back

02-01-2013 15:16


2012


12.12.2012

Підсумки роботи Громадської ради при облдержадміністрації

12 грудня 2012 року в облдержадміністрації відбулось підсумкове засідання чинного складу Громадської ради при облдержадміністрації. У роботі Громадської ради взяв участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко.

У вступному слові голова Громадської ради Світлана Пасталиця розповіла присутнім про основні напрями роботи Громадської ради упродовж 2011—2012 років, зокрема щодо проведення цілої низки заходів щодо обговорення важливих соціально-економічних та суспільно-політичних питань. Одним з результатів роботи Громадської ради стала участь у розробці обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада». Також С. Пасталиця звернула увагу на нові форми роботи, запропоновані та успішно реалізовані Громадською радою при проведенні консультацій з громадськістю щодо проектів обласних цільових програм та проектів нормативних документів. Члени Громадської ради протягом 2011—2012 років стали активними учасниками реалізації в області державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства. Обласна виконавча влада розглядає Громадську раду як ефективного партнера у вирішенні важливих для області питань та реально діючий механізм врахування громадської думки та залучення громадян до участі в управлінні державними справами.

У складі Громадської ради працювало 10 профільних комітетів, голови яких також звітували на підсумковому засіданні про зроблену за 2 роки роботу.

Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван представив на засіданні Громадської ради проект звіту щодо виконання у 2012 році обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада». Найбільш дієвим прикладом виконання Програми став конкурс проектів для громадських організацій, на виконання яких надавалась підтримка з обласного бюджету. Всього у даний час реалізується 10 проектів від 9-ти громадських організацій на загальну суму майже 50,0 тис. грн.

Звіт за підсумками виконання одного з етапів проекту «Громада і влада: партнерство, діалог і взаємодія» представив Олександр Назаренко, керівник громадської організації «Асоціація регіональних засобів масової інформації».

На завершення голова Громадської ради облдержадміністрації Світлана Пасталиця подякувала всім членам Громадської ради за ефективну роботу та активну громадянську позицію.


За повідомленням управління
з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю
  облдержадміністрації

12.12.2012

Влада та громадськість домовились
спільно вирішувати подальшу долю Ялівщини

11 грудня 2012 року з ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації у конференц-залі будинку засідань обласної ради відбувся круглий стіл «Створення регіонального ландшафтного парку „Ялівщина”».

Провела засідання голова Громадської ради при облдержадміністрації Світлана Пасталиця.

В обговоренні питання взяли участь голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів Арсен Дідур, заступник Чернігівського міського голови Олександр Сердюк, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ, громадських організацій та ЗМІ.

Виступаючі — керівник робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації по організації та проведенню громадської експертизи проекту Чернігівської міської ради «Детальний план території. Функціонально - планувальна організація лісопарку Ялівщина» Наталія Проскуріна, начальник обласної інспекції з охорони пам’яток археології та монументального мистецтва головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації Валентина Мултанен, голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Костянтин Ягодовський, член Громадської ради Тамара Петрова були одностайні щодо доцільності та нагальності створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

Дискусію викликало питання визначення меж регіонального ландшафтного парку.

Депутат обласної ради Арсен Дідур акцентував увагу на необхідності створення регіонального ландшафтного парку та основних етапах підготовки і прийняття відповідного рішення обласної ради. Адже на виконання рішення обласної ради держане управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області має до 1 травня 2013 року забезпечити розробку проекту створення ландшафтного парку «Ялівщина» в м. Чернігові.

Учасники кругового столу прийняли відповідну резолюцію. У ній, зокрема, йдеться про необхідність створення робочої групи з питань створення Регіонального ландшафтного парку Ялівщина у складі депутатів обласної, Чернігівської міської, Деснянської районної у місті Чернігові рад, представників органів виконавчої влади області, членів Громадської ради при облдержадміністрації, представників громадськості.

Учасники круглого столу також наголошували на недопустимості продовження політизації даного питання і використання проблеми Ялівщини для досягнення короткострокових політичних цілей.


За повідомленням управління
з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю
облдержадміністрації

Резолюція


За ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації 11 грудня 2012 року відбулось засідання круглого столу «Створення регіонально ландшафтного парку „Ялівщина”».

Було констатовано, що збереження Ялівщини має бути безумовним і єдиним інтересом влади та громадськості.

Учасники круглого столу вважають, що надання Ялівщині статусу регіонального ландшафтного парку забезпечить збереження розташованих на її території об’єктів історико–культурної спадщини та оптимальний режим їх використання, сприятиме збереженню її природного фонду та дозволить чернігівцям і надалі використовувати Ялівщину як місце відпочинку.

Учасники круглого столу рекомендують:

- постійній комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів Чернігівської обласної ради створити робочу групу з питань створення Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» у складі депутатів обласної, Чернігівської міської, Деснянської районної у місті Чернігові рад, представників профільних органів виконавчої влади області, членів Громадської ради при облдержадміністрації, представників громадськості;

- робочій групі розробити план заходів по створенню Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» та довести його до відома громадськості.


Учасники засідання круглого столу
«Створення регіонально ландшафтного парку „Ялівщина”»

10.12.2012

Круглий стіл «Створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина»

За ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації 11 грудня 2012 року о 15:00 год. в конференц-залі обласної ради (просп. Миру, 43) відбудеться засідання круглого столу «Створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».


За повідомленням управління
з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю
облдержадміністрації

03.12.2012

Шановні члени Громадської ради!

12 грудня 2012 року (середа) 2012 року о 16:00 год. в залі № 1 облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7) відбудеться засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

Проект
Порядок денний
засідання Громадської ради при облдержадміністрації

1. Про роботу Громадської ради у 2011—2012 роках.

Пасталиця Світлана Василівна, голова Громадської ради при облдержадміністрації

2. Про роботу комітетів Громадської ради у 2011—2012 роках.

Підгорний Олександр Віталійович, голова комітету
з питань правопорядку та правозахисту населення

Панченко Олександр Григорович, голова комітету з питань
аграрної політики та земельних відносин

Романенко Євгеній Леонідович, голова комітету з питань економіки,
регіональної, інвестиційної та інноваційної політики

Самоненко Сергій Васильович, голова комітету
з регуляторної політики та підприємництва

Чабак Людмила Анатоліївна, член комітету з питань освіти та науки,
молодіжної політики, фізичної культури та спорту

Федорова Світлана Віталіївна, голова комітету
з питань культури, туризму та духовності

Романюк Микола Михайлович, голова комітету з питань охорони здоров’я

Мойсеєнко Анжела Вячеславівна, голова комітету
з питань соціальної політики та соціального захисту

Проскуріна Наталія Павлівна, голова комітету з питань сім`ї, захисту
прав дітей, реалізації гендерної політики

Коношевич Максим Сергійович, голова комітету
з питань житлово-комунального господарства

3. Про виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада».

Подорван Андрій Федорович, начальник управління з питань
внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

4. Налагодження діалогу влади та громадськості: підсумки проекту «Громада і влада: партнерство, діалог і взаємодія».

Назаренко Олександр Васильович, голова громадської організації
«Асоціація регіональних засобів масової інформації»

03.12.2012

Шановні члени Громадської ради!

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» Управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації розробляється проект річного орієнтовного плану облдержадміністрації з проведення консультацій з громадськістю.

Просимо надати свої пропозиції до річного плану консультацій на адресу електронної пошти Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації ([email protected]) до 15 грудня 2012 року вказавши:

1. Питання, яке виноситься на обговорення;

2. Перелік заходів, які необхідно провести (наприклад, круглий стіл, громадське обговорення);

3. Орієнтовний строк проведення( дату/місяць/кварал).

Довідки за тел. 675-967 (Сапон Валентина Василівна).


Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

30.11.2012

Відбулось засідання президії Громадської ради

На черговому засіданні президії Громадської ради при облдержадміністрації, яке відбулось 28 листопада 2012 року, обговорені питання підготовки грудневого засідання Громадської ради, роботи ініціативної групи з підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради.

Визначено орієнтовні дату та час проведення засідання Громадської ради — 12 грудня 2012 року, о 16:00 та його порядок денний. Планується заслухати звіти голови Громадської ради та її заступників-голів комітетів про роботу Громадської ради у 2011-2012 роках.


Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

23.11.2012

Відбулось перше засідання ініціативної групи
з підготовки установчих зборів
з формування нового складу Громадської ради

20 листопада 2012 року відбулось перше засідання ініціативної групи з підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради при облдержадміністрації. Термін повноважень нині діючої Громадської ради — два роки і триває до 18 січня 2013 року.

Визначено дату проведення установчих зборів представників інститутів громадянського суспільства для обрання складу Громадської ради при облдержадміністрації — 16 січня 2013 року. Прийом документів від ІГС розпочнеться з 4 грудня 2012 року.

Довідково: ініціативну групу з підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради при облдержадміністрації створено рішенням Громадської ради при облдержадміністрації на засіданні 26 вересня 2012 року у складі:

1.

Пасталиця
Світлана Василівна

президент Чернігівської асоціації фармацевтичних працівників, голова Громадської ради при ОДА;

2.

Петрова
Тамара Іванівна

голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Громадський контроль», член Громадської ради при ОДА;

3.

Пущенко
Павло Михайлович

голова Чернігівської міської громадської організації «Освітній центр „Ініціатива», член Громадської ради при ОДА;

4.

Проскуріна
Наталія Павлівна

голова правління Чернігівської обласної організації Всеукраїнського жіночого народно-демократичного об’єднання «Дія», заступник голови Громадської ради при ОДА, голова комітету;

5.

Романенко
Євгеній Леонідович

начальник департаменту Чернігівської міської молодіжної громадської організації «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень», заступник голови Громадської ради при ОДА, голова комітету;

6.

Самоненко
Сергій Васильович

представник Чернігівської обласної громадської організації «Захист прав трудящих», заступник голови Громадської ради при ОДА, голова комітету;

7.

Тканко Віктор Миколайович

заступник голови облдержадміністрації;

8.

Подорван Андрій Федорович

начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації;

9.

Сапон Валентина Василівна

головний спеціаліст управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації;


Ініціативна група з підготовки установчих зборів
з формування нового складу Громадської ради
при облдержадміністрації

16.11.2012

Визначено переможців конкурсу проектів громадських організацій,
на виконання яких надаватиметься підтримка з обласного бюджету

14 листопада 2012 року відбулось засідання конкурсної комісії управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації для розгляду конкурсних пропозицій та проведення моніторингу виконання програм (реалізації проектів, заходів) громадських організацій, для виконання яких надається підтримка за рахунок коштів обласного бюджету у 2012 році.

Під час засідання, представники громадських організацій, що успішно пройшли перший етап конкурсу, публічно захищали власні конкурсні пропозиції. Члени конкурсної комісії за допомогою спеціальної індивідуальної форми оцінили кожну з пропозицій згідно таких критеріїв: очікувана результативність програми, повнота охоплення цільової аудиторії, інноваційність, використання бюджетних коштів, передбачених для фінансування програми та ін.

У результаті підрахунку балів індивідуальних оціночних форм було складено рейтинг конкурсних пропозицій після чого оголошено переможців конкурсу та суми коштів, що будуть виділені на їх реалізацію з обласного бюджету:

• Громадська організація «Академія розвитку» з проектом «Нові стандарти прозорості в державній службі України»;

• Чернігівська міська громадська організація «Сіверський інститут регіональних досліджень» з проектом «Проведення „Розумовських зустрічей“ з питань адміністративної реформи та державного управління»;

• Чернігівська міська молодіжна громадська організація «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» з проектами: «Дослідження громадської думки щодо якості комунальних послуг в м. Чернігові»; дослідженням «Що турбує чернігівську молодь?»;

• Чернігівський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Фонд сприяння демократичним виборам» з проектом «Визначення пріоритетів діяльності місцевої влади на основі вивчення суспільної думки»;

• Чернігівський обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократичний Альянс» з проектом «Моніторингове дослідження „Чернігівській громаді — якісну інформацію!“»;

• Громадська організація «Асоціація регіональних засобів масової інформації» з проектом «Громада і влада: партнерство, діалог і взаємодія»;

• Городнянська районна благодійна організація «Світло Аратти» з проектом «Школа розвитку локальних ресурсів громадських організацій Городнянського району»;

• Чернігівське міське громадське об’єднання інвалідів «Шанс» з проектом «Методична допомога щодо організації консультацій з громадськістю в органах виконавчої влади»;

• Громадська організація «Чернігівська міська асоціація „Конкордія“» з проектом «Інклюзивна програма щодо ініціювання батьками розвитку активного та безпечного дозвілля дітей та молоді в контексті реформування освітньої галузі».

Проекти реалізовуватимуться протягом листопада — грудня 2012 року.

Конкурсна комісія здійснюватиме моніторинг виконання вказаних проектів.


Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

15.11.2012

Поширення прикладів благодійництва на Чернігівщині

14 листопада 2012 року у приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації спільно з Громадською радою при облдержадміністрації було проведено круглий стіл на тему «Поширення прикладів благодійництва на Чернігівщині».

У засіданні круглого столу взяли участь представники органів влади, громадських організацій та благодійних фондів.

Начальник Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван ознайомив присутніх з історією розвитку благодійництва на Чернігівщині, також розповів про проведення конкурсу «Благодійник року» протягом останніх років та основні умови участі в ньому. Так, за час існування конкурсу участь у ньому взяли близько півтори сотні благодійників. Тільки минулого року на почесне звання благодійника року номінувалися 39 учасників, які витратили на благодійну діяльність кілька десятків мільйонів гривень.

Начальник відділу Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Ігор Слєзко ознайомив учасників засідання з окремими положеннями Податкового кодексу, які стосуються благодійної діяльності та деякими змінами до них.

Представник управління у справах сім’ї та молоді Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Шемець розповів про діяльність волонтерських організацій та напрями їх діяльності в області.

Директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Алла Кот, продовжуючи тему, ознайомила присутніх з роботою волонтерських організацій, що діють при всіх районних ЦСССДМ та наголосила на важливості їх діяльності.

Президент Чернігівської міської громадської організації «Євроклуб»; член Громадської ради при облдержадміністрації Юрій Ткач запропонував під час проведення конкурсу «Благодійник року» відзначати не тільки благодійників, а й кращих волонтерів області, для чого ввести ще одну номінацію «Волонтер року». Голова правління Чернігівської обласної організації Всеукраїнського жіночого народно-демократичного об’єднання «Дія» Наталія Проскуріна ознайомила присутніх з роботою Інтернет-порталу «Українська біржа благодійності», за допомогою якого всі бажаючі можуть долучитися до благодійництва та меценатства шляхом вибору сфери діяльності. Разом з тим, портал дає можливість відслідковувати подальше проходження допомоги та її використання. Н. Проскуріна запропонувала створити подібний ресурс на теренах Чернігівщини для кращої координації благодійної діяльності та ефективнішого використання коштів благодійників.

Підсумовуючи результати засідання «круглого» столу, начальник Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван зазначив, що всі озвучені пропозиції будуть уважно розглянуті та опрацьовані членами організаційного комітету конкурсу та знайдуть своє відображення у відповідних рішеннях.


Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю
облдержадміністрації

Рішення Громадської ради при Чернігівській
облдержадміністрації за підсумками засідання 26 вересня 2012 року

До питання: Стан та перспективи реформування та розвитку житлово-комунального господарства Чернігівської області:

1. Рекомендувати Кабінету Міністрів України в проекті державного бюджету на 2013 рік передбачити кошти на фінансування ремонтних робіт у будинках, де створено ОСББ згідно з додатком № 3 Закону України «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки».

2. Рекомендувати Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України поновити чинність Положення про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян.

Втрата чинності (згідно наказу Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16 грудня 2009 року № 396) Положення про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян, затвердженого наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 15 вересня 1992 р. № 56 із змінами та доповненнями, внесеними наказом Держжитлокомунгоспу України від 5 серпня 1994 року № 72, призвела до порушень бухгалтерської та статистичної звітності про хід приватизації державного житлового фонду. Стовідсотково приватний житловий фонд вкотре заноситься у переліки комунальної власності з метою розпродажу ліфтових переходів, сходів тощо. Кошти від оренди та розпродажу приватного майна надходять до бюджетів місцевих рад. А це кошти, що могли бути використані на фінансування ремонтних робіт у будинках.

3. Для ефективного виконання програми реформування житлово-комунального господарства рекомендувати органам місцевого самоврядування Чернігівської області передбачити кошти в місцевих бюджетах на наступний 2013 рік на:

• фінансування ремонтних робіт у будинках, де створено або планується створити ОСББ;

• на виготовлення та передачу технічної документації на будинок та технічну документацію на земельні ділянки (під будинком та прибудинкової території) ОСББ.

4. Рекомендувати Чернігівській обласній раді зазначити у програмі «Чернігівщина 2015. Спільний шлях до добробуту», що на ремонт будинків, де створено або планується створити ОСББ, залучаються кошти державного та/або місцевого бюджетів та кошти співвласників.

5. Звернутися до органів місцевого самоврядування міст Чернігова, Ніжина та Прилук з рекомендацією: для більш ефективного впровадження реформи ЖКГ та виконання програми «Чернігівщина 2015. Спільний шлях до добробуту» виділяти ОСББ у власність або постійне користування земельні ділянки під будинками та прибудинкову територію.

6. Звернутися до Громадської ради при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з пропозицією ініціювати створення робочої групи для вивчення та узагальнення пропозицій щодо захисту прав спільної сумісної та спільної часткової власності співвласників багатоквартирних будинків, включивши до неї представників громадських рад при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Генеральній прокуратурі, СБУ, МВС, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Міністерстві культури України, облдержадміністраціях. Покласти на заступника голови Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації Коношевича М.С. повноваження представляти Громадську раду при Чернігівській облдержадміністрації у робочій групі.

7. Підтримати рішення проект Громадської ради при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Про удосконалення законодавства щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку».




Голова Громадської ради
при Чернігівській облдержадміністрації
С.В.Пасталиця


04.10.2012

Протокол № 7 засідання Громадської ради при облдержадміністрації

27.09.2012

Відбулось чергове засідання Громадської ради при облдержадміністрації

Реалізація програми реформування ЖКГ та створення ОСББ, результати діяльності робочих груп, реалізація Ініціативи Кабінету Міністрів України «Партнерство „Відкритий Уряд”» — ці та інші питання розглядалися під час засідання Громадської ради при облдержадміністрації, що відбулось 26 вересня 2012 року. Участь у засіданні взяли 36 представників інститутів громадянського суспільства (загальний склад ради — 68 чол.).

Про перспективи реформування та розвитку житлово-комунального господарства, успіхи та невдачі у реалізації програми по створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) доповідали голова комітету з питань житлово-комунального господарства Максим Коношевич та в. о. начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації В’ячеслав Сальніков. Вони розповіли про успішні приклади діяльності ОСББ, наголосивши на тому, що основною перепоною створення ОСББ залишається питання вартості ремонту самих будинків та їх комунікацій. Також В’ячеслав Сальніков підбив підсумки виконання заходів щодо реформування ЖКГ в області у рамках виконання Середньострокової програми соціально-економічного розвитку Чернігівської області на 2011-2015 роки «Чернігівщина 2015. Спільний шлях до добробуту».

Присутні погодились, що однією з проблем, що перешкоджають створенню ОСББ, є недостатня поінформованість мешканців щодо самої процедури та позитивних сторін заснування ОСББ.

За результатами розгляду першого питання Громадська рада прийняла рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України в проекті державного бюджету на 2013 рік передбачити кошти на фінансування ремонтних робіт у будинках, де створено ОСББ згідно з додатком №3 Закону України «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки» та підтримати проект рішення Громадської ради при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України про удосконалення законодавства щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку.

Також під час засідання були заслухані питання про роботу робочих груп Громадської ради при облдержадміністрації.

Представник експертної групи з питань моніторингу виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» Ігор Андрійченко проінформував присутніх про результати дослідження, що було проведене робочою групою на предмет частоти оновлення інформації, кількості та наповнення рубрик, логіки навігації офіційних сайтів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в області. В результаті дослідження позитивну оцінку здобув офіційний веб-ресурс Чернігівської обласної державної адміністрації, а найбільше зауважень отримали окремі сайти райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування в області. Також члени Громадської ради отримали інформацію про результати дослідження транспортної системи м. Чернігова та Чернігівської області.

Наталія Проскуріна доповіла про результати діяльності робочої групи по організації та проведенню громадської експертизи проекту «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація території лісопарку «Ялівщина», своєрідним підсумком роботи якої стало проведення 11 вересня ц. р. засідання за «круглим столом» на тему «Ялівщина. Стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

Про виконання доручення голови облдержадміністрації за результатами зустрічі голови облдержадміністрації з президією Громадської ради (відбулось 5 липня 2012 року) доповів начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван.

Також Громадська рада своїм рішенням затвердила склад ініціативної групи з підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради при облдержадміністрації.

Останнім питанням, що розглядалось під час засідання Громадської ради при облдержадміністрації, стала інформація щодо запровадження в області Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“». Регіональний координатор громадської Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“» Наталія Надирова прокоментувала розроблений спільно з Управлінням з питань внутрішньої політики План заходів з підвищення рівня відкритості та прозорості діяльності органів виконавчої влади в області у рамках реалізації Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“».


Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

21.09.2012

Шановні члени Громадської ради!

26 вересня 2012 року (середа) 2012 року о 16:00 год. в залі № 1 облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Шевченка, 7) відбудеться засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

Проект
26 вересня 2012 року
16:00, зал № 1 облдержадміністрації

Порядок денний
засідання Громадської ради при облдержадміністрації

1. Про підсумки першого засідання Ради голів громадських рад при органах виконавчої влади.

2. Стан та перспективи реформування та розвитку житлово-комунального господарства Чернігівської області.

3. Про роботу робочих груп Громадської ради.

4. Про виконання доручення голови облдержадміністрації за результатами зустрічі голови облдержадміністрації з президією Громадської ради 5 липня 2012 року. Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2012 року № 996».

5. Щодо ініціативної групи з підготовки установчих зборів з формування нового складу Громадської ради.

6. Різне.

а) Про запровадження в області ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».


19.09.2012

Резолюція
засідання круглого столу
«Ялівщина. Стан, проблеми та шляхи їх вирішення»

підготовлена за пропозиціями представників
інститутів громадянського суспільства,
учасників круглого столу


м. Чернігів, 11 вересня 2012 року

Лісове урочище «Ялівщина» — це перлина, «зелені легені» міста Чернігова. «Ялівщина» є унікальною, як за своєю історією, так і за своїм біорізноманіттям (хоча на даний час з 480 зберігся лише 101 різновид рослин). Також на території «Ялівщини» знаходяться 8 археологічних пам’яток (древні поселення часів епохи бронзи, залізного віку та Київської Русі).

Ці переконливі факти свідчать про унікальність заповідного лісового урочища, яке повинно зберігатись як загальнонародне надбання.

Громадськість міста вважає, що урочище «Ялівщина» має екологічну, історичну, кліматичну, естетичну та рекреаційну цінність і вимагає повернення Ялівщині природо-заповідного статусу.

Учасники круглого столу «Ялівщина. Стан, проблеми та шляхи їх вирішення» рекомендують:

1. Чернігівській обласній раді:

- Залучити до складу постійної комісії Чернігівської обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів представників робочої групи по проведенню громадської експертизи проекту «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку „Ялівщина“», об’єднання громадських організацій «Нові перспективи Ялівщини» та Постійної екологічної комісії (ПЕК) з проблем Ялівщини, фахівців та науковців.

2. Чернігівській міській раді, управлінню земельних ресурсів Чернігівської міської ради та Держуправлінню охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області:

- Оперативно розглянути та оприлюднити рішення про початок визначення меж відповідно до проекту створення об’єкту природо-заповідного фонду в урочищі «Ялівщина».

- Закінчити процедуру створення об’єкту природо-заповідного фонду на всій території лісопарку (згідно Закону України «Про природно-заповідний фонд України»). У разі відмови землекористувачів та землевласників погодити визначені межі парку, Чернігівській міській раді порушити питання щодо відчуження спірних земельних ділянок з їх користування.

- Визначити та оприлюднити список землекористувачів та землевласників на території лісопарку «Ялівщина».

- Визначити прибережні захисні смуги водних об’єктів в урочищі «Ялівщина».

3. Громадській раді при Чернігівській облдержадміністрації:

- Звернутися до прокуратури м. Чернігова з проханням здійснення безпосереднього контролю за рішеннями Чернігівської міської влади про зміну статусу земель урочища «Ялівщина».

4. Головному управлінню культури, туризму та охорони культурної спадщини Чернігівської ОДА (обласна інспекція з охорони пам’яток археології, історії та монументального мистецтва):

- Підготувати облікову документацію на комплекс із 7-ми об’єктів археологічної спадщини у межах урочища «Ялівщина».

- Направити подання до Мінкультури України, підготовлену облікову документацію на комплекс об’єктів археологічної спадщини у межах урочища «Ялівщина», для занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, набуття ними відповідного статусу.


Учасники круглого столу

12.09.2012

Громадська рада при облдержадміністрації досліджує проблему Ялівщини

У лютому 2012 року Громадською радою при облдержадміністрації утворено робочу групу по організації та проведенню громадської експертизи проекту «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку Ялівщина».

Своєрідним підсумком її роботи стало проведення 11 вересня ц. р. засідання за «круглим столом» на тему «Ялівщина. Стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

Відкриваючи засідання круглого столу, заступник голови Громадської ради, Наталія Проскуріна, зазначила, що очолювана нею робоча група працювала протягом півроку. За цей час опрацьовано велику кількість документів, і тому громадськість вирішила підвести попередні підсумки та прийняти рішення — у якому напрямі рухатися далі. Вона також закликала учасників не політизувати дану тему, що вже не раз траплялось із болючими проблемами міста.

Володимир Мартиненко, член робочої групи, представник об’єднання громадських організацій «Нові перспективи „Ялівщини“», представив попередній аналіз проекту «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку Ялівщина» з точки зору відповідності його вимогам до природо-заповідного об’єкту. Він зазначив, що у проекті не враховано цілу низку екологічних норм, навів фотоприклади порушення земельного, водного та екологічного законодавства жителями суміжних з урочищем територій, власниками дачних ділянок.

Детальніше про поточний стан водних об’єктів урочища «Ялівщини» розповіла Людмила Соколовська, член робочої групи по проведенню громадської експертизи проекту. Головна теза її виступу — проблема урочища має розв’язуватись виключно у поєднанні з проблемою р. Стрижень та струмків, що впадають та живлять річку в урочищі Ялівщина.

Що стосується стану археологічних пам’яток, які знаходяться на території Ялівщини, то за словами Тетяни Січевської, представника громадської організації «Природа і людина», їх збереженню варто приділити більше уваги, ніж це передбачається проектом «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку Ялівщина».

Заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області Тетяна Дадашева запевнила, що робота по підготовці документів для надання урочищу «Ялівщина» статусу регіонально-ландшафтного парку буде проведено оперативно згідно чинного законодавства.

До обговорення долучились представники прокуратури м. Чернігова, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, обласної інспекції з охорони пам’яток археології, історії та монументального мистецтва, а також представники обласного, міського та районного депутатських корпусів.

Учасники круглого столу обговорили рішення Чернігівської міської ради від 31 серпня 2012 року «Про надання статусу регіонального ландшафтного парку лісопарку в урочищі „Ялівщина”». За словами депутата обласної ради Арсена Дідура, голови постійної комісії Чернігівської обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів, дане клопотання міської ради буде розглянуто відповідно на комісії та сесії обласної ради. Крім того, Арсен Дідур запропонував представникам робочої групи по організації та проведенню громадської експертизи проекту взяти участь у роботі постійної комісії у якості експертів.

За підсумками роботи заступник голови Громадської ради Наталія Проскуріна запропонувала прийняти за основу запропонований текст резолюції, основними пунктами якої стали рекомендації:

• залучити до роботи комісії по створенню регіонально-ландшафтного парку членів робочої групи по проведенню громадської експертизи проекту (Чернігівській обласній раді);

• оприлюднити рішення про початок визначення меж урочища до проекту створення об’єкту природо-заповідного фонду в «Ялівщині», закінчити процедуру створення об’єкту природо-заповідного фонду на території лісопарку, а також визначити прибережні захисні смуги водних об’єктів в урочищі «Ялівщина» (Чернігівській міській раді, Управлінню земельних ресурсів Чернігівської міської ради та Держуправлінню охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області).

На завершення голова Громадської ради при облдержадміністрації Світлана Пасталиця зазначила, що збереження лісопарку «Ялівчина» має бути безумовним і єдиним інтересом як обласних органів виконавчої влади, так і органів місцевого самоврядування. І вирішення даного питання лежить у площині напрацювання спільно з громадськістю основних принципів перетворення Ялівщини на регіонально-ландшафтний парк.

Громадська рада при облдержадміністрації

ОГОЛОШЕННЯ


Шановні члени Громадської ради!

За ініціативи робочої групи по організації та проведенню громадської експертизи проекту «Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку „Ялівщина“» Громадської ради при облдержадміністрації 11 вересня 2012 року о 16:00 год. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій (проспект Миру, 43), відбудеться засідання круглого столу «Ялівщина. Стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

Запрошуємо вас взяти участь у роботі круглого столу.

Також просимо по можливості підтвердити участь у засіданні за тел. 67-59-67, Максимович Володимир Сергійович, головний спеціаліст інформаційно-аналітичного відділу.


Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

30.08.2012

Круглий стіл щодо реформування галузі ЖКГ

29 серпня за ініціативи комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при облдержадміністрації відбулось засідання круглого столу на тему «Виконання програми реформування житлово-комунального господарства у контексті виконання Середньострокової програми соціально-економічного розвитку Чернігівської області на 2011-2015 роки „Чернігівщина 2015. Спільний шлях до добробуту“». Ключовим питанням заходу стало обговорення питання щодо створення та підтримки ОСББ в області, зокрема в містах Чернігові, Ніжині та Прилуках.

Представник головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Андрій Ярош поінформував присутніх про основні напрацювання щодо залучення та освоєння коштів на реалізацію обласних програм у сфері ЖКГ, а також про позитивні зміни в економічному стані підприємств житлово-комунального господарства. Також на засіданні круглого столу було оприлюднено основні статистичні дані щодо виконання планових показників по створенню ОСББ в Чернігівській області.

Крім цього, учасники засідання підбили підсумки виконання програм ЖКГ та кредитування ОСББ по місту Чернігову та обговорили плани реалізації Середньострокової програми соціально-економічного розвитку Чернігівської області на 2011-2015 роки «Чернігівщина 2015. Спільний шлях до добробуту» у сфері ЖКГ на поточний рік, а також внесли свої пропозиції щодо джерел фінансування ремонтних робіт по будинках, де вже функціонує або розпочато процес створення ОСББ.

За підсумками засідання вирішено звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією передбачити кошти в державному бюджеті на 2013 рік для матеріальної підтримки вже створених ОСББ.

Ці та інші пропозиції знайшли своє відображення у резолюції круглого столу.


Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

16.08.2012

«Стрижень» нашого минулого та майбутнього»

Ще здавна річка зображувалася народами у вигляді кола з Т-образним перехрестям та крапкою всередині.

Причому, символ річки є амбівалентним, що з одного боку відповідає як творчій, так і руйнівній силі очищення, а з іншого – означає перешкоду або небезпеку, пов'язану з водною стихією.

У низці міфологій світу, маючи сакральний зміст, ріка являє собою своєрідний «стрижень» Всесвіту, світового шляху, що пронизує верхній, середній і нижній світи.

Подивившись на символіку планети Земля , помітимо наскільки схожі символи річки та планети. Таким чином, стародавні народи ототожнювали значення річок та Землі, і цей процес був опосередкований людиною (крапка в нижній частині мал.1). Дуже символічно, якщо проаналізувати наші стосунки з оточуючим світом і, насамперед, з річками! Ми або ті, хто є важливою частиною планетарного організму і творимо планету, або крапка-вірус, що знищує той самий організм, в якому живемо, через власний егоцентризм!

З огляду на символи світової культури, подивимось на наш Чернігівський Стрижень – «стержень» розвитку міста з давніх часів. Яким був Стрижень сотні років тому і чому його назвали «стрижнем» міста?

Апелюючи до досліджень археолога О. В. Шекуна, можна стверджувати, що ця ріка відігравала велике значення для розвитку Чернігова, завдяки існуванню міста Любеч та торгівельному «Грецькому шляху», що проходив до Чернігова саме по Стрижню. Поселення «Городище Ялівщина» та «Стрижень-1», які впродовж ІХ - ХІІІ віків розташовувалися вздовж берегів річки (нині є археологічними пам’ятками) – яскраве тому підтвердження. Вони, як північні міста-побратими, стояли тут багато віків. Якщо уважно подивитись на схему археологічних пам’яток, можна побачити протиріччя сучасного стану річок Білоус і Стрижень, а також сформованих навколо них стародавніх поселень. Бачимо як перехрещуються заплави цих річок, що практично неможливо. А враховуючи те, що в давнину поселення формувались вздовж річок, можливо припустити, що верхів’я Білоуса були притоками Стрижня. Вивчивши рельєф місцевості, можна підтвердити, що такі висновки не безпідставні.

Для існування судноплавства Стрижень мав досить потужний водний ресурс у бік Дніпра

Що ж вплинуло і змінило стан колишньої градоутворюючої річки Стрижень на такий ганебний стан? Таких причин безумовно декілька.

По-перше, безжальне, неупорядковане вирубування лісів і господарська діяльність людини з використанням отруйних хімікатів; по-друге, формування північного сухопутного шляху, який відрізав основну заплаву річки, значно змінивши рельєф місцевості; по-третє, незважена меліоративна політика цієї місцевості, яка змінила та переорієнтувала водні потоки, лише заради виконання плану меліорації або осушення земель. І все це, з одночасним навантаженням (вже на малопотужну річку) нашого безкультурного, безвідповідального ставлення до Стрижня, призводить до сумних наслідків.

Таким чином «вісь, стрижень» Чернігова було перетворено в гнійну пухлину міста.

В історії наших річок ніколи не було стільки відповідальних за їх стан установ, як зараз. Тільки в нашому місті – величезні служби обласного Держуправління охорони навколишнього природного середовища та Державної екологічної інспекції, Деснянського басейнового управління водних ресурсів та місцевого управління житлово-комунального господарства, ДП «Водземпроект» та ВАТ ЧПВІ «Чернігівводпроект», санстанції, КП «Чернігівводоканал».

Що ж зроблено? Вже поглиблено і розширено витоку Стрижня. Заплановано поглибити і розширити її вище по течії. Можливо через те, що не вміщається у береги все сміття і кимось планується центральне міське відстійне озеро? Можливо, тут шукають скарби затонулих кораблів, про які колись були чутки, – невідомо.

Наївне запитання для школяра: звідки починати чистити та наводити лад у річці? Зрозуміло, з джерел! З загублених, занедбаних джерел! Тільки на території міста їх у Стрижня декілька! Один з них навіть нанесений на картах міста 70х років двадцятого століття.

На жаль, безліч служб, відповідальних за стан річок, ігнорують факти порушення законодавства. Адже в результаті активної діяльності приватних осіб, колись потужний, а зараз ледь живий струмок виходить з багатьох штучних загат, створюючи численні штучні озера, які підняли рівень ґрунтових вод, затоплюючи цим підвали та погреби садиб мешканців Олександрівки. Про які заходи по очищенню Стрижня можна говорити, коли на наших очах зникають джерела, такі потрібні для рятунку річки?!

Хто ж як не громадськість міста, може бути імунною системою, котра порятує місцеву водойму?

Кожен повинен визначитись чого він вартий: стати «вірусом» на своїй Землі чи зробити щось заради її видужання, для того щоб змінити на краще досить невтішний сценарій майбутнього?

Часу на зміну ставлення до водних ресурсів, до малих і великих річок, до навколишнього середовища, до самих себе у нас майже не залишилось!

Тому ми пропонуємо:

Провести інвентаризацію ефективності штучних каналів і джерел у верхів’ях Стрижня та Білоуса, в урочищі Ялівщина та інших.

Враховуючи всі необхідні показники, систематизувати та об’єднати штучні канали і джерела для їх направлення до річок.

Суворо дотримуватись природоохоронного законодавства та виконувати свої обов’язки перед державою і громадянами міста.

Суворо дотримуватись відповідних правил у водоохоронних зонах і прибережних смугах річок. Здійснити моніторинг управлінських рішень та відповідних законодавчих актів щодо природоохоронного законодавства.

Об’єднатися заради відродження «зеленої перлини України» – міста Чернігова.

Це і буде «стрижнем» нашого міста.


Мартиненко В.Ю., та робоча група
по організації та проведенню громадської експертизи
проекту «Детальний план території.
Функціонально-планувальна організація лісопарку „Ялівщина”»

16.08.2012

Спільна ініціатива влади та громадськості заради духовного відродження в області

На передодні святкування 21-ї річниці незалежності України 15 серпня 2012 року за ініціативи комітету з питань сім’ї, захисту прав дітей, реалізації гендерної політики та комітету з питань культури, туризму та духовності Громадської ради при облдержадміністрації відбулося засідання круглого столу на тему «Суспільні процеси та відродження духовності в області». Метою заходу стало обговорення питання щодо організації роботи в сфері культурно-духовного та патріотичного виховання в області, зокрема серед молоді.

Представники структурних підрозділів облдержадміністрації — головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини, управління освіти і науки, управління у справах сім’ї та молоді, управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю, управління у справах преси та інформації, відділу с питань фізичної культури та спорту, служби у справах дітей — розповіли про свою роботу по вказаних напрямах державної гуманітарної політики. Наведені приклади щодо реалізації загальнодержавних та локально-регіональних програм освітнього, культурно-просвітницького та спортивно-масового спрямування позитивно оцінені учасниками круглого столу.

Разом з тим, представники інститутів громадянського суспільства говорили про своєрідну кризу духовності та патріотизму у молодіжному середовищі Чернігівщини. Для подолання цих негативних явищ учасниками засідання було запропоновано низку заходів, які відображено у резолюції за підсумками засідання круглого столу.

Зокрема, учасники засідання круглого столу вважають доцільним:

- у навчальних закладах — збільшити кількість уроків, виховних годин, факультативів, семінарів, лекцій з тематики відродження духовності, традицій, сімейних цінностей, моралі та патріотизму;

- у закладах культури — збільшити кількість заходів щодо відновлення та збереження сімейних цінностей, традицій, моралі та патріотизму;

- запропонувати обласному телебаченню започаткувати програму «Час духовного розвитку»;

- започаткувати серію соціальної реклами з меседжами духовного змісту, збереження сімейних цінностей та традицій українського народу.


Управління з питань внутрішньої
політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

08.08.2012

Обговорення проекту Національної стратегії України щодо наркотиків

8 серпня 2012 року за ініціативи комітету з питань сім’ї, захисту прав дітей, реалізації гендерної політики Громадської ради при облдержадміністрації відбулося засідання круглого столу «Обговорення проекту Національної стратегії України щодо наркотиків (на період до 2020 року). Замісна терапія».

Учасники засідання — працівники управління охорони здоров’я облдержадміністрації, Чернігівського обласного наркологічного диспансеру, відділу БНОН Управління МВС України в Чернігівській області, сектору управління Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області, а також представники інститутів громадянського суспільства, які входять до складу Громадської ради при облдержадміністрації. Також до круглого столу приєдналась М. Поліщук, представник Всеукраїнської спілки громадських організацій «Рух протидії наркоманії та наркокорупції».

Присутні дійшли до висновку, що невід’ємним елементом Національної стратегії України щодо наркотиків має бути комплекс заходів, що включатиме не тільки профілактичні дії щодо попередження наркотизації суспільства, а також покращення роботи з наркозалежними у медичних та реабілітаційних закладах. Ця думка знайшла відображення у резолюції круглого столу, яка буде доопрацьована за участю громадськості, оприлюднена у ЗМІ та направлена до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України.


Управління з питань внутрішньої
політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

03.08.2012

Анонс: 8 серпня відбудеться засідання круглого столу
«Обговорення проекту Національної стратегії України щодо
наркотиків (на період до 2020 року)».

Шановні члени Громадської ради!

За ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації 8 серпня 2012 року об 11:00 год. в залі управління охорони здоров’я облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Щорса, 1-б) відбудеться засідання круглого столу ««Обговорення проекту Національної стратегії України щодо наркотиків (на період до 2020 року)».

З проектом Стратегії ви можете ознайомитись на сайті Державної служби України з контролю за наркотиками за адресою http://narko.gov.ua

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

02.08.2012

Круглий стіл «Аналіз Закону України „Про громадські об’єднання“:
чи потрібні зміни?»

1 серпня 2012 року в м. Чернігові за ініціативи Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації, Громадської ради при облдержадміністрації, за сприяння Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, представників громадських організацій було проведено круглий стіл, на якому було обговорено Закон України «Про громадські об’єднання» (вступає у дію з 1 січня наступного року).

Представники Головного управління юстиції та Державної податкової служби у Чернігівській області – Ірина Жмака і Тамара Пищур – прокоментували основні нововведення закону. Після чого лідери громадських організацій відверто висловлювали свої зауваження та пропозиції, дискутували, задавали питання, на які отримали аргументовані відповіді. При цьому більшість учасників «круглого столу» впевнені в тому, що новий закон, порівняно з попереднім, ухваленим ще в 1992-му, істотно розширює права та можливості громадських об’єднань.

Учасники круглого столу відмітили необхідність доопрацювання окремих положень Закону, зокрема, щодо визначення статусу громадських об’єднань (Законом визначено три види статусу громадських об’єднань: «дитяче», «молодіжне», «всеукраїнське»). Багато питань викликали дії громадських об’єднань після введення в дію нового закону щодо осередків громадських організацій. Також представники громадськості наголошували на необхідність внесення змін до чинного законодавства, зокрема, Податкового кодексу, позаяк нині це створює штучні бар’єри для утворення та діяльності інститутів громадянського суспільства, а податкове навантаження не стимулює розвиток громадських організацій та їх підтримку вітчизняними благодійниками.

Всі пропозиції, що були висловлені під час «круглого столу», будуть узагальнені і передані до Кабінету Міністрів України. А Уряд, як суб’єкт законодавчої ініціативи, має право звернутися до Верховної Ради України та Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства, яка працює при Президентові України.

Загалом, лідери громадських об’єднань переконані: Закон України «Про громадські об’єднання» — це вагомий крок України до європейських демократичних стандартів та стане новим вагомим поштовхом для розвитку громадянського суспільства.

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

20.07.2012

Повідомлення про громадське обговорення
питання щодо необхідності внесення змін
до Закону України «Про громадські об’єднання»

За результатами зустрічі Прем’єр-міністра України М.Азарова з головами громадських рад при центральних і місцевих органах виконавчої влади 14 червня 2012 року Кабінетом Міністрів України дане доручення органам виконавчої влади щодо проведення широкого громадського обговорення необхідності внесення змін до Закону України «Про громадські об’єднання», що вводиться в дію з 1 січня 2013 року.

Просимо до 1 серпня 2012 року надати пропозиції щодо доцільності внесення змін, проведення заходів з обговорення цього питання (круглих столів тощо) та конкретні пропозиції до Закону України.

Пропозиції направляти за адресою: 14000, м. Чернігів, просп. Миру, 21а, Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю ОДА, електронна пошта: [email protected] з поміткою «Закон про громадські об’єднання».

Контактні телефони: 67 59 67, т/факс: 67 58 77.

Текст Закону України «Про громадські об’єднання» розміщено на сайті Верховної Ради України за адресою – http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4572-vi .

Управління з
питань внутрішньої
політики та зв’язків з
громадськістю ОДА

05.07.2012

Володимир Хоменко провів зустріч з
Президією Громадської ради при облдержадміністрації

Спілкування голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка з представниками інститутів громадянського суспільства у форматі діалогу вже стало традиційним. Як відзначив під час сьогоднішньої зустрічі керівник області, такий формат дискусії допомагає спільно планувати певні заходи, які у перспективі зможуть зробити діяльність Громадської ради при облдержадміністрації ще більш ефективною.

«У цьогорічному посланні до Верховної Ради України Президент України Віктор Янукович зазначив: «Одним із основних напрямів політики нової української влади на сьогодні є розвиток і залучення громадянського суспільства до процесу вироблення та реалізації державного курсу, адже успіх реформ неможливий без громадської консолідації та широкої суспільної підтримки».

Тож наша сьогоднішня зустріч відбувається в продовження тієї роботи місцевих органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства області, яка триває вже півтора роки», - зазначив Володимир Хоменко.

Він підкреслив, що за цей час поряд з обговоренням на засіданнях – без перебільшення – доленосних для області питань, Громадська рада виступила співавтором багатьох корисних для Чернігівської громади ініціатив. Це, зокрема, рекомендації відповідного комітету Громадської ради щодо реформування сфери житлово-комунальних послуг у м. Чернігові; пропозиції до концепції реформи галузі охорони здоров’я. Вже в цьому році – ґрунтовне дослідження якості вищої освіти у ВНЗ області; ініціювання внесення конкретних змін до Податкового кодексу, що стосуються податку на землю для суб’єктів господарювання; напрацювання робочої групи з питань проведення громадської експертизи проекту організації лісопарку «Ялівщина» та інші.

Голова облдержадміністрації поінформував присутніх, що обласна влада чітко дотримується законодавства щодо доступу до публічної інформації. Працює система обліку та підготовки відповідей на всі запити, що надходять до облдержадміністрації. Так, за першу половину 2012 року надійшло 51 запит на інформацію. Усі вони опрацьовані, 48 з них задоволено.

Одночасно йде робота над практичними заходами щодо підтримки громадського сектору. Наприкінці 2011 року прийнято обласну цільову Програму підтримки розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012–2015 роки «Чернігівська громада» – і це була одна з перших програм в Україні такого формату. Даний документ містить цілий ряд корисних ініціатив, таких як фінансування проектів громадських організацій з обласного бюджету; підтримка діяльності Громадської ради; створення Ресурсного центру, вивчення громадської думки та багато іншого.

«Всі наші спільні кроки щодо підтримки громадських організацій – це практична реалізація реформаторського напрямку діяльності Президента України та Кабінету Міністрів України зі сприяння розвитку громадянського суспільства.

Даний напрям отримав новий поштовх до розвитку з прийняттям у березні цього року документу загальнонаціонального значення – Президент України підписав Указ «Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації».

Указ чітко визначає завдання органів виконавчої влади в регіонах, які мають сприяти впливу громадськості на прийняття суспільно важливих рішень, забезпечувати умови для широкого представництва інтересів громадян в органах влади та місцевого самоврядування», - наголосив Володимир Хоменко.

На виконання Стратегії державної політики щодо сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та у відповідності до обласної цільової програми «Чернігівська громада» у червні цього року підписано розпорядження голови облдержадміністрації «Про проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями, на виконання (реалізацію) яких надається фінансова підтримка з обласного бюджету». Розроблено положення про Ресурсний центр для інститутів громадянського суспільства. Після внесення відповідних змін до бюджету за підсумками 9 місяців 2012 року планується розпочати реалізацію цих двох проектів.

На офіційному сайті облдержадміністрації постійно вдосконалюється рубрика «Консультації з громадськістю».

У даний час процедуру громадського обговорення проходить проект розпорядження «Про організацію виконання завдань Стратегії державної політики сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації».

Цей документ покликаний удосконалити і конкретизувати окремі напрями співпраці органів влади та громадськості в області, на яких ще є певні недоліки.

Насамперед, планується суттєво покращити систему консультацій з громадськістю на усіх рівнях місцевих органів влади регіону. Також є необхідність у професійному навчанні державних службовців з метою удосконалення механізмів та підвищення якості проведення консультацій з громадськістю – таке навчання заплановане на вересень цього року.

Потребують усунення наявні недоліки у роботі структурних підрозділів облдержадміністрації: ще не всі управління включили до складу колегій та інших дорадчих органів представників Громадської ради; трапляються випадки формального розгляду звернень громадськості керівниками деяких служб.

Схожі проблеми у районах та містах області. Після зустрічі у грудні 2011 року з головами Громадських рад при райдержадміністраціях керівники районів отримали доручення особисто брати участь у засіданнях рад, забезпечити інформаційний супровід їх діяльності, а також зорієнтувати всіх працівників місцевих адміністрацій на ефективну співпрацю з інститутами громадянського суспільства.

«Сьогодні можна говорити і про певні результати нашої спільної роботи. За підсумками соціально-економічного розвитку у першому кварталі 2012 року Чернігівщина зайняла 9 місце серед областей у загальноукраїнському рейтингу.

Це, в першу чергу, досягнення всієї громади – місцевих органів влади, депутатського корпусу, установ та організацій, підприємців, громадських об’єднань.

Президент України, Кабінет Міністрів України і влада у регіонах чітко розуміють – будь-яке реформаторське починання приречене на невдачу, якщо його не підтримує широке коло громадськості. І як показує практика, значно розширюються можливості для успішного втілення рішень, які пройшли процедуру громадського обговорення та увібрали експертні рекомендації інститутів громадянського суспільства», - наголосив керівник області.

Основні напрямки роботи Громадської ради при облдержадміністрації у I півріччі 2012 року озвучила її голова Світлана Пасталиця.

Вона, зокрема, зазначила, що Громадська рада дієва та ініціативна, а багато піднятих на її засіданнях питань (зокрема, доступності та якості навчання, реформування медичної галузі, розвитку підприємницької діяльності тощо) мають своє продовження та подальше вирішення.

На засіданні також розглянуто питання щодо обласних заходів на виконання Указу Президента України №212/2012 від 29 березня 2012 року «Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації».

Усі вони викладені у проекті розпорядження голови облдержадміністрації, який знаходиться на обговоренні і буде підписаний найближчим часом.

Під час зустрічі з Володимиром Хоменко члени Президії Громадської ради обговорили ряд проблемних питань життєдіяльності області та висловили свої думки стосовно можливих шляхів їх вирішення.

За результатами обговорення буде підготовлено відповідне доручення голови облдержадміністрації.

На завершення керівник області підкреслив, що обласна державна адміністрація і надалі приділятиме першочергову увагу питанням ефективної комунікації з громадськістю, адже лише спільна робота органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства в області дозволить ефективно діяти у напрямку пошуку потрібних для розвитку регіону рішень.

Прес-служба облдержадміністрації

19.06.2012

ОГОЛОШЕННЯ

Засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації відбудеться в залі засідань управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації завтра, 20 червня ц. р., о 16:00.

Проводить Громадська рада при облдержадміністрації спільно з управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

25.05.2012

Розширене засідання президії Громадської ради

24 травня відбулося розширене засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації, у якому взяв участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко. Змінити формат заходу з засідання Громадської ради на розширене засідання президії змусила відсутність кворуму — на заході було присутні 30 членів Громадської ради з 68.

Заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко у своєму виступі поінформував присутніх про співпрацю Громадської ради та обласної державної адміністрації у контексті виконання Указу Президента України від 24 березня 2012 року № 212 «Про стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові завдання щодо її реалізації».

«Налагодження ефективного діалогу з інститутами громадянського суспільства —– одне з пріоритетних завдань влади як центральної, так і місцевої», – вважає заступник голови облдержадміністрації.

Серед можливих форм участі інститутів громадянського суспільства у реалізації Стратегії на регіональному рівні Віктор Тканко, зокрема, виділив такі: подання від громадськості пропозицій щодо реалізації Стратегії; безпосередня участь громадських організацій у виконанні заходів із реалізації Стратегії; здійснення моніторингу, оцінки та громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо реалізації Стратегії.

Також він відмітив, що деякі вимоги Стратегії Чернігівська облдержадміністрація вже виконала. Зокрема, в області розроблена і затверджена регіональна цільова програма сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада».

Голова Громадської ради Світлана Пасталиця проінформувала про роботу Правління та комітетів Громадської ради у березні-травні ц.р.

Член комітету Громадської ради з питань освіти та науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, президент Чернігівської міської громадської організації «Євроклуб» Юрій Ткач ознайомив присутніх з результатами проведеного анкетування та дослідження фокус-групи студентів вищих навчальних закладів Чернігівщини.

Точку зору управління освіти і науки облдержадміністрації на проблему якості вищої освіти виклав Василь Глузд, начальник відділу вищих навчальних закладів, науки та кадрової роботи.

Заслухавши та обговоривши інформацію про стан та перспективи забезпечення якості вищої освіти навчальними закладами Чернігівської області, учасники розширеного засідання президії Громадської ради рекомендували:

1. Узагальнені результати анкетування та опитування фокус-групи направити в ректорати та деканати вищих навчальних закладів області для ознайомлення та усунення виявлених проблем.

2. Рекомендувати управлінню освіти і науки облдержадміністрації, раді директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації області та раді керівників вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації області при голові облдержадміністрації провести спільну нараду, під час якої обговорити можливі шляхи вирішення виявлених проблем.

3. Рекомендувати ректоратам запровадити практику вивчення думки студентів з приводу якості вищої освіти.

4. Запропонувати органам студентського самоврядування створити робочі групи з моніторингу якості вищої освіти в своїх навчальних закладах, проводити щорічний аналіз стану та перспектив забезпечення якості вищої освіти навчальними закладами області та надавати отримані результати до управління освіти і науки облдержадміністрації.

З проектом розпорядження голови облдержадміністрації «Про організацію виконання завдань Стратегії державної політики сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації» присутніх ознайомив Андрій Подорван, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації. У червні проект документу буде розміщено на веб-сайті облдержадміністрації та розіслано членам Громадської ради.

Тамара Петрова, голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Громадський контроль» проінформувала про діяльність ініціативної групи, сформованої за підсумками круглого столу «Громадське обговорення концепції реконструкції Чернігівського Дитинця (Валу)», що відбувся 28 березня цього року в облдержадміністрації. Підняті питання викликали жваву дискусію за участю членів Громадської ради.

Громадська рада при облдержадміністрації

Шановні члени Громадської ради!

Засідання Громадської ради у зв’язку з перенесенням колегії облдержадміністрації та інших заходів переноситься на 24 травня 2012 року (четвер). Захід відбудеться о 16:00 в залі № 1 облдержадміністрації (вул. Шевченка, 7, м. Чернігів).

Проект порядку денного засідання:

1. Організація співпраці Громадської ради та облдержадміністрації в контексті Указу Президента України від 24 березня 2012 року № 212 «Про стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації».

Тканко Віктор Миколайович, заступник голови облдержадміністрації

2. Про роботу президії та комітетів Громадської ради у період між засіданнями Громадської ради з 1 березня по 23 травня 2012 року.

Пасталиця Світлана Василівна, голова Громадської ради

3. Стан та перспективи забезпечення якості вищої освіти учбовими закладами Чернігівської області.

Ткач Юрій Володимирович, президент Чернігівської міської громадської організації «Євроклуб»;

Представник управління освіти і науки облдержадміністрації

4. Концепція проекту розпорядження голови облдержадміністрації «Про організацію проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики».

Подорван Андрій Федорович, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

5. Про створення та затвердження складу робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації по вивченню питання розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Петрова Тамара Іванівна, голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Громадський контроль»

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

Шановні члени Громадської ради!

23 травня 2012 року (середа) о 16:00 в залі № 1 облдержадміністрації (вул. Шевченка, 7, м. Чернігів) відбудеться засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

Проект порядку денного засідання:

1. Про роботу президії та комітетів Громадської ради у період між засіданнями Громадської ради з 1 березня по 23 травня 2012 року.

2. Стан та перспективи забезпечення якості вищої освіти навчальними закладами Чернігівської області.

3. Концепція проекту розпорядження голови облдержадміністрації «Про організацію проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики».

4. Створення та затвердження складу робочої групи Громадської ради при облдержадміністрації по вивченню питання розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».


Громадськість проти наркоманії та алкоголізму. Від теорії до конкретних дій

26 квітня в приміщенні управління охорони здоров’я облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» «Проблема наркоманії та алкоголізму в області. Шляхи подолання проблеми». Захід організований членами Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації за сприянням Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

У своїй промові Петро Седень, головний лікар Чернігівського обласного наркологічного диспансеру, провів історичний екскурс поширення наркоманії та алкоголізму на теренах України, а також ознайомив статистичними даними на сьогодні.

Анжела Мойсеєнко, голова правління Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», поділилася досвідом протидії негативним явищам соціального середовища з боку громадського сектору. Йшлося про боротьбу з різними формами залежності за умови використання різних методів профілактичної діяльності та безпосередньої роботи з залежними людьми.

Серед виступаючих була і Наталія Надирова, президент громадської організації «Академія розвитку». Вона зачитала звернення організаторів та учасників Третього Чернігівського Міського Форуму Батьків «Морально-етичні норми поведінки, як протиставлення проблемі наркоманії серед дітей та підлітків» до батьків та влади, в якому висловлювалася стурбованість станом розвитку молодіжного середовища в нашому місті.

Досить продуктивний вийшов діалог між представниками громадськості та начальником відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Чернігівській області, Ігорем Євдокимовим. Останній поділився з проблемами, що зустрічаються в діяльності правоохоронних органів в розрізі протидії розвитку наркобізнесу на Чернігівщині, а також досить відверто відповів на питання, які ставила стурбована громадськість.

По результатам круглого столу членами Громадської ради при облдержадміністрації були підтримані звернення ІІІ Міського Форуму Батьків до Чернігівської міського виконавчого комітету та депутатського корпусу Чернігівської міської Ради та до батьків. Також голові Громадської ради Світлані Пасталиці доручено звернутися до відповідних інстанцій щодо недопущення розміщення зовнішньої реклами енергетичних напоїв біля навчальних закладів та лікувальних установ.

Варто зазначити, що з усіх винесених на розгляд учасниками круглого столу питань налагоджений конструктивний діалог влади з громадськістю, в результаті чого намічена конкретна робота. У тому числі й активізація рейдів на можливі точки збуту наркотичних речовин, в яких братимуть участь не тільки представники правоохоронних органів, але й мобільна група, представлена громадським активом.


Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

Звернення до батьків організаторів та учасників
Третього Чернігівського Міського Форуму Батьків
«Морально-етичні норми поведінки, як протиставлення
проблемі наркоманії серед дітей та підлітків»
19 квітня 2012 р.

Шановні батьки!

Ми, батьки - організатори та учасники Форуму, стурбовані станом розвитку молодіжного середовища в нашому місті. Аморальність, бездуховність, безтурботність, безвідповідальність та пагубні пристрасті до куріння тютюнових виробів, слабоалкогольних напоїв, комп'ютерних ігор та ранніх статевих зв'язків стали, нажаль, нормою поведінки певної частини школярів, підлітків та молоді.

За даними ЮНИСЕФ за останні 5 років рівень наркоманії серед молоді в Україні підвищився в 6-8 разів. Серед студентів першого курсу вищих навчальних закладів вже пробували наркотики - 13% дівчат і 26% хлопців. Притому, молодь знаходить наркотичні складові, навіть, у ліках, які продаються легально.

Також за даними ЮНІСЕФ (Дитячого фонду ООН) та результатами соціологічного дослідження в Україні: «Стан і причини здоров’я українських підлітків», було виявлено, що Україна займає перше місце у світовому рейтингу з дитячого алкоголізму. Зростання цього показника складає 5-10 % щорічно. Однак перше місце в рейтингу алкогольної переваги серед українських школярів займає пиво. Статистика пивного алкоголізму вражає: кожен п’ятий підліток п’є пиво не менше одного разу на тиждень. Про досвід вживання пива повідомили більше половини (54%) опитаних школярів. Також згідно з результатами цього дослідження 63% школярів 15-16 років мають досвід куріння, вперше спробували курити сигарети у віці до 13 років 38% опитуваних, 23% юнаків и 12% дівчат курять тютюнові вироби кожного дня; 91% - вживають алкогольні напої, 14% - вживають марихуану або гашиш.

За підсумками анкетування, проведеного в школах міста Чернігова, в якому взяло участь більше 700 учнів, виявилось, що вино, пиво, кальян підлітки вживають без остраху за своє здоров’я і своє майбутнє. Багато хто з них, спробувавши вперше у 10-12 років через допитливість, «самоствердження» серед однолітків або беручи приклад з дорослих, стають на шлях залежності та злочинності.

Попадаючи у полон фрази-міфу: «Мене та моєї сім’ї ця проблема не торкнеться» забуваємо, що:

1.Пляшка пива є еквівалентом 50 г горілки, а вино та слабоалкогольні напої містять етиловий спирт, небезпечний для здоров’я.

2.Саме слабоалкогольні напої – пиво, вино, шампанське є соціально-небезпечними, саме через них підлітки потрапляють в залежність від алкоголю.

3.За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) куріння кальяну не тільки небезпечне для здоров’я, а ще й викликає залежність та велике занепокоєння батьків, педагогів, соціальних працівників та правоохоронних органів, тому що стає одним з престижних та сучасних видів відпочинку у підлітків в кафе, нічних клубах, на дискотеках.

Пасивне ставлення до цієї проблеми населення, власників цих закладів та неналежний контроль з боку відповідальних за цю сферу органів влади надає можливості для розповсюдження наркотиків серед молоді.

Звертаємось до вас та пропонуємо:

1.Створити Міський Батьківський Комітет до якого також можуть увійти небайдужі за майбутнє дітей пересічні громадяни міста.

2.Скористатися позитивним досвідом інших міст стосовно включення до спільних рейдів, перевірок розважальних закладів та місць проведення дозвілля (кафе, дискотеки, нічні клуби) мобільної ініціативної групи (з числа представників створеного Міського Батьківського Комітету та громадських організацій) з метою виявлення та припинення фактів торгівлі або вживання наркотичних засобів чи психотропних речовин відповідно підлітками та молоддю.

3.Вдосконалювати свої знання про небезпеку для здоров’я куріння, вживання пива, вина і наркотиків, та розповідати про це дітям. І тоді вони матимуть можливість зробити свій усвідомлений вибір у житті. Звертайте увагу на: інтереси вашої дитини, коло її спілкування, де ваша дитина проводить своє дозвілля та вільний час.

4.Обмежити перебування дітей без батьків в нічний час на вулицях та в місцях нічного відпочинку, Інтернет-клубах (після 22 годин - взимку або після 23 годин - влітку).

Якщо Ви маєте активну громадянську позицію, Ви не байдужі до майбутнього дітей нашого міста та нашої держави, ми пропонуємо приєднатися до Міського Батьківського Комітету.

Звертайтеся до:

1.Чернігівського обласного відділення міжнародного фонду «Допомога сім’ям» - (093) 797-52-98, Тетяна Семенівна.

2.Чернігівської обласної громадської організації «Центр Матері» - (063) 49-10-528, Марія Степанівна.

3.Чернігівської громадської організації «Академія розвитку» - (067) 50-52-104, Наталія Гаврилівна.

Звернення
ІІІ Міського Форуму Батьків до Чернігівської міського виконавчого комітету та депутатського корпусу Чернігівської міської Ради від 19 квітня 2012 р.

Ми, батьки міста Чернігова, стурбовані станом розвитку молодіжного середовища в нашому місті. За підсумками анкетування, проведеного в школах міста, в якому взяло участь більше 700 учнів, виявилось, що вино, пиво, кальян підлітки вживають без остраху за своє здоров’я і своє майбутнє. Багато хто з них спробувавши вперше, у 10-12 років, через допитливість, «самоствердження» серед однолітків або беручи приклад з дорослих, стають на шлях залежності та злочинності. Середовище наркоманів набагато помолодшало. Є випадки розповсюдження наркотиків на дискотеках, в нічних закладах відпочинку. Розповсюдженню наркотиків сприяє пасивне ставлення населення до цієї проблеми.

Цим зверненням ми, учасники, ІІІ Форуму батьків за темою: «Морально-етичні норми поведінки як протиставлення проблемі наркоманії серед дітей та підлітків» хочемо привернути увагу влади, депутатського корпусу на проблему наркотичної залежності серед дітей та підлітків і виносимо пропозиції для прийняття рішення з боку влади стосовно даної теми:

1. Відновити вікно соціальної реклами в міському громадському транспорті з метою поінформованості населення щодо соціальних безкоштовних послуг дітям, підліткам та молоді з питань організації змістовного дозвілля, а також щодо соціальних безкоштовних послуг людям, які опинилися у складних життєвих обставинах.

2. Поширити популяризацію спортивних дворових майданчиків та дворових футбольних команд, залучаючи до цієї роботи волонтерів з числа спортсменів та активістів-батьків з метою формування та утвердження здорового способу життя, морально-духовних цінностей.

3. Активно продовжувати профілактичну роботу щодо протидії вживання наркотиків, алкоголю, курінню в школах, професійно-технічних та вищих навчальних закладах міста.

4. Посилити патрулювання вулиць міста правоохоронними органами, соціальними службами спільно з новоствореною мобільно ініціативною групою з числа батьків та небайдужих громадян щодо контролю за розпиттям пива, алкогольних напоїв та аморальної поведінки в громадських місцях підлітками та молоддю.

5. Скористатись досвідом інших міст та започаткувати включення до комісії, яка контролює заклади громадського харчування (дискотеки, кафе, бари, клуби), де підлітки можуть проводити дозвілля, членів громадських організацій та членів Міського Батьківського Комітету для проведення спільних рейдів по виявлення вживання або збуту наркотичних засобів. При виявленні таких фактів приймати згідно Закону України відповідні рішення до посадових осіб цих закладів.

6. Контролювати наявність попереджувальних знаків типу: «Ми не продаємо пива та алкогольні напої неповнолітнім», «Ми не продаємо цигарки неповнолітнім», а також цитат і висловлювань фахівців про пагубну дію куріння, алкоголю, наркотиків в закладах громадського харчування (клубах, на дискотеках, кафе, барах) та місцях роздрібної торгівлі.

7. Виділити ефірний час на місцевому телебаченні для висвітлення пагубності вживання наркотичних засобів та пропагування здорового способу життя . Запрошувати на такі передачі лікарів-наркологів, відомих людей нашого міста (спортсменів, музикантів та ін.), які ведуть здоровий спосіб життя, а також осіб, які змогли вийти з полону наркотичної залежності. Проводити показ відеороликів про шкоду паління, алкоголю, наркотиків. Започаткувати в таких передачах звернення до батьків, щодо попередження наркотичної залежності.

8. На міських інформативних електронних табло демонструвати відеоролики про шкоду наркотиків, паління, алкоголю та звернення до батьків.

9. Широке висвітлення проблеми в місцевій пресі – статті про пагубний вплив наркотиків, пропагування здорового способу життя, досвід подолання наркотичної залежності в житті окремих громадян міста, інформація про реабілітаційні центри, які мають позитивний результат в боротьбі із наркоманією.

10. Запровадити в школах проведення місячників «Морально-етичних цінностей»- доброти, чесності, милосердя, дружби, взаємодопомоги, патріотизму, справедливості, безкорисливості та ін., висвітлюючи хід таких заходів в стіннівках, на шкільному радіо, завершальних масових заходах і таке інше. Проводити під час таких заходів показ відеороликів про шкоду паління, алкоголю, наркотиків, написання шкільних творів та тему «Морально-етичні цінності», «Сімейні цінності».

11. Видання інформаційно-просвітницьких матеріалів (буклети, листівки, пам’ятки) щодо формування у дітей та молоді негативного ставлення до вживання наркотичних засобів.

12. Розглянути питання на депутатській постійній комісії з питань освіти, культури, фізичної культури і спорту, сім’ї, молоді та соціального захисту щодо запровадження в загальноосвітніх навчальних закладах міста факультативних занять або виховних годин з питань християнської етики та духовно-моральних цінностей.

13. Оприлюднити через місцеві ЗМІ звернення учасників ІІІ Форуму до влади.

14. Обговорити звернення до міської ради та звернення до батьків на черговій сесії міської ради, запросивши на неї організаторів Форуму.

15. Зняти вуличну рекламу енергетичних напоїв, оскільки вони містять етиловий спирт, шкідливий для здоров’я, особливо підлітків та молоді.


Про результати розгляду Звернення просимо повідомити за адресою:
вул. Нафтовиків, буд.7, оф.13, м. Чернігів, 14026 Максимець М.С.


З повагою, за підтримки міського управління освіти та міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Організатори та учасники ІІІ Форуму батьків -

Представники громадських організацій міста:


«Центр Матері» М.С.Максимець

«Академія розвитку» Н.Г. Надирова

Чернігівського відділення
міжнародного фонду «Допомога сім’ям»
Т.С. Демченко

Молодіжна громадська організація
«Рух «Я можу»
Т.В.Мусницька

Чернігівський Центр відновлення особистості
та перетворення суспільства
А.В. Лопатіна

Обласна Громадська організація «Дія» Н.П.Проскуріна

Обласна громадська організація
«Тверезий Чернігів»
М.С.Ещенко


Анонс: 26 квітня відбудеться засідання круглого столу «Проблема наркоманії та алкоголізму в області. Шляхи подолання проблеми».

Шановні члени Громадської ради!

За ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації 26 квітня 2012 року о 15:00 год. в залі управління охорони здоров’я облдержадміністрації (м. Чернігів, вул. Щорса, 1-б) відбудеться засідання круглого столу «Проблема наркоманії та алкоголізму в області. Шляхи подолання проблеми».

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

12.04.2012

Громадська рада при облдержадміністрації
здійснюватиме громадський контроль
за розробленням планів реконструкції Валу

10 квітня 2012 року відбулась зустріч заступника голови облдержадміністрації Віктора Тканка з членами Громадської ради при облдержадміністрації: головою Громадської ради при облдержадміністрації Світланою Пасталицею, головою правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директором Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, кандидатом історичних наук Олександром Коваленком та головою Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Громадський контроль» Тамарою Петровою. Було обговорено питання спільних дій обласної влади та громадськості у питанні розроблення плану розбудови Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Віктор Тканко повідомив, що попри повідомлення у деяких ЗМІ, проекту реконструкції Чернігівського Дитинця на даний момент не існує. Водночас, громадськості пропонується долучитися до вироблення пропозицій щодо здійснення у подальшому робіт з благоустрою та реконструкції території Валу у відповідності до Генерального плану розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» у м. Чернігові з визначенням меж та зон охорони пам’яток заповідника, затвердженого у 2009 році. У подальшому буде підготовлений повноцінний проект реконструкції, який згодом і стане предметом широкого громадського обговорення.

Довідково. Концепція подальшого розвитку «Чернігова стародавнього» 28 березня ц.р. була обговорена на засіданні круглого столу, ініційованого Громадською радою при облдержадміністрації. Там же була висловлена пропозиція створити робочу групу Громадської ради по вивченню питання розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

09.04.2012

Національний круглий стіл «Партнерство «Відкритий Уряд»

Нещодавно у Кабінеті Міністрів України за участю Прем’єр-міністра України М.Азарова, представників міжнародних інституцій (ООН, Євросоюзу, міжнародних фондів та ін.), Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, провідних політологів відбувся Національний круглий стіл з обговорення Національного плану дій з впровадження міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».

Участь у роботі круглого столу від Чернігівщини взяли голова Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації С. Пасталиця та регіональний координатор по впровадженню на Чернігівщині Партнерства Відкритий Уряд Н. Надирова.

У виробленні Плану впровадження в Україні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» взяли участь Секретаріат Кабінету Міністрів України, Міністерство юстиції та Громадське Партнерство, що включає в себе кільканадцять громадських організації та об’єднань та їх експертів. Реальний вплив громадськості на вироблення плану дій України щодо впровадження Партнерства Відкритий Уряд в Україні стало можливим після того, як президент громадської організації «ТОРО» Олексій Хмара добровільно взяв на себе лідерство та організував навчальний семінар, створив мережу координаторів.

На Чернігівщині активно пропагується ця міжнародна ініціатива: проведено круглий стіл з питань інформування громадськості в питань Партнерства у Чернігівській районній державній адміністрації, двічі питання Партнерства «Відкритий Уряд» та стан складання спільного плану дій від влади і громадськості розглянуто на засіданнях Громадської ради при обласній державній адміністрації, питання позитивних практик впровадження Партнерства на Чернігівщині було висвітлено на сайтах облдержадміністрації та в інформаційному дайджесті Секретаріату Партнерства. Маємо повне сприяння обласної адміністрації, особливо управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю, яке бере на себе організаційні, методичні зобов'язання та виконує їх відповідально та якісно.

Під час Національного круглого столу голова Державного комітету з питань науки, інновацій та інформації В. Семиноженко, повідомив про плани подальшого вдосконалення адміністративних послуг та розширення повноважень громадськості, схвально відгукнувся щодо єдиного плану впровадження Ініціативи: «Реально, до Бразилії могло їхати два Плани. Один від Уряду, інший, від громадськості. Це передбачено умовами Ініціативи і вони при розгляді мають абсолютно рівні шанси.

Розпочавши роботу над Планом, громадськість Урядовий план визнала неякісним, а Уряд — громадський. Але вистачило сили волі, наполегливості та розуміння своєї відповідальності, щоб таки консенсусом затвердити єдиний варіант» .

Підводячи підсумки круглого столу Прем’єр-міністр України М. Азаров відзначив, що пропозиція щодо включення громадськості до складу офіційної делегації є доречною, і дав відповідні доручення відповідальним працівникам Секретаріату Кабінету Міністрів України. Крім того, М.Азаров повідомив, що найближчим часом планує запросити на розмову голів громадських рад при органах влади. Аналіз проблемних питань, які виникають при організації роботи громадських рад при місцевих органах влади (виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», участь у роботі засідань громадських рад керівників облдержадміністрацій, рівень суспільної значущості питань, які піднімаються в рамках громадських рад) показав, що громадськість стає все більш впливовою і реальною силою у перетворенні нашої держави на відкрите і демократичне суспільство, що діє заради і на благо громадян України.

Координатор по впровадженню на Чернігівщині
«Партнерства «Відкритий Уряд» Н. Надирова

05.04.2012

Засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації

4 квітня 2012 року в залі Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації відбулося засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

На засіданні були обговорені пропозиції робочої групи з організації та проведення громадської експертизи проекту «Детальний план території. Функціонально — планувальна організація лісопарку „Ялівщина”» та питання плану роботи Громадської ради у II кварталі 2012 року, зокрема щодо організації низки круглих столів.

Начальник Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації А. Подорван проінформував про роботу по створенню веб-ресурсу «Чернігівська громада» та Ресурсного центру сприяння діяльності інститутів громадянського суспільства.

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

02.04.2012

Круглий стіл «Якість вищої освіти в Україні»

У ІІ кварталі ц. р. комітет з питань освіти та науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту Громадської ради при облдержадміністрації почав досліджувати питання якості вищої освіти.

У рамках цієї діяльності вже проведено анкетування студентів кількох обласних вишів. А 30 березня ц. р. на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації організовано круглий стіл «Якість вищої освіти в Україні».

Члени комітету — Президент Чернігівської міської громадської організації «Євроклуб» Юрій Ткач та директор проектів Чернігівської міської громадської організації «Сіверський інститут регіональних досліджень» Людмила Чабак, а також начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю обласної державної адміністрації Андрій Подорван, директор центру Володимир Бойко разом зі студентами випускних курсів вищих навчальних закладів області обговорили питання якості вищої освіти.

Загальне враження щодо якості навчання у вузах області висловили представники трьох державних вищих навчальних закладів міста: Чернігівського державного технологічного університету, Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, Чернігівського державного інституту економіки та управління, а також кількох приватних вишів міста.

На думку студентів, на якість навчання впливає недостатнє технічне оснащення вузів, відсутність бездротового Інтернет-зв’язку, морально застаріле лабораторне обладнання. Гостро стоїть питання працевлаштування студентів окремих спеціальностей.

Студенти також обговорили окремі складові якісної вищої світи. Наприклад на запитання: «Мета вступу до вищого навчального закладу?» прозвучали такі відповіді як: місцезнаходження, імідж університету, молодий склад викладачів, наявність наукової бібліотеки тощо.

На думку студентів, рівень фахової компетенції випускників залежить від бажання вчитися у самого студента, компетентності викладачів, наявності матеріально-технічних засобів та поєднання теоретичних та практичних знань. Лунали також думки про необхідність займатися самоосвітою після закінчення вищого навчального закладу.

Результати круглого столу разом з підсумковими даними анкетування студентів вузів області будуть обговорені на засіданні Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації у травні ц. р.



Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

29.03.2012

Громадська рада при облдержадміністрації
ініціює проведення громадського контролю
за розробленням планів реконструкції Валу

28 березня 2012 року в облдержадміністрації за ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації відбулось засідання круглого столу, на якому було оговорено пропозиції щодо розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

На захід були запрошені представники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», виконкому та депутати Чернігівської міської ради, працівники головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації, члени громадських організацій, зокрема, спортивного товариства «Спартак», а також архітектори та краєзнавці.

Генеральний директор заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Курданов розповів про основні напрямки розвитку заповідника та озвучив пропозиції по впорядкуванню зелених насаджень. Питання розчищення території Валу викликали жваву дискусію серед присутніх. Від представників громадськості лунали запитання щодо законності вирубки дерев та взагалі доцільності знищення зелених насаджень біля пам’яток архітектури та історії, зокрема Спаського собору.

Учасники засідання круглого столу ознайомились з відеолізацією планів реконструкції території Валу, представленою головою правління Чернігівської міської громадської організації «Пласт-Арт» Борисом Дєдовим. Найбільше питань викликали плани побудови огорожі навколо заповідника, зведення пішохідного мосту між Валом та Катерининською церквою, а також спорудження на території Валу пам’ятника Михайлу та Федору в комплексі з урочистою залою, присвячену видатним особистостям Чернігівщини.

Голова Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Костянтин Ягодовський нагадав про існування Генерального плану розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», яким закріплено охоронні зони, визначено заходи щодо подальшого вивчення і збереження пам’яток архітектури (генеральний план затверджено сесією Чернігівської міськради 23 червня 2009 року). Він висловив думку щодо створення спеціальної комісії, до складу якої мають увійти архітектори, археологи, історики, ландшафтні архітектори.

Колишній головний архітектор Чернігова Віктор Устинов ознайомив присутніх зі своїми напрацюваннями, а також поставив під сумнів доцільність побудови пішохідного мосту між Валом та Катерининською церквою, який, на його думку, нашкодить сприйняттю Катерининської церкви як символічної візитівки міста.

Краєзнавець, почесний громадянин м. Чернігова Герард Кузнецов висловив побажання передбачити при підготовці плану реконструкції Валу проведення масштабних археологічних розкопок.

Голова постійної комісії Чернігівської міської ради з питань комунальної власності та розвитку підприємництва Валерій Солдатов проінформував щодо прав власності на зелені насадження, комунікації та землю, що знаходиться у користуванні Національного заповідника.

Всі присутні наголошували на необхідності дотримання законності при проведенні подальшої розбудови Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів cтародавній».

За пропозицією члена Громадської ради при облдержадміністрації, голови Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Громадський контроль» Тамари Петрової учасники круглого столу прийняли рішення про створення робочої групи по вивченню питання розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів cтародавній» у складі 16 чоловік. У той же день відбулось її перше засідання, на якому головою робочої групи обрано Тамару Петрову.







Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

23.03.2012

Засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації

21 березня 2012 року в залі № 2 облдержадміністрації члени президії Громадської ради при облдержадміністрації обговорили питання підготовки заходів Громадської ради у березні та II кварталі ц.р.

Голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Громадський контроль» Тамара Петрова розповіла про підготовку засідання круглого столу з обговорення концепції реконструкції Чернігівського Дитинця (Валу), який має відбутися 28 березня в залі № 1 облдержадміністрації. На захід запрошено також представників Чернігівського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Голова Громадської ради Світлана Пасталиця запропонувала провести у травні наступне засідання Громадської ради, де має бути розглянуто питання «Освітня реформа: забезпечення доступності та ефективності вищої освіти в Україні». Дана пропозиція була підтримана.

30 березня комітет з питань освіти та науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту Громадської ради проводитиме круглий стіл «Якість вищої освіти у Чернігівській області», в якому візьмуть участь студенти чернігівських вузів. Президент Чернігівської міської громадської організації «Євроклуб» Юрій Ткач та директор проектів Чернігівської міської громадської організації «Сіверський інститут регіональних досліджень» Людмила Чабак також планують у квітні ц. р. провести аналогічний захід за участю керівників вищих навчальних закладів.

Напрацьовані під час круглих столів матеріали будуть представлені на засіданні Громадської ради.

Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації

22.03.2012

Сприяння розвитку громадянського суспільства
силами Громадської ради

Вкотре члени Громадської ради при облдержадміністрації, а також представники інших громадських організацій обговорювали актуальні проблеми сьогодення.

Так, 21 березня під час засідання круглого столу «Актуальні питання сприяння розвитку громадянського суспільства в Чернігівській області», організованого Управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації, учасники заходу дискутували над тим, як створити сприятливі умови для розвитку громадянського суспільства на Чернігівщині.

Як відомо, у грудні 2011 року була прийнята обласна програма сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада», відповідно до якої передбачаються різні форми підтримки інститутів громадянського суспільства. Зокрема, це і фінансова підтримка, і створення ресурсного центру і багато іншого.

Під час заходу Андрій Подорван, начальник Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації, представив проект розпорядження голови облдержадміністрації про проведення конкурсів проектів громадських організацій, яким може надаватися підтримка з обласного бюджету.

Саме про особливості організації цієї процедури йшла мова на засіданні круглого столу. Присутні обговорили питання, що стосувалися створення конкурсної комісії, подачі конкурсної документації громадськими організаціями тощо.

Крім того, виступаючий доповів про перспективні плани створення ресурсного центру — спеціалізованого приміщення, яке б надавалося у безкоштовне користування громадським організаціям для проведення неполітичних заходів. Від представників громадськості, у свою чергу, надійшли пропозиції заснувати при ресурсному центрі бібліотеку, створити робочий графік відвідування громадськими організаціями центру, а також, за можливості — розробити механізм онлайн-доступу до цього графіку через веб-сайт Управління, що найближчим часом з’явиться у просторі регіонального медіа-поля.

У рамках заходу учасники також ознайомилися з позитивним досвідом проведення проектних конкурсів, про що розповів В’ячеслав Голуб, начальник відділу у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради. «Фінансовою підтримкою громадських організацій відділ займається з 2005 року. І з кожним роком динаміка кількості учасників тільки зростає», — зазначив В’ячеслав Львович.

Вікторія Храпова-Яблонська, начальник відділу з питань молоді та організації оздоровлення дітей Управління сім’ї та молоді облдержадміністрації, доповіла про напрями, за якими учасники проектного конкурсу будуть подавати заявки та, в результаті перемоги, реалізовуватимуть свої ідеї у сфері вирішення проблем молодіжного середовища.

Учасники заходу також були ознайомлені з організаційними моментами аналітичної роботи по регіональній оцінці розвитку громадянського суспільства, що буде проводитися Управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації у 2012 році, та висловили свої пропозиції по її проведенню.

Також Наталія Надирова, регіональний координатор міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», ознайомила присутніх з планами роботи по реалізації цього проекту в області.









Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністраці
ї

Шановні члени президії Громадської ради!

21 березня (середа) 2012 року в залі № 2 ОДА орієнтовно о 16:00 год. (після закінчення засідання круглого столу «Актуальні питання сприяння розвитку громадянського суспільства в Чернігівській області») відбудеться засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Планується розглянути питання плану роботи Громадської ради у березні та у II кварталі 2012 року.

До відома:

28 березня планується провести засідання круглого столу щодо громадського обговорення концепції реконструкції Чернігівського Дитинця (Валу).

30 березня — круглий стіл під робочою назвою «Якість вищої освіти у Чернігівській області» .

У II кварталі 2012 року згідно плану роботи на засіданні Громадської ради буде розглянуто питання під робочою назвою «Освітня реформа: забезпечення доступності та ефективності вищої освіти в Україні».

Управління з питань внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

29.02.2012

Ряд актуальних питань розглянуто на черговому засіданні Громадської ради при ОДА

29 лютого заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних та політико-правових питань Віктор Тканко взяв участь у першому в цьому році засіданні Громадської ради при ОДА.

Звертаючись до присутніх, Віктор Тканко підкреслив, що Громадська рада - не декларативний і створений для самозаспокоєння консультативно-дорадчий орган, а повноцінний генератор раціональних пропозицій, партнер для спільних дій у практично всіх напрямах соціально-економічного розвитку області.

Він також відмітив, що протягом першого року діяльності ради в полі зору громадськості опинялися питання розвитку підприємницької діяльності, реформування охорони здоров’я та житлово-комунального господарства, земельної реформи, які спонукали виконавчу владу працювати в режимі постійного контакту з громадськими організаціями, реалізовувати спільні проекти, бути публічно відкритими. Громадські ради в районах почали цікавитися проблемами територіальних громад.

«У січні цього року Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Питання сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні», який передбачає підготовку Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та плану першочергових заходів щодо її реалізації. У свою чергу обласна влада пропонує інститутам громадянського суспільства активніше включатися у процес обговорення обласних програм, розпоряджень, інших нормативних актів, пропонувати свої шляхи вирішення проблем, ініціювати публічні обговорення», - зазначив заступник голови ОДА Віктор Тканко.

Представники головного управління агропромислового розвитку ОДА і Держкомзему в Чернігівській області поінформували Громадську раду про впровадження земельної реформи в Україні та регіоні.

В ході обговорення цього питання, Віктор Тканко відзначив, що на останньому засіданні Ради регіонів Глава держави наголошував на важливості ефективного завершення земельної реформи. За словами Президента України, її мета– забезпечення реальної власності на землю і розвиток на цій основі сучасного аграрного виробництва.

Питання земельного реформування викликало низку запитань з боку представників громадських організацій області, тому рада вирішила обговорити це актуальне питання на засіданні «круглого столу» найближчим часом.

Про прогнозовані наслідки для підприємств області, у зв’язку зі значним підвищенням орендної плати та податку на землю, повідомив присутніх заступник голови Громадської ради, голова комітету з регуляторної політики та підприємництва Сергій Самоненко. За його словами, з введенням в дію Податкового кодексу України фактична ставка орендної плати за землю для підприємств протягом 2011 року зросла в 6 разів. Підприємства змушені підвищувати вартість продукції або закриватися, що призведе до зростання безробіття та соціальної напруги в обласних та районних центрах. З метою збереження промислового виробництва Чернігівщини та робочих місць, Громадська ради при ОДА запропонувала внести зміни до Податкового кодексу України.

«За доцільність розгляду даного питання на спільному засіданні Уряду та Комітету з економічних реформ висловився і Президент України», - зазначив Віктор Тканко.

«Глава держави закликав голів ОДА дати оцінку запровадженим законодавчим змінам щодо покращення умов роботи бізнесу, безпосередньо з точки зору їх застосування в регіонах», - додав він.

Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван поінформував присутніх про створення Ресурсного центру сприяння інститутам громадянського суспільства та проведення конкурсів проектів, які розроблятимуть громадські організації. Положення про їх створення та проведення розміщено на офіційному веб-сайті облдержадміністрації. Він запропонував усім членам Громадської ради активно долучитися до внесення пропозицій.

Під час засідання також було представлено Концепцію розбудови «Чернігівського Дитинця, комплексу історико-архітектурних пам’яток XI-XIX століть».

За завершення свого засідання Громадська рада при облдержадміністрації прийняла план роботи на 2012 рік.






Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації

27.02.2012

Шановні члени Громадської ради!

29 лютого 2012 року (середа) о 16:00 в залі № 1 облдержадміністрації (вул. Шевченка, 7, м. Чернігів) відбудеться засідання Громадської ради при облдержадміністрації.

Проект порядку денного засідання:

1. Інформація щодо впровадження в Україні земельної реформи.

2. Прогнозовані наслідки для підприємств області у зв’язку зі значним підвищенням податку на землю та орендної плати за землю.

3. Про проект розпорядження голови облдержадміністрації «Щодо проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями та творчими спілками, для виконання яких надаватиметься фінансова підтримка з обласного бюджету».

4. Концепція розбудови «Чернігівського Дитинця, комплексу історико-архітектурних пам’яток ХІ-ХІХ століть».

Представник Національного архітектурно-історичного
заповідника «Чернігів Стародавній»

5. Про план роботи Громадської ради на 2012 рік.

6. Різне.

09.02.2012

Громадська рада розглядає нагальні питання розвитку підприємницької діяльності

8 лютого цього року в облдержадміністрації відбулось розширене засідання президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Комітет з питань регуляторної політики та підприємництва ініціював розгляд питання прогнозованих наслідків для підприємств м. Чернігова у зв’язку зі значним підвищенням податку на землю та орендної плати за землю. На засідання були запрошені представники виконкому Чернігівської міської ради, Державної податкової служби в області та Головного управління економіки облдержадміністрації.

Згідно вимог нового Податкового кодексу України, рішень Чернігівської міської ради у цьому році в рази зростає орендна плата за землю для підприємств міста Чернігова. Підприємства міста, побудовані ще у радянські часи, займають велику територію, мають платити значні кошти до бюджету Чернігова за оренду землі. На переконання представників бізнесу, це може створити реальну загрозу стабільній роботі багатьох підприємств.

Учасники зустрічі погодились, що рішення міської ради, що призвели до значного зростання фінансового навантаження на підприємства, базуються на вимогах законодавства і є цілком законними.

Одним з реальних виходів з ситуації, що склалася, є викуп землі, яку орендують підприємства. Однак, спірним залишається розрахунок вартості землі. На думку членів Громадської ради, що представляють організації роботодавців, ціна на неї повинна бути в межах від 5 до 250 грн за квадратний метр у залежності від розташування. На особисту думку посадовців виконавчого комітету Чернігівської міської ради, орієнтовна вартість має бути на рівні 100 грн за квадратний метр. Не врегульованим залишається питання відмови підприємств від землі, яка ними не використовуються.

Після обговорення було вирішено підготувати звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з пропозиціями внести зміни до законодавчих актів з метою уникнення загрози стабільній роботі підприємств міста.

На засіданні президії Громадської ради було також затверджено порядок денний засідання Громадської ради, яке орієнтовно відбудеться 29 лютого цього року. На розгляд громадськості буде винесено питання, яке попередньо було обговорено на засіданні президії: прогнозовані наслідки для підприємств м. Чернігова у зв’язку зі значним підвищенням податку на землю та орендної плати за землю. Також планується заслухати інформацію щодо впровадження в області земельної реформи та концепції розбудови «Чернігівського Дитинця, комплексу історико-архітектурних пам’яток ХІ-ХІХ століть».







Громадська рада при Чернігівській облдержадміністрації

06.02.2012

Шановні члени президії Громадської ради!

8 лютого (середа) у залі засідань № 2 облдержадміністрації (вул. Шевченка, 7), початок о 16:00 год відбудеться розширене засідання президії Громадської ради.

Рішеннями Чернігівської міської ради від 31 березня 2011 року «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Чернігова за станом на 01.01.2010» та від 29 липня 2011 року «Про затвердження ставок земельного податку та встановлення розміру орендної плати в місті Чернігові» з 1 січня 2012 року суттєво збільшено податкове навантаження на фізичних та юридичних осіб.

Згідно плану роботи Громадської ради при облдержадміністрації на 2012 рік питання прогнозованих наслідків для підприємств м. Чернігова у зв’язку зі значним підвищенням податку на землю та орендної плати за землю планується розглянути на черговому засіданні ради (орієнтовно 29 лютого 2012 року).

На розширеному засіданні президії Громадської ради при облдержадміністрації планується обговорити пропозиції комітету з питань регуляторної політики та підприємництва по вирішенню даної проблеми, а також підготувати проект відповідного рішення Громадської ради.

23.01.2012

Партнерство «Відкритий уряд»

Ініційоване Президентом США Бараком Обамою партнерство вийшло за межі однієї держави і на сьогодні цю ініціативу підтримує більше 50 країн. Україна також долучилася до цієї ініціативи, про що свідчить підписана Президентом Віктором Януковичем Декларація.

Партнерство «Відкритий Уряд» (англ. - Open Government Partnership, скорочено - ПВУ) - це багатостороння ініціатива, спрямована на забезпечення підзвітності органів влади перед власними громадянами та на більш тісне включення громадян в процес управління державними справами. Ініціатива була офіційно розпочата 20 вересня 2011 року за сприяння президентів США і Бразилії. До неї уже приєдналися 52 країн-підписантів, включно із Україною. Повний перелік цих країн можна знайти на офіційному сайті міжнародної ініціативи, www.opengovpartnership.org.

Ключовими завданнями ініціативи є:

• Забезпечення виконання урядами конкретних зобов`язань в сприянні прозорості державного управління.

• Залучення громадян до участі в процесах державного управління.

• Боротьба з корупцією.

• Використання нових технологій для поліпшення державного управління.

Ініціатива є добровільною для кожної із країн-учасниці та не передбачає санкцій за невиконання зобов’язань крім виключення країни з числа учасниць ініціативи. Для того, щоб стати членом ПВУ, країни повинні на рівні уряду прийняти Декларацію «Відкритого Уряду», підготувати і надати національний план дій, розроблений за участю представників громадянського суспільства (до початку квітня 2012 року) і погодитися на незалежне оцінювання результатів своєї діяльності.

Що важливо знати про ПВУ?

Країна-кандидат повинна організувати широкі консультації з громадськістю з метою її інформування про зобов’язання перед ПВУ і створити відкритий онлайн форум для проведення регулярних консультацій з громадськістю по питаннях ПВУ. Зокрема, країна повинна повідомити про деталі процесу консультацій з громадськістю перед їх початком (як мінімум он-лайн); провести консультації зі своїми громадянами, зокрема представниками громадянського суспільства і приватного сектору (при своєчасному попередженні і за допомогою різних механізмів, включаючи особисті та онлайн зустрічі); створити форум для проведення регулярних консультацій по питаннях ПВУ.

ПВУ дає досить чітке визначення поняттю «широкі консультації»:

1. Країни повідомляють про деталі процесу консультацій з громадськістю (принаймні онлайн) перед початком консультацій.

2. Країни проводять консультації зі своїми громадянами, зокрема, представниками громадянського суспільства і приватного сектору, шукають різноманітні погляди на проблему та розміщують інформацію про підсумки консультацій з громадськістю та окремі письмові коментарі онлайн.

3. Країни беруть участь у заходах ПВУ з інформування громадськості з метою активізації участі громадян у консультаціях.

4. Країни проводять консультації з громадянами із завчасним попередженням і за допомогою різноманітних механізмів – включаючи особисті і онлайн зустрічі – з метою забезпечення доступності заходів для громадян.

5. Країни створюють форум для проведення регулярних консультацій з питань впровадження ПВУ – це може бути існуюча або нова організація.

За наслідками консультацій країна повинна розробити національний план із зазначенням конкретних зобов`язань за ініціативою «Відкритий Уряд», який передбачатиме конкретні дії щонайменше в одному з напрямів:

Поліпшення якості публічних послуг — заходи, що стосуються цілого спектру публічних послуг в таких сферах як охорона здоров`я, освіта, кримінальне правосуддя, водо-, електропостачання, телекомунікації і інших відповідних сферах, і направлені на поліпшення якості публічних послуг або реформування приватного сектора.

Підвищення доброчесності держави — заходи, що стосуються боротьби з корупцією і публічної етики, доступу до інформації, сприяння фінансовій реформі, свободи ЗМІ і громадянського суспільства.

Ефективніше управління державними ресурсами — заходи, що стосуються бюджетів, державних закупівель, природних ресурсів і зовнішньої допомоги.

Забезпечення безпеки в державі — заходи, що стосуються суспільної безпеки, національної безпеки, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і екологічних погроз.

Підвищення корпоративної відповідальності — заходи, що стосуються корпоративної відповідальності за діяльність в таких сферах, як охорона навколишнього середовища, боротьба з корупцією, захист прав споживачів і залучення громадян до участі в процесах державного управління.

Національний план повинен бути розроблений і представлений у Керівний комітет ініціативи не пізніше 09 квітня 2012 р.

Хто в Україні відповідає за ініціативу Партнерство «Відкритий Уряд» (ПВУ)?

Відповідно до доручення Прем’єр-міністра України від 3 листопада 2011 року, безпосередньо відповідальним за підготовку Національного плану є Міністерство юстиції України.

Відповідальним за організацію консультацій з громадськістю по обговоренню проекту національного плану є Секретаріат Кабінету Міністрів України.

З боку громадянського суспільства всебічне сприяння у належному впровадженні Урядом України ініціативи «Відкритий Уряд» здійснює Громадське Партнерство на підтримку ініціативи. До його складу входять 47 авторитетних національних неурядових організацій та 13 індивідуальних членів-експертів. Функції секретаріату Партнерства виконує Творче об’єднання «ТОРО» (Контактна група в Україні Transparency International, р.т. 0522 27 27 54, e-mail: [email protected], site: www.toro.org.ua/ogp). Свою діяльність Громадське Партнерство зосереджує на таких напрямах:

• підготовка узгодженого громадського варіанту проекту Національного плану з реалізації ініціативи «Відкрите Уряд» та його адвокатування на рівні Кабміну;

• сприяння в організації широких публічних консультацій з обговорення проекту національного плану на регіональному та національному рівнях;

• інформування ключових цільових груп про реальне впровадження ініціативи «Відкритий Уряд», включно із зацікавленими міжнародними організаціями та партнерами.

Нещодавно в Києві відбулася установча зустріч регіональних координаторів із впровадження в Україні ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд».


Наталя Надирова,
Член Громадської ради ОДА,
Регіональний координатор ПВУ
e-mail: [email protected]

«Допоможи ближньому»

Так називалася передноворічна та передріздвяна акція, ініційована, організована та проведена чотирма громадськими організаціями, членами Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації. Волонтери організацій «Допомога сім’ям», «Центр матері», «Академія розвитку» та «Чернігівського центру відновлення особистості та перетворення суспільства» провели акцію в супермаркеті «Сільпо» в м. Чернігові.

Упродовж трьох днів волонтери спілкувалися з покупцями на вході до супермаркету, заохочуючи їх придбати зайву покупку для формування подарунків дітям-інвалідам і дітям, хворим на туберкульоз, та залишити її волонтерам акції. Першими такі закупки зробили самі волонтери (а їх було близько 20-ти), показавши приклад милосердя та доброчинності.

Акція підтвердила, що жителі нашого міста мають добрі і чуйні серця. Вони готові ділитися та приносити радість незнайомим дітям, які знаходяться в проблемній ситуації. Адже чужих дітей не буває. Це діти нашого міста, нашого регіону.

Представники громадських організацій, організатори акції, відвідали дитячі святкові ранки в обласному туберкульозному диспансері, громадських організаціях дітей-інвалідів «Логос» та «Гіппократ», де було вручено 202 подарункових пакетів із солодощами та фруктами. Крім того, волонтери відвідали з подарунками сім’ї, де виховують дітей-інвалідів, адреси яких були записані під час акції. Також книжки, кольорові олівці, фарби, фломастери та різноманітні ігри, зібрані під час акції, були передані дитячому відділенню туберкульозного диспансеру.

Ми вдячні всім жителям міста Чернігова, які взяли участь в акції, за те, що вони подарували моменти щастя й радості дітям з особливими потребами, а також увагу, розуміння та повагу їхнім батькам. Ми віримо, що людське милосердя і доброчинність не зводиться лише до проведення заходів такого характеру. Погодьтеся, якщо кожна окрема людина зробить добру справу, наше суспільство зміниться на краще. І в нашому регіоні стане більше щасливих дітей, добрих та радісних людей.


Наталя Надирова,
учасник акції, член Громадської ради при облдержадміністрації

19.01.2012

Громадські ради на Чернігівщині: рік діяльності

18 січня в експертному клубі «Чиста політика» відбувся підсумковий захід «Громадські ради на Чернігівщині: рік діяльності», організований Громадською радою при облдержадміністрації та Управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Рік тому відповідно до Постанови КМУ № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики при органах виконавчої влади» демократичним шляхом були сформовані громадські ради. Саме підсумкам діяльності цих нових консультативно-дорадчих органів на Чернігівщині і було присвячене вищезгадане зібрання, в якому взяли участь представники засобів масової інформації та громадськості.

У рамках заходу присутні ознайомилися з інформацією стосовно кількісних та якісних показників діяльності громадських рад при райдержадміністраціях області, а також проблем, які супроводжували процес формування та функціонування нових громадських об’єднань.

Начальник Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван презентував кількісні показники діяльності громадських рад у розрізі специфіки та напрямків роботи консультативно-дорадчих органів, особливостей складу та форм діяльності громадських рад, а також проблемних питань, що постають під час взаємодії органів влади та інститутів громадянського суспільства. «За останній рік, мабуть, всі державні службовці зрозуміли, що будь-яке рішення, проект чи регуляторний акт тільки тоді має вагу та легітимність в очах суспільства, коли не лише пройшов через публічне обговорення, а також і увібрав у себе пропозиції громади», — зазначив Андрій Подорван.

У свою чергу, Світлана Пасталиця, президент Чернігівської асоціації фармацевтичних працівників, голова Громадської ради при облдержадміністрації розповіла про вектор діяльності громадського утворення протягом 2011 року, а також перспективні плани роботи на 2012 рік. Зокрема, було зазначено, що до складу Громадської ради при облдержадміністрації увійшло 72 організації. Вони утворили 10 комітетів, назви яких відображають найбільш чуттєві для мешканців міста та області питання. Під час реалізації різних форм роботи члени Громадської ради обговорили та надали пропозиції у таких сферах: проблеми ЖКГ (створення ОСББ), реформування системи охорони здоров’я, підприємництва, ціноутворення на продукти харчування, тарифи на пасажирське автоперевезення тощо. По результатах громадських обговорень було проведено три зустрічі з головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком як за ініціативи громадськості, так і обласної влади.

Голова правління Чернігівського осередку ЧОО ВМГО «Демократичний альянс», член Громадської ради при облдержадміністрації Ігор Андрійченко надав інформацію про проект, пов`язаний із початковим процесом створення громадських рад, де при його реалізації Українським незалежним центром політичних досліджень Чернігівський осередок ЧОО ВМГО «Демократичний альянс», у ролі регіонального партнера, відігравав інформативно-консультативну роль. «Процес формування громадських рад у Чернігівській області відбувся з дотриманням всіх законодавчих вимог. Побоювання щодо значного впливу з боку влади на роботу консультативно-дорадчого органу не справдилися. В громадських радах можуть результативно і творчо працювати ті, хто дійсно цього хоче», — зазначив Ігор Андрійченко.

Павло Пущенко, голова Чернігівської міської громадської організації «Освітній центр „Ініціатива“», член Громадської ради при облдержадміністрації зупинився більше на якісних показниках та проблемних моментах діяльності громадських рад. Так, в області реалізований проект, направлений на навчання членів громадських рад при райдержадміністраціях. По результатах цих тренінгів для представників громадськості була проведена підсумкова конференція за участю голови облдержадміністрації Володимира Хоменка. Кінцевим етапом реалізованого проекту стане брошура-посібник по практичній реалізації механізмів впливу на владні органи, адже найбільшою проблемою, на думку Павла Пущенка, є брак досвіду представників громадського сектору. Заважає ефективній роботі також низький рівень професійності у сфері досить вузько-профільних питань. «У Чернігівській області лише одна громадська експертиза була доведена до логічного завершення. Тому необхідно працювати саме у сфері компетентності членів громадських рад», — зазначив Павло Пущенко.

Підсумував сказане Олександр Підгорний, голова правління Чернігівської обласної громадської організації «Чернігівський Центр Прав Людини», перший заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації. Також він поділився інформацією про реалізований в області проект стосовно навчання представників інститутів громадянського суспільства в районах області. Предметом цих тренінгів стали аспекти здійснення громадської експертизи діяльності органів влади. Практичним же результатом стали реалізовані в області 4 громадські експертизи.


Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода