back

Що робити, якщо захворіли на COVID-19, а декларацію з лікарем не підписали?

02-12-2020 | 15:24

У Чернігівській області 82% жителів підписали декларацію з сімейним лікарем. Що робити тим, хто з різних причин не уклав угоду з лікарнею, але захворів? Яка процедура отримання медичної допомоги? Адже важливо забезпечити хворих з симптомами гострої респіраторної хвороби або підозрою на неї вчасною діагностикою та доступним лікуванням. Зокрема, й тих українців, які досі не підписали декларацію з сімейним лікарем.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 лютого 2002 р. № 65, пацієнт, з симптомами гострої респіраторної хвороби або підозрою на неї, який не підписав декларацію з лікарем, має право на безоплатну медичну допомогу на первинному рівні. Також відбір зразків та лікування пацієнтів під час самостійного звернення пацієнта здійснюється незалежно від наявності декларації. Цей порядок надання первинної допомоги діятиме винятково на період пандемії COVID-19 та карантину. Він передбачає лише перше звернення та обмежений перелік безоплатних послуг для пацієнта.

Пацієнт має право на вільний вибір лікаря. У разі відмови від укладення декларації в центрі первинної медичної допомоги, до якого пацієнт звернувся з симптомами COVID-19, він все одно має отримати консультацію. Тобто черговий лікар ПМД здійснює огляд пацієнта, призначає лікування та надає рекомендації відповідно до галузевих стандартів. При необхідності дасть направлення на ПЛР-тестування. Для цього лікарю ПМД потрібно знайти пацієнта в електронній системі охорони здоров’я, якщо він до цього був зареєстрований. Якщо пацієнт не зареєстрований в ЕСОЗ, то лікарю необхідно внести про пацієнта інформацію та зареєструвати його. Все це незалежно від рішення пацієнта щодо укладення декларації. Пацієнт отримує інформацію, що для подальшого користування повним безоплатним пакетом послуг на первинці, він має укласти декларацію з лікарем.

Якщо ви відчуваєте симптоми захворювання і маєте укладену декларацію з лікарем, запишіться до нього на прийом за допомогою онлайн сервісу або за телефоном реєстратури закладу у якому він працює.

До безоплатного пакету послуг на первинній ланці входить чіткий перелік. Він включає консультації лікаря з метою профілактики та контролю основних захворювань. Базові дослідження та аналізи. Вакцинацію дітей та дорослих згідно з календарем щеплень. Також саме лікар ПМД виписує електронні рецепти на “Доступні ліки”, а також електронні направлення до вузьких спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування.

За даними Головного управління статистики у Чернігівській області, населення Чернігівщини, на 1 січня 2020 року становить понад 990 тисяч осіб. З них сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали понад 824 тисячі людей або 82%.

У 2020 році НСЗУ уклала договори з 45 закладами первинної меддопомоги і виплатила їм 421,7 млн грн. Найбільше за надану первинну медичну допомогу отримали – Чернігівська міська лікарня №1 – майже 42,3 млн грн (декларації підписали понад 99 тис. пацієнтів), Ніжинський міський ЦПМСД отримав близько 26,5 млн грн (понад 60 тис. пацієнтів мають декларації), Чернігівська міська лікарня №2 отримала майже 24,3 млн грн (понад 52 тис. пацієнтів мають декларації).

У грудні в області 47 лікарень мають договори на лікування хворих на ковід і 17 закладів надають послуги з госпіталізації.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації