back

На Чернігівщині низький рівень забруднення атмосферного повітря

04-12-2020 | 10:57

Учора, 3 грудня, в режимі онлайн відбулося друге засідання обласної комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря. Основна тема обговорення стосувалася результатів моніторингових досліджень атмосферного повітря області та звіту про науково-дослідну роботу з оцінки фактичного стану повітря області, а також визначення джерел найбільшого антропогенного навантаження.

– Результати досліджень будуть використані при розробленні обласної програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та формуванні мережі постів спостережень за станом атмосферного повітря, – зауважила директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, заступник голови обласної комісії Катерина Сахневич.

З результатами моніторингових досліджень атмосферного повітря, проведених у 2020 році, присутніх ознайомив начальник Чернігівського обласного центру з гідрометеорології Руслан Овсєєнко.

Крім того, про заходи державного нагляду (контролю) у сфері атмосферного повітря за поточний рік розповів представник Державної екологічної інспекції у Чернігівській області.

Результати проведеної фахівцями Національного університету «Чернігівська політехніка» науково-дослідної роботи з оцінки фактичного стану повітря області та визначення джерел найбільшого антропогенного навантаження свідчать про низьке забруднення атмосферного повітря на Чернігівщині.

Так, у рамках науково-дослідної роботи проведено дослідження атмосферного повітря в 32 населених пунктах області. Зокрема, визначався вміст забруднювальних речовин, які мають найбільше розповсюдження (тверді частки, діоксид сірки, оксид вуглецю, діоксид азоту), також вміст важких металів (свинцю, кадмію, ртуті та нікелю) та бензолу.

Незначне перевищення за вмістом твердих частинок виявлено в м. Семенівка та в точці відбору поблизу м. Славутич; за вмістом оксиду вуглецю – в містах Городня і Прилуки, селищах Варва та Ріпки; за вмістом діоксиду азоту – в селі Калитянське Козелецького району.

Забруднення атмосферного повітря діоксидом сірки на всій території області було нижчим за гранично-допустимі концентрації (далі – ГДК).

За результатами досліджень вміст важких металів та бензолу в атмосферному повітрі не перевищував ГДК.

Рекомендації науковців за результатами проведених досліджень будуть також враховані під час розробки обласної програми державного моніторингу атмосферного повітря.

 

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації