Кабінетом Міністрів України Чернігівській обласній державній адміністрації (для Чернігівської військової адміністрації) виділено 250 000 тис. гривень на ліквідацію наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури населених пунктів в умовах воєнного стану (розпорядження від 10.04.2022 №280 р).

Розпорядженням Чернігівської обласної військової адміністрації від 13.05.2022 №178 «Про визначення замовника робіт» Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації визначено замовником робіт з виконання першочергових робіт з відновлення об’єктів незалежно від форми власності за напрямками, вказаними вищевказаним розпорядженням.

За 2022 рік Управлінням укладено 158 договорів на відновлення, з них: об’єкти теплового господарства – 3, об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства – 3, об’єкти електрогосподарства – 9, об’єкти охорони здоров’я – 11, об’єкти освіти – 20, житлові будинки багатоповерхові – 21, адміністративні будівлі – 2, житлові будинки приватні – 19, інші (невійськові) об’єкти – 3, об’єкти соціального захисту – 2, об’єкти дорожньо-транспортної інфраструктури – 65 (за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2022 №590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» (далі – Постанова) визначено чіткий перелік видатків за якими можливе здійснення оплати в умовах воєнного стану. Нормами Постанови не передбачена оплата послуг по капітальним видаткам, саме тому роботи на нижче вказаних об’єктах призупинене у зв’язку з відсутністю фінансування:

  1. Реставрація пам’ятки архітектури місцевого значення будівлі «Кінотеатр ім. Щорса» з пристосуванням під Хаб соціального партнерства та інституційного розвитку КУ «Чернігівський обласний молодіжний центр» Чернігівської обласної ради;
  2. «Реконструкція дитячого садка в с. Богданіка»;
  3. «Будівництво Григорівської ЗОШ І-ІІІ ст. на 11 класів в с. Григорівка, Бахмацького району, Чернігівської області»;
  4. «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини (на 1-2 лікаря) в с. Хоробичі Городнянського району Чернігівської області – будівництво»;
  5.  «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини (на 1-2 лікаря) в с. Гремяч Городнянського району Чернігівської області – будівництво».

За 2022 рік виконані роботи по влаштуванню тимчасових переправ з забезпеченням автомобільного сполучення через зруйновані мости на всіх 7 пошкоджених об’єктах.

Для здійснення безперебійного та безпечного руху автомобільного транспорту проводилось прибирання земляного полотна автомобільних доріг від завалів, сміття та конструкцій блок-постів, які не функціонують, облаштовувались підходи до залізничних переїздів, встановлювались дорожні знаки, наносилась дорожня розмітка на ділянках загальною протяжністю 14,69 км, відновлено основу дорожнього одягу щебенево-піщаною сумішшю в кількості 2775,5 т, ліквідована аварійна ямковість дорожнього покриття гарячою асфальтобетонною сумішшю в кількості 9962,3 т на загальній площі 83000,0 м², виконаний ямковий ремонт пневмо-струменевим методом на площі 3511 м².

Загальна протяжність автодоріг загального користування місцевого значення, на яких виконані роботи по ремонту та відновленню покриття складає 368,0 км.

ГО Активне Суспільство України