back

Проекти, розроблені інститутами громадянського суспільства, у 2020 році реалізовано в повному обсязі

30-12-2020 | 10:05

У 2020 році фінансову підтримку з обласного бюджету в рамках Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада» отримали п’ять громадських ініціатив. Які ідеї вдалося втілити у життя — розповіли громадські активісти 29 грудня на засіданні конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації.

У рамках реалізації проекту «Сіверщина гостинна» Новгород-Сіверською районною громадською організацією «КНЯЖИЙ ГРАД» проведено цикл просвітницьких заходів серед числа незайнятого населення Новгород-Сіверської ОТГ, Новгород-Сіверського району та представників сільських громад, що обрали туризм одним з напрямків свого стратегічного розвитку.

Результати реалізації проекту: активізація співпраці в напрямку розвитку зеленого туризму на території області та більш активної участі жителів у створенні цієї галузі шляхом поінформованості і ознайомлення з метою та завданнями програми, основними етапами по реалізації даного проекту (через залучення інтернет ресурсів та засобів масової інформації); розповсюдження роздатково-інформаційних матеріалів; вмотивування 55 працівників закладів культури Чернігівської області та 45 мешканців Новгород-Сіверської ОТГ та Новгород-Сіверського району, які стоять на обліку у районній службі зайнятості, на активізацію співпраці в напрямку розвитку сільського туризму на Чернігово-Сіверщині шляхом проведення семінару «Розвиток сільського та зеленого туризму на Чернігово-Сіверщині: перспективи, успішні кейси, тенденції розвитку» та просвітницьких заходів на базі Новгород-Сіверської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості.

Проект «Наше коріння» громадської організації «Учасники антитерористичної операції Новгород-Сіверщини» був спрямований на здійснення національно-патріотичного виховання дітей; мотивацію пізнавальної діяльності здобувачів освіти та вихованців; розвиток соціальних та комунікативних компетентностей дітей; активізацію виховання ціннісного ставлення до традицій, культури та історії українського народу; підвищення інтересу і прояву патріотичних почуттів, пробудження громадянської та громадської ініціативи як нагальної вимоги і виклику сучасності; впровадження новітніх методів та форм діяльності в освітній процес.

Практичні поради з організації заходів по відновленню  історичної пам'яті краю, формування національної свідомості, виховання любові до рідної землі, шанобливого ставлення до її культури, здійснення національно-патріотичного виховання підростаючого покоління було озвучено на семінарі «Національно-патріотичне виховання учнівської молоді як невід'ємний чинник розвитку національної свідомості, громадянської активності підростаючого покоління в контексті нової української школи». У рамках його проведення організована навчальна екскурсія по історично-краєзнавчому маршруту проекту «Наше коріння», гостини у «Зеленій садибі Мишко», апітерапія, майстер-класи з лялькарства та практична частина –  дискусійна панель, обмін досвідом, поради для досягнення успішного кейсу.

 Громадська організація «ДЕСНЯСЬКА ЛІГА НАТУРАЛІСТІВ» здійснила ряд заходів для залучення місцевої громади до вирішення актуальних екологічних проблем Новгород-Сіверського району, сприяння формуванню відповідального ставлення до благоустрою рідного краю.  Заключним етапом реалізації проекту «Екоздоров’я на рідних стежинах» стало проведення обласного семінару на тему «Формування засад здорового способу життя та екологічної культури здобувачів освіти як невід’ємної частини екологічної компетентності». Його учасниками були педагогічні працівники Сосниччини, Коропщини, Менщини, Корюківщини, Бобровиччини, Новгород-Сіверщини та інших адміністративно-територіальних одиниць Чернігівської області і науковці (директор «Новгород-Сіверської лісової науково-дослідної станції» кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Жежкун А. М.; провідний фахівець з екологічної освіти Мезенського НПП Науменко Л.М., заступник начальника відділу екологічно-освітньої роботи та рекреації Подоляко Л. П., доктор біологічних наук Панченко С. М.). До заходу долучилися представники Сумщини: працівники біосферних резерватів.

Представники благодійної організації «Чернігівське відділення Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізувати одразу два проекти.

«Ярмарок громадських ініціатив» в рамках обласного форуму громадянського суспільства «Чернігівщина 2020» 24 вересня 2020 року зібрав 18 активних громадських організацій області, зокрема ГО «Альтернатива», ГО «Голос батьків», ГО «Спілка жінок Чернігівщини», ГО «МАРТ», Молодіжний інтеграційний студійний театр «МІСТ», ГО «Центр профілактики «Вибір», Ліга студентів Асоціації правників України, Лабораторія «CreativeFinlab».

Учасники презентували свої напрацювання, найкращі практики та майбутні ініціативи, обмінялися досвідом та контактами, що в подальшому сприятиме розвитку конкретних громадських ініціатив та суспільства в цілому.

Під час заходу відбулися виступи – дискусії запрошених спікерів, які ділилися з учасниками заходу своїм досвідом: про інструменти впливу на владу розповів голова Координаційної Ради БО «100% Життя» Дмитро Шерембей, про Громадський бюджет Чернігова та реалізацію ідей — Ольга Палькова-Свірчевська, про шлях від громадського активіста до депутата місцевої ради — Тетяна Романова.

Завдяки іншому проекту – «Комплекс інтерактивних занять з профілактики негативних явищ в дитячому середовищі «Школа+» розроблено та впроваджено комплекс інтерактивних занять з профілактики негативних явищ в дитячому середовищі «Школа+» в освітніх закладах області як додаткового сучасного інтерактивного інструменту навчально-виховного процесу. 80 педагогів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів області отримали комплекти матеріалів.

У рамках реалізації такої ініціативи  також проведено дві майстерні та дві онлайн-зустрічі, 30 консультацій для педагогів, додатково зроблена електронна розсилка матеріалів 70 педагогам міст Чернігів та Семенівка, смт Березна та Новгород-Сіверського району. До занять потенційно залучено 4000 дітей. Ефект від проекту є пролонгований у часі оскільки матеріали можна буде використовувати і у наступних роках та охопити ними більшу кількість дітей.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації