back

Звернення голови Чернігівської обласної державної адміністрації Анни Коваленко

31-12-2020 | 09:14

На мою адресу надійшов лист від керівників п’яти депутатських фракцій Чернігівської обласної ради. А саме: Чернігівська обласна організація Політичної партії «НАШ КРАЙ», Чернігівська обласна організація Політичної партії «ВО «Батьківщина»,  Чернігівська регіональна організація Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ», Чернігівська обласна організація Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», Чернігівська територіальна організація партії «Європейська Солідарність».

У цьому листі  представники фракції заявляють, що перше засідання Чернігівської обласної ради пройшло з порушеннями процедури припинення повноваження діючої лічильної комісії та з грубим порушенням таємниці голосування. Ці звинувачення є вкрай серйозними та можуть поставити під сумнів легітимність усіх рішень обласної ради.

Обласна рада є органом, який представляє спільні інтереси виборців. І ситуація, при якій фактично половина депутатів облради усунена від прийняття рішень, є порушенням основного демократичного принципу представництва народу в органах влади.

У цьому році ми досягли важливих успіхів у децентралізації. Та слід враховувати, що одним із вагомих ризиків децентралізації є захоплення місцевої влади олігархічними та клептократичними колами. З метою запобігання цьому ризику представникам виконавчої влади слід приділяти особливу увагу суворому дотриманню демократичних принципів в діяльності органів місцевого самоврядування.

Я вважаю, що ситуація, яка склалась у Чернігівській обласній раді, може привести до політичної кризи і як наслідок — до погіршення соціально-економічної ситуації в регіоні.

Я запрошую тих депутатів, які відповідальні перед своїми виборцями до відкритого діалогу. Обласна державна адміністрація готова стати комунікативним майданчиком для вирішення питання налагодження роботи обласної ради.

Запрошую керівників фракцій обласної ради провести зустріч четвертого січня для конструктивного прозорого діалогу.