back

З початку року майже 85% пацієнтів отримали медичні препарати за програмою реімбурсації «Доступні ліки»

13-01-2021 | 12:31

Таке повідомлення розміщено на офіційному сайті Національної Служби здоров’я України. Зокрема, йдеться про те, що станом на початок 2021 року договір  із НСЗУ на відпуск препаратів за Державною програмою реімбурсації «Доступні ліки» мають 987 юридичних осіб. У рамках програми реімбурсації безоплатно або з незначною доплатою лікарські препарати проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу та ревматичних хвороб можна отримати у 8 411 аптеках і аптечних пунктах по всій країні.

Відтак НСЗУ продовжує укладати договори з аптеками. Ті аптечні заклади, що не увійшли до програми в 2021 році, мають можливість укласти новий договір з НСЗУ та відпускати ліки за програмою реімбурсації. Якщо найближча аптека з початку 2021 року не відпускає «Доступних ліків», з електронним рецептом можна звернутись до іншої аптеки, яка має договір з НСЗУ, причому незалежно від місця проживання чи місця, де лікар виписав електронний рецепт.

Так, нині залишається чинним Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, що містить 264 позиції:

- 200 препаратів передбачено для лікування серцево-судинних захворювань;

- 48 – для лікування діабету ІІ типу;

- 15 – для лікування бронхіальної астми;

- 1 – для лікування ревматичних хвороб.

У переліку 85 лікарських засобів, які є повністю безоплатними для пацієнтів:

- 62 препарати – для лікування серцево-судинних захворювань;

- 17 – для лікування діабету ІІ типу;

- 6 – для лікування бронхіальної астми.

Нагадаємо: рецепт на «Доступні ліки» – електронний. Щоб отримати ліки за цією програмою, потрібно звернутись до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить ліки і випише електронний рецепт, де буде зазначено міжнародну непатентовану назву препарату – діючу речовину. На телефон пацієнта надійде СМС з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці. Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надасть інформацію про рецепт на папері у вигляді інформаційної пам’ятки, яка міститиме номер рецепту та код підтвердження. Далі – прийти до аптеки, яка бере участь у програмі, назвати номер рецепту фармацевту та обрати потрібні ліки.

Згідно з Електронною картою аптек (сайт НСЗУ), що беруть участь у програмі реімбурсації «Доступні ліки», станом на 12 січня 2021 року на Чернігівщині налічується 181 аптечний заклад, де можна отримати відповідні лікарські препарати.

Прес-служба Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації