. Сьогодні приватний підприємець в судовому порядку пред’явив претензію комбінату щодо погашення цього боргу.

А ось ще наслідки «оздоровлення» фінансово-господарської діяльності комбінату. Склади і підсобні приміщення, продані під час санації, тепер КХП №1 змушене орендувати у нових господарів, яким вони дісталися на аукціоні. Аби виконати договори на зберігання зерна, укладені з сільгосппідприємствами та фермерами.

Що чекає на комбінат, де працює 61 особа? І хто винний у ситуації, в яку потрапило державне підприємство? Матеріали ревізії КРУ передало до правоохоронних органів.

Довідка 1. Дочірнє підприємство ДАК «Прилуцький комбінат хлібопродуктів №1». Форма власності — загальнодержавна. Підпорядковане державній акціонерній компанії «Хліб України». 100% акцій належить Кабінету Міністрів України. Основні види діяльності: зберігання зерна та насіння клієнтів, оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин, виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості.

Довідка 2. Санація — система заходів, що здійснюється під час провадження по справі про банкрутство з метою запобігання визнанню боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово - господарської діяльності боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу тощо.

Любов Сакун,
головний спеціаліст з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю КРУ в Чернігівській області

Як не потрапити в пастку фінансового законодавства?

Цьому на семінарі-нараді, що відбулася 14 липня в приміщенні Чернігівського професійного ліцею побуту, директорів та головних бухгалтерів професійно-технічних закладів області навчали фахівці контрольно-ревізійного управління.

«Нагальність такого семінару засвідчили результати ревізій 13 закладів профтехосвіти, в ході яких було виявлено цілу низку фінансових порушень… Але ревізори не лише перевіряють, але й навчають бухгалтерів, аби попередити фінансові порушення в майбутньому. Тому ми і запропонували управлінню освіти і науки Чернігівської ОДА провести подібний захід», — сказав перший заступник начальника управління КРУ в Чернігівській області Сергій НІКІТЧЕНКО.

Начальник відділу контролю в сфері освіти і культури Алла МАКСАК доповіла про чималий «урожай» фінансових порушень, зібраний ревізорами в ході контрольних заходів у сфері професійно-технічної освіти в І півріччі 2009 року і детально проаналізувала найбільш типові з них. «Фінансове законодавство є, і його треба дотримуватися… Тут нічого не вдієш!», — сказала доповідач. При цьому порадила бухгалтерам «не наступати двічі на ті ж граблі» і частіше заглядати до законодавчої бази в мережі Інтернет.

Потім під час розмови «за круглим столом» учасники семінару-наради порушили проблемні питання фінансово-господарської діяльності навчальних закладів профтехосвіти та обговорили шляхи запобігання фінансових порушень у подальшому. А представники контрольно-ревізійного управління дали вичерпні відповіді на поставлені запитання.

Любов Сакун,
головний спеціаліст з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю КРУ в Чернігівській області

ПТУ продовжують наступати на ті ж граблі. Подобається?

Заклади профтехосвіти Чернігівської області в 2007—2009 роках допустили фінансових порушень на загальну суму 12,4 мільйона гривень. В тому числі порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів — на 3 мільйони. Це в 4 рази (!) перевищило втрати в порівнянні з попереднім періодом.

Такий сумний підсумок фінансово-господарської діяльності 13 професійних училищ та ліцеїв Чернігівщини, в яких проведено ревізії КРУ.

Цікаво, що за своїм характером фінансові порушення мало чим різняться від виявлених раніше. А це означає, що ні керівники, ні бухгалтери закладів профтехосвіти не зробили для себе жодних висновків з часу минулих ревізій. Тож знову наступаємо на ті ж граблі!

Типовими для більшості з перевірених закладів професійно-технічної освіти є порушення, пов’язані з нарахуванням заробітної плати та виплатою стипендіального забезпечення учням.

У Чернігівському професійному ліцеї побуту в результаті неправильного визначення середньорічного контингенту учнів потреба в бюджетних асигнуваннях на стипендії за загальним фондом кошторису завищена на 55 тис. грн., у Вищому професійному училищі — на 45 тис. грн., у Сокиринському аграрному ліцеї — на 16 тис. грн., у Ніжинському ліцеї побуту — на 21 тис. грн.

У Вищому професійному училищі в результаті допущених порушень при обчисленні середньої заробітної плати працівникам училища в 2008 році недоплатили 31 тис. грн. А, встановивши доплати за завідування кабінетами, незаконно виплатили заробітної плати в загальній сумі 3,4 тис. грн. Аналогічні порушення були допущені в Центрі професійно-технічної освіти (на 59 тис. грн.), в Сокиринському аграрному ліцеї (на 2 тис. грн.), Ніжинському ліцеї побуту (на 16 тис. грн.), Ніжинському професійному аграрному ліцеї (на 17 тис. грн).

Обрахувавши фонд заробітної плати майстрів виробничого навчання у Ніжинському ліцеї побуту, ревізори встановили, що через несвоєчасне відрахування учнів, які не відвідували заняття, в штатному розписі була завищена кількість майстрів виробничого навчання. Як наслідок, незаконні видатки із заробітної плати склали 6,4 тис. грн. А в Ніжинському аграрному ліцеї незаконні виплати майстрам виробничого навчання дорівнювали 39 тис. грн.

Факти порушень при сплаті комунальних платежів та енергоносіїв також характерні для багатьох закладів профтехосвіти.

Приміром, Чернігівський професійний ліцей побуту провів попередню оплату за неспожиті комунальні платежі в сумі 6,3 тис. грн., а Чернігівський професійний ліцей хімічної промисловості — на 96 тис. грн..

Сокиринський аграрний ліцей за рахунок свого загального фонду покрив видатків сторонніх осіб за надані комунальні послуги в сумі 7 тис. грн. Аналогічне порушення мало місце і в Ніжинському ліцеї побуту, але тут незаконні видатки становили вже 25 тис. грн.

У Ніжинському професійному аграрному ліцеї оплатили завищену вартість комунальних послуг (теплопостачання та спожитої електроенергії) і, таким чином, витратили зайвих бюджетних грошей на загальну суму 32 тис. грн.

Поширеними є факти порушень під час відчуження та списання державного майна.

Так, у Сокиринському професійному аграрному ліцеї без дозволу Міністерства освіти і науки України списали з балансу основних засобів на загальну суму 221 тис. грн. Аналогічні порушення допущені в Чернігівському професійному ліцеї побуту, де незаконно списали майна на 115 тис. грн.

А ось яскравий приклад самодіяльності, встановлений в Ніжинському професійному аграрному ліцеї. Без дозволу Міністерства та без оформлення договорів оренди керівництво ліцею віддало в оренду стороннім юридичним особам нерухомого майна на загальну суму 367 тис. грн.

За результатами ревізій спеціалісти КРУ в Чернігівські області склали 39 протоколів про адміністративну відповідальність на посадових осіб закладів професійно-технічної освіти. Керівникам навчальних закладів направлені обов’язкові вимоги щодо усунення виявлених порушень. Крім того, про результати ревізій проінформовані правоохоронні органи.

Сергій Нікітченко,
перший заступник начальник КРУ в Чернігівській області

Не провів тендер — заплати штраф!

Суд визнав законними вимоги ревізорів до керівника Ніжинсільмашу

Ніжинський міськрайонний суд розглянув матеріали контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області про притягнення до адміністративної відповідальності голови правління ВАТ «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» і визнав вимоги спеціалістів КРУ законними.

Про це повідомила начальник відділу правової роботи КРУ Ганна Кузьменко.

За її словами, в ході планового контрольного заходу фінансово-господарської діяльності ВАТ «Ніжинсільмаш» за період 2007 — 2008 рр. ревізори встановили факти порушення законодавства про тендерні закупівлі з боку голови правління згаданого товариства. Без проведення визначених законом тендерних процедур керівник підприємства здійснив за державний кошт закупівель на загальну суму понад 5 млн. гривень.

«Особливість цієї справи полягала в тому, що упродовж періоду, який підлягав ревізії, ВАТ «Ніжинсільмаш» перебувало в стані санації. Але законодавство України про тендерні закупівлі за державні кошти не містить жодних виключень стосовно таких підприємств, — зазначила Ганна Кузьменко. — Тому, дослідивши усі докази у справі, суд постановив стягнути з голови правління ВАТ штраф у сумі 5 тисяч 100 гривень у доход держави».

Любов Сакун,
головний спеціаліст з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю КРУ в Чернігівській області

БЮДЖЕТИ МІСЦЕВОГО МАСШТАБУ: втрати та резерви наповнення

30 червня контрольно-ревізійне управління в Чернігівській області провело брифінг на тему: «Бюджети місцевого масштабу: втрати та резерви наповнення», на якому оприлюднило результати контрольних заходів, проведених у І півріччі 2009 року.

Перший заступник начальника КРУ Сергій НІКІТЧЕНКО познайомив журналістів з результатами комплексних ревізій виконання місцевих бюджетів у Срібнянському, Куликівському, Носівському районах та результатами фінансового аудиту виконання місцевих бюджетів Корюківського району і навів конкретні приклади, виявлених порушень.

Так, у ході ревізії виконання місцевих бюджетів у Срібнянському районі було встановлено, що 5 сільськогосподарських підприємств (СТОВ «Батьківщина», СТОВ «Васьківці»,СВК «Удай», ТОВ «Обрій», СВК «Колос») не розрахувалися з бюджетами по сплаті прибуткового податку із заробітної плати та з доходів фізичних осіб від надання земельних паїв в оренду за 2007-2008 рр. Таким чином, бюджети недоотримали небагато-немало 2,5 мільйона гривень, в тому числі районний бюджет — 1,3 мільйона гривень.

«Зазначу, що в разі своєчасного надходження цих коштів доходна частина бюджету була б виконана. І це б забезпечило виплату зарплати всім працівникам бюджетної сфери Срібнянського району за 2008 рік», — сказав Сергій Нікітченко.

Ревізією управління агропромислового комплексу Куликівської РДА встановлено факт незаконного виділення дотацій з державного бюджету на загальну суму 909 тис. грн. підприємствам, які мали заборгованості по податках з доходів фізичних осіб та до Пенсійного фонду України понад півроку (ВАТ «Куликівський льонозавод», СВК «Колос», СТОВ «Світанок»). За матеріалами ревізії відносно посадових осіб СТОВ «Світанок» порушена кримінальна справа за фактом службової підробки документів директором та головним бухгалтером. Збитки відшкодовані в ході слідства. Справа передана до суду. Відносно посадових осіб ВАТ «Куликівський льонозавод» також порушена кримінальна справа, і зараз прокуратура району проводить досудове слідство.

У жовтні-листопаді 2008 року Куликівська центральна районна лікарня уклала договір підряду з ТОВ «ТРЦ Трейд Марк» з капітального ремонту покрівлі на 94 тис. грн. та з капітального ремонту приміщень дитячого відділення на 250 тис. грн. У ході ревізії було встановлено, що фактично роботи виконані тільки частково і, таким чином, 188 тис. грн. бюджетних грошей сплачено безпідставно.

Всього ж у ході комплексної ревізії виконання бюджетів Куликівського району ревізори виявили втрат фінансових і матеріальних ресурсів, допущених внаслідок порушень законодавства, всього на 1,7 мільйона гривень.

У ході ревізії місцевих бюджетів Носівського району з’ясувалося, що комунальне підприємство «Носівка-Комунальник» вже упродовж десятків років вивозить тверді і рідкі побутові відходи за територію села Жовтневого. Однак ніяких документів, які б підтверджували наявність полігону по захороненню відходів немає. Тобто земельна ділянка для організації сміттєзвалища використовується самовільно, і будь-які витрати з його утримання підприємство не проводило. Матеріали цієї ревізії направлено до правоохоронних органів.

Ревізія фінансово-господарської діяльності Носівської міськраді встановила, що в 2007 році кошти спеціального фонду міського бюджету в сумі 69 тис. грн., сформованого за рахунок надходження податку з власників транспортних засобів (які повинні використовуватися на роботи з будівництва, реконструкції та ремонт доріг), були використані не за цільовим призначенням. Фактично вони були спрямовані на оплату рахунків за обслуговування вуличного освітлення міста.

Загалом у ході ревізії місцевих бюджетів Носівського району виявлено фінансових порушень на загальну суму 12 млн. грн., в тому числі таких, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на 610 тис. грн. Крім того, внаслідок прийняття неефективних управлінських рішень втрачено ще 713 тис. грн. бюджетних коштів.

А ось ще один епізод, виявлений у ході ревізії фінансово-господарської діяльності Корюківської міської ради. Ревізори встановили, що в листопаді 2008 року в порушення Правил визначення вартості будівництва ПП «Будмайстер» завищило вартість виконаних ремонтно-будівельних робіт на об’єкті міської ради. Внаслідок цього міськрада сплатила підрядній організації зайвих бюджетних коштів у сумі 152,6 тис. грн. Про результати ревізії поінформовано прокуратуру району.

Начальник відділу контролю в сфері органів влади і оборони Валентина СЕМЕНОК розповіла представникам ЗМІ про результати державного фінансового аудиту виконання зведеного бюджету Корюківського району за 2007-2008 роки.

«Результати аудиту засвідчили, — сказала вона, — що виконання зведеного бюджету Корюківського району було недостатньо ефективним. У районі не повністю використовується наявний ресурсний потенціал наповнення бюджету: діють перспективні підприємства, є поклади корисних копалин, значні лісові ресурси, невикористаний земельний фонд. Водночас власні та закріплені доходи займали незначну частину у наповненні доходів загального фонду зведеного бюджету (28,5-29,9%), решта надходжень належить трансфертам з держбюджету у вигляді дотацій та субвенції. За розрахунками аудиторської групи загальний обсяг втрат та резервів доходів зведеного бюджету району склав 3,4 мільйона гривень, а неефективне використання бюджетних коштів допущено на загальну суму 1,9 мільйона гривень».


Любов Сакун,
головний спеціаліст з питань взаємодії зі ЗМІ
та зв’язків з громадськістю КРУ в чернігівській області

Унікальне Голубе озеро «зникло» на Чернігівщині

Унікальний водний об’єкт «Голубе озеро «Велике» площею 18 га, яке по праву вважаться перлиною Чернігівського краю, безслідно щезло… На щастя, лише в технічній документації землеустрою.

Про цей факт повідомила заступник начальника контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області Світлана ШАШ на брифінгу, де йшлося про результати планових ревізій фінансово-господарської діяльності 12 підприємств і установ, підпорядкованих Державному комітету лісового господарства України.

Насправді ж Голубе озеро і зараз виблискує своєю дивовижною блакитною прозорістю серед мальовничих лісів Ріпкинського району. (Куди тому хваленому угорському Балатону!). Колись тут розводили форель. А зараз це улюблене місце відпочинку багатьох жителів Чернігівщини.

Як пояснила журналістам Світлана Шаш, озеро входить у межі земельної ділянки Державного підприємства «Добрянське лісове господарство». Але в технічній документації із землеустрою для отримання державних актів на право користування землею, яку виготовило чернігівське ТОВ «Геоінформпроект» і яку підписали 9 (!) посадових осіб, в тому числі і директор ДП «Добрянське ЛГ», будь-яка інформація про згаданий водний об’єкт відсутня. Тобто земля є, а озера нема!

«Як і чому таке сталося судити не ревізорам, — сказала вона. — Ми лише констатували факт порушення, що потягнув за собою викривлення інформації щодо наявності водних ресурсів на території Добрянської селищної ради… До речі, керівник ДП «Добрянське лісове господарство за численні порушення, встановлені в ході ревізії, був звільнений з посади».

Доповідач навела й інші приклади, виявлених порушень. Причому найтиповіші з них — це незаконне використання та відчуження земель лісового фонду, які держава надала в користування підприємствам Держкомлісу.

Загалом, як дізналися на брифінгу представники ЗМІ, у ході ревізій підприємств, підпорядкованих Державному комітету лісового господарства, спеціалісти КРУ в Чернігівській області встановили порушень на загальну суму близько 40 млн. грн., у тому числі таких, що призвели до збитків — на 2,8 мільйона гривень. Крім того, внаслідок неефективних управлінських рішень втрачено ще 2,7 мільйона гривень.



Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода